Wakker worden zonder wekker
Lig je nog lekker ver weg in dromenland, schrik je plotseling wakker door de wekker en zit je rechtop in bed. Je bent op ruwe wijze uit je slaap gehaald door een geluid dat wel leek op een brandalarm. Hierdoor voel je je nog erg duf en moet je vermoeid beginnen aan je dagelijkse bezigheden. Je voelt je beter uitgerust als je op een natuurlijke wijze wakker wordt. Hoe kun je leren om zonder wekker wakker te worden of om wakker te worden op natuurlijke wijze?
Ontwaken op natuurlijke wijze
Wakker worden op een natuurlijke manier ontstaat door het licht van de ochtendschemering dat via je gesloten ogen signalen naar de hersenen stuurt. Hierdoor worden er wekhormonen vrijgegeven, waardoor je geleidelijk aan wakker wordt. Je kunt dan heerlijk uitgerust opstaan en voelt je helemaal uitgeslapen. Als je op een bepaald tijdstip wakker wilt worden, zal een wekker je hiertoe in staat stellen.
Waarom we een wekker nodig hebben
Als we allemaal zouden opstaan wanneer we uitgeslapen zijn, zou het leven een grote chaos worden omdat mensen dan op verschillende tijdstippen op hun werk zouden verschijnen. Afspraken maken op bepaalde tijdstippen in de ochtend zou niet mogelijk zijn. Bij nachtbrakers loopt de biologische klok langzamer en die mensen zouden pas aan het einde van de ochtend op het werk verschijnen. In de winter zou iedereen te laat komen, omdat er vanwege het gebrek aan daglicht nog geen wekhormonen zijn vrijgekomen. In de zomer zouden sommigen al om vijf uur ’s ochtends wakker worden als het daglicht niet werd tegengehouden door gordijnen.
Leren om zelf wakker worden
Je wilt niet meer met een bonzend hart rechtop in bed zitten, omdat het brandalarm op je nachtkastje je uit een diepe slaap heeft gehaald. Doordat je op ruwe wijze uit je slaap bent gehaald, begin je de dag duf. Maar is het wel goed om de dag zo te beginnen? Het is mogelijk om jezelf aan te leren om op een bepaalde tijd wakker te worden. Dit kan een schrokeffect in de ochtend voorkomen zodat je ontspannen aan de dag kunt beginnen. Als je een regelmatig slaappatroon hebt, kan het zijn dat je al voor het afgaan van de wekker ontwaakt. Vaak word je al uit jezelf wakker als je op die dag iets belangrijks hebt. Als je om een bepaalde tijd wakker wilt worden, zeg dit dan tegen jezelf voordat je gaat slapen. Het kan maar zo zijn dat dit na een paar dagen ook werkelijk gebeurt.
Wat moet je doen?
Vertrouw niet volledig op je wekker. Zet je wekker wel voor de zekerheid, misschien een kwartier later als een soort back-up voor het geval je niet op tijd wakker wordt. Het zou fijn zijn als je vlak voordat de wekker afgaat, wakker bent. Dit geeft je ook een gevoel dat je genoeg slaap hebt gehad. Oefen dit een tijdje en probeer op vaste tijden te gaan slapen. Zorg voor een goede slaaphygiëne zoals een goede temperatuur, goede ventilatie en aangename slaapomgeving. Ga op tijd naar bed, zodat je lichaam de kans krijgt voldoende slaap te krijgen en let op de juiste voeding. Met een te volle maag of teveel cafeïne of alcohol te hebben gedronken zal je slaap worden verstoord. Ontwikkel een vast patroon waardoor het makkelijker wordt om op een bepaalde tijd wakker te worden.
Soorten wekkers
Als je op een bepaalde tijd op je werk moet zijn, ontkom je helaas niet altijd aan een wekker. Misschien is je begintijd niet afgestemd op je biologische klok, of heb je toch meer slaap nodig. Gelukkig zijn er wat manieren om het brandalarm naast je bed te vermijden. Er bestaan wekkers die je op vriendelijkere wijzen laten ontwaken zodat je zonder hartkloppingen op kunt staan. Hieronder worden wat voorbeelden genoemd en wie weet zit jouw ideale wekker erbij.
Een natuurlijke wekker
Deze wekker bootst het zonlicht na en zal in de loop van een half uur steeds meer licht uitstralen zodat je lichaam geleidelijk aan wekhormonen kan aanmaken. Je wordt dan wakker met een verkwikt en goed gevoel en kunt de dag vol energie beginnen. Dit is beter voor je humeur omdat je biologische klok beter zijn werk kan doen. Meestal beschikt de wekker een ondersteunend alarm voor de vaste slapers. Er zijn ook wekkers die je ondersteuning bieden bij het slapengaan. Deze worden geleidelijk aan steeds donkerder totdat de lamp uit is. Dit is een zeer geschikte wekker voor jonger kinderen en mensen die onregelmatige werktijden hebben.
Wakker worden met natuurgeluiden
Er zijn ook wekkers die net zo werken als een wekker met een alarm, maar in plaats van een alarmgeluid hoor je geluiden van de natuur zoals: golven op het strand, kwetterende vogels of stormachtig weer.
Wekker met opgenomen geluid
Deze wekker kun je je favoriete muziek laten afspelen als je wakker wordt. Dat kan van alles zijn variërend van klassieke muziek tot rockmuziek. Het kan ook het geluid zijn van je lachende kinderen, je eigen stem of elk ander geluid waarbij jij je prettig voelt.
Wekker met sterker wordend volume
Het alarmsignaal of de muziek wordt geleidelijk aan steeds luider, waardoor je niet op ruwe wijze uit je slaap wordt gerukt. Het wakker worden op deze wijze vergroot de kans op het onthouden van dromen.
Schuddende wekker
Deze wekker bestaat echt: een wekker dat ervoor zorgt dat je bed schudt om je te wekken. Als je niet wakker wordt, verschijnen er lichtflitsen. Niet iedereen vindt deze manier van ontwaken fijn, maar misschien is het net iets voor jou.
Tip voor de lichte slaper
Welke wekker je ook kiest, zorg dat je het licht van het display niet ziet. Als je een lichte slaper bent, kan dit je slaap verstoren en zorgen dat je te vroeg wakker wordt. Het kan met name de slaap in de vroege ochtend verstoren, omdat je dan meestal in lichtere slaapstadia verkeert. Je zou de wekker kunnen omdraaien of een wekker kunnen kiezen zonder display. Misschien is het beter om je mobiel als wekker te gebruiken.
Lees verder