Druk, druk, druk en de Anti-Druk-Beweging

Druk, druk, druk en de Anti-Druk-Beweging We hebben het allemaal druk en wie vlak voor een vakantie zit heeft het nog eens extra druk. Projecten moeten afgerond en zaken moeten klaar voor men de deur achter zich dicht kan trekken, op weg naar het zuiden of welke vakantiebestemming ook. We jagen onszelf en elkaar op door te zeggen dat we het druk hebben en dat altijd en overal te laten weten. Druk hebben wordt bijna een missie: als je het niet druk hebt dan is er iets mis. Wat doen we onszelf toch aan met al die drukte?

Anti-Druk-Beweging

Tegenover het druk, druk, druk doen staat de Anti-Druk-Beweging. De beweging, in gang gezet door een geestelijke verzorger in een ziekenhuis, behelst niet meer dan dat we het woord ‘druk’ uitbannen wanneer ons gevraagd wordt hoe het met ons gaat. Vertel maar wat anders, verschuil je niet meer achter het woord druk. Dat is de boodschap van de Anti-Druk-Beweging. Wie het altijd over druk zijn heeft jaagt zichzelf op naar een druk leven, met misschien wel aandacht voor de verkeerde dingen. Dat opjagen kan al beginnen bij het opstaan, wanneer in ons hoofd zit dat we het druk hebben vandaag, geen tijd hebben of nemen om fatsoenlijk te ontbijten en al gejaagd naar het werk rijden en druk de dag ingaan. Dat kan om te beginnen al een stuk beter. Dat ontbijt kan voor hetzelfde geld rustig en volledig en dat brengt meteen een goede basis en rust aan het begin van de dag. Je hebt de dag met een goede start beter in de klauwen.

Hoe druk is druk

Er is veel te doen en het lijkt wel dat er steeds meer te doen is. Voor sommige bezige bijen klopt dat ook wel. Er wordt steeds meer gevraagd en wie zelfstandig werkt moet het hoofd boven water zien te houden. Als de klus gedaan is, het artikel geschreven, volgt ook nog eens de facturering en de boekhouding. Heel veel mensen komen in een etmaal wel 24 uur te kort. Mensen die alleen komen te staan en hun huishouding moeten regelen en een baan moeten zien uit te voeren, hebben, als er ook kinderen zijn die opgevoed moeten worden, eigenlijk een driedubbele taak. Hun leven ziet er heel anders uit dan bij een gezin dat de zaken op orde heeft en de ondernemer die een bedrijf heeft dat op rolletjes loopt. Helaas is dat niet iedereen gegeven en als de kink in de kabel komt, dan komt hij met te veel werk in te weinig tijd.

Prioriteiten

De tradities van voorheen zijn in steeds mindere mate ons houvast en de zuilen geven niet meer de rust die we kenden.
Wat blijkt uit onderzoek? We laten ons minder leiden door tradities, religie en ideologie, waardoor we minder zicht hebben op onze prioriteiten. We willen opeens een heleboel en laten ons niet meer beperken door de tradities van de gemeenschap, wat de kerk zegt of de ideologie van de groep waartoe we behoren of behoorden. We kijken ruimer, zijn betrokken in meer levenssferen en binnen elke levenssfeer worden hogere eisen gesteld. We krijgen het over de volle breedte drukker.
De detraditionalisering doet zich op verschillende gebieden voor: in ons werk, thuis en in onze vrije tijd.

Werken kost tijd

Wie een baan heeft weet dat werken mooi is, je krijgt er je salaris uit, maar dat het veel tijd kost. Bij een volle werkweek ben je vijf dagen per week onder de pannen en je mag van geluk spreken wanneer je werk hebt dat dichtbij je liefhebberij staat. Wie werkt om geld te verdienen ervaart tijdsdruk en hoe meer werk er nodig is hoe groter de tijdsdruk wordt. We nemen werk mee naar huis - dat ene rapport moet nog af - en er wordt op minder onvoorspelbare tijdstippen gewerkt. Wanneer er thuis gewerkt moet worden is er geen tijd voor dat potje voetbal met zoonlief en wordt het even in de tuin zitten met een glaasje en een goed gesprek uitgesteld. We komen er niet meer aan toe; het wordt drukker.

Huishouden kost tijd

Je huis op orde houden en de kinderen verzorgen kost tijd. Er moet gepoetst, gekookt en gewassen worden en dat zijn bezigheden die doorgaans worden gezien als noodzakelijk kwaad. Het moet nu eenmaal gebeuren en als je ze verzaakt wordt het een bende in huis dat het leven niet aangenamer maakt. We hebben er last van en ook hier loopt de druk op.
Kinderen verzorgen doen we met liefde, maar het halen en brengen van en naar de clubs en verenigingen en extra lessen jaagt ons wel op. Het is een verplichte tijdsbesteding die we weliswaar onszelf opleggen maar die de druk verhoogt.

Vrije tijd kost tijd

Vrije tijd is heerlijke tijd, maar ook de vrije tijd wordt ervaren als werkdruk. Het blijkt dat wanneer we meer geld te besteden hebben ook meer doen in onze vrije tijd en ook dan neemt de tijdsdruk toe. We willen veel en omdat we het kunnen betalen doen we ook veel. Vrije tijd zou ons moeten ontspannen, maar vaak is het een race tegen de klok om in die vrije tijd zoveel mogelijk leuke dingen te doen.

Volle agenda

Genoeg mensen kiezen bewust voor een leven met een volle agenda. Een volle agenda geeft status. Velen van ons kiezen voor drukte. We willen een gezin, vrije tijd met leuke liefhebberijen én interessant werk. Het betekent een leven met ‘werkdruk’ in elke levenssfeer. In de werksfeer kan enige werkdruk als prettig worden ervaren en brengt juist de druk medewerkers in een creatieve spanning. Druk hoeft dus niet altijd negatief te zijn. Het wordt kwalijk als we in alle levenssferen druk ervaren. We maken tijdstekort, omdat we verstrikt raken in tegenstrijdige ambities.

Wanneer is er nog tijd om te onthaasten?

De enige manier om weer tijd te krijgen is het maken van keuzes. Dat betekent dat je niet steeds meer gaat doen maar minder. Niet het streven naar efficiëntie levert tijd op, want in dat geval vult de tijd zich wel weer met andere ‘noodzakelijke’ dingen. Alleen het maken van keuzes levert tijd op.

Tips

Dan nu de tips hoe je kunt omgaan met werkdruk en wat je kunt doen om minder last te hebben van tijdsdruk en om rust in je hoofd te creëren. Fysiek en mentaal gaan hierbij samen op.

 1. Zweer dat woord af Zeg niet telkens dat je het druk hebt. Hoe vaker je het zegt hoe meer het waar wordt en je toehoorders zijn er doorgaans niet zo van geporteerd. Als jij zegt dat je het druk hebt is het net alsof je zegt dat hij het niet druk heeft, in ieder geval niet zo druk als jij. En om dat te beweren is een beetje onhebbelijk.
 2. Maak keuzes Maak keuzes, op elk gebied. Bepaal wat voor jouw belangrijk is en zet daar op in. Gooi de tijdrovende maar minder belangrijke dingen van je af.
 3. Slaap goed Zorg dat je goede nachtrust krijgt. Wie uitgerust opstaat kan veel meer aan.
 4. Ga sporten Ga hardlopen, fietsen, schaatsen of een andere sport doen. Beweging en inspanning is een prima remedie tegen stress. Er worden endorfines (gelukshormoon) in je lichaam aangemaakt en dat scheelt een slok op een borrel. Wandelen en rek- en strekoefeningen zijn al probate manieren om je lekkerder te voelen.
 5. Pak een lachfilm Bekijk alleen of met meer mensen een lachfilm. Lachen is gezond en ontspant.
 6. Zet muziek op Luisteren naar muziek goed is voor lichaam en geest. Je wordt er rustiger van en je voelt je stukken positiever. Zet die lievelings-cd nog maar een keer op.
 7. Zoen en knuffel Zoenen en knuffelen is goed voor ons welbevinden: we voelen ons er lekker door en ook bij zoenen en knuffelen komen endorfines vrij én oxytocines. Het zijn beide gelukshormonen die in de weer gaan tegen het stresshormoon cortisol.
 8. Drink wat minder koffie Wie erg gespannen is kan maar beter even matigen met koffie en caffeïnehoudende dranken. Een kop koffie geeft een kick maar kan je ook wat opgejaagd laten voelen. Water is een goed alternatief.
 9. Neem pauze Heb je het druk, neem dan regelmatig een pauze. Werk niet onafgebroken door maar maak een pas op de plaats. Ga even wat leuks doen, stap het parkje in en haal een frisse neus of doe een powernap op de bank. Ademhalingsoefeningen zijn ook prima.
 10. Laat de boel de boel Ga er regelmatig even uit en sla de vakantie niet over. Vakanties zijn bij uitstek periodes om eindelijk dat boek eens uit te lezen, om eens een spelletje te doen, om mooie inspirerende dingen te zien.

Tot slot

Probeer het maar eens en ban dat vermaledijde woord uit. Je zult merken dat het werkt, alleen al omdat je andere woorden moet bedenken om uit te drukken wat er met je is, waar je mee bezig bent. Het druk hebben is abstract. Door te concretiseren wordt het veel duidelijker, voor je toehoorder en voor jezelf.
© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De uitwerkingen van stressDe uitwerkingen van stressStress komt door druk en/of spanning wat vanuit je omgeving komt. Door stress kan je slapeloze nachten hebben, en zit je…
Hoge werkdruk, lage inkomstenDe banen met een hoge werkdruk staan vaak slechte verdiensten tegenover. Dit wordt vaak veroorzaakt door bezuinigingen w…
Lachtherapie: lachen is gezondLachtherapie: lachen is gezondLachen is leuk, het voelt goed en het is nog gezond ook. Lachen heeft positieve effecten op zowel ons lichaam als op onz…
Stress is NIET gevaarlijk!Stress is NIET gevaarlijk!Bijna elk artikel over stress waarschuwt je voor de gevaren en hoe je het hoort te vermijden. We zijn opgebracht met het…

Het kalmerende effect van de natuur op de gezondheidHet kalmerende effect van de natuur op de gezondheidDe natuur heeft altijd een belangrijke rol gespeeld op het welzijn van mensen. Hoe meer kennis en onderzoek er kwam van…
De beginselen van succesvol denkenHet is een feit dat de mate van controle over ons bewustzijn, de kwaliteit van onze levens bepaalt en de mogelijkheid om…
Bronnen en referenties
 • http://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-vaardigheden/werkdruk geraadpleegd op 3 juli 2015
 • Leeuwarder Courant op 3 juli 2015
 • http://albertsonnevelt.nl/omgaan-met-werkdruk/ geaadpleegd op 25 juli 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 28-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.