Korter slapen met het ubermanslaapschema

Korter slapen met het ubermanslaapschema Uberman sleep is een vorm van polyfasisch slapen. Bij polyfasisch slapen, slaap je meerdere keren per dag met als doel de totale slaaptijd te verkorten. Bij het traditionele ubermanslaapschema slaapt men slechts twee uur per dag. De theorie hierachter is dat door vaker korte dutjes te doen, de kwaliteit van de slaap toeneemt, waardoor het lichaam minder slaap nodig heeft. Hoewel het slaapschema veel tijdwinst oplevert, kleven er ook veel belangrijke nadelen aan het strikte schema. Daarbij is een dergelijk schema voor velen die overdag werken in de praktijk moeilijk toe te passen.

Ubermanschema

Uberman sleep is een vorm van polyfasisch slapen, waarbij er op een dag zes tot acht keer een dutje van twintig minuten wordt gedaan. Een langere slaap in een blok is bij het ubermanschema uitgesloten. Het gevolg is dat er per dag maar zo'n twee tot drie uur besteed wordt aan slapen in plaats van de meer gebruikelijke acht uur bij het monofasisch slaapschema. Personen die in het verleden een polyfasisch slaappatroon hebben aangehouden zijn Leonardo Da Vinci, Thomas Edison en Nikola Tesla.

Tijdwinst door korter slapen

Het ubermanslaapschema is een schema ontwikkeld om de tijd die je besteedt aan slapen te verkorten. Hierdoor neemt het aantal wakkere uren per etmaal toe. Als er een ubermanschema van zes keer twintig minuten gevolgd wordt, scheelt dit per jaar al zo'n vierenhalve maand aan extra tijd. De extra tijdwinst klinkt voor veel mensen aantrekkelijk.

Achtergrond

Door het ubermanschema te volgen ben je in staat om korter te slapen, doordat de kwaliteit van de slaap beter wordt. Er bestaan namelijk verschillende fases tijdens het slapen. Kort gezegd bestaat er een lichte slaap, een diepe slaap en een rem-slaap. Vooral tijdens de laatste twee fases rust het lichaam en de geest uit, waarbij de diepe slaap voornamelijk voor lichamelijk herstel is en de rem-slaap voor emotioneel herstel. Door meerdere keren per dag kort te slapen, sla je de fase van lichte slaap nagenoeg over en ben je meer in diepe en rem-slaap. Hierdoor heeft men in totaal minder uren slaap nodig dan als er aan een stuk doorgeslapen wordt, waarbij men ongeveer de helft van de tijd in een lichte slaap is.

Dromen

De rem-slaap wordt ook wel eens droomslaap genoemd, omdat je tijdens deze slaap droomt. Tijdens de rem-slaap bewegen de ogen snel heen en weer en zijn je spieren verslapt om te voorkomen dat je de dromen werkelijkheid maakt. De korte dutjes die je tijdens het ubermanschema doet, zorgen ervoor dat je meer zult dromen en deze dromen ook zult onthouden.

Het schema

Het traditionele ubermanschema bestaat uit zes dutjes van twintig minuten. Tussen de dutjes zit steeds eenzelfde hoeveelheid tijd. Dit betekent dat je elke vier uur een dutje doet van twintig minuten. Het schema moet nauwkeurig gevolgd worden. Als men meer dan een half uur eerder of later gaat slapen komt het schema in gevaar. Het risico op verslapen of extreme moeheid wordt dan groot. Ook een dutje langer dan twintig minuten kan het schema in de war brengen.

Variaties

Omdat het traditionele ubermanschema voor veel mensen moeilijk vol te houden is vanwege te weinig slaap of te strikte tijden, bestaan er ook variaties op het ubermanschema.

Meer slaap

Een bekend schema is om acht keer twintig minuten te slapen. Hierdoor kan men net wat meer uitgerust zijn. Het is ook mogelijk om in de nacht dutjes van veertig minuten in plaats van twintig minuten in te lassen. Tenslotte is het mogelijk om 's nachts een slaap van anderhalf uur in te lassen. Bij alle alternatieve varianten wordt de totale slaapduur groter, waardoor de tijdwinst minder is. Daar staat tegenover dat de kwaliteit van de overgebleven tijd beter is, doordat men simpelweg beter uitgerust is.

Meer flexibiliteit

Als men een minder strikt schema wil toepassen kan het everymanschema gevolgd worden, waarbij je 's nachts drieënhalf uur slaapt en overdag drie dutjes van twintig minuten doet. Hierdoor heb je in plaats van vier uur ongeveer vijf uur tussen de dutjes. Ook is het schema minder strikt en is het minder erg als er een dutje gemist wordt of als er meer tijd tussen zit.

Aanpassingsperiode

Voor mensen die gewend zijn aan monofasisch slapen, is het erg zwaar om over te stappen op het ubermanschema. Het lichaam zal namelijk moeten wennen aan het korter slapen. Bij monofasisch slapen zullen de eerste vijftien tot twintig minuten benut worden aan lichte slaap. Tijdens de eerste dagen van het nieuwe schema zal men daardoor voornamelijk licht slapen. Omdat lichte slaap veel minder nuttig is dan rem-slaap, zal men zich erg moe voelen. Pas als het lichaam doorkrijgt dat er alleen nog maar korte dutjes worden gedaan, zal men sneller in de rem-slaap komen, waardoor het ubermanschema beter is vol te houden. Daarbij zal men in het begin moeilijker in slaap komen, waardoor het mogelijk is dat de twintig minuten te kort zijn om überhaupt in slaap te komen. Naar schatting duurt de aanpassingsfase zo'n twee tot vier weken, waarbij men zich strikt aan het schema moet houden en verslapen uit den boze is.

Starten met het ubermanschema

Voor degene die wil starten met het uberma schema is het aan te raden om eerst vierentwintig uur wakker te zijn. Daarna kan men het best beginnen met twaalf dutjes van twintig minuten, omdat men de extra zes dutjes in de aanpassingsfase goed kan gebruiken. Dit betekent dat je elke twee uur een dutje van twintig minuten doet. Het beste is om activiteiten te plannen waarbij je niet snel in slaap valt. Als het schema van twaalf dutjes goed lukt, kan men zes dutjes afbouwen waardoor je op het traditionele schema uitkomt.

Voeding

Om het ubermanschema goed vol te kunnen houden moet de voeding aangepast worden. Koffie, alcohol en suiker kunnen beter niet meer genuttigd worden. Omdat cafeïne in koffie een halfwaardetijd van zes uur heeft, zal er nog te veel cafeïne in je bloed zitten als je na drie of vier uur weer gaat slapen. Hierdoor kan je moeilijker in slaap komen. Ook suiker en alcohol hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van de slaap, waardoor je je oververmoeid kan voelen als je het ubermanschema aanhoudt.

Voordelen

Het ubermanschema heeft als grootste voordeel de enorme tijdwinst. Maar naast dit voordeel zijn er een aantal andere voordelen te benoemen:
  • Mensen die veel reizen hebben geen last van een jatlag.
  • Bij onregelmatige werktijden kan het uberman schema meer rust geven.
  • Mogelijk wordt de creativiteit positief beïnvloed door de toename aan rem-slaap.

Nadelen

Hoewel het ubermanschema een aantal aantrekkelijke voordelen kent, kleven er heel wat meer nadelen aan het schema.
  • 's Nachts leven is slecht voor de sociale contacten.
  • Dagelijkse dutjes moeten in het dagelijkse leven passen.
  • Doordat er geen lange slaap meer is, is er niet echt sprake van een nieuwe dag.
  • Het leven kan in het teken van slapen gaan staan, omdat er constant rekening gehouden moet worden met het strikte slaapschema.
  • Activiteiten die langer dan vier uur duren zijn moeilijk te plannen.
  • Het is een strikt schema en er zit weinig speling tussen de tijd tussen twee dutjes.
  • Veel mensen zullen niet genoeg uitgerust zijn bij het volgen van het traditionele schema.
  • Er zijn restricties in je voeding nodig, koffie, alcohol en suiker moeten vermeden worden.
  • Voor monofasisch slapers is er een zware aanpassingsfase van ongeveer een maand nodig voordat het schema enigszins comfortabel wordt.
  • Gevolgen op de gezondheid zijn niet goed onderzocht.
  • Mogelijk wordt de alertheid negatief beïnvloed door het korte slapen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Polyfasisch slapen: Beknibbelen op slaapPolyfasisch slapen: Beknibbelen op slaapWe krijgen het steeds drukker. De agenda staat steeds voller en waar moeten we de tijd vandaan halen met die strakke tij…
Slaapdieet - Polyfasisch slapenSlaapdieet - Polyfasisch slapenPolyfasisch slapen is een slaapdieet waarbij men minder slaap per dag nodig heeft dan gebruikelijk is. Het is een manier…
Bijzondere weetjes over de slaapBijzondere weetjes over de slaapEen goede nachtrust is van belang om goed te kunnen functioneren. Het zorgt ervoor dat zowel je lichaam als geest herste…
Wat gebeurt er in je lichaam tijdens je slaap?Wat gebeurt er in je lichaam tijdens je slaap?Tijdens je slaap komt je lichaam tot rust. Mensen slapen ongeveer een kwart van hun leven, in de meeste gevallen is dat…

Platte buik – Tips om het buikvet kwijt te rakenPlatte buik – Tips om het buikvet kwijt te rakenZonder dat we er erg in hebben kunnen we enkele kilootjes aankomen en een buikje ontwikkelen. Dat merken we pas als de s…
Een zittend beroep, dan haal je de beweegnorm moeilijkEen zittend beroep, dan haal je de beweegnorm moeilijkVan de Nederlanders die een zittend beroep hebben, haalt slechts 32% de beweegnorm. Dit ondanks dat mensen met een zitte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://www.supermemo.com/en/articles/polyphasic
  • https://www.stevepavlina.com/blog/2005/10/polyphasic-sleep/
  • http://www.pokerlistings.nl/polyphasic-slapen-34241
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 04-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.