Stoppen met roken, hoe doe je dat?

Stoppen met roken, hoe doe je dat? De meeste mensen die roken, willen hier mee stoppen. Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken en vaak is de wil er wel, maar ontbreekt het aan het benodigde doorzettingsvermogen. Stoppen met roken is nu eenmaal niet gemakkelijk, zeker niet tijdens de eerste periode waarin veel mensen last hebben van ontwenningsverschijnselen.

Cold Turkey

De meeste mensen die stoppen met roken doen dit in één keer, zonder hulpmiddelen. Van degene die op deze manier stoppen, begint een groot gedeelte binnen 1 week weer met roken. De reden hiervoor zijn vaak de ontwenningsverschijnselen.

De eerste drie dagen

De lichamelijke ontwenningsverschijnselen zijn de eerste drie dagen het ergste. We hebben het dan over humeurigheid, hoofdpijn, slapeloosheid, concentratieproblemen, toegenomen eetlust, obstipatie en rusteloosheid. Na de eerste drie dagen worden de verschijnselen minderen, maar pas na drie tot vier weken zijn ze volledig verdwenen.

Ontwenningsverschijnselen verminderen

Wanneer je de ontwenningsverschijnselen wilt verminderen kan je gebruik maken van nicotine-kauwgom en nicotine-pleisters. Bedenk wel dat dit slechts hulpmiddelen zijn. Zowel de pleisters als de kauwgom kan je beter niet te lang gebruiken. Gebruik ze in ieder geval niet langer dan twaalf weken. Het kan niet echt kwaad om ze langer te gebruiken, maar het heeft ook weinig zin.

Stoppen met een boek

Na de Cold Turkey-methode is stoppen met een zelfhulpboek de meest gebruikte methode. Meestal gaat het hier om het boek van Allan Carr “Stoppen met roken”. Volgens de Rijksuniversiteit in Groningen is de Allan Carr methode vier keer zo effectief als de cold turkey methode. Bij de Allan Carr methode is het de bedoeling dat je pas stopt met roken wanneer je het boek uit hebt. Sommige mensen kijken halverwege het boek al uit naar het moment dat ze mogen stoppen. Natuurlijk zijn er ook mensen waarop dit boek weinig effect heeft. Naast het boek van Allan Carr zijn er nog heel veel andere boeken op de markt die je stimuleren om te stoppen met roken, zoals:
  • “Stoppen doe je zo” van Marcel van Mosselveld
  • “Stoppen met roken: het kan!” van Rob Oppedijk
  • “De motivatie om te stoppen met roken” van Anderson K. Do Rosario
  • “Stoppen met roken Doe Jezelf!” van Jean-Luc Mommaerts
  • “Stoppen met roken” van Ineke Akkermans
  • “Stoppen met roken” van F. Willemsen
  • “Stoppen met roken” van Grieto Zeeman
  • “Mindful Stoppen met Roken” van Luc Rombaut
  • “Sport Van Het Stoppen Met Roken” van A. Raadt
  • “Stoppen met Roken in 5 Stappen” van Debby de Haas
  • “Stoppen met roken voor Dummies” van David Brizer
  • “Moeiteloos stoppen met Roken” van Roy Martina
  • “Stoppen met roken in 100 bladzijden” van Tom Coninx
  • “Succesvol stoppen met roken” van C. Put
  • “Eenvoudig stoppen met roken” van W. Gijsen
  • “Nederland stopt! Met Roken” van Pauline Dekkers en Wanda de Kanter
  • “184 manieren om te stoppen met roken” van Monique Eggermont
  • “Ik Stop!” van Carl Heese
  • “Ik heb er tabak van!” van Jessica Leijgraaff
  • “Nu stop ik echt!” van Rien Breteler

Persoonlijke coach

Dit is een telefonisch of online coachingtraject bestaande uit zeven gesprekken van zo’n vijftien minuten gedurende drie maanden of groepstherapie. De gesprekken zijn bedoeld om je te motiveren en je te behoeden voor terugvallen.

Stoppen met medicijnen

Champix, Tabex en Varenicline zijn medicijnen die je helpen om te stoppen met roken. De werkzame stof in deze middelen (Varenicline) zorgt ervoor dat je geen behoefte meer hebt aan nicotine en dit maakt het makkelijker om te stoppen met roken. Een kuur met Champix duurt twaalf weken, daarna moet je op eigen kracht verder. Meestal lukt dit dan ook wel. Champix werkt niet voor iedereen. Sommige mensen hebben erg veel last van de bijverschijnselen en moeten hierdoor vroegtijdig stoppen. Je mag bij dit medicijn absoluut geen alcohol gebruiken.

Langzaam minderen

Een andere methode om te stoppen met roken is langzaam de hoeveelheid sigaretten te minderen. Dit is voor straffe rokers een goede methode omdat zij het in de meeste gevallen niet redden om in één keer te stoppen met roken.

Alternatieve methodes

Naast de reeds genoemde methodes zijn er ook nogal wat alternatieve manieren om te stoppen met roken, zoals acupunctuur, lasertherapie en hypnotherapie.

Het doorbreken van de vaste gewoonte

Het moeilijkste van stoppen met roken is het doorbreken van de vaste gewoonten. Op de momenten dat je normaal een sigaret opstak, ervaar je nu een gevoel van leegte. Dit blijft veel langer moeilijk dan de eigenlijke verslaving. Probeer deze momenten in het begin te ontlopen of zoek afleiding op die momenten. Voorbeelden van moeilijke momenten kunnen zijn:
  • direct na het eten
  • tijdens een kop koffie
  • wanneer je samen bent met rokende vrienden
  • tijdens het t.v. kijken

Weetjes over (stoppen met) roken

  • Het eten van veel groenten en fruit kan helpen om de zin in een sigaret te verminderen. De smaak van nicotine is gewoon minder lekker in combinatie met groenten en fruit
  • Gemiddeld hebben rokers twee tot drie serieuze stoppogingen nodig om definitief te stoppen.
  • Jaarlijks doet ongeveer dertig procent van de rokers een stoppoging.
  • Eén sigaret kost je vijftien minuten van je leven.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: ChampixStoppen met roken: ChampixRoken is een ware verslaving en het vergt dan ook erg veel van je om te stoppen met roken. Niet alleen het lichamelijke…
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Champix om te stoppen met roken, uitlegChampix om te stoppen met roken, uitlegZyban en Champix zijn medicijnen om te stoppen met roken. Stoppen met roken met Champix, hoe gaat dat? Champix (in Ameri…

Skinny jeans zijn ongezondSkinny jeans zijn ongezondIedere vrouw heeft wel een 'skinny jeans' in de kast liggen. Al een behoorlijke tijd bepalen deze strakke broeken het mo…
Hoe duurzaam leven we en valt er nog wat te verbeteren?Hoe duurzaam leven we en valt er nog wat te verbeteren?Er zijn gelukkig steeds meer mensen die snappen dat we de aarde aan het “leeghalen” zijn. We gebruiken de ooit zo onuitp…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Realworkhard, Pixabay
  • www.cijfers.net/roken
  • http://www.bol.com/nl/s/boeken/zoekresultaten/Ntt/stoppen%2Bmet%2Broken/N/8299+8293/Nty/1/search/true/searchType/qck/suggestedFor/stoppen+m/originalSearchContext/media_all/originalSection/main/defaultSearchContext/media_all/sc/books_nl/index.html?_requestid=487889
  • http://stivoro.nl/linkpagina-stivoro/
Reactie

Corrie, 21-04-2016
Blij dat ik ooit op deze website terecht ben gekomen. Ik heb een half jaar geleden het boekje Stoppen doe je zo, van Marcel van Mosselveld gelezen en ben van de 30 sigaretten per dag naar 0 gegaan! Heb totaal geen moeite gehad om te stoppen en het boekje leest echt heel gemakkelijk. Het staat allemaal duidelijk en fijn opgeschreven.
Voor mij dus nooit geen sigaretten meer. Echt een aanrader voor iedereen die nu eens echt wil stoppen met die vieze levensbedreigende verslaving waar je echt niets aan hebt.

Corrie Reactie infoteur, 22-04-2016
Geweldige prestatie Corrie. Je mag trots op jezelf zijn en Marcel van Mosselveld is vast blij met deze positieve recensie.

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 22-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.