Warmtetherapie is goed voor de gezondheid

Warmte en water zijn waarschijnlijk de oudste genotsmiddelen die er bestaan. Echte ontspanning betekent voor veel mensen op een strand liggen, de ozonrijke zeelucht inademen, vermoeidheid en spanning laten wegvloeien in het warme zand en de warme zonneschijn en af en toe te genieten van de beste gymnastiek die er bestaat: een duik in het zilte nat. En het is geen wonder dat deze uitgekiende combinatie van warmte, licht en hydrotherapie ons zoveel goed doet.

Waarom warmtetherapie?

Warmte en water betekenen meer dan alleen maar genot; ze zijn onontbeerlijk voor het leven zelf. Het leven op aarde begon in de oceaan, het ongeboren leven speelt zich af in het water en ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water.

Warmte- en waterkuren die de gezondheid en de conditie bevorderen, variëren van gewoon een heet bad tot speciale therapievormen die gebruikt worden bij ernstige kwalen. Hoewel speciale warmte- en waterkuren apart kunnen worden toegepast, worden ze vaak gecombineerd in de vorm van stoombaden, bubbelbaden enz.

Kwalen die kunnen verholpen worden met warmtetherapie

Aandoeningen die kunnen verholpen worden met een warmtebehandeling, zijn:

  • reumatiek, artritis
  • ischias en andere aandoeningen van het zenuwstelsel
  • bepaalde huidaandoeningen zoals acne
  • ademhalingsmoeilijkheden zoals astma en bronchitis
  • ontstekingen van de galblaas en nieren

Waarshuwing

Warmtetherapie is niet voor iedereen geschikt. Vooral mensen die problemen hebben met hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten is een warmtebehandeling niet aangewezen. Ook bij baby's is het best af te raden. Bij warmtetherapie mag best geen alcohol gedronken worden omdat het een risico van uitdroging met zich meebrengt.

Enkele risicogroepen zijn: alleenstaande moeders, diabetespatiënten, mensen die lijden aan zware verkoudheid, griep of bepaalde vormen van overgewicht en spataders, mensen met een te lage bloeddruk en drugsgebruikers.

Verschillende vormen van warmtebehandeling

Warmtebehandelingen die de gezondheid van de mens positief beïnvloeden zijn:

Droge warmtetherapie

De droge warmtetherapie werkt vooral op de huid en op de bloedsomloop en wordt toegepast bij kwalen van het bewegingsapparaat. Dit betreft niet alleen artritis en reumatiek, maar ook ademhalingsmoeilijkheden en ischias. Methodes waarbij zweet wordt opgewekt, zijn er vooral op gericht het lichaam vrij te maken van afvalstoffen. Zo kan met het zweet bijvoorbeeld melkzuur worden uitgescheiden, de gifstof die spierpijn veroorzaakt na een stevige training.

Therapieën waarbij droge hitte wordt gebruikt, veroorzaken een tijdelijke toestand van hyperanemie, ofwel een verwijding van de bloedvaten, waarbij de temperatuur op die plek hoger wordt en waarbij het bloed naar de behandelde plek wordt gestuwd. Dit heeft verscheidene positieve gevolgen, het verhoogt bijvoorbeeld de gevoeligheid voor ultraviolet behandeling, maar na de behandeling moet de huid weer worden afgekoeld door een korte koude nadouche. Een andere manier om het lichaam weer in zijn normale toestand terug te brengen, is het gebruik van koude handdoekomslagen op het hoofd en in de nek. In principe wordt er van de volgende soorten droge warmtetherapie gebruik gemaakt.

Russisch stoombad

Het Russische bad is in wezen een met stoom gevuld saunabad. Net als bij andere soorten saunabaden heeft het onmiddellijk een heilzaam effect: een gezonde gelaatskleur, een lichtere ademhaling, ontspannen spieren en een algeheel gevoel van gezondheid en welbehagen. In een modern, elektrisch verhit Russisch bad wordt water over hete stenen gegoten, waardoor er een overvloed van stoom ontstaat, wat de zweetproductie op gang brengt zodat vele afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten via de poriën. Men neemt tegenwoordig ter af wisseling van het stoombad een koude douche.

Infrarood

De onzichtbare warmtebrengende golflengte is de elektromagnetische straling voorbij het rood op het spectrum, is infrarood. Alles wat warm is straalt infrarood uit, maar we kunnen de straling alleen maar opvangen van voorwerpen die warmer zijn dan wijzelf, ongeacht of deze voorwerpen licht geven of niet. Over het algemeen wordt de infraroodbehandeling gebruikt tegen reumatische aandoeningen en plaatselijke behandeling kan ook helpen tegen spit en blessures; elke behandeling (en de behandeling kan soms elk uur plaatsvinden) duurt ongeveer een kwartier.

Warmtestraling

Pijn in het bewegingsapparaat en pijn van ischias, kunnen goed worden behandeld met warmtestraling. De patiënt zit of ligt hierbij onder een lichtweerkaatsende plaat waarop lampen zijn gemonteerd. Het lichaam kan op die manier worden blootgesteld aan temperaturen tot 76 °C, alleen het hoofd moet worden afgedekt en koel blijven.

Koppen zetten

De ouderwets aandoende praktijk van het koppen zetten, die gebruikt werd om pleuris, astma, bronchitis of longontsteking te genezen, wordt door natuurgenezers nog wel gebruikt. Een aantal verhitte glazen of metalen cups wordt op de rug van de patiënt gezet wanneer het gaat om ademhalingsmoeilijkheden, of op een andere plek wanneer het gaat om spastische spierklachten. Door hun temperatuur veroorzaken deze cups een bepaald vacuüm zodat het weefsel onder de cup zwelt en het bloed naar die plek toestroomt.

Dekenomslag

Een speciaal voor dit doel vervaardigde elektrische deken wordt om het lichaam geslagen zodat de patiënt sterk gaat zweten.

Het traditionele Turkse bad

Het Turkse bad wordt nog al eens verward met een stoombad. Wat vaak een Turks bad wordt genoemd is in feite een Russisch bad, en het Russische bad is eigenlijk een sauna. In het Turkse bad volgens het Russische model kunnen we drie dingen onderscheiden: ten eerste is daar de koude kamer of wel het frigidarium; daarna volgt het tepidarium, een droge ruimte waar de temperatuur net boven de 37,8 °C is en, als het zweten dan is begonnen, komt men in de derde ruimte, het caldarium waar het zeer droog en warm is en waar de temperatuur wel op kan lopen tot 47,8 °C. Na ongeveer 30 minuten flink zweten, wordt de behandeling afgerond met een koude douche of een koud bad en een flinke massage.

Het stoombad

Het stoombad is een wat mildere vorm van het zweetbad, omdat het hier alleen om het lichaam gaat en het hoofd koel wordt gehouden.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna kopen: Infrarood sauna, stoomcabine of gewone sauna?Een eigen sauna is een droom voor velen. Wie wil er tenslotte geen wellness center in zijn eigen huis? Maar wat is nou e…
Een verwendagje saunaEen verwendagje saunaNiets is zo lekker als een dagje naar de sauna te gaan. Als je terug komt van een dagje sauna, dan ben je totaal ontspan…
Sauna Palestra: van Fins tot RomeinsSauna Palestra: van Fins tot RomeinsHoewel de sauna eigenlijk een droge hete ruimte is, associëren we een saunabezoek toch vooral met veel waterplezier. Het…
Beauty: Wat doet de sauna voor je?Beauty: Wat doet de sauna voor je?Dat de sauna goed voor ons is, is inmiddels wel bekend. Het maakt ons “schoon”, stimuleert de bloedsomloop en bovendien…

Fit en slank dankzij de computer? De online beweegcoachFit en slank dankzij de computer? De online beweegcoachBeetje lui? Sportschoolangst? Motivatieprobleempje bij het bewegen? Gelukkig zijn er de aanbieders van bewegingshulpjes…
De gevaren van rokenDe gevaren van rokenElke sigaret die u rookt, kan uw leven gemiddeld zo'n vijf en halve minuut verkorten. Het roken van sigaretten is in onz…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.