Ouder worden hoeft niet snel te gaan

Ouder worden hoeft niet snel te gaan We worden allemaal onherroepelijk ouder, hoe hard we hier ook tegenop zien. Het verouderingsproces kunnen we niet tegenhouden maar er bestaan gelukkig wel enkele manier om het te vertragen. Drie essentiële factoren die de grootste invloed hebben op de snelheid waarmee ons lichaam ouder wordt zijn voeding, slaap en lichaamsbeweging. Voldoende lichaamsbeweging versterkt de vitale organen terwijl voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten het verouderingsproces van de lichaamscellen vertraagt. Voldoende slaap zorgt er dan weer voor dat het lichaam tijd krijgt om zich te herstellen. Deze drie zaken zullen helpen om je jonger te voelen en er ook zo uit te zien op latere leeftijd.

Waarom worden we ouder?

De eerste tekenen van ouder worden doen zich voor wanneer enkele cellen in het lichaam beschadigd worden. Deze beschadigde cellen, ook wel bekend als vrije radicalen, zijn moleculen van lichaamscellen die om een of andere reden onvolledig worden. De vrije radicalen zullen zich met de moed der wanhoop proberen herstellen door elektronen van volledige moleculen af te nemen. Door dit proces zal helaas ook de donerende molecule onstabiel worden waardoor ze ook deel zullen uitmaken van de vrije radicalen. Deze onvolledige molecule zal op zijn beurt proberen om zichzelf te herstellen ten koste van andere molecule waardoor er als het ware een kettingreactie ontstaat waardoor talrijke moleculen worden beschadigd met de uiteindelijke dood van de cellen tot gevolg. Naarmate meer en meer cellen worden beschadigd zal het verouderingsproces uiterlijk zichtbaar worden.

De kracht van antioxidanten

Het verouderingsproces en ouderdomsziekten treden meestal op wanneer cellen in het lichaam worden beschadigd en tenslotte afsterven. Antioxidanten bezitten de kracht om deze celbeschadiging af te remmen. Concreet betekent dit dus dat het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten de snelheid waarmee je lichaam ouder wordt zal afremmen waardoor je er dus langer jong zal blijven uitzien. Hierdoor voorkom je bovendien ook bepaalde ziektes die gepaard gaan met het ouder worden van het lichaam, de zogenaamde ouderdomskwaaltjes.

Spinazie, broccoli, rode wijn, groene thee, en granaatappels zijn enkele voorbeelden van antioxidant rijke voedingsmiddelen. Antioxidanten worden gezien als stabiele moleculen omdat ze in deze hoedanigheid blijven, zelfs nadat ze elektronen hebben afgegeven aan een onstabiele molecule. Dit betekent dus dat deze antioxidanten heel gemakkelijk elektronen kunnen afgeven aan vrije radicalen zonder de eigen structuur te beschadigen. Wanneer een vrije radicaal terug stabiel wordt nadat het elektronen opnam van antioxidanten wordt de kettingreactie doorbroken waardoor het verouderingsproces wordt afgeremd.

Voldoende slaap

Over het algemeen heeft de gemiddelde mens ongeveer acht uur slaap nodig per nacht. Slaap is één van de belangrijkste factoren om een goede gezondheid te kunnen handhaven. Onze dagen zijn vaak lang en putten het lichaam zowel fysiek als mentaal uit. Tijdens de slaap heeft het lichaam tijd om zichzelf te herstellen,verwijdert het giftige stoffen en ontdoet het zich van stress zodat het lichaam kan voorzien worden van nieuwe energie voor de volgende dag. Sommigen zien slaap als tijdverspilling maar in feite is het een enorme investering in de toekomst van de eigen gezondheid.

Lichaamsbeweging

Het ligt in de aard van de mens om fysiek actief te zijn. Niemand is voorbestemd om de hele dag te werken voor een computerscherm of hele dagen door te brengen op de bank voor televisie. We begonnen als jagers en verzamelaars en werden boeren en industriële arbeiders. Tegenwoordig zijn er echter heel veel mensen die een zittend beroep uitoefenen of helemaal niet werken. Dergelijke sedentaire levensstijl heeft een nefaste invloed op de gezondheid daar lichaamsbeweging essentieel is om het lichaam gezond en jong te houden.

Zonder voldoende lichaamsbeweging worden de spieren zwakker, de botten brozer en kan osteoporose voor ernstige problemen zorgen. Ook gewichtstoename is een vaak voorkomend gevolg bij gebrek aan lichaamsbeweging en zal op termijn leiden tot gewrichtspijn, cardiovasculaire problemen, hart- en vaatziekten en diabetes. Het lichaam in beweging houden versterkt niet alleen het hart en de longen maar vermindert ook stress, welke een belangrijke oorzaak is van talrijke hedendaagse aandoeningen.

Andere tips

  • Stoppen met roken: Roken zal het verouderingsproces versnellen doordat gifstoffen via de longen worden verspreid over het gehele lichaam.
  • Fruit en groenten: fruit en groeten bevatten veel antioxidanten die het verouderingsproces afremmen door vrije radialen te bestrijden.
  • Vitamines en supplementen: Naast gezonde voeding kunnen aanvullende vitamines eten A, C, E, D, calcium, omega 3 en magnesium de algemene lichaamsgezondheid versterken.
  • Drinkwater: Een goede hydratatie van het lichaam zorgt voor een betere celfunctie.
© 2015 - 2023 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Melatonine en (huid)verouderingMelatonine en (huid)verouderingMelatonine heeft veel voordelen. Dat melatonine gunstig werkt bij slapeloosheid, is algemeen bekend. Dankzij melatonine,…
Rimpels, liever kwijt dan rijkHet liefst wil je dat je huid altijd gaaf en strak blijft, maar op een dag is het zover, de eerste rimpel dient zich aan…
Theorie oorzaak van het ouder wordenTheorie oorzaak van het ouder wordenOuderdom, ouder worden en veroudering, welke theorie is aanvaardbaar als oorzaak van het verouderingsproces? Welke facto…
De werking van vrije radicalenDe werking van vrije radicalenVrije radicalen zijn heftig reagerende moleculen uit zuurstof, die middels een kettingreactie de structuur van honderden…

Slapen: de productiviteit van ochtendmensen en avondmensenSlapen: de productiviteit van ochtendmensen en avondmensenOchtendmensen zijn in de ochtend productiever. Bij avondmensen stijgt de productiviteit juist naarmate de dag vordert. A…
Hoeveel slaap hebben pubers nodig?Pubers hebben ongeveer 9,5 uur slaap nodig per nacht, terwijl voor volwassenen 8 uur slaap voldoende is. De meeste tiene…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.optimalegezondheid.com/vrije-radicalen/
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.