Thuiswonende ouderen moeten letten op hun veiligheid

Thuiswonende ouderen moeten letten op hun veiligheid Er zijn steeds meer thuiswonende ouderen. Ouder worden heeft zo zijn voordelen. U hebt levenservaring, krijgt pensioen, hoeft meestal niet meer dagelijks naar het werk, krijgt vaak kleinkinderen om van te genieten, enzovoort. Allemaal leuk, maar er zitten ook nadelen aan, want de ouderdom komt geleidelijk aan met gebreken en die zorgen vaak voor grote problemen. De politiek en de zorg leveren echter steeds minder oplossingen en verwachten van u dat u zo lang mogelijk in uw eigen huis blijft wonen. De meeste ouderen vinden dat ook niet echt erg, maar zodra iemand valt, iets breekt of erg ziek wordt, moeten er toch snel oplossingen gezocht worden. Het is dan ook van het grootste belang dat de ouderen zelf, hun familieleden en vrienden, samen ervoor zorgen dat het huis waarin ze wonen, ook veilig is.

Thuiswonende ouderen die alleen zijn

Veel ouderen staan alleen en moeten het maar in hun eentje uitzoeken. Vooral ouderen zonder kinderen of andere betrokken familieleden hebben het vaak zwaar. Vooral als er grote ongemakken opduiken, zoals een gebroken voet, een gebroken pols of arm of een noodzakelijke operatie. Dan is een thuiswonende, alleenstaande oudere toch heel beperkt in zijn/haar zelfstandigheid. Douchen, haren wassen, de gang naar het toilet enzovoort, kunnen onoverkomelijke problemen worden.

Een tijdelijke oplossing

Vaak is een korte logeerpartij in een kamer van het verpleeghuis een mogelijke oplossing, maar daar is niet altijd plaats. Toch is er ook dan wel iets aan te doen en kan de oudere ook thuis vaak geholpen worden. Denk aan een poetshulp, wat hulpmiddelen uit de zorg en bijvoorbeeld iemand van de buurtzorg, die ’s ochtends en ’s avonds de patiënt komt aan- en uitkleden. Misschien kan een familielid wat eten brengen, of kunnen er maaltijden bezorgd worden. Met een 's morgens gezette thermoskan koffie of thee komt een patiënt de dag wel door en ook de boterhammen kunnen 's morgens klaargemaakt worden. Zolang het verstand niets mankeert en de oudere zelf prijs stelt op zijn/haar zelfstandigheid, is daar ook niets mis mee.

Samen ouder worden

Het is niet iedereen gegeven, maar stellen die samen oud worden hebben altijd nog iemand waar ze op terug kunnen vallen. Ook al mankeren beide partners iets, dan nog kunnen ze elkaar vaak helpen. Ze kunnen elkaars mantelzorger zijn. Het gevaar schuilt er echter in dat het de een of de ander wel eens te zwaar kan worden. Een oudere heeft immers ook een oudere als partner en daar houdt niet altijd iedereen rekening mee. Beide partners op leeftijd hebben aan kracht ingeboet en moeten zich ervan bewust worden dat er op tijd oplossingen gezocht moeten worden.

Tijdig een poetshulp zoeken

Een poetshulp is een van de mogelijkheden om het leven van een oudere gemakkelijker te maken. U moet op leeftijd immers niet meer de vloer gaan schrobben of op een huishoudtrap gaan staan om de ramen te zemen. Een poetshulp die u zelf betaalt kost vaak niet veel meer dan een poetshulp via aangevraagde zorg.

Op tijd hulp zoeken

Het is dan ook verstandiger om zelf iemand te zoeken die u kunt opdragen wat u gedaan wilt hebben, dan een hulp via de zorg aan te vragen, die aan bepaalde regels gebonden zijn aangaande wat ze mogen doen en wat niet. Begin echter op tijd te zoeken, want als u dat pas gaat doen als u het echt niet meer kunt bolwerken, moet u nemen wat er mogelijk is en hebt u minder keuze.

Het huis aanpassen

Denk bij elke normale verbouwing van uw huis ook aan de toekomst en pas alvast aan wat binnenkort toch noodzakelijk zal zijn. Er zijn veel dure, maar ook veel goedkope middelen om uw huis aan uw veranderende situatie aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan drempelhulpen, die u helpen om gemakkelijk met een rollator of rolstoel in de aangrenzende ruimte te komen.

Wandbeugels voor meer veiligheid

Ook wandbeugels in badkamer en toilet zijn snel aangebracht, mist ze tegen een stevige muur geplaatst kunnen worden. Een toiletverhoging met armleuningen kan een uitkomst zijn. Ook een douchestoel is prettig als u niet meer zo lang kunt staan. Een tweede trapleuning, een traplift en stroeve traptreden zijn mogelijkheden om zo lang mogelijk op een veilige manier van de bovenverdieping gebruik te kunnen maken.

Beneden blijven wonen

Voor wie echt niet meer naar boven kan zijn er mogelijkheden om de benedenverdieping aan te passen. Er zijn units met douche en hoog toilet die u gewoon achter het huis kunt laten plaatsen. Vaak kan ook een gedeelte van de woonkamer met een scherm of met schotten afgesloten worden van de rest, waardoor beneden een slaapkamer ontstaat. Hebt u een rolstoel, verwijder dan eventuele tapijten en laat de meubels aan de kanten plaatsen, zodat u overal gemakkelijk kunt komen. Zet dan ook in de keuken zoveel mogelijk alles dat u nodig hebt om koffie, thee en eten te maken zoveel mogelijk binnen handbereik bij elkaar. Op die manier bent u minder afhankelijk en kunt u zo lang mogelijk uw eigen gang gaan.

Blijf zo actief mogelijk, maar vraag hulp als het nodig is

Probeer zo lang mogelijk actief te blijven en doe de dingen die u nog kunt doen, maar vermijd te grote risico’s. Merkt u dat u niet meer zo zeker op uw benen staat en moeite hebt om naar het winkelcentrum te lopen, neem dan een rollator voordat u valt. Wees ook niet bang om iemand te vragen voor het halen van de wekelijkse boodschappen. Als u die persoon iets daarvoor betaalt en zorgt dat diegene die boodschappen ook bij een of twee winkels kan halen, zal het niet snel een probleem worden. Een helper die uw boodschappen bij diverse speciaalzaken moet gaan halen, houdt dat echter niet lang vol.

Maak gebruik van de technische en elektronische mogelijkheden

Wie niet al te krap in het geld zit heeft nog meer mogelijkheden. Er zijn tegenwoordig mogelijkheden om vanuit uw plekje in de woonkamer alle gordijnen, rolluiken en zonweringen in en om huis met een druk op de knop te sluiten. Ook het licht en de temperatuur kunnen op die manier geregeld worden.

Een camera verhoogt de veiligheid

Camera’s en rookmelders kunnen eveneens op het systeem aangesloten worden. Vooral een camera is gemakkelijk. U kunt binnen al zien wie er voor de deur staat en als u het niet vertrouwt, doet u gewoon niet open. Veiligheid gaat voor alles. Zelfs de bediening van deuren en hekken is vanuit een punt te regelen en de mogelijkheden worden nog steeds meer uitgebreid. Die mogelijkheden zijn een uitkomst voor wie slecht ter been is, maar zijn jammer genoeg nog steeds niet echt goedkoop. Mocht u iets willen aanpassen, kijk dan eens op de computer naar het onderwerp Domotica.

Met meer digitale mogelijkheden letten op uw veiligheid

Naast dit alles biedt ook de computer goede mogelijkheden en het is dan ook verstandig om te zorgen dat u daar vertrouwd mee bent. Vanuit uw computer, laptop of iPad kunt u niet alleen allerlei bestellingen, zoals uw wekelijkse boodschappen of hulpmiddelen voor de zorg bestellen, maar u kunt ook informatie zoeken en contacten onderhouden met anderen, waardoor u minder eenzaam bent.

Mailen is goedkoper dan telefoneren

Het is (de aanschaf niet meegerekend) goedkoper dan de telefoon en via bepaalde instellingen kunt u de gesprekspartner ook zien. Bepaalde contacten kunt u dagelijks bijhouden en zo wordt het ook door anderen meteen opgemerkt als er iemand ziek is. U kunt elkaar helpen gezond te blijven door actief op internet te blijven.

Ouder moeten worden in verpleeghuizen

Verpleeghuizen zijn er in de toekomst alleen voor mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Meestal gaat het dan om een dementerende oudere of iemand die vanwege zware handicaps of hoge ouderdom niet meer alleen thuis kan wonen. Van alle andere ouderen wordt verwacht dat ze zich met de huidige hulpmiddelen en mogelijkheden zelf thuis kunnen redden. Neem dus op tijd maatregelen en haal informatie bij instanties die u raad kunnen geven. Ook het internet is een goede vraagbaak voor degenen die op zoek willen gaan.

Zo lang mogelijk kunnen genieten van het leven

De meeste mensen willen graag zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. Met de diverse mogelijkheden is dat ook in de meeste gevallen goed te regelen, maar wees verstandig. Neem maatregelen om niet eenzaam te worden. Zoek zelf contact met anderen via het internet of, als dat niet mogelijk is, via de telefoon. Leer om te gaan met de digitale hulpmiddelen en probeer zoveel mogelijk te genieten van wat het leven nog biedt.

Als u het kunt opbrengen: wees positief

Bij positief ingestelde ouderen die veel interesse in anderen tonen, komt iemand graag op bezoek en daar hebt u dan zelf ook weer profijt van. Soms klagen ouderen dat ze zoveel alleen zitten en er niemand van familie of vrienden naar hen omkijkt. Het gaat dan vaak om mensen die alleen klagen, zodra er iemand op bezoek komt. Het is niet erg als u eens klaagt over uw gezondheid, maar probeer gesprekken met bezoekers luchtig te houden. Bij ouderen die gezellig zijn, goed kunnen luisteren en een grap kunnen verdragen, gaan mensen graag op bezoek.

Lees verder

© 2015 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ouderen achter het stuur tot hoge leeftijdVelen kunnen ook op hoge leeftijd nog heel goed aan het verkeer deelnemen. Maar soms zijn de gebreken van ouderen te gro…
Kenmerken van ouderenKenmerken van ouderenEr zijn tegenwoordig veel ouderen. Er komen er steeds meer, dit noemen we vergrijzing. Hier zijn een aantal kenmerken va…
Ouderdom komt met gebreken, of toch niet?Ouderdom komt met gebreken, of toch niet?Ouderdom, ouderdomsverschijnselen en veroudering worden vaak als negatief ervaren. Maar is dat wel correct? De meeste me…

Beter in je vel: gezondheid, lichaam, sport, eten en stressBeter in je vel: gezondheid, lichaam, sport, eten en stressVeel mensen hebben een dubbele en tegenstrijdige relatie met hun lichaam. Vooral vrouwen vinden het vaak moeilijk om hun…
Organiseren is niet moeilijk en kan iedereen lerenOrganiseren is niet moeilijk en kan iedereen lerenOrganiseren is niet ieders hobby, maar het is in de tegenwoordige tijd een eigenschap die men zich moet aanleren om de d…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.