Nietsdoen, hoe moeilijk is het om helemaal niets te doen?
We doen te weinig niets. In ons hectisch leven waar de druk van de maatschappij torenhoog is, draven we regelmatig onszelf compleet voorbij. Nietsdoen geeft rust. Nietsdoen geeft creatieve ideeën en brengt oplossingen voor problemen in ons dagelijks leven. Nietsdoen is om op het juiste moment die dingen te doen die juist zijn. Hoe moeilijk is het om niets te doen? En waarom heeft nietsdoen zo´n negatieve klank voor veel mensen? Bestaat nietsdoen wel?
Wat is nietsdoen?
Wat is nietsdoen eigenlijk? Veel mensen zijn altijd bezig met “iets”, ook al doen ze niets. Nietsdoen is eigenlijk een bezigheid, een bezigheid waar veel mensen niet meer de tijd voor nemen. Nietsdoen is o.a.:
- Dagdromen,
- Mediteren,
- In de tuin naar de zingende vogeltjes luisteren,
- Hangen op de bank,
- De gedachten op de loop laten,
- Middagslaapje doen.
Voordelen
Wat zijn de voordelen van het nietsdoen?
- Nietsdoen geeft een weldadige rust,
- Nietsdoen brengt de hersenen in een toestand van creativiteit, wat ons creatieve ideeën kan opleveren en zelfs oplossingen kan brengen voor problemen in ons dagelijks leven.
Favoriete plekken
Waar kan je in huis nietsdoen?
We hebben allemaal wel favoriete plekken in huis of rondom het huis, waar we ons heerlijk kunnen terugtrekken om even helemaal niets te hoeven. Voor de een zal dat heerlijk op de bank, voor de ander op klaarlicht dag op het bed liggen betekenen en weer een ander zal liever in de tuin niets willen doen. In de tuin, in de rust, naar de zingende vogeltjes luisteren met een kat op schoot, terwijl een ander zich misschien liever terugtrekt in de studeerkamer. Zoek een plek op om niets te doen waar je je lekker in je vel voelt zitten, waar je je op je gemak voelt.
Negatief
Nietsdoen heeft voor veel mensen een negatieve bijklank. Als je niets doet, lever je geen enkele bijdrage aan de maatschappij. De druk van de maatschappij is zo hoog, dat als iemand eens niets doet, hij of zij als “lui” bestempeld wordt. Een nietsnut.
Iets doen
Het grappige is, dat door diezelfde torenhoge druk van de maatschappij, iemand aan deze hoge druk wil voldoen, zich compleet moedeloos voelt. Moedeloos omdat er niet aan die torenhoge druk is te voldoen, tenminste, niet alle dagen. Men voelt zich leeg, moe, opgebrand en niet voldaan. Terwijl we zogenaamd een bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij door hard te werken.
Goed gevoel
Nietsdoen, door je even te onttrekken van alle verwachtingen en verplichtingen, geeft je juist een heel sterk goed gevoel. Je goed voelen door even geen bijdrage te leveren aan de maatschappij.
Levenskunst
De kunst van het nietsdoen is om op het juiste moment die dingen te doen die juist zijn. De kunst van het nietsdoen is luisteren naar jezelf en naar je lichaam. De kunst van het nietsdoen is om daadwerkelijk een tijdje niets te doen en niets te hoeven, zonder dat we opspringen omdat we van onszelf “iets” moeten gaan doen. Nietsdoen is het mooiste, maar tevens ook het moeilijkste: lang stil zitten doen we nooit omdat we moeten voldoen aan verplichtingen en verwachtingen.
Moeilijk
Het is heel moeilijk om even niets te doen. Zeker voor mensen met een druk en hectisch leven: ze moeten zo vreselijk veel doen, dat ze geen tijd hebben om niets te doen. Toch zou al een kwartier per dag nietsdoen veel creatieve oplossingen betekenen voor iedereen die het razenddruk heeft. Ook zo veel moeite om even helemaal niets te doen? Pak een pen en papier mee naar je favoriete plek om even een kwartier niets te doen per dag: tijdens het nietsdoen zullen er vele gedachten gaan rondspoken: schrijf deze gedachten op, zeker als het nuttige en bruikbare gedachten zijn. Na het kwartier nietsdoen zal er toch een gevoel van weldaad boven komen zetten: het was een zinvol kwartier nietsdoen door deze nuttige gedachten. Gebruik ze!
De kracht
De kracht van het nietsdoen is heel sterk: eindelijk is er tijd, de stilte en de ruimte om te luisteren naar ons zelf, naar wat we daadwerkelijk willen in het leven. Welke kracht geeft het nietsdoen ons?
- Nietsdoen geeft rust, innerlijke rust,
- Nietsdoen geeft ruimte in onze gejaagde gedachten.
- Nietsdoen geeft een bijzonder goed gevoel, je voelt je sterker en uitgerust,
- Nietsdoen geeft een kalmte,
- Door het nietsdoen besef je dat je nu leeft,
- Door het nietsdoen let je op de kleine dingen die het leven de moeite waard maken.
Bestaat het wel?
Bestaat nietsdoen eigenlijk wel? Iedereen doet toch altijd “iets” ook al doet men niets? Je haalt adem als je niets doet, als je mediteert denk je aan bepaalde dingen en concentreer je op je ademhaling. Inderdaad, iedereen doet altijd “iets” als men “niets” doet. Het klinkt wat crue, maar als we dood in onze kist liggen, doen we inderdaad – eindelijk – helemaal niets meer.