Hoe kom ik van mijn kater af (en hoe voorkom ik hem)?

Hoe kom ik van mijn kater af (en hoe voorkom ik hem)? Door een kater kun je je vreselijk voelen. In principe is een kater een milde vorm van een alcoholvergiftiging. Er zijn verschillende manieren om wel een gezellig drankje te kunnen doen zonder dat je hier later een hoge prijs voor betaalt.

Wat doet een kater met je lichaam?

In het kort droogt een alcoholoverschot je lichaam uit. Ook vraagt het veel eiwitten en mineralen van je lichaam. Verder raakt je biologische klok in de war en draaien je nieren overuren om alle gifstoffen uit je lijf te weren.

Voorkomen in plaats van genezen

Een kater voorkomen is natuurlijk al een stuk beter dan er van eentje te herstellen. Daar hoef je gelukkig niet de drank voor te laten staan. Met een paar simpele trucjes voorkom je veel leed en de ergste katers.

Water bij de wijn

Natuurlijk zul je niet letterlijk water bij je drankje in willen doen; dat kan de smaak verpesten. Wat echter wel kan helpen is met jezelf afspreken dat je voor elk alcoholisch drankje dat je neemt, een glas water te drinken. Deze regel opvolgen werkt het best als je de avond begint met een glas water. Je hebt dan al de eerste stap genomen, en daarmee is de gevoelsmatige drempel weg.

Minder zoet is goed

Drink je suikerrijke drankjes, zoals mixdrank, dan wordt de alcohol sneller opgenomen in je lichaam. Je zult minder snel in de gaten hebben dat je te veel hebt gedronken. Daarbij zul je bij zoete drankjes sowieso minder het idee hebben dat je alcohol drinkt. Ongemerkt drink je dan ook meer. Minder zoete drankjes, zoals rode wijn of droge witte wijn, laten je langzamer drinken.

Tel je toiletbezoeken

Moet je elk half uur of vaker naar de wc? Dat is te vaak. Geef jezelf de opdracht om eens per uur te plassen. Als je eenmaal hebt meegemaakt dat je het bijna niet kunt ophouden, zul je vanzelf af en toe een drankrondje overslaan.

Blijf je te veel drinken, ook al was dat vooraf niet je plan? Als je het echt zelf niet redt om je drinkgedrag in de hand te houden, kun je anderen vragen om samen met jou op te letten. Vraag bijvoorbeeld vooraf of een vriend of bevriende collega je af en toe water wil aanbieden, of geef vooraf bij een etentje aan dat er bij jou niet elke keer automatisch bijgeschonken moet worden. Bestel bij je eten ook een glas water, of vraag of iemand interesse heeft om een kan of fles water voor de tafel te delen.

Geef niet op!

Misschien heb je toch weer een paar keer veel gedronken. Geef echter niet op! Als je blijft oefenen om jezelf voor een kater te behoeden, zul je jezelf uiteindelijk toch een goede gewoonte aanleren. Is het een keer niet gelukt, denk dan niet dat het nooit zal lukken. Elke keer dat je uitgaat of een etentje of feestje hebt is weer een nieuwe kans om het te proberen.

Genezen

Is het ondanks voorzorgsmaatregelen niet gelukt om een kater te voorkomen? Neem dan de volgende maatregelen om je kater minder heftig te maken.

Voordat je gaat slapen

Dwing jezelf een glas water te drinken. Neem ook één of twee Paracetamol in. Je zult merken dat je beter en langer slaapt, en slaap helpt om je lichaam beter te laten herstellen. Zet ook twee glazen water naast je bed voor de nadorst.

Zodra je wakker wordt

De twee glazen water naast je bed moeten op. Misschien ben je tussendoor wakker geworden en heb je al iets gedronken (het scheelt als je kunt blijven liggen en gelijk wat kunt drinken), dan ben je al op weg. Gun jezelf de tijd om de twee glazen leeg te drinken. Het zal helpen bij je herstel.

Zout

Om je vochtbalans verder te herstellen is het goed om iets zouts te eten. Grijp niet gelijk naar chips of patat; alhoewel het zout hierin zeker helpt en je je tijdelijk wat beter voelt, zijn de ongezonde vetten en suikers juist niet goed voor je. Maak in plaats daarvan een simpel gerechtje met ei, tomatenpuree, peper en zout. Simpelweg een ei eten met wat zeezout kan al goed voor je zijn. Je kunt ook een omelet met tuinkruiden en zout bakken. Sowieso is een gerecht met ei een goed idee, omdat het de eiwitten in je lijf aanvult. Dat heb je op dit moment ook nodig!

Rust en water

Een marathon lopen is geen slim plan. Dat had je vast zelf ook wel bedacht. Verwacht van je lichaam echter sowieso niet al te veel. Veel liggen en je rust pakken is wat je nu nodig hebt. Moet je werken of heb je een (belangrijke) afspraak die je echt niet af kunt zeggen? Zorg dan voor een goed ontbijt, neem een voorraad Paracetamol mee, en drink overdag veel water.

Tegen eventuele hoofdpijn kun je nog een Paracetamol nemen. Pas op met Ibuprofen! Omdat je maag-darmstelsel al redelijk van slag is, kan Ibuprofen een negatief effect op je gezondheid hebben. Tot zes Paracetamol per 24 uur nemen is relatief veilig.
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middel tegen kater, de anti-kater pilMiddel tegen kater, de anti-kater pilTeveel alcohol drinken heeft als gevolg dat je last krijgt van een kater. Omdat je je dan doodziek voelt, zal je vast op…
Hoe kom ik van mijn kater af?Hoe kom ik van mijn kater af?Hoe ontstaat een kater? En hoe voorkom je een kater? Een kater krijg je doordat er een probleem in het afbraak proces va…
Wat juist wel en niet helpt tegen een katerWat juist wel en niet helpt tegen een katerEr is niks vervelender dan een kater de dag na een gezellige avond met een flinke hoeveelheid alcohol. Een kater is moei…
Symptomen die bij een kater horenSymptomen die bij een kater horenEen avondje drinken kan voor een hoop plezier en gezelligheid zorgen, maar de volgende dag zul je toch echt met de gevol…

Gezond en glanzend haarGezond en glanzend haarGezond en glanzend haar, welke vrouw wil dit nou niet? Het heeft zeker een positief effect op je uiterlijk overkomen, ma…
Mag je zwemmen met een tattoo?Mag je zwemmen met een tattoo?Niet iedereen weet hoe het nou precies zit met tatoeages en zwemmen. Mag je zwemmen met een tattoo? Het is belangrijk om…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 29-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.