Rustmomenten in een druk leven

Rustmomenten in een druk leven Voor de een is het vanzelfsprekend en voor de ander helemaal niet … voldoende rustmomenten in een druk leven. Druk kan in fysieke zin, maar vaak roept het lichaam je dan wel terug. Druk in mentale zin, geeft voor veel mensen minder direct signalen af. Wil men echter op een normale manier het leven leiden én vol blijven houden, dan is het absoluut belangrijk om je te realiseren dat lichaam en geest regelmatig rust nodig heeft.

Het besef

Het begint bij het besef dat je zo nu en dan je rust moet nemen. Excuses dat het niet kan, ligt eigenlijk altijd bij de persoon zelf. Immers, iedereen beheerst zijn of haar agenda en men moet zelf prioriteiten stellen. Als men dus bepaalde prioriteiten stelt die het onmogelijk maken om zo nu en dan pas op de plaats te maken, doet deze persoon dit echt zelf. Ook dat zijn keuzes die je maakt in het leven.
Echt tot jezelf komen kan voor sommige mensen ook confronterend zijn, maar het is in dat geval goed na te gaan, wat dat dan is.

Natuurlijk heeft een andere prioritering ook weer consequenties, maar ontneemt je niet van de verantwoordelijkheid voor het eigen lichaam. Opladen gaat nu eenmaal niet als men niet tot die “pas op de plaatst” komt.

Consequenties

Als men zich bedenkt dat zonder een goed functionerend eigen lichaam, die ander ook niet geholpen kan worden of er geen geld verdiend kan worden of men er niet op uit kan met kinderen, vrienden of familie … is de keuze mogelijk iets sneller gemaakt. Soms aarzelend, maar toch. Zolang het proces om er over na te denken maar op gang komt.

Bron: Antonika, PixabayBron: Antonika, Pixabay

De wijze waarop is persoonlijk

Het besef is een begin, maar ja … beseffen we ons altijd dat te doen wat maakt dat we weer opladen en ons er goed bij voelen? Een grote vraag, zeker als je langere tijd achter de feiten aangehold hebt. Je moet dan als het ware eerst weer dichter bij jezelf komen, jezelf voelen (dus ook pijntjes en andere ongenoegens). Als je dicht bij jezelf staat, voel je wanneer er iets moet gebeuren en maak je eenvoudiger de keuze wat voor oplaadmoment je nodig hebt.

Enkele voorbeelden

Zo vinden veel mensen rust op een zondag. Als er de hele week druk gewerkt is, zaterdag nog nieuwe spullen gekocht zijn en/of men anderszins druk bezig is geweest, dan kan die zondag een rustmoment zijn (het begint al met zonder de wekker wakker worden). Voor sommige mensen is het een willekeurige “vrije dag”, maar de zondag is wezenlijk anders. De zondag gaat alles op een ander tempo en dat werkt door. Andere mensen stralen het uit en dat kan zomaar (onbewust) opgepikt worden. Wat je op zondag dus doet (inspannend of ontspannend), het komt altijd meer aan dan op een willekeurige vrije dag.

Als er bijvoorbeeld wisseldiensten zijn en de zondag niet gepakt kan worden, maar een andere willekeurige vrije dag, dan is het goed om bijvoorbeeld de natuur in te trekken. De natuur kent geen zondag of drukke werkdag en is altijd hetzelfde. De rust die bijvoorbeeld een bos of de kust op kan roepen werkt wel iedere dag.

Wat ook altijd kan werken is een speciale plek op te zoeken waar het tempo bewust omlaag gebracht is. Denk bijvoorbeeld aan een kuuroord. Alles gaat daar in een relaxte omgeving en bijbehorend tempo. Men komt daar om weer op te laden en iedereen kiest wat hem/haar goeddunkt en komt langzaam weer tot zichzelf. Voor de meeste mensen geldt dat ze na een dagje weer helemaal fit zijn. Maar je kunt geen maanden teren op een dergelijk dagje.

Een andere mogelijkheid is af en toe weekendjes de natuur in of als dat beter uitkomt, enkele willekeurige andere dagen. Even in een andere omgeving waar het tempo ook teruggeschroefd is, doet vaak wonderen. Dit neemt niet weg dat je best iets actiefs kunt doen, maar de andere omgeving, de andere activiteit én de natuur, maken dat lichaam en geest tot rust kunnen komen.

Tot slot

Als je al sceptisch bent, is het niet meer of minder dan het gewoon doen. De knop moet om en de activiteiten – op wat voor manier dan ook – worden anders. Sporten, speuren, wandelen, fietsen … het maakt allemaal niet uit. Het is een kwestie van doen en ervaren wat het voor lichaam en geest doet.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg ik meer energie?Hoe krijg ik meer energie?Meer energie als je opstaat, energieker op je werk, en geen futloos gevoel als je 's avonds thuiskomt: dat wil iedereen…
Hoe vier je het kerstfeest met iemand die dementie heeft?Hoe vier je het kerstfeest met iemand die dementie heeft?Kerstfeest is voor veel mensen een belangrijk feest. Gezelligheid, de kerstboom, familiebezoek en lekker eten horen daar…
Kwaaltjes en klachten na de bevallingKwaaltjes en klachten na de bevallingNiet alleen tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen te maken krijgen met allerlei kwaaltjes en klachten zoals hoofdpijn,…
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…

Slaap: Beter slapen door sporten en bewegenSlaap: Beter slapen door sporten en bewegenSporten en bewegen zorgen ervoor dat je beter kunt slapen. Regelmatig bewegen bevordert snel inslapen en een diepere sla…
YouTube-ster ZoellaZoella, het populaire Britse blogfenomeen die het hart van menig tienermeisje heeft veroverd. Met haar uitgesproken Brit…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.