Perikelen rond de menopauze of overgang

Hoewel het de gewoonste zaak van de wereld is, doen sommige vrouwen er nog steeds geheimzinnig over als ze de problemen van de menopauze aan den lijve ondervinden. Vreemd, want vroeg of laat wordt iedere vrouw er mee geconfronteerd.

Wat is het?

Als de eierstokken zijn ‘uitgewerkt’ en niet meer maandelijks het oestrogeen kunnen produceren dat het voortplantingssysteem in je lichaam in stand houdt, komt de vrouw in de overgang. Menopauze staat dan ook voor het Griekse ‘maand’ en ‘ophouden’.

Symptomen

Globaal genomen is er sprake van de menopauze als je gedurende 1 jaar na de laatste menstruatie niet meer gemenstrueerd hebt. Dit is een vuistregel en niet een wet van meden en persen.

Het lichaam moet zich aanpassen en dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Vaak zijn de symptomen de eerste tekenen dat de menopauze heeft ingezet, zoals:
  • opvliegers
  • hartkloppingen
  • vaginale droogte
  • pijn bij plassen

Soms kan er zelfs sprake zijn van depressie of concentratiegebrek.

Behandeling

Als de klachten erg oplopen kan een arts hormoonvervangingstherapie geven. Men is er wel terughoudend mee, omdat het een verhoogd risico voor bepaalde ziektes zou kunnen geven. Er zijn een aantal preparaten op de markt die gebaseerd zijn op de natuurgeneeskunde en kunnen verlichting geven bij de symptomen. Deze zijn in de drogisterij verkrijgbaar en dus goed bevonden voor gebruik.

Menstruatie

De menstruatie kan bij iedere vrouw anders verlopen in deze periode. Bij de een stopt de menstruatie abrupt en bij de andere neemt deze geleidelijk af. De duur tussen de opvolgende cycli kan opgerekt worden of de maandelijkse bloeding neemt af.

Natuurlijk proces of niet?

Er is een manier om de natuurlijke gang niet zijn werk te laten doen en dat is ingrijpen door een arts. Dit kan door introductie van medicijnen (denk hierbij ook aan chemotherapie bij een kankerpatiënt) of het verwijderen van de eierstokken (om medische redenen).

Leeftijd

De gemiddelde leeftijd dat het inzet ligt net iets boven de 50 jaar.

Niet over spreken!

Toch spreken er niet veel vrouwen uitgebreid over (als ze er last van hebben). Dit terwijl het gewoonste zaak van de wereld is. Mogelijk is het wegvallen van de vruchtbaarheid en daarmee het inzetten van een volgende levensfase een oorzaak. Er lopen verschillende onderzoeken naar het gedrag en de seksuele ervaringen van vrouwen in deze fase.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De overgang, hoe komt het en wat doe je eraan?Bij vrouwen van tussen de 45 en 50 onstaat een periode waarin de eierstokken stoppen met het aanmaken van oestrogenen, d…
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…
Verschil tussen de overgang en de menopauzeVerschil tussen de overgang en de menopauzeWat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Er komt een moment in het leven van de vrouw dat de eierstokken…
Ben ik in de menopauze of in de overgang? Test het zelfBen ik in de menopauze of in de overgang? Test het zelfDe menopauze is het stoppen van de menstruatie van de vrouw en daarmee het stoppen van de vruchtbaarheid. De periode ron…
Denk jezelf gelukkigIedereen kent het wel je voelt je onzeker of verdrietig en uit alles wat je doet blijkt dan ook dat je je zo voelt. Je g…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.