Fluoridevrij leven

Fluoridevrij leven Fluoride zit in tandpasta, iets waar de meeste mensen niet bij stil staan. Al als kind happen we fluor bij de tandarts. Maar fluoride zit ook in kraanwater, in sommige voedingsmiddelen en komt van nature voor in o.a. bepaalde fruitsoorten. Onderzoeken over fluoride spreken elkaar tegen. Maar wie goed leest, ontdekt dat het helemaal niet zo goed voor je is. En het is dan ook de moeite waard te overwegen om fluoride uit het dagelijks leven te bannen.

Wat is fluoride

Fluoride is een spoorelement en is eigenlijk een verzamelnaam voor de verbinding van fluor met een organische of anorganische stof. De verbinding met fluor wordt ook veel gebruikt in de industriële sector, bijvoorbeeld in de metaalindustrie. En zo ontstaat er een bijproduct, wat gebruikt wordt in tandpasta.

Wat is er mis met fluoride?

Als je fluoride opzoekt op Google, vind je tegenstrijdige verhalen. De industrie die baat heeft bij de verkoop van fluoridehoudende producten, zoals tandpasta, flosdraad en mondwater, vertelt dat het je tanden versterkt en gaatjes tegen gaat. Maar ook vind je onderzoeken die dat effect van fluoride als onbewezen achten. Sinds de jaren zeventig zou er geen fluoride meer aan het Nederlandse kraanwater toegevoegd worden. Maar in de samenstelling van het drinkwater bij vrijwel alle waterbedrijven vind je fluoride in de lijst. Ook zijn er onderzoeken te vinden van de nadelige effecten van fluoride op de gezondheid: een traag werkende schildklier, een chronisch tekort aan jodium, depressies. Van de 50 onderzoeken naar fluoride tonen 43 aan dat het IQ bij jonge kinderen wordt aangetast. En het zou de schildappelklier verkalken, en hierdoor zijn functies verminderen.

Het feit dat een zeer groot aantal studies aantonen dat fluorides het IQ bij jonge kinderen aantast, is reden genoeg om het gebruik van fluoride in twijfel te trekken.

Waar zit fluoride in

  • Vrijwel alle tandpasta
  • Kraanwater
  • In sommige medicijnen
  • Sommige merken bronwater
  • Van nature in: eieren, melk, rood vlees, sommige fruitsoorten, thee, vis


Hoe vermijd je fluoride

Helemaal fluoridevrij leven is vrijwel onmogelijk. De van nature aanwezige hoeveelheid fluorides in bijvoorbeeld sommige fruitsoorten, zijn verwaarloosbaar en vormen geen gevaar voor de gezondheid van de mens. Daarnaast is het wat betreft de algehele gezondheid de vraag of het goed is om veel eieren, melk en rood vlees te eten. Je kunt wel streven om zo weinig mogelijk fluoride binnen te krijgen:

Water

Water is onmisbaar voor de mens. En hoe gezuiverd kraan- of bronwater ook kan zijn, er blijven minimale hoeveelheden fluoride achter. Spa blauw bevat geen toegevoegde fluoride en bevat van alle bronwater de minst toegevoegde mineralen. Het is ook het enige bronwater met de melding "geschikt voor babyvoeding".

Wil je weten hoeveel fluoride er in het kraanwater zit? Ga dan naar de site van het waterbedrijf van jouw regio en kijk naar de samenstelling van het water. Overigens heeft het RIVM aangetoond dat het kraanwater in Nederland stoffen van onder andere medicijnen, insecticiden, brandvertragers en cosmetica bevat. Volgens het RIVM niet in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de volksgezondheid, maar waterzuiveringsbedrijven hebben nog geen adequate manier gevonden om dit goed uit het water te zuiveren.

Tandpasta

Niet voor niets staat er op tandpasta's met fluoride dat ze niet geschikt zijn voor kinderen onder de zes jaar. Er zijn enkele merken tandpasta zonder fluoride. Zo heeft Kruidvat een fluoridevrije tandpasta van haar eigen merk. Ook Paradontax heeft een variant zonder fluoride. Wat onbekendere merken zijn: Himalaya Herbals, Weleda, Neobio en AloeDent.

Een trend die je steeds vaker ziet is het maken van je eigen tandpasta: smelt geurloze kokosolie en meng dit met enkele theelepels bakpoeder. Zoek naar de verhouding waar het mengsel nog enigszins vloeibaar is. Voeg voor de smaak wat druppels pepermuntolie toe. Laat het mengsel stollen en het klaar is voor gebruik.

Producten

Wat je zal verbazen is dat teflon ook fluoride bevat. Het is dan ook af te raden teflon pannen te gebruiken. Ook thee neemt fluoride op. En fluoride is ook aangetroffen in sommige sappen en groenten en fruitconserven, doordat het afkomstig is uit landen waar fluoride aan het water wordt toegevoegd. Wil je fluoride echt tot een minimum beperken eet dan zoveel mogelijk verse groenten, fruit en sap.

De zin en onzin

Het wel of niet mijden van fluoride, lijdt regelmatig tot discussies op verschillende fora en social media. Uiteindelijk is het aan de consument om voor zichzelf te bepalen wat hij of zij doet en zich goed bij voelt. Maar het kan nooit kwaad om, dat wat wij in de maatschappij als normaal, veilig en vanzelfsprekend vinden, te onderzoeken. Hoe lang hebben mensen bijvoorbeeld roken als normaal en onschadelijk gevonden?
© 2015 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fluor (fluoride) tekort: symptomen, oorzaak en behandelingFluor (fluoride) tekort: symptomen, oorzaak en behandelingFluor of fluoride is een sporenelement, die vooral aanwezig is in de botten en tanden. Teveel fluor kan lijden tot tandv…
Fijne tandpasta's zonder fluorFijne tandpasta's zonder fluorVan verschillende merken zijn tandpasta's te verkrijgen zonder fluoride erin. Niet iedereen wil bijvoorbeeld een tandpas…
Fluoride in tandpasta: bescherming tegen gaatjes (caries)Fluoride in tandpasta: bescherming tegen gaatjes (caries)In de negentiende eeuw werd door artsen en tandartsen fluoride aanbevolen tegen gaatjes (cariës), zij zagen namelijk ste…
Tandbederf en fluorEr is door de jaren heen veel gediscussieerd over de voor- en nadelen van fluor. Maar fluor blijft voor kinderen en volw…

Laat de zomer toe in lichaam en geestLaat de zomer toe in lichaam en geestAls de winter voorbij is en het voorjaar zich aandient, dan komen mensen uit hun “hol”. Het coconen is voorbij en we poe…
Honderdjarigen: oud, ouder, oudstHonderdjarigen: oud, ouder, oudstIn 1900 waren er in Nederland tien mensen die honderd jaar of ouder waren. Inmiddels zijn dat er meer dan 2200. Mensen w…
Bronnen en referenties
  • Engels onderzoek naar fluoride in drinkwater: http://jech.bmj.com/content/early/2015/02/09/jech-2014-204971
  • 50 studies naar fluoride gebruik: http://fluoridealert.org/studies/brain01/
  • http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Wetenschappelijk/Rapporten/2013/april/Bescherming_drinkwaterbronnen_in_het_nationaal_beleid
  • http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=m4&s=m78&ss=P2036&l=NL
  • http://fluoridealert.org/issues/sources/
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 27-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.