Eenvoudige tips tegen stress

Eenvoudige tips tegen stress Stress is een zeer veelvoorkomend probleem dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het versterkt de aanmaak van het zogenaamde stresshormoon 'cortisol'. Je kunt in verschillende situaties stress ervaren, bijvoorbeeld wanneer je geacht bent om te presteren of tijdens een verhuizing naar een ander land. Hiernaast kun je stress ervaren wanneer je jezelf fysiek inspant. Er zijn verschillende manieren om stress te verminderen. Wat voor voedselproducten zijn effectief tegen stress? Wat voor hulpmiddelen zijn er nog meer om stress te verminderen?

Eenvoudige tips tegen stress


De oorzaak achterhalen

Het is aanbevolen om de oorzaak van je stress te achterhalen. Je kunt stress laten verdwijnen door de oorzaak weg te nemen. Je kunt bijvoorbeeld stress krijgen wanneer je het zeer druk hebt en/of als er veel van je verwacht wordt. Hierbij kun je denken aan onder andere de prestatiedruk tijdens tentamens, presentaties of sollicitaties. Sommige personen ervaren een grote hoeveelheid stress wanneer zij zich in situaties bevinden die als negatief worden ervaren. Hierbij kun je denken aan verschijnselen als bijvoorbeeld claustrofobie en hoogtevrees. Deze stressvolle situaties zorgen ervoor dat het lichaam extra stresshormonen ('cortisol') aanmaakt.

Stresshormonen

De stresshormonen zijn hormonen die ervoor zorgen dat het lichaam in bepaalde situaties paraat staat zodat de overlevingskansen vergroot worden. Als het lichaam te veel stress ondervindt kan het echter schadelijk zijn. Over de lange termijn kan een overdosis aan stresshormonen onder andere overgewicht, een lage weerstand en een hoge bloeddruk veroorzaken.

Lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging en sport is zeer effectief tegen stress. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je gedachten hierop gericht zijn. Hiernaast wordt de spanning in je spieren die door stress is veroorzaakt hiermee weggehaald. Een ander gevolg is dat je vanwege het sporten positieve gevoelens krijgt. Dit gevoel wordt veroorzaakt door de stoffen die in je lichaam vrijkomen.

Bron: Ecowa, PixabayBron: Ecowa, Pixabay

Meditatie

Meditatie zorgt ervoor dat je hartslag een trager ritme begint aan te nemen. Het mediteren geeft je de mogelijkheid om lichamelijk (en geestelijk) te ontspannen. Je kunt het beste in een rustige ruimte of omgeving mediteren. Je kunt mediteren door je ogen te sluiten en je gedachten leeg te maken. Dit kun je doen door je aandacht slechts op je ademhaling te vestigen. Een massage kan ook helpen om tot rust te komen.

Ademhalingsoefeningen

In sommige gevallen kunnen ademhalingsoefeningen je beter laten voelen omdat de hartslag hierdoor omlaag gaat. Je dient hierbij slechts met je neus in en uit te ademen, je mond dien je hierbij namelijk niet te gebruiken. Dit doe je door 4 seconden adem te halen, vervolgens je adem 7 seconden in te houden, om vervolgens 8 seconden uit te ademen. Deze ademhalingsoefeningen kunnen samen met meditatie gecombineerd worden.

Voeding

Het eten van gezond voedsel zorgt ervoor dat je beter tegen stress kunt. Het is belangrijk om voldoende energie te hebben. Omega 3-vetzuren zorgen ervoor dat de cortisolproductie verminderd wordt. Omega 3 is onder andere te vinden in allerlei vissoorten zoals tonijn, makreel en zalm. Tevens bevatten bijvoorbeeld aardbeien en walnoten deze vetzuren.

Vitamine B

Producten waarin vitamine B zit zorgen dat je je beter voelt. Vitamine B zorgt namelijk voor de energiewinning uit het voedsel dat je nuttigt. Bij de aanmaak van stresshormonen wordt echter je vitamine B-voorraad gebruikt. Om de vitamine B-voorraad aan te vullen kun je vitamine B-supplementen gebruiken en/of bijvoorbeeld yoghurt eten. Yoghurt bevat namelijk bacteriën die de vitamine B-aanmaak in je darmen bevordert.

Vitamine C

De stof vitamine C heeft een positief effect op je cortisolgehalte. Deze stof zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid cortisol in je bloed sneller vermindert wanneer je stress hebt ervaren. Vitamine C is in allerlei fruitsoorten te vinden.

Nachtrust

Slaap is een natuurlijke manier om je lichaam te laten herstellen. Tijdens het slapen worden herinneringen opgeslagen en kom je fysiek en mentaal tot rust. Dit zorgt ervoor dat je de volgende dag beter tegen stress kunt. Je kunt je nachtrust verbeteren door overdag te sporten, eerder naar bed te gaan en te zorgen voor een regelmatig slaappatroon.

Producten

Anti-stressbal

Een anti-stressbal is een eenvoudige hulpmiddel om meer te kunnen ontspannen. Door te knijpen in de stressbal verleg je jouw aandacht waardoor je minder stress ervaart.

De fidget spinner

De fidget spinner was in maart 2017 een rage geworden en kan fungeren als een soort anti-stressbal. Een fidget spinner bestaat uit drie uitstulpingen en een zogenaamde 'kogellager' om een draaibeweging in stand te houden. Het speelgoed plaats je tussen je duim en wijsvinger. Hierna kun je door middel van een zwaaiende beweging het speeltje draaiend krijgen.

Medicijnen & overige producten

Er bestaan sterke medicijnen zoals benzodiazepinen (BDZ) en antidepressiva. Voordat er overgegaan wordt op medicatie is het verstandig om bovenstaande methodes uit te proberen. Je dient eerst een arts te raadplegen voordat deze medicijnen gebruikt kunnen worden, echter zijn deze medicijnen over het algemeen afgeraden. Deze medicijnen onderdrukken namelijk negatieve emoties die weer opnieuw naar het oppervlak kunnen komen wanneer men stopt met deze medicijnen.

Valdispert
Valdispert is een kruidenmiddel dat bestaat uit verschillende ingrediënten met een plantaardige afkomst. Het middel werkt effectief tegen stress en slaapproblemen. Het kruidenmiddel bestaat onder andere uit melatonine (een stof die effect heeft op het slaapritme), citroenmelisse (effectief om de zenuwen te laten ontspannen), en valeriaan. Valeriaan is zeer efficiënt tegen stressvolle situaties. De stof melatonine kan echter ook bijwerkingen hebben. Het lichaam maakt deze stof uit zichzelf aan, echter kan het negatieve gevolgen hebben wanneer de hoeveelheid melatonine in je bloed uit balans raakt. Melatonine heeft namelijk effect op verschillende lichaamsprocessen.
© 2017 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat voeding kan doen tegen slecht slapenWat voeding kan doen tegen slecht slapenSlapeloosheid is heel vervelend. Het kan veel stress veroorzaken, je wordt humeurig en ze raakt ook snel geirriteerd. Bo…
Iedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurIedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurOngeveer 15 % van de mensen heeft er last van, een slecht humeur in de ochtend. Dit zijn de avondmensen. Wie iedere ocht…
Voeding bij slaapproblemenVoeding bij slaapproblemenSlaap is enorm belangrijk voor een goede gezondheid. Helaas hebben velen veel moeite om in slaap te vallen. Wat vaak voo…

Wat is verdriet en hoe ga je ermee om?Wat is verdriet en hoe ga je ermee om?Verdriet verwerken is één van de moeilijkste dingen die er zijn. Je kan verdriet hebben vanwege een dierbare overledene,…
Een vitale leefstijl, essentieel voor je gezondheidEen vitale leefstijl, essentieel voor je gezondheidEen gezond leven bereiken we niet alleen met gezond eten. Er komt veel meer bij kijken. Zoals water drinken, bewegen in…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tjevans, Pixabay
 • http://www.startpagina.nl/v/persoon-gezondheid/gezondheid/medicijnen/vraag/406469/medicijnen-voorschrift-stress
 • http://www.valdispert.nl/
 • http://albertsonnevelt.nl/gezonde-voeding-tegen-stress-5-tips/
 • https://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/stress-en-toch-een-goede-nacht
 • https://www.gezondheidenco.nl/280971/rage-rond-fidget-spinners-op-hoogtepunt/
 • https://www.salusi.nl/sporten-is-de-ultieme-stress-behandeling/
 • http://www.morpheus-emotionele-bevrijding.com/stress-medicijnen.html
 • https://www.salusi.nl/vitamine-b-waar-is-het-goed-voor-en-waar-moet-je-op-letten/
 • http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/449354/zo-val-je-binnen-een-minuut-in-slaap.html
 • https://stressplein.eu/cortisol-anti-stresshormoon/
 • Afbeelding bron 1: Ecowa, Pixabay
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 25-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.