Verstandelijk gehandicapt

De meeste mensen weten wel ongeveer wat een verstandelijke handicap inhoud, maar wanneer noem je iemand verstandelijk gehandicapt en zijn er verschillende gradaties van verstandelijke handicaps?

Verstandelijk gehandicapt

Iemand is verstandelijk gehandicapt als er sprake is van een blijvende ontwikkelingsachterstand als gevolg van een stoornis in het cognitief functioneren. Dit wil zeggen dat er een stoornis is in het waarnemen, denken, kennen en/of weten, die niet meer over gaat. Hierdoor heeft iemand een ontwikkelingsachterstand.

Een verstandelijke handicap moet voor het 18de levensjaar tot uiting komen, anders heet het een niet-aangeboren hersenletsel.

Indeling in ervaringsordening

Mevrouw Timmers Huigens heeft een indeling gemaakt voor menselijk ervaringen. Deze indeling ziet er als volgt uit:
  • Lichaamsgebonden ordenen,
  • Associatief ordenen,
  • Structurerend- en vormgevend ordenen.

Lichaamsgebonden ordenen

Lichaamsgebonden ordenen doet iedereen al van baby zijn af aan. Het is ordenen aan de hand van lichamelijk contact en eerste levensbehoeften (eten, drinken, plassen..)

Associatief ordenen

Dit leren de meeste kinderen als ze peutertje zijn. Ze weten dat ze naar buiten gaan als ze hun schoenen en jas aantrekken en als mamma of pappa in de keuken bezig is met pannen, dan gaan ze zo eten. Er worden dus verbanden gelegd tussen bepaalde gebeurtenissen, door het ervaren van een bepaald patroon.

Structurerend- en vormgevend ordenen

De meeste kleuters kunnen dit. Het is ordenen aan de hand van bepaalde structuren. Ze leren keuzes te maken, kunnen iets uitleggen en ook langere zinnen zeggen.

Wat heeft deze vorm van ervaringsordening nou te maken met verstandelijk gehandicapten? Verstandelijk gehandicapten blijven ergens in deze fase. Een heel ernstig verstandelijk gehandicapte kun je alleen benaderen door iets lichamelijks, met zachte kussens, warmte en muziek. Hij zal namelijk alleen nog maar lichaamsgebonden kunnen ordenen en niet associatief, structurerend of vormgevend.

Oorspronkelijke indeling aan de hand van het IQ volgens Binet en Simon

In 1905 maakten Binet en Simon al een indeling van verstandelijk gehandicapten aan de hand van het IQ. Deze indeling zag er als volgt uit:
  • IQ lager dan 20; Idioten,
  • IQ tussen 20 en 35; Lage imbecielen,
  • IQ tussen 35 en 55; Hoge imbecielen,
  • IQ tussen 55 en 70; Debielen,
  • IQ tussen 70 en 90; Zwakbegaafden.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Timmers-Huigens theorieDe theorie van Dr. D. Timmers-Huigens wordt ook wel de ervaringsordening genoemd. Verstandelijk gehandicapten kunnen wor…
Vijf verschillende syndromenEr bestaan verschillende syndromen. In dit artikel ga ik er 5 beschrijven, namelijk het syndroom van Prader-Willi, het s…
Verstandelijke beperkingVoor heel veel mensen is het verschil tussen een lichamelijke en een verstandelijke beperking niet altijd duidelijk. Ze…
Afkickkliniek voor verstandelijk gehandicaptenAfkickkliniek voor verstandelijk gehandicaptenVerstandelijk gehandicapten vormen een groep die in de verslavingszorg weinig tot geen aandacht krijgen terwijl verslavi…

Milt (opslagplaats voor bloedplaatjes)Milt (opslagplaats voor bloedplaatjes)De milt is een opslagplaats voor de bloedplaatjes in het menselijk lichaam. Bloedplaatjes zorgen ervoor dat bij een verw…
Haar, haarzakje, haargroeiHaar, haarzakje, haargroeiIn de huid zitten overal haarzakjes. Die worden bij een baby al gevormd nog voordat hij geboren is. Na de geboorte komen…
Reactie

Patricia, 11-03-2008
Ik vind het artikel ook goed maar alleen het laatste erg beledigind.
ik vind mijn zoon echt geen idioot of imbiciel, ik snap ook niet dat het er zo staat. Reactie infoteur, 12-03-2008
Hoi Patricia

Dit zijn de benamingen die uit mijn lesboek over mensen met een verstandelijke beperking komen. Er staat duidelijk in het artikel dat dit een indeling is die in 1905 al is gemaakt. Dit is dus niet beledigend bedoeld!

Vriendelijke groet,
Lobke Brandsma

Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.