Maakt internet je dommer?

Maakt internet je dommer? Moeite om lang de aandacht ergens op te richten?Problemen met je concentratie? Lastig om aandachtig een boek te kunnen lezen? Lukt het je slecht om infomatie te onthouden? Het zou allemaal de schuld kunnen zijn van het wereld wijde web. Wanneer onthouden we een stuk tekst het beste? Wanneer we die geconcentreerd en langzaam lezend tot ons nemen, of als we snel klikkend op woorden er doorheen lezen?
Onderzoekers van de Iowa State University ( Noord-Amerika) lieten proefpersonen diverse artikelen lezen. Soms van a tot z, soms na het het aanklikken van hyperlinks. Wat bleek? De klikkende lezers deden langer over de tekst én onthielden de tekst ook minder goed dan de andere groep. Hoe kan dat?

Het kneedbare brein

Verandert het internet onze hersenen? Gezonde hersenen veranderen door oefening. Er is in 2008 door de universiteit van Californië een onderzoek gedaan met onervaren internetgebruikers( 50-78 jaar) die elke dag een uur moesten internetten. Na vijf dagen bleek uit de hersenscanner diverse gebieden in de hersenen geactiveerd te zijn, die voorheen nog geen activiteit lieten zien.
Het brein maakt nieuwe cellen en verbindingen, een fenomeen dat wetenschappers 'ervaringsafhankelijke plasticiteit' noemen.
Plasticiteit, in tegenstelling tot elasticiteit, slaat veranderingen op die een tijdje standhouden. Door dag in dat uit te swipen, te klikken en te scrollen,zal de het brein aantoonbare nieuwe verbindingen hebben gelegd.

Beslissende hersenen

Onze hersenen schakelen tijdens het internetten tussen de opties ''lezen'' en ''beslissen''. Het gevolg daarvan is dat ons brein wordt overbelast. Daarom slaan we minder informatie op en begrijpen we minder goed wat we hebben gelezen.

Wie echt iets wil leren verkiest een boek boven het internet. Hoe meer we online zijn, hoe meer moeite het kost om door een dik boek heen te komen. De verlieidingen van het internet zijn continue binnen handbereik. En ze maken onze hersenen verslaafd aan veel impulsen,afleiding en snelle behoeftebevrediging. Met gevolg: plastische veranderingen in onze hersenen waardoor ons brein alleen nog maar raad weet met korte flitsen. Een smsje, een tweet, een opgestoken duim, veel langer moet het niet worden.

Data,data en nog meer data!


8aantal vensters die de gemiddelde computergebruiker open heeft staan op scherm
20 seconden tijd die verstrijkt voordat we doorklikken naar het volgende venster
107 min.is de gemiddelde Nederlander elke dag online
56 seconden is de tijd die we gemiddeld blijven hangen op een webpagina

Boeken slecht voor het geheugen?

De uitvinding van het schrift is een revolutie die ons leven drastisch veranderde. Toen vreesden critici dat onze hersenen de dupe zouden worden.
Zo was filosoof Socrates al bezorgd over de invloed van beschreven papier op ons geheugen. Schrijven en lezen zouden de bovenkamer maar lui maken. Waarom zou je immers iets onthouden als het op kunt opzoeken op een papiertje? Het is precies hetzelfde verwijt als dat nu klinkt over het internet.

Onze hersenen zijn nooit af. Want we leggen nieuwe netwerken in ons brein aan, en die hebben maar zelden uitsluitend nadelen. De boekdrukkunst bleek uiteindelijk een enorme mijlpaal voor de vooruitgang van de mens.

Hersenen aan het afkicken

Het internet heeft een bevredigende werking op de hersenen. Wanneer men op een link klikt, is er sprake van een behoeftebevrediging. Immers, er is gelijk een reactie na het aanklikken op de link, dus weer nieuwe informatie voor de hersenen.

Al die uren online hebben ook positieve gevolgen. De hele dag beoordelen we artikelen en links op hun waarde. Is deze informatie betrouwbaar? Waar komt deze bron vandaan? En kijken we kritisch naar de schrijver hiervan.
Door het continue beslissingen nemen en snel selecteren worden de hersenen beter in multitasken. Eigenschappen die een belangrijke rol spelen in de moderne wereld van technologieën en computers.

Om een goede balans te kunnen houden tussen dat multitasken en het concentratievermogen, is het goed voor het brein om een paar uur per dag ''offline'' te gaan. Een boek bijvoorbeeld , waarvan de batterij nooit leegloopt.
© 2014 - 2024 Wonderw0man, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ben ik verslaafd aan internet?Ben ik verslaafd aan internet?Ben ik verslaafd aan internet? Dit is een vraag die artsen de komende decennia steeds vaker zal worden gesteld. Steeds m…
Internetverslaving: oorzaken, symtpomen & behandelingInternetverslaving is een nieuwe verslaving, die steeds vaker voorkomt. Internetverslaving kan verschillende vormen aann…
Oorzaken en gevolgen van een internetverslavingOorzaken en gevolgen van een internetverslavingEr zijn veel bezigheden of substanties waaraan mensen verslaafd kunnen raken. Bij het woord verslaving zullen de meeste…
Internetverslaving: feiten en tipsInternetverslaving: feiten en tipsInternet speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Het verschaft een snelle manier om informatie te vinden e…

Levensverlenging, leef langer met gezonde gewoontesLevensverlenging, leef langer met gezonde gewoontesEen lang en gezond leven willen we allemaal. Hoe oud we zullen worden kan niemand zeggen. Toch kunnen we bepaalde gewoon…
Probleem van wereldformaat: zwaarlijvigheidProbleem van wereldformaat: zwaarlijvigheidBijna een derde van de wereldbevolking is te zwaar en dat is nogal wat. Waarbij er ook nog eens een substantiële toename…
Bronnen en referenties
  • IBrain, Gary Small,Gigi Vorgan, Harper Paperbacks (2009)
  • New York magazine
  • Marketingcharts.com
  • NOWNEDERLAND
Wonderw0man (10 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.