Stress: Wat kunt u doen bij verkeersdrukte?

Stress: Wat kunt u doen bij verkeersdrukte? Veel grote steden worden geteisterd door een plaag. Het is geen besmettelijke ziekte en het is ook geen vernietigende zwerm vraatzuchtige insecten. Toch wordt de gezondheid van miljoenen mensen erdoor bedreigd. Het zorgt voor veel stress en spanning. Waar gaat het over? Het gaat over verkeersdrukte! Wat kunt u doen om u toch nog wat te ontspannen? Volgens onderzoekers kan frequente blootstelling aan verkeersopstoppingen nadelig zijn voor uw gezondheid. Een recent onderzoek wijst er zelfs op dat iemand die in het verkeer heeft vastgezeten nog ten minste een uur daarna een groter risico loopt een hartaanval te krijgen. The New Zealand Herald bericht dat “uitlaatgassen, lawaai en stress waarschijnlijk de hoofdoorzaken zijn voor de plotselinge toename van het risico”.

Meer ongevallen

Met de toename van het verkeer neemt ook het gevaar voor de mens toe. Elk jaar vallen er ruim een miljoen doden in het verkeer en dit cijfer groeit gestaag. In sommige gebieden is het gevaar bijzonder groot. Onderzoekers van de Europese Commissie kwamen er bijvoorbeeld achter dat er “op elke miljoen inwoners 690 dodelijke slachtoffers vallen op wegen in Griekenland, in tegenstelling tot 120 in Zweden". Een akelige factor die de laatste jaren veel aandacht heeft gekregen, is de agressie in het verkeer. Je hoort steeds vaker dat automobilisten hun woede afreageren op andere chauffeurs. Volgens een enquête die door de Amerikaanse Nationale Raad voor de Verkeersveiligheid op Autowegen werd uitgevoerd, meenden automobilisten dat de toegenomen agressie in het verkeer onder andere kwam door meer verkeer of meer verkeersopstoppingen.

Wat kunt u doen?

Wat kunt u met het oog hierop doen om met dit vervelende probleem om te gaan? Als u een van de miljoenen bent die met regelmaat vastzitten in het verkeer, zijn er dingen die u kunt doen om uw lichamelijke en mentale gezondheid te beschermen.

Wees erop voorbereid

Veel mensen zijn al helemaal gestrest voordat ze in het verkeer vast komen te zitten. Ze staan te laat op. Douchen, aankleden en eten gebeuren gehaast. Het idee om te laat op het werk te komen maakt ze gespannen. Van de file raken ze alleen nog maar meer gestrest. Als u verwacht in de file terecht te komen, neem dan extra tijd voor uw reis. Door vroeger te vertrekken kunt u de file misschien zelfs helemaal vermijden. Volgens het boek Commuting Stress - Causes, Effects and Methods of Coping, begint een minder gestreste reis de dag of de avond ervoor. Het boek voegt eraan toe: “Kleding, attachékoffertjes, lunches voor de kinderen in het gezin worden ’s avonds al klaargezet om stress in de ochtend te vermijden”. Uiteraard is ook een goede nachtrust belangrijk. Om ’s morgens vroeg te kunnen beginnen, moet u op een redelijke tijd naar bed gaan.

Vroeg opstaan biedt nog meer voordelen. U kunt bijvoorbeeld stijve spieren krijgen wanneer u lang achtereen in de file staat. Waarom zou u ’s morgens als dat mogelijk is niet wat oefeningen doen? Een regelmatig programma van lichaamsoefeningen kan uw algehele gezondheid verbeteren en u helpen om te gaan met de lichamelijke stress waarmee vastzitten in het verkeer gepaard gaat. Vroeger opstaan kan u ook de tijd geven om een voedzaam ontbijt te eten. Van stilstaan in de file met junkfood of helemaal niets in uw maag kunt u zelfs nog meer gestrest raken. U kunt extra stress vermijden door ervoor te zorgen dat uw auto in goede staat verkeert. Er zijn maar weinig dingen die frustrerender zijn dan autopech midden in de file. Dat geldt vooral bij slecht weer. Zorg er daarom voor dat uw remmen, banden, airco of verwarming, ruitenwissers, ruitverwarming of andere belangrijke onderdelen goed worden onderhouden. Zelfs een kleine aanrijding in de file kan veel stress veroorzaken. En u moet er uiteraard altijd voor zorgen dat u genoeg brandstof in uw tank hebt.

Laat u informeren

Het kan nuttig zijn om voor uw vertrek informatie in te winnen over speciale omstandigheden zoals slecht weer, wegwerkzaamheden, tijdelijke wegafsluitingen, ongevallen en andere verkeerssituaties. U kunt deze verkeersinformatie krijgen via de radio en andere bronnen. Schaf ook een wegenkaart van het gebied aan, of eventueel een navigatiesysteem. Door u op de hoogte te stellen van alternatieve routes kunt u misschien knelpunten omzeilen.

Maak het u gemakkelijk

Zet de ventilatie en uw stoel op een stand die u prettig vindt. Als u een radio/cd-speler hebt, kunt u naar uw favoriete muziek luisteren. Sommige soorten muziek hebben een kalmerend effect en kunnen stress verminderen. Misschien hebt u daardoor ook minder last van het vervelende lawaai tijdens een verkeersopstopping.

Gebruik uw tijd goed

Een van die productiefste dingen die u kunt doen terwijl u in de file staat, is positief te denken. Probeer, in plaats van alsmaar bezig te zijn met de slechte verkeerssituatie, na te denken over de activiteiten van de dag. Als u alleen bent, biedt de tijd in de file u een unieke gelegenheid om belangrijke gedachten goed op een rijtje te zetten en zelfs ongestoord beslissingen te nemen. Hierdoor zal u stress ook verminderen. Als u een passagier bent, zult u van het staren naar de lange file voor u misschien alleen maar meer gestrest raken. Neem u dus voor u reistijd productief te gebruiken. Misschien kunt u uw lievelingsboek of een krant meenemen, of u post van de vorige dag doorlezen. Sommigen vinden het prettig om brieven te schrijven of alvast wat werk op hun laptop te doen.

Wees realistisch

Als u in een gebied woont waar verkeersopstoppingen een probleem zijn, houd dan rekening met files en pas uw plannen aan. In de meeste steden zullen altijd verkeersopstoppingen zijn. Het boek Stuck in Traffic – Coping with Peak-Hour Traffic Congestion zegt: “Het is vrijwel zeker dat alle hoofdstedelijke gebieden die nu al tijdens het spitsuur last hebben van verkeersopstoppingen, hier ook in de nabije toekomst behoorlijk veel last van zullen ondervinden”. Probeer verkeersdrukte dus als een normaal onderdeel van uw leven te accepteren en doe wat u kunt om er het beste van te maken.
© 2008 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom stress gevaarlijk is voor je gezondheidWaarom stress gevaarlijk is voor je gezondheidOf het nu komt omdat het te druk is op je werk, je financiële problemen hebt, je relatie het zwaar te verduren heeft of…
Stress: Feiten en cijfersSpanning is gezond, maar een teveel aan spanning kan stress veroorzaken. Een op de tien Nederlandse werknemers lijdt aan…
Wat veroorzaakt stress?Wat veroorzaakt stress?Wat is stress en waar komt het vandaan? De oorzaken van stress zijn soms moeilijk te bestrijden, omdat de niet iedereen…
Dwangstoornis: leren ontspannenDwangstoornis: leren ontspannenIemand die last heeft van een dwangstoornis, heeft veel last van stress. Door dwanggedachten en vaak ook het moeten uitv…

Stress: Tuinieren is goed voor u!Houdt u van tuinieren? Misschien biedt u hobby u wel meer dan alleen plezier. Onderzoek heeft aangetoond dat “tuinieren…
Stress: U kunt het de baas worden!Stress, we hebben er allemaal wel eens last van. Het hoort bij het leven, en is nooit helemaal uit te bannen. Maar wat t…
Bronnen en referenties
Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 13-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.