Beter in je vel: gezondheid, lichaam, sport, eten en stress
Veel mensen hebben een dubbele en tegenstrijdige relatie met hun lichaam. Vooral vrouwen vinden het vaak moeilijk om hun lichaam te aanvaarden zoals het in wezen is: vergankelijk, breekbaar en onvolmaakt, maar tegelijkertijd waardevol, ingenieus en onontbeerlijk. De kloof die er bestaat tussen het eigen spiegelbeeld en het ideaalbeeld van het perfecte lichaam, is vaak een bron van frustratie. We negeren de signalen die ons lichaam ons geeft en proberen altijd mooier, knapper en gezonder te worden, beter te presteren of eeuwig jong te blijven. Dit lukt helaas maar tot een bepaald niveau en daarna geven sommige mensen het uitgeput op, verliezen ze de interesse in het lichaam en laten ze de verzorging ervan over aan de dokters. Je goed voelen zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn en je kunt leren om op de best mogelijke manier te genieten en te profiteren van je lichaam. Het is een prachtig instrument dat bij je hoort en waarvan je zelf bepaalt of het in jouw ogen perfect is.
Bewaak je gezondheid
Voor je lichaam en je gezondheid geldt gedurende je hele leven de uitdrukking: 'wat men zaait, zal men oogsten.' Iedereen weet dat een evenwichtige voeding en een goede levenshygiëne belangrijk zijn, maar het leven moet ook niet te saai, te regelmatig en te keurig verlopen. Uitspattingen op zijn tijd zijn niet zo erg, het gaat erom dat je een balans vindt tussen gezonde en ongezonde gewoontes. Mensen die altijd alles goed willen doen, uitermate gezond willen leven en nooit uit de band springen, zijn niet per definitie gezond bezig. Wanneer het voor deze zogenaamde 'health freaks' een obsessie wordt om te leven op bijvoorbeeld superfoods, water en macrobiotische voedingsmiddelen, dan doen zij mogelijk hun geest en daarmee ook hun lichaam tekort.
Af en toe genieten mag best /
Bron: FaceGuard, PixabayEen leuk avondje met vrienden, een bak chips op tafel en een paar glaasjes alcohol, kan voor de geest meer opleveren dan thuisblijven en vroeg naar bed gaan. Af en toe genieten kan gezonder zijn, dan altijd als enige in het gezelschap aan het water en de bleekselderijstengels te zitten, zonder het plezier mee te beleven. Waar het in het leven om gaat, is de gulden middenweg, dat is de basis voor een goede relatie met jezelf. Een teveel aan uitspattingen zoals tabak roken, alcohol drinken, zonnebaden, ongezond eten, stress hebben, een zittend leven of te weinig slapen, zal op den duur zijn sporen nalaten en wanneer je de vijftig passeert zul je aan je gezondheid gaan merken hoe je geleefd hebt. Voorkomen is beter dan genezen, daarom geldt voor je gezondheid: geniet van het leven, maar wel met mate.
Respecteer je lichaam in plaats van de strijd met je uiterlijk aangaan
Er zijn nogal wat mensen die een soort van haat-liefdeverhouding met hun lichaam hebben. Maar een slechte verstandhouding met je lichaam hebben, is eigenlijk een slechte verstandhouding met jezelf hebben. Mensen zien de ontevredenheid over hun lichaam teveel als een strijd met iets buiten henzelf: het lichaam is iets dat altijd in staat is om ze te bedriegen of hun plezier te bederven. Een gezwollen buik, te dikke billen, een slappe huid, rimpels en cellulitis zijn geen vijanden die eropuit zijn je geluk te verdringen. Je lichaam accepteren zoals het is (kort, lang, tenger, fors, donker etcetera) betekent dat je begrijpt dat ook het allermooiste uiterlijk maar een verpakking is: iedereen zal uiteindelijk ouder worden en sterven. Je lichaam aanvaarden betekent niet dat je je niet hoeft te interesseren voor je uiterlijk. Je respecteert jezelf door met de mode mee te gaan en er mooi en goed verzorgd uit te zien. Een leuk kapsel, een egale huid of een gebruind kleurtje maken dat je je goed voelt, maar het moet geen obsessie worden om perfect te zijn voor de buitenwereld. Wanneer je je niet zonder make-up aan mensen durft te vertonen, heb je geen respect voor jezelf en zullen anderen dat ook niet hebben. Strijd niet tegen dingen waar je niets aan kunt doen, zoals ouder
Dankbaar ouder worden /
Bron: Stokpic, Pixabay worden of minder volle lippen, maar neem je verantwoordelijkheid voor zaken waar je invloed op hebt, zoals overgewicht of haaruitval door slechte voeding. Uiterlijkheden geven je aanzien karakter en rimpels laten zien dat je leeft en het is toch positief dat we steeds ouder worden? De angst die je hebt dat je hierdoor minder mooi wordt, valt niet op te lossen door botox of ongezonde maatregelen, alleen jijzelf kunt deze overwinnen.
Sporten doe je als gunst voor je lichaam en niet als strijd tegen je lichaam
Zorgen voor voldoende fysieke beweging is een van de beste dingen die je voor je lichaam kunt doen. Je optimaliseert je lichaamsfuncties en stimuleert je organen, van je hart en je longen tot je stofwisseling, maag-darmkanaal en bloedcirculatie. Voor je inspanning heb je een sterke wil, doorzettingsvermogen en discipline nodig, maar wanneer het sporten leidt tot stress voor het lichaam dan gaan de gezonde effecten verloren. Nu levert elke vorm van sport een beperkte mate van stress op voor het lichaam, dit is nodig voor het verbeteren van uithoudingsvermogen, spierkracht of lenigheid en maakt het lichaam sterker. Maar wanneer je prestatiedrang de overhand gaat nemen en je alleen nog uitgedaagd wordt door de competitie met anderen, ben je in feite een strijd tegen jezelf aan het vechten. Blessures, vermoeidheid en ziekte kunnen het gevolg zijn en wanneer je het verbeten en verwrongen gezicht van sommige atleten ziet, kun je concluderen dat ze hun lichaam dwingen tot luisteren in plaats van andersom. Een paar tips om je lichaam een dienst te verlenen met sporten zijn:
- luister naar je lichaam. Spierkrampen, hartkloppingen, spierstijfheid of extreme vermoeidheid na een inspanning zijn tekenen dat je teveel eist van je lichaam. Wanneer je evenwichtig sport, voel je je na afloop ontspannen en energiek genoeg om de rest van de dag actief te kunnen zijn.
- Sport met mate. Je hoeft niet elke dag te trainen om gezond of op gewicht te blijven. Het is zelfs beter om tussentijds rustdagen in te lassen. Elke dag een half uur bewegen is voldoende, ook de dag na een intensieve inspanning. Wanneer je toch elke dag wat intensiever wilt sporten kun je het best bijvoorbeeld de ene dag krachttraining doen en de andere dag cardiotraining. Of de ene
Geniet van de buitenlucht /
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay dag duurlopen en de andere dag intervaltraining. Het lichaam heeft 48 uur nodig om te herstellen en het resultaat van de training door te voeren tot in de cellen en weefsels. Twee dagen achter elkaar hetzelfde doen heeft daarom weinig zin, het doet eerder afbreuk aan je prestaties.
- Sport zoveel mogelijk in de openlucht. Aan beweging doen in de buitenlucht maakt het lichaam sterker, zorgt voor een verhoogde weerstand, brengt je dichter bij de natuur en levert ook nog eens meer vitamine D uit daglicht en een hoger serotonine gehalte op voor je geluksgevoel.
- Ga wandelen. Bijna niets is zo gezond als wandelen, het werkt door in je hele lichaam, maakt je energiek en verdrijft stress. Wanneer je bewust wandelt en je bewegingen goed probeert te voelen, kan het rustige tempo meditatief werken en je meer laten openstaan voor je omgeving.
Besteed voldoende aandacht aan je voeding
Lichaamsgewicht is voor veel mensen een heel belangrijk onderwerp. Terwijl het uiterlijk ideaalbeeld van de westerse samenleving steeds slanker wordt, worden de mensen in werkelijkheid steeds zwaarlijviger. In grote lijnen zijn daar drie oorzaken van te noemen, namelijk:
- de toenemende hoeveelheid kilocalorieën die gemiddeld per persoon geconsumeerd wordt
- de vele beroepsmatige arbeid die zittend verricht wordt
- vormen van vrijetijdsbesteding die weinig of geen beweging vereisen, zoals televisie kijken, internet, videospellen etcetera
De gewichtstoename die het gevolg hiervan is, willen we dan weer tegengaan door het gebrek aan beweging of het teveel aan kilocalorieën te compenseren. Er wordt veel geld uitgegeven aan sportscholen, afslankmiddelen, anticellulitis- of vermageringscrèmes, lightproducten en cosmetische ingrepen zoals liposuctie. Wanneer je teveel en ongezond eet, ben je niet aandachtig genoeg bezig met het belang van eten: voedsel dient om je cellen te vernieuwen, je lichaam gezond te houden en energie te leveren. De volgende tips kunnen helpen om te leren eten met aandacht:
- voor het boodschappen doen stel je aandachtig een maaltijd samen waarop je je boodschappenlijstje baseert
- tijdens het boodschappen doen winkel je verstandig
- tijdens het eten probeer je je volle aandacht op het eten te richten, dus niet tegelijkertijd iets anders doen zoals televisie kijken, lezen, computeren of een intensief gesprek voeren
Leven met aandacht /
Bron: Sapphire Penguin, Pixabay
- geniet van elke hap, neem de tijd om goed te kauwen en je te richten op de structuur en smaak van je eten, zodat je alle ingrediënten kunt herkennen. Een deel van de spijsvertering begint al in je mond, waar enzymen het voedsel geschikt maken voor verwerking in de maag. Om vitamines en goede voedingsstoffen op te nemen is het daarom extra goed om langzamer te eten.
- bedenk je waar de ingrediënten vandaan komen, uit welke landen of van welk dier, welke boom of welk kruid en denk na over de manier waarop deze ingrediënten allemaal samen in een maaltijd zijn beland
- neem de tijd voor je maaltijd, dan is het gevaar kleiner dat je je overeet. Wanneer de maag vol zit, geeft deze een signaal aan je hersenen, maar het kan enige minuten duren voordat die het signaal registreren. Wanneer je tijdens die minuten bijft dooreten, weet je nog niet dat je eigenlijk al genoeg hebt gehad en zit je vervolgens overvol
Bevrijd je van stress en verhelp vermoeidheid
Stress is een grote factor in ons leven die ervoor zorgt dat we niet lekker in ons vel zitten. Alles moet steeds sneller en beter en het is moeilijk om nog ergens echte rust te vinden. We zijn daar zodanig op ingesteld, dat we bijna hyperactief zijn. Wanneer je op vakantie gaat, is het een moeilijke opgave om eens helemaal niets te doen. Je wordt dan onrustig of hebt de hele tijd het gevoel dat je iets moet gaan doen. Wanneer je al kunt stoppen met werken, sporten, winkelen, internetten, telefoneren of lezen, dan nog is het heel moeilijk om te stoppen met nadenken. Altijd hebben we het gevoel dat we met iets bezig moeten zijn en het liefst willen we zo veel mogelijk in een zo kort mogelijke tijd. De twee grootste gevolgen hiervan zijn stress en vermoeidheid, die beide aan de basis liggen van veel voorkomende kwalen van deze tijd: rug- of nekpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, hartziekten, hoge bloeddruk,
Ontspannen is een kunst /
Bron: Jesslef, Pixabaydepressiviteit, angstaanvallen en maag-darmproblemen.
Om volledig te ontspannen kunnen yoga, mindfulness en meditatie helpen, omdat je lichaam en geest hiermee volledig tot rust komen. Dit is een andere rust dan tijdens bijvoorbeeld de slaap, wanneer je onbewust nog actief bent omdat je lichaam dan allerlei vernieuwingsprocessen uitvoert en je brein met dromen bezig kan zijn. Tijdens meditatie kun je zelf de controle hebben over wat je met binnenkomende gedachten doet, namelijk helemaal niets behalve observeren.
Vermoeidheid komt niet alleen van teveel activiteit, we bereiden ons mentaal ook voor op het moe voelen, door voordat we iets doen al te bedenken dat we ons moe gaan maken. Dat zet een verdedigingsmechanisme in werking, waardoor elke opgave een strijd wordt. Wanneer je er niet over nadenkt en gewoon een taak aanpakt en met plezier uitvoert dan levert dit veel minder stress op. Wanneer je uit te voeren taken niet meer als plichten ziet die je passief ondergaat, maar als activiteiten die je kunt gebruiken om vooruit te komen, dan raak je bij voorbaat al minder vermoeid en bevorder je je creativiteit en flexibiliteit. Dit leidt tot een bevredigend resultaat en zo zul je minder gaan opzien tegen de volgende taak.