Stress: Tuinieren is goed voor u!

Houdt u van tuinieren? Misschien biedt u hobby u wel meer dan alleen plezier. Onderzoek heeft aangetoond dat “tuinieren goed is voor uw gezondheid om het stress vermindert en de bloeddruk verlaagt en er zelfs toe bijdraagt dat u langer leeft” aldus de Londense krant The Independent.

Lichaamsbeweging

“Na een drukke, stressige dag is het een uitkomst om thuis te komen en een beetje in je tuin te scharrelen”, zegt de schrijver Gay Search. Het is niet alleen dankbaar werk waar je helemaal in op kunt gaan, maar de lichaamsbeweging die je krijgt, is misschien nog wel beter dan die in het fitnesscentrum. Hoezo? Volgens Search “vormen bezigheden als spitten en harken goede, stevige lichaamsbeweging waarmee je meer calorieën verbrandt dan met fietsen”.

Ouderen

Een tuin onderhouden is iets waar vooral ouderen baat bij hebben. Wachten tot er een nieuwe scheut of knop verschijnt, helpt hen positief vooruit te kijken. Bovendien levert “de tuin een tegengif voor de pijn en frustratie van de oude dag” zegt dr. Brigid Boardman van de Royal Horticultural Society. Ouderen voelen zich vaak neerslachtig omdat ze steeds meer afhankelijk worden van anderen. Maar, zoals dr. Boardman opmerkt, “de behoefte om zelf het heft in handen te hebben wordt vervuld door het feit dat we zelf uitmaken wat we planten, hoe we de tuin indelen en hoe we die onderhouden. En de behoefte om ergens voor te zorgen wordt weer bevredigd”.

Zelfrespect

Mensen met mentale gezondheidsproblemen voelen zich vaak ontspannen als ze in een mooie, rustige omgeving aan het werk zijn. Bovendien kunnen zulke mensen door bloemen of voedsel voor anderen te kweken, geholpen om weer zelfvertrouwen en zelfrespect te krijgen.

Groen werkt helend

Mensen die tuinieren zijn echter niet de enigen die baat hebben bij groen. Professor Roger Ulrich van de Universiteit van Texas heeft een proef gedaan met een groep mensen die een stress veroorzakende test hadden gedaan. Hij bemerkte dat degenen die naar een groene, met bomen omgeven plek werden gebracht, gemeten naar hun hartslag en bloeddruk een sneller herstel te zien gaven dan degenen die zich niet in een natuurlijke omgeving bevonden. Uit een soortgelijke test bleek dat het voor patiënten die na een operatie moesten herstellen beter was als ze op een zaal lagen met uitzicht op bomen. Over de patiënten wordt gezegd dat ze vergeleken met andere patiënten sneller herstelden, eerder naar huis gingen, minder pijnstillers nodig hadden en minder klaagden.

Aan het tuinieren!

Velen vinden tuinieren een hobby die hen erg ontspant. Een hobby die hen toestaat in contact te komen met “Moeder Natuur”. Daarnaast is het niet een dure hobby, mits u niet veel geld uit zou geven aan exotische planten en tuinapparatuur. Dus schroom niet, om na een stressvolle week eens lekker te gaan tuinieren!
© 2008 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stress: Feiten en cijfersSpanning is gezond, maar een teveel aan spanning kan stress veroorzaken. Een op de tien Nederlandse werknemers lijdt aan…
Waarom stress gevaarlijk is voor je gezondheidWaarom stress gevaarlijk is voor je gezondheidOf het nu komt omdat het te druk is op je werk, je financiële problemen hebt, je relatie het zwaar te verduren heeft of…
Wat veroorzaakt stress?Wat veroorzaakt stress?Wat is stress en waar komt het vandaan? De oorzaken van stress zijn soms moeilijk te bestrijden, omdat de niet iedereen…
Gezondheid welzijn: tipsGezondheid welzijn: tipsIn onze samenleving zijn we gewend aan een leven vol welvaart. Er is meer dan genoeg eten voor iedereen en dat eten is v…

Angst is verschrikkelijk en heerlijkToen er nog geen tv was om ons van tijd tot tijd de stuipen op het lijf te jagen, deden de mensen het zelf. Dij elkaar g…
Stress: Wat kunt u doen bij verkeersdrukte?Stress: Wat kunt u doen bij verkeersdrukte?Veel grote steden worden geteisterd door een plaag. Het is geen besmettelijke ziekte en het is ook geen vernietigende zw…
Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 30-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.