De zon is goed voor ons

De zon is goed voor ons Iedereen houdt van de zon, zelfs de mensen die de kou beter verdragen dan hitte vinden het gezellig als daar een zonnetje bij schijnt. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar de meeste mensen vinden het heerlijk als de zon schijnt. Mensen worden blij van de zon en in de zomer worden mensen sneller verliefd. Waarom heeft de zon deze uitwerking op ons? En is de zon alleen maar goed voor ons of zijn er ook negatieve kanten?

Zonlicht is goed voor je

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zonlicht een directe invloed heeft op je hormoonstelsel. Het maakt namelijk endorfine aan, dit wordt ook wel 'het gelukshormoon' genoemd. De smaakervaring van bijvoorbeeld chocolade produceert ook endorfine in het lichaam. Endorfine is een lichaamseigen stof en werkt in de eerste plaats pijnonderdrukkend. Daarnaast zorgt het voor een gevoel van geluk of euforie. Endorfine stimuleert je schild- en pijnappelklieren, zodat je meer energie krijgt en je je meer ontspannen voelt. Ook zorgt zonlicht ervoor dat je immuunsysteem sterker wordt door de aanmaak van witte bloedlichaampjes, waardoor je lichaam beschermd wordt tegen virussen en bacteriën.

Verliefd door de zon

In de zomer worden mensen sneller verliefd dan in andere jaargetijden. Dat komt doordat de zon de geslachtshormonen beïnvloedt. Psychologe Elaine Hatfield van de Universiteit van Hawaï heeft onderzoek gedaan naar het effect van de zon op geslachtshormonen. Na het onderzoek stelde zij vast dat mannen op zomerse dagen sneller verliefd worden. Volgens Elaine Hatfield komt dit doordat de zon het testosterongehalte van de man wel met dertig procent kan verhogen.

Vitamine D

De meeste mensen weten dat zonlicht ervoor zorgt dat er vitamine D wordt aangemaakt. Er is ontdekt dat tien minuten zonlicht honderd keer zoveel vitamine D aanmaakt dan je via je voeding in een dag binnenkrijgt. De aanmaak van vitamine D is goed voor het opbouwen van botweefsel en voor de calciumopname uit de voeding, in de darmen. Artsen hebben vastgesteld dat ongeveer zevenendertig procent van de gevallen van botontkalking te wijten is aan gebrek aan zonlicht. Maar vitamine D is niet alleen goed voor de aanmaak van botweefsel. De Australische arts Anne Clark, die in het ziekenhuis van Sydney werkzaam is, heeft onderzoek gedaan bij mannen tussen vijfentwintig en veertig jaar. Zij ontdekte dat een op de zes Australische mannen vruchtbaarheidsproblemen heeft door gebrek aan vitamine D. Clark raadt vruchtbare mensen aan om bij zonnig weer een half uur te zonnen, omdat zonlicht niet alleen een gunstig effect heeft op de vruchtbaarheid maar ook de kwaliteit van sperma verbetert. Er zijn zelfs nog meer voordelen bekend van zonlicht en de aanmaak van vitamine D. Het blijkt dat een hoog vitamine D-gehalte in het lichaam leidt tot minder ontstekingen bij personen met Multiple Sclerose (MS). Dit is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Zuid-Californië hebben onderzoek gedaan en menen dat zonlicht een preventieve werking heeft op MS. Zij beweren dat als je in je kinderjaren vaak in de zon hebt gespeeld, je minder risico loopt om op oudere leeftijd MS te krijgen.

Hersenen en de zon

Veel mensen zijn tegenwoordig depressief. Een depressie is een stemmingsstoornis, die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of een zwaar terneergeslagen stemming. Er is vastgesteld dat je sneller uit een dal komt als je meer van de zon geniet. Het British Medical Journal meldde dat je af en toe een stukje pure chocolade met een cacaogehalte van ongeveer zeventig procent moet eten tijdens het zonnen. Er zitten namelijk stoffen in zoals onder andere serotonine, endorfine en cafeïne die je onrust laten verdwijnen en die ervoor zorgen dat je vrolijker wordt. De combinatie van zonlicht en al die stoffen bij elkaar werken als een kalmeringsmiddel en een soort antidepressivum. Ook schijnt zonnen goed te zijn voor het geheugen. Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat het geheugen van mensen die veel en graag in de zon zitten, beter is dan van mensen die vaak de schaduw opzoeken. Tijdens het zonnen tank je een flinke dosis zuurstof, vooral zonnen aan het strand zorgt voor een goede portie verse zuurstof. Daardoor worden de zenuwcellen in de hersenen krachtig gestimuleerd. Uit een onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Matthew Keller bleek dat het geheugen zelfs achteruit gaat als je weinig of nooit in de zon komt.

Invloed van de zon op je lichaam

Weersveranderingen hebben een grote invloed op spieren en gewrichten. Wanneer je bijvoorbeeld een reumatische aandoening hebt, kan de warmte van de zon de pijn verminderen. Dit komt doordat de bloedvaten zich verwijden en zo de doorbloeding in spieren en gewrichten stimuleren. Warmte ontspant de spieren en ook bij pijnlijke spieren wil de zon nog weleens helpen. Het Nationaal Kanker Instituut is tot de conclusie gekomen dat bepaalde soorten van kanker minder vaak voorkomen in zonnige gebieden. Uit een onderzoek aan de Universiteit van Californië bleek dat vrouwen die regelmatig in de zon komen, minder kwetsbaar zijn voor borstkanker. Een langdurige studie wees uit dat zonlicht het risico op borstkanker wel met dertig tot veertig procent kan verminderen. Mannelijke zonnebaders hebben minder kans op prostaatkanker. Het is gebleken dat het lichaam onder invloed van zonlicht anti-kankerstoffen aan kan maken.

De zon en onze kinderen

Zoals gezegd is de zon goed voor de aanmaak van vitamine D. Ook onze kinderen in de groei zijn gebaat bij genoeg zonlicht. Het zonlicht is goed voor de groei van de jonge botten van opgroeiende kinderen. Er wordt tegenwoordig nog maar weinig buiten gespeeld en dat is nadelig voor de hoeveelheid zonlicht die kinderen binnenkrijgen. Uiteraard is het niet goed om kinderen een hele dag in de zon te laten spelen, maar kinderen zoeken zelf de schaduw wel op wanneer het ze te warm wordt. Smeer ze op het strand goed en regelmatig in. Verder geven een pet en een T-shirt genoeg bescherming. Voor je dertigste maak je het meeste botweefsel aan, de opbouw is groter dan de afbraak. Na je vijfendertigste is de afbraak van botweefsel groter dan de opbouw. Zorg ervoor dat je genoeg opbouwt voor het niet meer zo snel gaat.

We worden mooier van de zon

Volgens Toine Schoutens van de Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid (SOLG) gaan mensen stralen als de zon schijnt. Mensen worden letterlijk mooier door de zon, we worden wat bruiner en zien er daardoor beter uit. Ook voelen we ons beter door licht, het maakt mensen alerter en fitter. Lichtintensiteit wordt gemeten in lux, in een gemiddeld kantoor wordt duizend lux gemeten. Wanneer we buiten in de zon lopen krijgen we honderdduizend lux binnen. Door de zon knappen mensen met een winterdepressie enorm op.

Blij van de zon

Wanneer je al deze voordelen leest, begrijp je waarom mensen blij worden van de zon. Gelukkigere, gezondere, fittere, actievere en mooiere mensen zijn van nature blij. Je gaat ook veel liever lekker met de hond wandelen of naar kantoor fietsen wanneer de zon schijnt. Lekker even op een terrasje zitten met wat vrienden. Barbecueën in de tuin als er een feestje is. Alles is gewoon veel leuker wanneer de zon schijnt en daar wordt je blij van. Toch is de zon niet alleen maar positief, er zitten ook nadelen aan zonlicht.

Overdaad schaadt

Na alle voordelen die de zon ons biedt, zul je snel geneigd zijn om te denken dat hoe langer je in de zon zit des te beter het is. Niets is echter minder waar. Te veel in de zon zitten, kan huidkanker veroorzaken. En dat je er rimpels van kan krijgen is bekend. Je huid veroudert met de jaren dat is een feit waar niemand iets aan kan doen. Maar door vaak en lang in de zon zitten, wordt je huid slapper, minder elastisch, stugger en krijgt plooien. Dit komt doordat zonlicht het collageengehalte in de huid vermindert. Collageen is een lijmachtige eiwitstof die wordt gemaakt door de cellen in de lederhuid en zorgt voor de stevigheid van de huid. Er zijn mensen die denken dat als je eenmaal goed bruin bent je dan minder kans hebt op huidkanker. Dit is niet waar, het is zelfs zo dat een goed gebruinde huid al behoorlijk beschadigd is en de kans op huidkanker daardoor zelfs verhoogt. Een goede zonnebrandcrème beschermt tegen huidveroudering en huidkanker. Maar het helemaal voorkomen kunnen zelfs de beste crèmes niet. De beste tijden om in de zon te zitten zijn ’s morgens voor elf uur en ’s middags na drie uur. Smeer je altijd goed in met de juiste beschermende factor voor jouw huid en ga niet de hele dag in de zon zitten. Om alle voordelen van de zon optimaal te gebruiken, hoef je maar een uurtje per dag in de zon te zitten of lopen. Ook is het niet nodig om daarbij zoveel mogelijk van je lichaam aan het zonlicht bloot te stellen. Je gezicht en armen zijn genoeg. Bedenk dat met alles, zelfs met alle goede dingen in het leven, overdaad schaadt.
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar zit vitamine D in?Waar zit vitamine D in?Vitamine D is van belang voor het menselijk lichaam om goed te functioneren en gezond te blijven. Vitamine D zorgt onder…
Vitamine D: belangrijk voor calciumopname en de bottenVitamine D: belangrijk voor calciumopname en de bottenVitamine D is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij onder andere de calciumstofwisseling en botvorming. Vitami…
Vitamine D en calcium: de perfecte combinatieVitamine D is een vitamine die in vet wordt opgelost. Onder invloed van zonlicht word het gevormd in je lichaam en het i…

HSP of Hooggevoelige VolwassenenHSP of Hooggevoelige VolwassenenHSP, hooggevoelig, nieuwetijdskinderen of hoe je het ook noemt, ze zijn er en je hoort er dan ook steeds vaker over. Het…
De waarde van groenDe waarde van groenGroen is belangrijk. Maar waarom eigenlijk? Niet allen omdat het gezond is. Over revalidatietuinen, generatietuinen, ver…
Bronnen en referenties
  • www.goedgevoel.be
  • www.nl.wikipedia.org/wiki/Endorfine
Reactie

Peter, 30-05-2017
Ik ben ook "heel blij" dat ik in "zonovergoten" Nederland woon! Nooit grijs, nooit vocht/regen, bijna altijd "aangename" temperaturen… geef mij maar Zuid-Europa… Reactie infoteur, 23-06-2017
Deze laatste week hebben we niks te klagen gehad :)

Alephschrijft (93 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.