Nietsdoen, hoe moeilijk is het om helemaal niets te doen?

Nietsdoen, hoe moeilijk is het om helemaal niets te doen? We doen te weinig niets. In ons hectisch leven waar de druk van de maatschappij torenhoog is, draven we regelmatig onszelf compleet voorbij. Nietsdoen geeft rust. Nietsdoen geeft creatieve ideeën en brengt oplossingen voor problemen in ons dagelijks leven. Nietsdoen is om op het juiste moment die dingen te doen die juist zijn. Hoe moeilijk is het om niets te doen? En waarom heeft nietsdoen zo´n negatieve klank voor veel mensen? Bestaat nietsdoen wel?

Wat is nietsdoen?

Wat is nietsdoen eigenlijk? Veel mensen zijn altijd bezig met “iets”, ook al doen ze niets. Nietsdoen is eigenlijk een bezigheid, een bezigheid waar veel mensen niet meer de tijd voor nemen. Nietsdoen is o.a.:
 • Dagdromen,
 • Mediteren,
 • In de tuin naar de zingende vogeltjes luisteren,
 • Hangen op de bank,
 • De gedachten op de loop laten,
 • Middagslaapje doen.

Voordelen

Wat zijn de voordelen van het nietsdoen?
 • Nietsdoen geeft een weldadige rust,
 • Nietsdoen brengt de hersenen in een toestand van creativiteit, wat ons creatieve ideeën kan opleveren en zelfs oplossingen kan brengen voor problemen in ons dagelijks leven.

Favoriete plekken

Waar kan je in huis nietsdoen?
We hebben allemaal wel favoriete plekken in huis of rondom het huis, waar we ons heerlijk kunnen terugtrekken om even helemaal niets te hoeven. Voor de een zal dat heerlijk op de bank, voor de ander op klaarlicht dag op het bed liggen betekenen en weer een ander zal liever in de tuin niets willen doen. In de tuin, in de rust, naar de zingende vogeltjes luisteren met een kat op schoot, terwijl een ander zich misschien liever terugtrekt in de studeerkamer. Zoek een plek op om niets te doen waar je je lekker in je vel voelt zitten, waar je je op je gemak voelt.

Negatief

Nietsdoen heeft voor veel mensen een negatieve bijklank. Als je niets doet, lever je geen enkele bijdrage aan de maatschappij. De druk van de maatschappij is zo hoog, dat als iemand eens niets doet, hij of zij als “lui” bestempeld wordt. Een nietsnut.

Iets doen

Het grappige is, dat door diezelfde torenhoge druk van de maatschappij, iemand aan deze hoge druk wil voldoen, zich compleet moedeloos voelt. Moedeloos omdat er niet aan die torenhoge druk is te voldoen, tenminste, niet alle dagen. Men voelt zich leeg, moe, opgebrand en niet voldaan. Terwijl we zogenaamd een bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij door hard te werken.

Goed gevoel

Nietsdoen, door je even te onttrekken van alle verwachtingen en verplichtingen, geeft je juist een heel sterk goed gevoel. Je goed voelen door even geen bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Levenskunst

De kunst van het nietsdoen is om op het juiste moment die dingen te doen die juist zijn. De kunst van het nietsdoen is luisteren naar jezelf en naar je lichaam. De kunst van het nietsdoen is om daadwerkelijk een tijdje niets te doen en niets te hoeven, zonder dat we opspringen omdat we van onszelf “iets” moeten gaan doen. Nietsdoen is het mooiste, maar tevens ook het moeilijkste: lang stil zitten doen we nooit omdat we moeten voldoen aan verplichtingen en verwachtingen.

Moeilijk

Het is heel moeilijk om even niets te doen. Zeker voor mensen met een druk en hectisch leven: ze moeten zo vreselijk veel doen, dat ze geen tijd hebben om niets te doen. Toch zou al een kwartier per dag nietsdoen veel creatieve oplossingen betekenen voor iedereen die het razenddruk heeft. Ook zo veel moeite om even helemaal niets te doen? Pak een pen en papier mee naar je favoriete plek om even een kwartier niets te doen per dag: tijdens het nietsdoen zullen er vele gedachten gaan rondspoken: schrijf deze gedachten op, zeker als het nuttige en bruikbare gedachten zijn. Na het kwartier nietsdoen zal er toch een gevoel van weldaad boven komen zetten: het was een zinvol kwartier nietsdoen door deze nuttige gedachten. Gebruik ze!

De kracht

De kracht van het nietsdoen is heel sterk: eindelijk is er tijd, de stilte en de ruimte om te luisteren naar ons zelf, naar wat we daadwerkelijk willen in het leven. Welke kracht geeft het nietsdoen ons?
 • Nietsdoen geeft rust, innerlijke rust,
 • Nietsdoen geeft ruimte in onze gejaagde gedachten.
 • Nietsdoen geeft een bijzonder goed gevoel, je voelt je sterker en uitgerust,
 • Nietsdoen geeft een kalmte,
 • Door het nietsdoen besef je dat je nu leeft,
 • Door het nietsdoen let je op de kleine dingen die het leven de moeite waard maken.

Bestaat het wel?

Bestaat nietsdoen eigenlijk wel? Iedereen doet toch altijd “iets” ook al doet men niets? Je haalt adem als je niets doet, als je mediteert denk je aan bepaalde dingen en concentreer je op je ademhaling. Inderdaad, iedereen doet altijd “iets” als men “niets” doet. Het klinkt wat crue, maar als we dood in onze kist liggen, doen we inderdaad – eindelijk – helemaal niets meer.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…
Meditatie, de voordelen op een rijMeditatie wordt door een groot aantal mensen dagelijks beoefend, simpelweg omdat het werkt. We leven in een snelle maats…
Alles over dagdromenAlles over dagdromenHé hallo, zit niet zo te dromen! Je schrikt wakker en je hebt geen idee wat er aan de hand is. Je hebt zitten dagdromen,…

Ouderdom komt met gebrekenHet houdt de geleerden al duizenden jaren bezig hoe en waarom een mens ouder wordt. De oplossing heeft nog niemand gevon…
Vijf fasen van rouwverwerkingVijf fasen van rouwverwerkingElisabeth Kübler-Ross werd in de jaren 70 wereldberoemd door haar theorieën over de dood en de vijf fasen van rouwverwer…
Bronnen en referenties
 • http://www.sochicken.nl/leven/praktische_gids_leren_nietsdoen.html
 • http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/kunst-van-het-nietsdoen/1001004001322318/index.html#product_description
 • http://www.spoenk.nl/blog/niets-doen
 • Glamour April 2011 G/Mind: 1 maand niets doen, help! Fleur Baxmeier
 • http://www.infocoachroberta.eu/
 • http://www.infocoachroberta.com/
Reacties

Mariawrites (infoteur), 21-04-2011 #2
Heel goed om daar aandacht aan te besteden! Alleen het artikel al geeft een goed gevoel… Reactie infoteur, 28-04-2011
Dank je wel voor je mooie bijdrage Mariawrites!

Met vriendelijke groet, Roberta

Verdanov (infoteur), 04-04-2011 #1
Dit is een erg origineel en interessant artikel. Het nietsdoen als effectief middel om tot rust te komen wordt inderdaad door veel mensen onderschat. Niets doen en je gedachten maar een beetje op je af laten komen kan rustgevend en verhelderend zijn. Door "niets" te doen, kan je zowel mentaal als fysiek recupereren en sterker worden. Eigenlijk zou het interessant zijn als psychologen dit als advies meegaven aan mensen die kampen met stress of het gevoel hebben dat de maatschappij en hun leven te snel gaat voor hen…
Groetjes, Verdanov Reactie infoteur, 13-04-2011
Beste Verdanov,

Heel hartelijk dank voor je bijdrage: ik denk dat je helemaal gelijk hebt!

Met vriendelijke groet, Roberta

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 22-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.