Goede voornemens rond gezondheid

Goede voornemens rond gezondheid Mensen hebben het nieuwe jaar altijd goede voornemens en daar zijn afvallen, gezonder leven of stoppen met roken goede voorbeelden van. Typisch dat er veel met gezondheid te maken heeft, als het gaat om voornemens. Op zich is dat niet slecht, want je hebt immers maar een lichaam en daar moet je het je hele leven mee doen.

Alleen of samen

Een van de beste motivatoren, en die heb je nu eenmaal nodig om van een voornemen ook een succes te maken, is wat je doel is en dus waar doe je het voor. Om een X-aantal kilo’s af te vallen, om weer lucht te krijgen en schone longen of ga je lekker sporten om in z’n algemeenheid een gezonder lichaam en een goede conditie te krijgen.

Als we ons op het lichaam concentreren moeten we stellen dat het een niet zonder het ander gaat. Je kunt in de sportschool immers fanatiek beginnen, maar als je de vervelende gewoonte van roken niet laat staan blijf je slechte longen houden. Of alles tegelijk dan een optie is, is maar de vraag. Je moet erg sterk in je schonen staan om het dan voor elkaar te krijgen, maar met de juiste stimulans zou het kunnen. Belangrijk is dan dat je niet alleen staat.

Sponsor

Het is natuurlijk handig om een medestander te hebben die lekker mee gaat lopen, minder eet en/of het sigaretje laat staan. Maar als die er niet is, is een medestander in de vorm van een sponsor ook goed. Niet dat de man of vrouw je moet controleren, maar je stelt doelen en je werkt er naar toe. Het is dan een stimulans als deze man of vrouw je stimuleert, bekijkt hoe ver je al bent en motiveert om door te gaan. Immers, de eerste dagen gaan meestal goed, maar dan komt de man met hamer en stopt menig goed voornemen net zo snel al het gestart is. En dat is zonde, want goede voornemens komen ergens uit voort en zijn daarmee op dat moment belangrijk.

Starten

Het starten gaat vaak met volle overgave, maar let wel op hoe je start. Sommige dingen moet je gewoon laten staan. Zoals de sigaret of als je wilt afvallen de grote inname van alcohol of de vette snacks. Maar een crashdieet werkt niet en het is goed je bewust te worden van hetgeen je eet en te beginnen met iets minder calorieën tot je te nemen dan je verbruikt.

Het sporten bouw je voorzichtig op. Warming up, een klein stukje lopen wat te doen is en dit langzaam opvoeren. Of als je in de sportschool bezig gaat beginnen met enkele minuten per toestel en dit langzaam opvoeren. Altijd na het sporten een cooling down. Vooraf en achter “goed” voor de spieren en het hele lichaam zijn, voorkomt spierpijn, hartkloppingen etc.

Zie ook artikelen over gezond leven zoals Gezondheid 1, Gezondheid 2, Gezondheid 3.

Volhouden

Om het vol te kunnen houden is het stellen van tussentijdse mijlpalen belangrijk. Als je doel ver weg ligt kan het mentaal een te grote stap zijn om te overbruggen of zie je te weinig vooruitgang en kan een stuk motivatie weghalen. Deze tussentijdse doelen kan je bijvoorbeeld met je sponsor stellen.

Zo kan een ernstig overgewicht niet in enkele weken weggewerkt worden en dus is het goed om bijvoorbeeld een mijlpaal bij de eerste 10 kilo te stellen of een tailleomvang die met een nader te bepalen aantal centimeters is afgenomen. Het roken laten staan, is het roken laten staan, maar dat neemt niet weg dat mensen gevoelig zijn voor een “bonus”. Zo kan een periode vastgesteld worden en bij het behalen van deze periode kan hier iets tegenover staan.

Degene die in de sportschool of op straat aan het hardlopen slaat kan een bepaalde duur opschroeven van een toestel of het lopen van A naar B en met als volgende stap in een keer naar C. Zo krijg je ook de kleine vorderingen in beeld en kunnen je stimuleren. Hier kan een sponsor een prima rol in vervullen.

Levensfase

Op het moment dat datgene wat je voor je lichaam wilde doen, dusdanig in je systeem is ingeburgerd is het van belang het als een onderdeel van je leven op te pakken. Het moet je leven zeker niet beheersen, maar het mag wel in je deels onbewuste meedraaien. Af en toe stil staan bij hetgeen je achter je gelaten hebt, kan als stimulans voor de toekomst geen kwaad. De vraag is in hoeverre je het nog nodig hebt als dit onderdeel van je leven geworden is.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede voornemens realiserenHet hebben van goede voornemens alleen, zal niet voldoende zijn om het uiteindelijke doel ook werkelijk te realiseren. N…
Populaire nieuwjaarsvoornemensPopulaire nieuwjaarsvoornemensHet is een gebruik over de hele wereld om aan het begin van een nieuw jaar voornemens te bedenken om je dat jaar aan te…
De zin en onzin van goede voornemensDe zin en onzin van goede voornemensElke nieuwe jaar zijn ze er weer, de goede voornemens. Meer sport, afvallen, stoppen met roken of niet meer op je vinger…
Goede voornemensGoede voornemensAls er een nieuw jaar nadert komen alle goede voornemens weer op tafel. Klassiekers op het gebied van goede voornemens z…

Na het feestgedruis: ontgiften en ontstressenNa het feestgedruis: ontgiften en ontstressenDe feestelijkheden zijn weer voorbij, tot grote opluchting van velen. Want wees nu eens eerlijk, dikwijls wordt er een w…
Een gezonde levensstijlEen gezonde levensstijlGezondheid is iets wat je kunt beïnvloeden door de keuzes welke je elke dag maakt. Vandaag de dag zijn de mensen over he…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.