Door deze gewoonten blijf je er langer jong uitzien

Door deze gewoonten blijf je er langer jong uitzien Vraag jij je ook wel eens af waarom de ene vrouw er op haar veertigste nog jong en fris uitziet, terwijl de andere er op haar vijfendertigste al als een vrouw van middelbare leeftijd uitziet? Een grote rol speelt natuurlijk het DNA, erfelijke eigenschappen die je van je voorouders hebt meegekregen. Ook het al dan niet over een goede gezondheid beschikken is hierbij mede van belang. Gelukkig kun je het lot een handje helpen door een paar slechte gewoonten te vervangen door goede. Als je deze goede gewoonten aanleert, kun je er verzorgen dat de veroudering van je gezicht minder snel verloopt, en dat je er dus langer jong uit blijft zien.

Inhoud:


Gewoonten die er voor zorgen dat je er langer jong blijft uitzien

Jong uitzien is niet alleen een kwestie van geluk hebben of de juiste aanleg, maar van het aanleren van de juiste gewoonten op het gebied van eten, sporten en lichaamsverzorging.

Loop niet te vaak hard

Hardlopen kan je gezicht sneller verouderen. Je huid rekt namelijk bij het op en neer springen telkens uit. Als je daarbij ook nog onbeschermd in de zon rent, krijg je bovendien te maken met zonneschade, die eveneens huid verouderend werkt.

Het uitrekken van je huid kun je alleen voorkomen door minder vaak en over minder lange afstanden hard te lopen. Wissel het hardlopen tevens af met sporten waarbij je niet steeds op en neer hoeft te springen; je kunt hierbij denken aan low impact activiteiten als fietsen, roeien, dansen en wandelen. Als je buiten sport is het verstandig om altijd (ook als het bewolkt is) een petje en zonnebril te dragen. Het gebruik van een waterproof zonnebrandcrème is aan te raden om de blote delen van je huid te beschermen. Ga in geen geval op het heetst van de dag hardlopen.

Adem goed in en uit tijdens krachttraining

Als je tijdens de krachttraining met gewichten goed uitademt bij het heffen van de gewichten en inademt bij het laten zakken van de gewichten, voorkom je dat je allerlei grimassen met je gezicht maakt. Als je vaak gewichten heft en daarbij steeds je gezichtsspieren vervormd door te kreunen, trillen of met je ogen te knijpen, dan kun je daardoor namelijk ook meer rimpels in je gezicht krijgen.

Draag je haar niet altijd strak naar achteren

Als je je haar altijd in een strakke paardenstaart of knot draagt, kun je je haar letterlijk met wortel en al uit je hoofd trekken. Je haarlijn kan zich dan terug trekken, of je kunt - nog erger – last krijgen van alopecia (plaatselijke kaalheid). Door de kale plekken en de terugwijkende haarlijn zie je er ouder uit dan je bent. Het is daarom beter om je haar zoveel mogelijk los, in losse staarten of losjes opgestoken te dragen.

Gebruik ook op je handruggen zonnebrandcrème

Inmiddels weet iedereen wel dat zonnebrandcrème vroegtijdige veroudering van de huid voorkomt. Niet veel mensen brengen deze echter ook op hun handen aan. Terwijl juist je handen zo teer zijn. Met het ouder worden vermindert de hoeveelheid vet in je handen, waardoor de aderen betert te zien zijn. Daarnaast ontstaan er door blootstelling aan de zon vlekjes en rimpels op de handen, waardoor deze ouder lijken. Omdat UV stralen ook door glas heen dringen, moet je ook tijdens het autorijden zonnebrandcrème op je handruggen aanbrengen.

Eet gezonde onverzadigde vetten

Het is erg onverstandig om het eten van vetten te vermijden (omdat je jezelf te dik vindt, of omdat je bang bent om dik te worden). Je moet weten dat gezonde vetten ervoor zorgen dat je huid jonger blijft.

Gezonde vetten als omega-3-vetzuren verminderen namelijk ontstekingen in je lichaam waardoor je minder kans hebt op kwalen als acne en rosacea (een huidaandoening waarbij je last hebt van roodheid, uitgezette bloedvaatjes en puistjes). Omega-3-vetzuren voorkomen tevens dat het collageen en de elastische vezels in de huid worden afgebroken. Gebruik voor een jong uitziende huid daarom voedingsmiddelen voldoende gezonde vetten als avocado's, zalm, olijfolie en lijnzaad.

Snack gezond

Vermijd bij het snacken zoveel mogelijk suiker en geraffineerde koolhydraten (=bewerkte suiker). Geraffineerde koolhydraten zitten in onder andere koekjes, gebak, ijs en chocolade. De suiker bindt zich aan het collageen (een eiwit dat ervoor zorgt dat de huid elastisch is), waardoor het geheel stijver wordt. Het resultaat is een droge, slappe huid met meer rimpels. Het is veel verstandiger om je ´s avonds op de bank te goed te doen aan yoghurt, bessen, walnoten, komkommer of edamame.

Edemame zijn jonge nog niet rijpe peulen met daarin sojaboontjes. Het is een perfecte late-avond-snack omdat het doppen van de peulen je handen bezig houden, en de krokante boontjes gewoonweg lekker zijn. Je vindt edamame in het vriesvak van de meeste toko's. Dompel de peultjes ongeveer vijf minuten in kokend water, en giet het kookwater af. Doe de peultjes vervolgens over in een schaaltje, en strooi er een snufje grof zeezout over. Nu kun je de peultjes doppen door er zachtjes in te knijpen, en de erwtjes opeten. Het zeezout verspreidt zich tijdens het doppen over de erwtjes, en geven er een licht zoute smaak aan. Edamame smaakt echter ook zonder zout bijzonder goed.

Ontbijt met een groene smoothie

Groene smoothies helpen bij het behouden van een jonge huid omdat er in groene smoothies donkergroene bladgroenten zitten. Deze bevatten grote hoeveelheden antioxidanten die oud collageen afbreken en nieuw collageen opbouwen; dit vertraagt het ontstaan van rimpels.

Staar af en toe in de verte

Veel mensen hebben de slechte gewoonte om als zij vermoeid zijn, bijvoorbeeld van het langdurig naar een (computer)scherm turen, in hun ogen te wrijven. Het gevolg is dat je wimpers uitvallen en de huid onder je ogen er rood en vermoeid uitziet. Je kunt je vermoeidheid beter "weg staren". Dit doe je door om het half uur een halve minuut naar een voorwerp in de verte te staren(ongeveer vijf meter van je verwijderd) te staren. Je ontspant hiermee je oogspieren, waardoor je minder vermoeid wordt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jonger lijken door het afleren van slechte gewoontenJonger lijken door het afleren van slechte gewoontenWe willen allemaal jonger lijken. Niemand wil er graag oud uitzien. Er zijn een aantal gewoonten waardoor je na verloop…
Zijn wij gewoontedieren en is dit goed of slecht?Zijn wij gewoontedieren en is dit goed of slecht?Zijn wij als mens gewoontedieren of praten we ons dat maar aan? Het antwoord is wat genuanceerder dan een simpel “ja” of…
Huidverzorging om effecten huidveroudering te remmenHuidverzorging om effecten huidveroudering te remmenDe huid verandert naarmate we ouder worden. De elasticiteit wordt minder, waardoor er rimpels ontstaan. Na het twintigst…
Anti-aging: Hoe kan ik er eenvoudig jonger uitzien?Er is geen vrouw, die niet graag de tijd zou stopzetten. We worden allemaal ouder en er wordt ons ook regelmatig verteld…

Zijn pillen en andere middelen tegen veroudering zinvolZijn pillen en andere middelen tegen veroudering zinvolNóg is die éne ultieme pil tegen veroudering er niet, althans niet onder die benaming. Maar handige commerciële jongens…
De activity trackerActivity trackers worden steeds hipper. Beroemde mensen lopen ermee rond, sporters gebruiken het en je ziet ze steeds va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JerzyGorecki, Pixabay
  • www.oprah.com/health/Habits-That-Make-Women-Look-Older
  • Image courtesy of Marin at FreeDigitalPhotos.net
  • Foto: www.flickr.com: Rick, Edamame
  • Auteursrecht foto jogger: <a href='http://nl.123rf.com/profile_samotrebizan'>samotrebizan / 123RF Stockfoto</a>
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 21-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.