Medische testen die gezonde mensen in patiënten veranderen
Er zijn verschillende meningen als het gaat over het antwoord op de vraag wanneer je gezond of ziek bent. Ben je nu gezond als je geen klachten hebt? Of ben je pas gezond als je klachtenvrij bent én er meetbaar is aangetoond dat je ook geen klachten zult ontwikkelen? Steeds meer mensen neigen naar de laatste opvatting. Daarom worden er talloze apparaten en testen ontwikkeld waarmee je kunt meten of al je lichaamsfuncties de door wetenschappers vastgestelde wenselijke waarden hebben. De vraag is echter of je dit ook moet willen. Het gevaar van al deze testen is dat zij gezonde mensen veranderen in potentiële patiënten. Dat het ook anders kan bewijzen de inwoners van de Japanse eilandengroep Okinawa.
Inhoud
De ene na de andere test
Het lijkt zo verstandig om test na test te ondergaan. Want alleen zo kun je zekerheid krijgen dat niets je mankeert, toch? Voor elke lichaamsfunctie is er wel een test om te meten of deze wel naar behoren werkt. De bekendste dienen ervoor om je hartslag, bloeddruk en ademhaling te meten.
Echte zieken buiten beschouwing
Uiteraard moeten mensen die met een ziekte kampen in staat zijn om hun gezondheid in de gaten te houden. Iemand die bijvoorbeeld diabetes heeft doet er vanzelfsprekend verstandig aan om zijn glucose regelmatig te meten met behulp van een bloedsuikermeter. Deze mensen blijven in dit artikel buiten beschouwing.
Het risico van te veel medische testen is dat gezonde mensen patiënten kunnen worden
Het probleem met het laten uitvoeren van lichamelijke testen, is de waarde die eraan gehecht dient te worden. Een voorbeeld: de mening over welke waarden van bijvoorbeeld cholesterol te hoog zijn verandert regelmatig, als gevolg waarvan je in het ene jaar
wel medicijnen krijgt voorgeschreven voor een te hoog cholesterolgehalte, terwijl je volgens de normen een jaar later deze
niet nodig zou hebben.
De bodyscan
Een grotere stap verder gaat de
bodyscan, waarmee kan worden onderzocht of er in je lichaam kwaadaardige gezwellen aanwezig zijn.
Aan de bodyscan zitten allerlei haken en ogen. Het is bijvoorbeeld niet ondenkbeeldig dat je behandeld wordt voor een klein kwaadaardig gezwel waar je heel oud mee zou kunnen worden als het niet op de bodyscan ontdekt zou zijn. En nu het wél ontdekt is onderga je allerlei medische behandelingen die lichamelijk en geestelijke erg belastend zijn, en die in feite ook onnodig zijn.
Als je overigens beseft dat de meeste ziekten ouderdomsziekten zijn, die niet te voorkomen zijn dan kun je je leven een stuk meer ontspannen leiden.
Wat is gezondheid?
Gezondheid bestaat uit meer dan louter lichamelijke gezondheid. Ook de kwaliteit van leven en hoe je in de maatschappij staat dienen daarbij te worden betrokken.
Er is bovendien een verschil tussen gezondheid die gemeten is en gezondheid zoals een patiënt deze ervaart. Als je een hartaanval hebt gehad en nu medicijnen slikt om te herhaling ervan te voorkomen, maar intussen doodsbang bent dat je toch wéér een hartaanval krijgt, dan zul je waarschijnlijk niet vinden dat je gezond bent. De medici die je medicijnen hebben voorgeschreven zullen de behandeling echter wel geslaagd vinden, terwijl jij als patiënt er dus anders over denkt. Andersom kan het ook voorkomen dat je volgens artsen ziek bent en niet in staat om te werken, terwijl jij het daar niet mee eens bent.
Okinawa: geloof in de helende geest
Op Okinawa luidt een gezegde "Men moet half op de dokter vertrouwen en half op de sjamaan." De sjamaan (niet-westerse genezer) is volgens de Okinawanen
naast de dokter nodig om de door ziekte veroorzaakte verstoring van het spirituele evenwicht te herstellen.
Okinawa meeste 100-jarigen
Omdat er op de Japanse eilandengroep Okinawa het grootste aantal mensen voorkomt dat de leeftijd van 100 jaar bereikt, staat dit eiland in de belangstelling van wetenschappelijke onderzoekers uit de hele wereld. De oude Okinawanen zijn tot op hoge leeftijd kerngezond en onafhankelijk. Bovendien wonen ze nog op zichzelf; voor hen geen bejaardenhuizen.
Weerstand
Uit onderzoeken is gebleken dat zij niet alleen vanwege hun gezonde eetwijze zo gezond blijven, doch ook door hun manier van leven. Okinawanen hebben namelijk door bepaalde leefstijlfactoren een betere weerstand tegen ziekten. De factoren die hun weerstand positief beïnvloeden zijn onder andere: een
positieve houding, sterke sociale netwerken, sterke spirituele overtuigingen, hechte maatschappelijke netwerken en sociale banden.
Conclusie
Er kan geconcludeerd worden dat de vraag uit de titel van dit artikel in sommige gevallen met ja kan worden beantwoord. Dan moet het ook mogelijk zijn om er vanaf te zien om patiënt te zijn. Kijk de kunst af van de Okinawanen, en focus je niet op het vóórkomen van ziekte, maar op het gezond blijven door een positieve leefstijl te adopteren. En als je eenmaal ziek bent, verbetert een positieve leefstijl de weerstand, wat weer een positieve invloed op je lichamelijke (en geestelijke) gesteldheid heeft.
Lees verder