Stap voor stap op weg naar een gezondere lifestyle

Stap voor stap op weg naar een gezondere lifestyle Veel mensen maken rond nieuwjaar nieuwe voornemens om gezonder te gaan leven, om op dieet te gaan, om meer te gaan sporten. De doorzetters gaan met de nieuwe voornemers aan de slag en houden het misschien daadwerkelijk vol, maar velen haken na een paar weken of een paar maanden af en vallen terug in hun oude leefwijze. Hoe zorg je ervoor dat het wel lukt om op een gezondere manier te leven en hoe houd je dit vol?

Stel doelen

Allereerst zal je er achter moeten komen wat je nu eigenlijk wilt bereiken. Waar sta je nu en waar wil je uiteindelijk naar toe? Stel jezelf een aantal vragen om vast te stellen welke doelen je voor jezelf wilt stellen. Wil je afvallen, wat is dan je streefgewicht? Wil je meer bewegen, hoeveel tijd ben je bereid hierin te steken? Ga je eens per week intensief sporten of wil je iedere dag bewust aan beweging werken? Wil je gezonder eten, wat is dan hierbij je doelstelling? Wil je stoppen met roken? Door heel bewust jezelf af te vragen welke doelen je wilt bereiken, maakt dat je precies weet wat je wilt. Door eerst exact je doel of doelen voor ogen te hebben kun je verder aan de slag met je nieuwe lifestyle.

Het waarom van je doelstelling

Het is heel mooi om doelen te kiezen die je uiteindelijk wilt bereiken, maar het is nog veel belangrijker om het waarom te ontdekken. Waarom wil je gezonder leven? Is het omdat je ziek bent of een aandoening hebt die je min of meer dwingt om hier iets mee te doen? Wil je graag weer die mooie jurk aan die je al zo lang niet meer aan hebt gehad omdat die niet meer past? Wil je stoppen met roken omdat je niet wilt dat je kinderen meeroken, of doe je het voor jezelf? Wil je meer gaan sporten voor de fun of omdat je conditie belabberd is? Als je in het traject aan de slag gaat met je nieuwe leefwijze, is het belangrijk om te weten waar je het voor doet en dat je weet hoe belangrijk je doelstellingen voor je zijn.

Doelen inzichtelijk maken

Als je goed over bovenstaande vragen nagedacht hebt, is het belangrijk om deze inzichtelijk te maken. Dit doe je door je doelen visueel te maken. Maak een lijst met de doelen die je gekozen hebt en beschrijf uitgebreid en exact wat je hierbij voor ogen hebt. Hoeveel kilo's wil je kwijt? Ga je gezonder eten, wat is je gevoel dan hierbij? Wil je overstappen op biologisch eten of wil je enkel minder vet eten? Wees heel specifiek in je keuzes. Je kunt deze doelstellingen nog meer zichtbaar maken, door het maken van een moodboard met plaatjes en foto's die je inspireren om je doelen te bereiken. Het maakt eigenlijk niet zo veel uit op welke manier je je doelen visueel maakt, als je je doelen maar duidelijk zichtbaar maakt, zodat je tijdens het traject steeds voor ogen hebt wat je uiteindelijk wilt bereiken. Hang het lijstje, het moodboard of een andere inspiratiebron ergens waar je deze iedere dag tegenkomt. Hiermee word je elke dag weer herinnerd aan hetgeen je uiteindelijk wilt bereiken.

Stap voor stap

Als je jezelf meerdere doelen hebt gesteld is het zaak om ze te ordenen in volgorde van belangrijkheid. Wil je werken aan een algehele gezondere manier van leven? Maak dan keuzes en bepaal waar je het allereerst aan wilt werken. Maak desnoods een overzicht van je doelen en zet je belangrijkste doel bovenaan het lijstje. Hier werk je het eerst aan. Als je eenmaal goed op weg bent met je eerste doel, kun je je gaan richten op je tweede doel enz. Het is makkelijker volhouden als je stap voor stap je doelen realiseert. De kans is groot, dat als je alle doelen tegelijk aanpakt, je sneller afhaakt bij het invoeren van een gezondere lifestyle.

Als je begint met je eerste doel is het verstandiger om ook dit in kleine stappen te doen. Wil je bijvoorbeeld afvallen? Dan kun je kiezen voor een dieet waarbij je snel een aantal kilo's kwijt raakt, maar ook de kans loopt dat je het dieet niet volhoudt omdat de verleidingen te groot worden. Begin eerst eens bijvoorbeeld met het minderen van suiker. Doe een schepje minder suiker in de koffie, laat frisdrank staan en vervang deze door water, eet minder koekjes, snoep en gebak en geleidelijk aan merk je dat je behoefte aan suiker steeds minder wordt. Je smaakt verandert en voor je het weet heb je vrij eenvoudig een goede zet gemaakt richting een gezondere manier van leven.

Wil je meer gaan bewegen? Ren dan niet direct naar de sportschool voor een duur abonnement, maar pas eerst een paar betere keuzes in je leven waarin je een gewoonte ontwikkelt. Neem je in je kantoorpand altijd de lift? Kies dan voortaan voor de trap. Ga je normaal 10 minuten met je hond wandelen? Ga voortaan 20 minuten en ongemerkt maak je betere keuzes om meer in beweging te komen. Als je deze eerste kleine stappen hebt ingevoerd en je bent er na een tijdje gewend aan geraakt, voer je de volgende stappen in om gezonder te gaan leven. Gemiddeld genomen duurt het ca. 30 dagen voor je helemaal gewend bent aan een nieuwe gewoonte. Als je het op deze manier benadert, kun je in een jaar tijd 12 nieuwe gewoontes aannemen!!! Aan het einde van een jaar kun je terugkijkend vaststellen dat je een gezondere manier van leven hebt ontwikkeld, terwijl het je niet eens zo heel veel moeite heeft gekost. Als je steeds maar je doelstellingen en het waarom ervan voor ogen houdt.

Uiteindelijk zal je jezelf een betere leefwijze aangemeten hebben en zijn je nieuwe gewoonten heel normaal voor je geworden. Ze voelen niet als een zware last, zoals bij een crashdieet het geval is, maar het past gewoon beter in je nieuwe manier van leven. Bovenstaande manier van het stap voor stap invoeren van een gezondere lifestyle mag dan wel meer tijd in beslag nemen dan je in eerste instantie voor ogen had, maar zal je vele malen makkelijker af gaan en blijvend resultaat hebben. Na verloop van tijd heb je op deze wijze wellicht meer doelen gerealiseerd dan je in eerste instantie voor ogen had.
© 2016 - 2024 Lanneke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een andere lifestyle is de oplossing van overgewichtEen andere lifestyle is de oplossing van overgewichtSteeds meer mensen realiseren zich dat diëten geen oplossing is om structureel van het overgewicht af te komen en ook no…
Raad van de Volksgezondheid en zorg: gezonder leven belonenRaad van de Volksgezondheid en zorg: gezonder leven belonenGezond leven moet beloond worden volgens een advies van de Raad van de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Mensen zouden meer…
Je weerstand opbouwenJe weerstand opbouwenWeerstand komt niet vanzelf, weerstand bouw je op door gezond te leven en te eten. Daarbij wel gezegd dat de ene mens no…
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…

Tienduizend Stappen-Plan - wandel je fitTienduizend Stappen-Plan - wandel je fitTienduizend stappen, zoveel zouden we dagelijks moeten zetten om gezond en fit te blijven. Tienduizend stappen staat gel…
Op tijd naar bed gaan: hoe doe je dat?Op tijd naar bed gaan: hoe doe je dat?Op tijd naar bed gaan is voor veel mensen moeilijk. De dagen zijn vaak behoorlijk vol gepland en de late avond is dan he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lazare, Pixabay
Lanneke (5 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.