Na het feestgedruis: ontgiften en ontstressen

Na het feestgedruis: ontgiften en ontstressen De feestelijkheden zijn weer voorbij, tot grote opluchting van velen. Want wees nu eens eerlijk, dikwijls wordt er een week lang gegeten, gegeten en nog eens gegeten. Voeg daarbij nog wat (veel te sterke) drank, nauwelijks je bed zien en weinig beweging, en je hebt de perfecte cocktail om je niet erg lekker in je vel te voelen de komende dagen of weken. En om heel wat kilo's bij te komen. Tijd dus om daar wat aan te doen en je lichaam eens flink te ontgiften!

Pas je eten en drinken aan

Geen vet of gefrituurd eten

Een eerste gouden regel is om je voeding de komende maand flink aan te passen. Schrap alle gefrituurde gerechten van je menu. Geen frietjes, geen kroketjes, geen fish-sticks, geen loempia's meer de komende dagen. Ook sausjes mogen in de koelkast blijven staan. Geen mayo, currysaus, looksaus of vette dressing dus. Ga zelf eens achter het fornuis staan en laat de klant-en-klaargerechten maar in de supermarkt. Geen pizza, mi hoen, lasagne op je bord dus. Laat de pakken chips maar lekker dicht, de kaaskoekjes blijven ook best in de kast.

Geen suiker meer

Schrap zoetigheid. Die gekregen chocolaatjes zijn volgende maand ook nog eetbaar. Koekjes, wafeltjes en snoepjes gaan achter slot en grendel. Geen koffiekoeken of gebakjes.

Geen alcohol of cafeïne

Blijf van de alcoholflessen, je hebt je dosis wel gehad voor een tijdje. In plaats van een lekker pintje of wijntje, drink je best een glas lekker fris water. Zuiverend en 0% calorieën. Dus ook geen frisdrank meer voor een tijdje. Laat ook de koffie achterwege. Gebruik geen suiker in je thee, drink hem liever puur. Drie tassen thee per dag met elk één klontje suiker, zijn toch maar weer drie klontjes suiker te veel. Schrappen dus! Gezond eten en drinken is dus ook nog eens goed voor die overtollige calorieën die je de laatste weken hebt opgehoopt in dijen, buik en heupen!

Verander je eetgewoonten

Focus op gezonde kost

Laat je maar eens lekker gaan met fruit en groenten. Lekker en gezond. Bedenk wel dat je fruit best een uur eet voor je vlees eet, want fruit verteert nu eenmaal sneller dan vlees. Eet je het samen of kort na elkaar dan gaat het boeltje lekker gisten in je maag en zou je wel eens last kunnen krijgen! Maak lekkere maaltijdsoepen met lekker veel wintergroenten in. Een echte vitamienenbom met weinig calorieën en veel voedingswaarde. Verder haal je veel gevogelte, vis en mager vlees in huis. Vervang vette charcuterie door een rauwkostslaatje, lekker licht verteerbaar. Of wat platte magere kaas met fruit. Eet meer volkoren brood, rietsuiker en graan- en vezelrijke producten. Goed voor de darmtransit en dus weer om te elimineren.

Drink voldoende water

Drink tussen 1,5 à 2 liter water per dag. Het helpt je de giftige stoffen uit je lichaam te halen en te verwijderen. Wist je trouwens dat we soms beginnen te eten terwijl we eigenlijk dorst hebben? Door dus geregeld een glas fris water te drinken, zal je ook niet zo gauw meer tussendoortjes snoepen. En het helpt je vochtgehalte terg op peil te brengen na een kater! Drink 's morgens een glas lauw water met het sap van een halve citroen in. Zuur, maar erg gezond, want het zuivert je lever en je galblaas. .En na een tijdje went dat zure smaakje wel.

Thee

Drink geregeld een theetje, weer weinig calorieën en zuiverend. Zonder suiker! Wist je dat je je thee moet maken met net niet kokend water (90°C) wil je de antioxidanten van je thee niet vermoorden en hen hun werk optimaal laten doen?

Ontgiftend en caloriearm

Nog middeltjes om lever en nieren te zuiveren en om je lichaam te ontgiften: appels, artisjokken, bieten, kolen, spinazie, look, kiwi, druiven, cranberry en sla. Wok, stoom en gril je voeding voor minder calorieën. Wil je toch bakken, gebruik dan liefst olijfolie. Probeer te vermijden van twee keer op te scheppen en stop wanneer je vol zit voor 80%. Het gevoel van een volle maag te hebben is niet zo aangenaam. Deze gewoonte wordt toegepast in het Japanse Okinawa en wordt de Hara Hachi Bu genaamd. Op dat archipel worden de meeste inwoners meer dan 100 jaar. Is dat niets om naar uit te kijken?

Beweging

Wandel en fiets

Beweeg! Zo moeilijk is het niet. Start met een gezonde wandeling iedere dag. Heb je een hond, trakteer hem dan op een lange wandeling in het bos. Lekker uitwaaien. Hond blij en baasje terug fris van geest. Je zou er verstelt van staan hoe creatief je daarna bent. De ideeën borrelen zo maar op tijdens het stappen. Breng de kinderen te voet naar school of met de fiets. Het is cliché, maar laat de auto eens aan de kant. Ga te voet of met de fiets naar de bakker, de winkel of naar het werk. Neem de trap in plaats van de lift. Ook nog eens goed voor het milieu.

Doe aan sport of ga naar de sauna

Schrijf je in in de sportclub, neem een fitnessabonnement, ga nu eindelijk naar die zumbacursus. Met velen wordt het nog leuk ook. Laat je door je kinderen meeslepen voor een heerlijk wild spelletje Wii. Lopen, ping-pong, bowlen, snowboarden, skiën, voetballen. Of zet de DVD met zumbadansen of fitnessoefeningen op en ga eens lekker uit de bol. Wil je echt je huis niet uit, dan kan het ook gewoon in je woonkamer. Zet ramen en deuren open, verlucht alles eens goed en laat de frisse lucht binnenwaaien. Lekker zweten, alle gif uit het lichaam, je bloed dat beter doorstroomt en lekkere frisse lucht in je longen. Al die vieze rook- en caféluchtjes uit je lijf en leden. Een andere manier om eens flink uit te zweten is naar de sauna gaan.

Gezondheid

Strooi met complimentjes en ontspan

Positieve gedachten houden je gezond en fit. Geef eens wat meer complimenten. Bedenk wat je eigen positieve punten zijn en zet ze eens extra in de verf. Ontspan je geregeld met je partner of je kinderen. Doe eens lekker gek! Lach geregeld. Adem diep in en uit. Verlucht je lijf en je geest.

Stop met roken

Laat die vieze sigaret ook maar achterwege. Kan je het niet alleen aan, neem dan een rookstopbegeleider onder de arm. In België wordt een deel van de therapie sinds 1 oktober 2009 trouwens terugbetaald.

Slaap je fit

Slaap eens lekker uit. Doe 's middags een dutje als je er behoefte aan hebt en je hebt de mogelijkheid. In Japan wordt het werk 's middags even stilgezet voor een hazenslaapje. Heilzaam! Kruip eens vroeg onder de wol. Stop twee uur voor het slapen gaan met dingen die moeten. Maak je geest leeg, dan val je makkelijker in slaap dan wanneer je ligt te piekeren. Geeuw er tijdens de dag maar op los. Geeuwen maakt endorfines los, die je energie geven en je aandacht verscherpen. Gapen werkt ook als een antidepressivum en geven een zuurstofboost aan je hersenen.

Ontstressen

Ontstress. Doe eens wat meer dingen die je liggen en die je nu al altijd hebt willen doen. Zet op werkvlak een stapje terug. Misschien verdien je dan wat minder, maar je hebt meer tijd voor jezelf en voor je gezin. En geef nu toe, wat is er nu leuker: die ene week op vakantie met het hele gezin in dat paradijselijk oord (peperduur) of de glunderende gezichtjes en leuke verhalen iedere dag na school (gratis en voor niets)? Minder stress en lekker ontspannen, elke dag opnieuw. Gezonder ook, want samen met de kinderen kan je iedere dag een lekker vieruurtje boordevol fruit en vitamines eten. Dat is eens wat anders dan staan springen voor een baas die je nog snel vanalles wil laten afmaken voor je naar huis vertrekt. Misschien iets om over na te denken en om op het goede voornemenslijstje te zetten...
© 2010 - 2023 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan je ontstressen? Tips om te ontspannen bij stressHoe kan je ontstressen? Tips om te ontspannen bij stressStress en spanning: in het moderne leven is het dagelijkse kost. Zelfs in de zomer hebben alsmaar meer mensen last van v…
Welk effect heeft stress op het lichaam?Tegenwoordig heeft de helft van de mensen in Nederland last ervan. Stress zelf is een volledig natuurlijk fenomeen. Je z…
Veroudering vertragen: sterker, strakker en slankerVeroudering vertragen: sterker, strakker en slankerBreng je lichaam in topconditie en vertraag daarmee het verouderingsproces! Door jezelf in topconditie te brengen, zijn…

Er een goed jaar van makenEr een goed jaar van makenWe maken er een goed jaar van. Dat zeggen veel mensen tegen elkaar met oud en nieuw. Maar veel zaken hebben mensen niet…
Goede voornemens rond gezondheidGoede voornemens rond gezondheidMensen hebben het nieuwe jaar altijd goede voornemens en daar zijn afvallen, gezonder leven of stoppen met roken goede v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dirkxiii, Pixabay
  • Simply You, winter 2009, Carrefour
  • www.rooknietbijmij.be
  • GVA
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.