10 tips voor een gezond lichaam

10 tips voor een gezond lichaam Om gezond te blijven moet je lichaam goed worden onderhouden. Net zoals een auto regelmatig onderhoud nodig heeft om slijtage te voorkomen, heeft ook het menselijk lichaam goede verzorging nodig. Door het lichaam te geven wat het nodig heeft, behoed je jezelf voor problemen. In dit artikel worden tien belangrijke tips gegeven om je lijf gezond te houden.

Drink water

Het is van groot belang om je vochtgehalte op peil te houden door te drinken. Water is hiervoor het beste geschikt. Aan andere dranken zijn meestal allerlei nadelen verbonden. Thee, koffie en cola zijn dranken die cafeïne bevatten en cafeïne werkt vochtafdrijvend. Ondanks dat deze stoffen water bevatten, dragen ze niet bij aan een goed vochtgehalte. Als je dorst hebt, is dat een teken van je lichaam dat je water nodig hebt om de weefsels vochtig te houden, het bloed goed te laten stromen, de gewrichten te smeren, de afvalstoffen te verwijderen en de stofwisseling op gang te houden. Ook in soep en fruit zit het broodnodige water.

Water is belangrijk voor je lichaam om je lichaam op temperatuur te houden. Wanneer je het erg warm hebt, verwijdert je lichaam warmte door te zweten. Zo wordt het lichaam afgekoeld. Als je uitgedroogd bent, kan je lichaam de lichaamstemperatuur niet goed regelen.

Hoe meer vocht er in het bloed zit, hoe hoger de bloeddruk. Water heeft dus ook een rol bij de bloeddruk. Als je bent uitgedroogd, zakt het bloedvolume en gaat ook de bloeddruk omlaag. Wanneer de bloeddruk daalt, hoeven de slagaderen niet zo ver open te staan om een groter bloedvolume door te laten. De slagaderen trekken samen waardoor de bloeddruk stijgt en je hoofdpijn krijgt.

Als de bloeddruk in de slagaderen laag is, is hij in de aderen nog lager. Hierdoor blijven afvalstoffen langer in het lichaam, omdat het langer duurt voordat de aderen het bloed terug hebben vervoerd naar het hart. Uitdroging heeft ook invloed op de manier waarop je lichaam afval verwijdert. Je urine is sterker geconcentreerd, wat wil zeggen dat er minder van is en dat de urine donkerder van kleur is. Bovendien is je ontlasting harder en kun je aambeien krijgen door persen of harde ontlasting. In plaats van water te verwijderen met de urine en ontlasting bewaart je lichaam het voor alle belangrijke dingen die het water in je lichaam doet, zoals de stofwisseling op gang houden.

Door genoeg water te drinken om je vochtgehalte op peil te houden, hou je het lichaam in balans. Welke hoeveelheid water is genoeg? Minstens acht glazen water per dag. Dit komt overeen met bijna twee liter.

Eet groenten en fruit

Twee ons groenten en twee stuks fruit per dag wordt minimaal aanbevolen. Groenten en fruit zijn goed voor je en de meeste mensen eten er niet voldoende van. In groenten en fruit zitten vitaminen, mineralen en vezels binnen. In plaats van groenten en fruit slikken veel mensen vitaminepillen en mineraalsupplementen of voegen ze vezels toe aan hun sinaasappelsap. In groenten en fruit zitten natuurlijke vitaminen en mineralen, en meestal neemt het lichaam de vitaminen en mineralen uit voedsel beter op dan die uit een potje. Wat is er zo belangrijk aan vitaminen en mineralen? Mineralen zijn anorganische elementen; het zout van de aarde zogezegd. Mineralen leveren de atomen die moleculen vormen, die je lichaam nodig heeft voor de stofwisseling. Vitaminen zijn van vitaal belang voor een goede stofwisseling die je lichaam van energie voorziet. Je lichaam kan niet zelf vitaminen aanmaken, dus heeft het vitaminen uit voedsel nodig. Voordeel is dat in groenten en fruit weinig calorieën en vet zit.

De vezels uit fruit en groenten zijn bevorderend voor je spijsverteringsstelsel. Vezels geven het spijsverteringsstelsel wat te doen: ze houden de spieren in de wanden van de spijsverteringsorganen sterk en door de ‘ruwheid’ van de vezels worden afvalproducten beter uit de darmen verwijderd. Als dit afval achterblijft, kan het de cellen beschadigen. Beschadigde cellen kunnen schadelijke veranderingen ondergaan waardoor ze zich tot kankercellen kunnen ontwikkelen. Elke dag genoeg vezels eten kan het ontstaan van kanker op plaatsen als je dikke darm helpen voorkomen. Ook voel je, je door vezelrijk voedsel eerder vol, waardoor je minder snel trek hebt in het eten van voedsel met weinig voedingswaarde. Het eten van vezels helpt je trek eronder te houden. Hoe langer je verzadigd blijft tussen de maaltijden door, hoe minder kans er is dat je gaat snoepen.

Sport regelmatig

Velen beginnen met sporten en stoppen er na een relatief korte periode weer mee. Na een tijdje is het nieuwe eraf en ga je liever andere dingen doen dan sporten. Aangezien iedereen heel erg druk is, is het niet verwonderlijk dat sport niet meer voorkomt op het ‘nog-te-doen-lijstje’. Je moet er echter een prioriteit van maken (net zoals je dagelijks een douche neemt) om sport onderdeel van je dagelijkse routine te laten zijn.

Misschien ging jouw sportprogramma zo: je doet aan een sport of gaat naar de fitnesszaal, en dan raak je licht geblesseerd. Je houdt een tijdje rust, waar niets mis mee is. Het probleem zit hem hierin, dat het wel lekker is om thuis te blijven. Natuurlijk is op de bank hangen fijner dan op de hometrainer zitten. Maar na een tijdje begin word je een beetje sloom, moe en minder in vorm en je sleept jezelf naar buiten voor een wandeling. Dat voelt beter, dus je gaat terug naar de fitnesszaal voor de volgende poging in vorm te komen. Dan, na een paar weken van sporten op volle kracht, raak je weer geblesseerd en herhaalt de cyclus zich. Doorbreek de cyclus! Begin langzaam, zodat je niet meteen geblesseerd raakt en houd het dan vol. Maak er een gewoonte van te sporten na het opstaan. Sta ’s ochtends op, ga naar de badkamer, poets je tanden, drink een glas water en ga sporten. Daarna kun je een douche nemen. Uit onderzoek blijkt dat ochtendsporters vaak mensen zijn die het ook echt volhouden. Wat je moet doen, is er een gewoonte van maken.

Door sporten gaat je hartslag omhoog, waardoor het bloed sneller gaat stromen. Hoe sneller het bloed stroomt, hoe sneller je afvalstoffen zoals kooldioxide kwijtraakt. Daarom moet je sneller ademen om ook het kooldioxide uit te ademen. Door sneller te ademen krijg je ook sneller zuurstof binnen en dat versnelt weer je stofwisseling. Deze reeks gebeurtenissen is de reden dat aërobe training (training waarbij zuurstof verbruikt wordt) glucose en vet verbrandt. Door de overtollige glucose en vet uit het lichaam te verwijdeenr, help je de negatieve gevolgen van diabetes en hartaandoeningen te verminderen. Doordat je slagaderen wijder worden en je je hart aan het werk zet, wordt het spierweefsel versterkt in je hart en bloedvaten en voorkom je dat plaque zich afzet tegen de wanden van de bloedvaten, waardoor deze verstopt kunnen raken. Door sporten bouw je spier- en botweefsel op, dus het kan verlies van weefsels bij het ouder worden verminderen of voorkomen. Op die manier kunnen je spieren en botten hun mogelijkheid om vrij te bewegen behouden.

Smeer zonnebrandcrème

Gebruik van een zonnebrandcrème met een hoge factor is een van de beste manieren om schade aan de huid door zonlicht, bijvoorbeeld huidkanker, te voorkomen. Zonnebrandmiddelen met een zogenaamd breed spectrum (hoge factor), houdt schadelijke UV straling, die rimpelen en uitzakken veroorzaken, en schadelijke UVB stralen die kanker kunnen veroorzaken tegen. De zon compleet vermijden zou de beste manier zijn om huidschade te voorkomen, maar toch is zonlicht ook nuttig op bepaalde manieren. Zonlicht helpt vitamine D aan te maken in het lichaam. Deze vitamine is nodig voor sterke botten en een goede calcium-fosforbalans. Zonlicht helpt ook de klachten van een depressie te minimaliseren bij mensen die lijden aan een winterdepressie. Maar buiten de paar minuten zonlichten die je per dag nodig hebt om deze voordelen te bereiken, kunnen de zonnestralen schadelijk zijn. Een gezonde bruine tint bestaat niet. Een zongebruinde huid is het bewijs van een beschadigde huid, of dit nu komt door de zon zelf of een zonnebank. Smeer het hele jaar door een zonnebrandmiddel op en niet alleen in de zomer en niet alleen als je naar het strand of het zwembad gaat of gaat sporten. Ook wanneer je autorijdt of bij het raam zit, word je blootgesteld aan zonnestralen. Schaf een grote fles goede zonnebrandcrème aan met een breed spectrum (denk aan factor 20) en gebruik hem enkele keren per dag wanneer je in de buitenlucht bent.

Zorg dat je zeven tot negen uur slaapt

Veel mensen zeggen dat ze wilden dat ze meer konden slapen. Voor de meeste mensen is dat echt niet zo moelijk te bereiken, maar wordt het gewoon uitgesteld door televisiekijken of een te druk programma. Als je het late nieuws en de late show of de nog latere show zou kunnen overslaan, dan zou je gemakkelijk het juiste aantal uren slaap kunnen inpassen. Hoe weet je wat voor jou het juiste aantal uren is? Door het gewoon te doen. Laat de televisie eens een avondje uit en ga naar bed zodra je voelt dat je moe wordt. Wanneer je begint te gapen, ga dan naar bed en zet je wekker niet. Val gewoon i n slaap en wacht tot je vanzelf wakker wordt.

Maak een aantekening over hoe lang je geslapen hebt. Als je echt slaap tekort komt, kan het zijn dat je een paar nachten langer slaapt dan echt nodig is, omdat je achterloopt. Als je echter deze oefening enkele nachten of weken achter elkaar doet, zul je uiteindelijk op een bepaalde tijd in slaap vallen en op een bepaald tijdstip wakker worden. Het aantal uren dat ertussen zit, is het juiste aantal uren voor jou. Je merkt misschien zelfs dat je geen wekker hoeft te zetten en dat je een betere start van de dag maakt wanneer je niet wordt gewekt door een apparaat. Je voelt je beter uitgerust, frisser en klaar om de spanningen van de dag het hoofd te beiden. En je doet je lichaam ook een plezier.

Je lichaam heeft slaap nodig om zichzelf te kunnen herstellen. De celreparatie en –groei staan ’s nachts een tandje hoger dan overdag. Wanneer je actief bent, zijn je cellen druk met de stofwisseling om energie te leveren om jou aan de gang te houden. Ze hebben wel een rustpauze nodig om hun eigen materiaal te onderhouden! Slaap geeft ook je hersenen de kans weer op te laden. Door slaap kunnen je cellen zich herstellen en kun jij ontspannen. Zonder voldoende slaap worden mensen oververmoeid en ziek. Wanneer je te lang niet slaapt kun je er aan overlijden. Slaap is nodig voor je gezondheid en je kunt krijgen wat je nodig hebt als je niet elke avond vult met een activiteit die doorgaat tot je bedtijd.

Ontspan

Als je niet genoeg slaap krijgt is dat misschien omdat je jezelf niet toestaat te ontspannen. Door te ontspannen, kun je jezelf opladen om effectief bezig te zijn. Er is niets mis met een dutje tussendoor, en een dutje hoeft geen twee of drie uur te duren. Spieren ontspannen en de spanning even laten wegsmelten doet wonderen voor je gezondheid. Je bent vervolgens minder gespannen, valt gemakkelijker in slaap en hebt meer geduld.

Ontspanning verlaagt de bloeddruk, wat zeer goed is als je hypertensie hebt. Niet alleen ontspannen de skeletspieren, maar ook het glad spierweefsel van de bloedvaten en het spijsverteringsstelsel ontspannen, wat de kans op verschillende gezondheidsprobelmen (zoals hypertensie, diarree en beroerte) verkleint. Mensen ontspannen op verschillende manieren, dus je moet uitvogelen wat de beste manier voor jou is. Naar klassieke muziek luisteren, een boek lezen, een kopje thee drinken (cafeïne vrij), eindje wandelen, even gaan liggen, yoga, een kind knuffelen, een dier aaien, een bad nemen, vrijen. Het zijn allemaal prima manieren om te ontspannen. Probeer te ontspannen en van de kleine dingen in het leven te genieten.

Eet havermout en andere graanproducten

Havermout eten kan je cholesterolgehalte in het bloed omlaag brengen, waardoor de kans op een hartaandoening kleiner wordt. Alleen om deze reden is het, het waard om ’s ochtends een bordje havermoutpap te eten. Volkorenproducten zijn echter ook goede bronnen van vezels, vitaminen B (die je lichaam helpen de energie uit voedsel beter te gebruiken), vitamine E (voorkomt celschade door oxidatie) en mineralen. Volkorenproducten zijn gewoon goed. Havermout en granen vullen goed en helpen je lekkere trek te verminderen, waardoor ze prima voedsel zijn wanneer je op de calorieën let.

Was je handen

Je handen wassen zou al een gewoonte moeten zijn. Handen wassen is de beste manier om verspreiding van ziekteverwekkers te voorkomen. Je raakt gemakkelijk besmet met bacteriën en virussen als je op je nagels bijt. In je ogen wrijft, in je neus peutert of in je oren krabt. Door al deze slechte gewoonten kunnen bacteriën en virussen in je lichaam terechtkomen via de weefsels en openingen in deze lichaamsdelen. Vieze handen kunnen de ziekteverwekkers naar andere mensen overbrengen of naar voorwerpen die door anderen worden aangeraakt.

Je kunt antibiotica slikken om een bacteriële infectie tegen te gaan, maar die worden niet te veel gebruikt en in sommige gevallen werken ze niet meer. Neem je verantwoordelijkheid om het gebruik van antibiotica te verminderen: help voorkomen dat anderen worden besmet door je handen te wassen. Dat is niet alleen hygiënisch en vriendelijk maar het is het juiste wat je moet doen om jezelf en anderen gezond te houden. Wanneer je je handen wast, gebruik dan veel warm water en zeep. Je moet het ook lang genoeg doen om effect te hebben; tenminste twintig tot dertig seconden.

Pas op dat je op het openbare toilet niet teveel aanraakt. Om te voorkomen dat je meer ziekteverwekkers oppikt dan je er af wast, kun je een papiertje gebruiken om de kraan open en dicht te draaien. Als je de deur niet open kunt duwen met je schouder, heup of voet, pak de klink dan ook vast met een papiertje. Heel veel mensen, verlaten het toilet zonder eerst hun handen te wassen, zodat de deurklinken vaak wemelen van de bacteriën.

Natuurlijk heb je niet altijd water bij de hand, zoals op een camping of bij het verschonen van een vieze luier aan de kant van de weg. Er zijn echter veel antibacteriële producten op de markt (gels, lotions en doekjes) die je mee kunt nemen en gemakkelijk kunt gebruiken. Uit consumententests is echter gebleken dat bij dagelijks gebruik de goede oude zeep en water net zo goed bacteriën doden als de duurdere antibacteriële producten. Bovendien zijn sommige wetenschappers bang dat overmatig gebruik van antibacteriële producten bacteriën resistent kunnen maken.

Voer zelfonderzoek uit op borsten of testes

Zowel mannen als vrouwen moeten zichzelf maandelijks onderzoeken op de aanwezigheid van knobbeltjes of veranderingen in het weefsel van de borsten of testes. Testes bewegen vrij in de balzak, dus is het gemakkelijk ze te voelen en zoeken naar harde plekken of knobbels. Hoewel zaadbalkanker veel minder vaak voorkomt dan borstkanker, moet je jezelf daardoor niet laten weerhouden om regelmatig aan zelfonderzoek te doen. Vertrouwd zijn met je eigen lichaam helpt eventuele veranderingen beter te ontdekken.

Borstonderzoek kun je het beste doen een week na de menstruatie en het gaat het gemakkelijkst wanneer je onder de douche staat. Door het water worden je vingers gevoeliger en glijden ze gemakkelijker over de huid. Je kunt ook een borstzelfonderzoek uitvoeren terwijl je op je rug ligt. Veel vrouwen merken ook fibrokystische veranderingen waarbij de borst bobbelig, vol of pijnlijk aanvoelt. Over het algemeen zijn kysten gevuld met vocht en kun je ze bewegen, terwijl goed- of kwaadaardige gezwellen vaster zijn en minder beweegbaar. Om helemaal zeker te zijn is het toch verstandig naar de dokter te gaan als je een knobbeltje of een andere verandering in het borstweefsel ontdekt. Vrouwen zouden vanaf de leeftijd van ongeveer vijftig regelmatig een mammogram moeten laten uitvoeren. Een mammogram is een soort echo van borsten om te zien of er afwijkingen zijn te vinden in het borstweefsel.

Ga op tijd naar de dokter

Jij en je arts zijn een team en jullie beiden zouden moeten proberen je lichaam in optimale conditie te houden. Het is een stuk gemakkelijker (en kosteneffectiever) om ziekte te voorkomen dan om een ziekte te ontdekken en te behandelen. Maar heb je al een ziekte, wanhoop dan niet. Met de juiste medische zorg en goede pogingen jezelf beter te maken (waaronder medicijnen te nemen volgens de voorschriften en veel van deze tips opvolgen) kunnen de meeste ziektes overwonnen worden. Het lichaam heeft een verbazingwekkende mogelijkheid zichzelf te herstellen en met de hulp van jouw arts zou je in staat moeten zijn je gezondheid nieuwe leven in te blazen of gezond te blijven. Ga op tijd naar de dokter en geef gehoor aan oproepen voor bijvoorbeeld een uitstrijkje of een mammografie. Houd onderzoeksresultaten en inentingen bij, slik de medicijnen die je voorgeschreven zijn en volg de adviezen van je dokter op. Zo kunnen jij en je arts af en toe je dossier nalezen en kun je zien welke patronen zich ontwikkelen. Je kunt zo je ‘plan van aanpak’ aanpassen om jezelf het beste te wapenen tegen ziekten.
© 2010 - 2024 Penning236, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde voeding in een aantal stappenVoedsel heeft verschillende functies in ons lichaam. Ze zijn noodzakelijk voor de groei, de ontwikkeling van het lichaam…
Voordelen van vezelrijk voedselDe voordelen voor de gezondheid van vezelrijk voedsel zijn legio. Het eten van een menu dat rij is aan vezels doet veel…
De koelkast: betreden op eigen risico bij afvallenIedereen snackt wel eens wat weg. Of het nou chips, een toastje, popcorn of M&M's zijn, bijna iedereen lust het wel. Maa…

Wat te doen als je het koud hebt?Wat te doen als je het koud hebt?Veel mensen vinden kou verschrikkelijk en verzinnen allerlei dingen om het warm te krijgen. Vooral in de wintermaanden a…
Hoe hoog moet de kachel in de winter staan?Lage temperaturen buitenshuis en hoge temperaturen binnenhuis bij de kachel vergen nogal wat van een mensenlijf dat voor…
Bronnen en referenties
  • Bron: het menselijk lichaam voor dummies
Penning236 (11 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.