De sauna is gezond
De sauna is (nog) niet aan iedereen besteed, terwijl de sauna behalve dat het helpt ontspannen nog veel meer voordelen heeft. Misschien is het een kwestie van wennen of vinden mensen het gênant om in hun blootje in een openbare ruimte te gaan zitten. Maar ja, dat is eigenlijk ook geen argument meer, want daar zijn de badkledingdagen voor. Je doet jezelf er een plezier mee, als je de sauna durft te leren kennen.
Niet gebruik maken van de sauna wil nog niet zeggen dat men er de voordelen niet van inziet. Want dat de sauna gezond is, realiseren gelukkig steeds meer mensen zich. Langzaam maar zeker, en soms schoorvoetend, gaan geleidelijk meer mensen de sauna toch opzoeken. Waren het eerst nog alleen de grote saunacomplexen om een dagje door te brengen, inmiddels duiken er steeds meer kleine sauna’s in winkelstraten op. In de grote steden loopt men nog wat voor, maar ook in de middelgrote steden vinden we de kleinere sauna (met maximaal 3 of 4 verschillende soorten sauna's) steeds meer terug. Zo’n kleine sauna is uitermate geschikt om ‘even’ een uurtje of wat de sauna in te gaan. Vaak is het gecombineerd met wat andere manieren van relaxen, zoals massage. Het is op deze wijze ook gemakkelijker in te plannen om het met enige regelmaat te doen. Je hoeft er immers geen echte afspraak voor te maken om een hele dag weg te gaan.
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay Sauna, goed voor de gezondheid
Opgelucht ademhalen
Hoewel je het mogelijk niet verwacht - de sauna kan de nieuweling ‘beetpakken’ - is diezelfde sauna goed voor de luchtwegen. We moeten de sauna als het ware leren kennen en als vanuit een automatisme, halen we beter en dieper adem. Astmatisch aangelegde mensen hebben derhalve ook baat bij de sauna. Dit in tegenstelling tot mensen die aangeven dat de plotselinge temperatuurverschillen negatieve invloed zouden hebben op het slijmvlies van de luchtwegen. Dit is nooit aangetoond, vooropgesteld dat je de regels van de sauna met opwarmen en afkoelen goed hanteert.
De droge warmte zorgt er voor dat de spieren zich gaan ontspannen, ook de kleine spiertjes waar de astmapatiënt baat bij heeft. Je zenuwstelsel wordt in de sauna ‘gunstig’ gestemd en bovendien komt er in de sauna cortisol in het bloed. De bijnieren die cortisol afscheiden, zorgen ervoor dat de man of vrouw met luchtwegproblemen minder reageert. Daarmee kunnen ook de eventuele astma-aanvallen ingedamd worden.
Versterken van je weerstand
Door de wisseling van hoge en lage temperaturen, bouwt het lichaam een natuurlijke weerstand op (er worden antistoffen aangemaakt). Je immuunsysteem wordt als het ware geholpen en de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Als je weerstand goed is, is deze in staat om ziektekiemen tegen te houden. Als je regelmatig de sauna bezoekt, dan heb je bijvoorbeeld minder last van verkoudheid en kunnen soms zelfs de bekende griepgolven getrotseerd worden.
Bron: Anniepan, Pixabay Spier- of rugpijn
Als je last hebt van spierpijn, dan kan de infraroodsauna uitkomst bieden. De lampen in deze cabine verwarmen het lichaam en de stralen dringen diep in de huid door. Door de warmte wordt de doorbloeding gestimuleerd, de huid ontspant en de spierpijn neemt af. De lampen in de infraroodcabine kunnen ook uitkomst bieden als je rugpijn hebt, zeker bij lage rugpijn kan de infraroodcabine positief werken.
Weldaad voor de huid
Het lichaam reageert stevig op de warmte en dat wil zeggen dat het lichaam denkt af te moeten gaan koelen en dus ga je zweten. De poriën openen zich en de bloedvaten verwijden. Je huid kan zich op deze wijze optimaal reinigen. Zowel vocht als overtollig talg kan zo het lichaam verlaten. De huid droogt, in tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt, niet uit. De huid is juist in staat om goed te hydrateren (de buitenste huidlaag). De huid wordt er door versterkt en hoe vaker je de sauna neemt, hoe sterker de huid wordt.
Relaxen
In de drukke westerse maatschappij is meer ontspanning op zijn plaats. Dat kan op verschillende manieren en daar is de sauna er één van. Even volledig de drukke wereld om je heen vergeten in de sauna en binnen afzienbare tijd ontspant je lichaam én geest. Dit heeft er mee te maken dat je, als vanuit een automatisme, bewust met je ademhaling bezig gaat zijn. Andere gedachten verdwijnen dan als vanzelfsprekend. Regelmatig gebruik maken van de sauna kan je stressniveau verlagen.
Saunaregels in grote lijnen
Ga rustig zitten of liggen op je handdoek. Begin op het laagste zitgedeelte van de sauna. Als je je er prettig bij voelt, kun je een stapje omhoog. Relax lekker en luister naar je lichaam (verblijf tot maximaal vijftien minuten in een sauna).
Als je uit de sauna komt, moet je je lichaam afkoelen. Het begint met frisse lucht en goed doorademen. Dan moetje afkoelen met een koude douche of dompelbad waar je doorheen loopt. Begin bij de voeten en laat zo het lichaam aan de kou wennen. Dompel je tenslotte helemaal onder. Prettig maar niet noodzakelijk is daarna een lauwwarm dompelbad in te lopen (niet iedere sauna heeft deze) en neem desnoods nog een dompelbad koud water. Loop als laatste bij voorkeur nog een stukje buiten.
Bron: Jackmac34, Pixabay Wat klopt niet met beweringen over de sauna?
Soms klopt het niet of nauwelijks wat er met betrekking tot saunabezoek gezegd wordt. Deze weetjes kunnen het beeld wat nuanceren. Een korte opsomming:
- Afvallen: regelmatig saunabezoek maakt niet dat je gaat afvallen. Je metabolisme kan enigszins gestimuleerd worden en dat is normaal goed om gewicht te verliezen. Het effect is echter minimaal. Bovendien voelt het voor veel mensen alsof ze gewicht verliezen, maar dat betreft slechts de één tot anderhalve liter vocht die men bij een gemiddeld saunabezoek zal verliezen. Dit vult het lichaam echter weer aan en dus heeft het geen blijvend effect. Als je af wilt vallen moet je vet verbranden en dat vindt niet plaats in de sauna.
- Ontgiften: detoxen kan je op verschillende manieren doen, maar de sauna is er niet één van. Het feit dat je veel zweet, zegt niets over al of niet detoxen. De sauna is niet het middel om te detoxen. Het lichaam vraagt om 'zwaardere' middelen om te ontgiften dan het zweten uit de poriën. Bij ‘zwaardere’ middelen moet je denken aan kant-en-klare sapkuren in de drogisterij of het reformhuis, of leef enkele dagen op een eigen mengsel van citroensap, C+ ahornsiroop en cayennepeper. Pas deze echte ontgiftingsmiddelen maximaal twee maal per jaar toe.
- Conditieverbetering: hoewel je hart tot meer activiteit aangezet wordt, heeft het geen effect op je spieren of fitheid. Er zijn geen onderzoeken die dit gegeven ondersteunen.
- Wel of geen kleding dragen maakt niet uit: dat is niet waar, want zonder kleding in de sauna koelt je lichaam sneller af, denk hierbij ook aan de dompelbaden. Bovendien is het hygiënischer. Zweet blijft anders in je (synthetische) badkleding zitten en je lichaam koelt beter af.
Tot slot
De sauna wint aan terrein en in die mate dat er ook steeds meer mensen zijn die thuis een sauna willen. Bijvoorbeeld gekoppeld aan de badkamer, wat voor wisselbaden wel zo handig is. Maar een sauna kan ook in de tuin geplaatst worden en dan is een buitendouche in de buurt plaatsen wellicht prettig. Kortom, de sauna wordt populairder, want we zien er de vele gezondheidsvoordelen van in en het is ook nog ontspannend.