Fluoridevrij leven
Fluoride zit in tandpasta, iets waar de meeste mensen niet bij stil staan. Al als kind happen we fluor bij de tandarts. Maar fluoride zit ook in kraanwater, in sommige voedingsmiddelen en komt van nature voor in o.a. bepaalde fruitsoorten. Onderzoeken over fluoride spreken elkaar tegen. Maar wie goed leest, ontdekt dat het helemaal niet zo goed voor je is. En het is dan ook de moeite waard te overwegen om fluoride uit het dagelijks leven te bannen.
Wat is fluoride
Fluoride is een spoorelement en is eigenlijk een verzamelnaam voor de verbinding van fluor met een organische of anorganische stof. De verbinding met fluor wordt ook veel gebruikt in de industriële sector, bijvoorbeeld in de metaalindustrie. En zo ontstaat er een bijproduct, wat gebruikt wordt in tandpasta.
Wat is er mis met fluoride?
Als je fluoride opzoekt op Google, vind je tegenstrijdige verhalen. De industrie die baat heeft bij de verkoop van fluoridehoudende producten, zoals tandpasta, flosdraad en mondwater, vertelt dat het je tanden versterkt en gaatjes tegen gaat. Maar ook vind je onderzoeken die dat effect van fluoride als onbewezen achten. Sinds de jaren zeventig zou er geen fluoride meer aan het Nederlandse kraanwater toegevoegd worden. Maar in de samenstelling van het drinkwater bij vrijwel alle waterbedrijven vind je fluoride in de lijst. Ook zijn er onderzoeken te vinden van de nadelige effecten van fluoride op de gezondheid: een traag werkende schildklier, een chronisch tekort aan jodium, depressies. Van de 50 onderzoeken naar fluoride tonen 43 aan dat het IQ bij jonge kinderen wordt aangetast. En het zou de schildappelklier verkalken, en hierdoor zijn functies verminderen.
Het feit dat een zeer groot aantal studies aantonen dat fluorides het IQ bij jonge kinderen aantast, is reden genoeg om het gebruik van fluoride in twijfel te trekken.
Waar zit fluoride in
- Vrijwel alle tandpasta
- Kraanwater
- In sommige medicijnen
- Sommige merken bronwater
- Van nature in: eieren, melk, rood vlees, sommige fruitsoorten, thee, vis
Hoe vermijd je fluoride
Helemaal fluoridevrij leven is vrijwel onmogelijk. De van nature aanwezige hoeveelheid fluorides in bijvoorbeeld sommige fruitsoorten, zijn verwaarloosbaar en vormen geen gevaar voor de gezondheid van de mens. Daarnaast is het wat betreft de algehele gezondheid de vraag of het goed is om veel eieren, melk en rood vlees te eten. Je kunt wel streven om zo weinig mogelijk fluoride binnen te krijgen:
Water
Water is onmisbaar voor de mens. En hoe gezuiverd kraan- of bronwater ook kan zijn, er blijven minimale hoeveelheden fluoride achter. Spa blauw bevat geen toegevoegde fluoride en bevat van alle bronwater de minst toegevoegde mineralen. Het is ook het enige bronwater met de melding "geschikt voor babyvoeding".
Wil je weten hoeveel fluoride er in het kraanwater zit? Ga dan naar de site van het waterbedrijf van jouw regio en kijk naar de samenstelling van het water. Overigens heeft het RIVM aangetoond dat het kraanwater in Nederland stoffen van onder andere medicijnen, insecticiden, brandvertragers en cosmetica bevat. Volgens het RIVM niet in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de volksgezondheid, maar waterzuiveringsbedrijven hebben nog geen adequate manier gevonden om dit goed uit het water te zuiveren.
Tandpasta
Niet voor niets staat er op tandpasta's met fluoride dat ze niet geschikt zijn voor kinderen onder de zes jaar. Er zijn enkele merken tandpasta zonder fluoride. Zo heeft Kruidvat een fluoridevrije tandpasta van haar eigen merk. Ook Paradontax heeft een variant zonder fluoride. Wat onbekendere merken zijn: Himalaya Herbals, Weleda, Neobio en AloeDent.
Een trend die je steeds vaker ziet is het maken van je eigen tandpasta: smelt geurloze kokosolie en meng dit met enkele theelepels bakpoeder. Zoek naar de verhouding waar het mengsel nog enigszins vloeibaar is. Voeg voor de smaak wat druppels pepermuntolie toe. Laat het mengsel stollen en het klaar is voor gebruik.
Producten
Wat je zal verbazen is dat teflon ook fluoride bevat. Het is dan ook af te raden teflon pannen te gebruiken. Ook thee neemt fluoride op. En fluoride is ook aangetroffen in sommige sappen en groenten en fruitconserven, doordat het afkomstig is uit landen waar fluoride aan het water wordt toegevoegd. Wil je fluoride echt tot een minimum beperken eet dan zoveel mogelijk verse groenten, fruit en sap.
De zin en onzin
Het wel of niet mijden van fluoride, lijdt regelmatig tot discussies op verschillende fora en social media. Uiteindelijk is het aan de consument om voor zichzelf te bepalen wat hij of zij doet en zich goed bij voelt. Maar het kan nooit kwaad om, dat wat wij in de maatschappij als normaal, veilig en vanzelfsprekend vinden, te onderzoeken. Hoe lang hebben mensen bijvoorbeeld roken als normaal en onschadelijk gevonden?