WC gang: voor veel mensen een drama: niet durven poepen

WC gang: voor veel mensen een drama: niet durven poepen Naar de wc gaan; het is niet voor iedereen de normaalste zaak van de wereld. Poepen moet iedereen. Maar voor velen is dat nog niet zo eenvoudig. Weten dat er iemand in de buurt is die het kan horen of ruiken is voor hen al een probleem. Dus houden ze het op en gaan ze dagen niet naar de wc. Je daar overheen zetten is voor de meesten niet eenvoudig. Maar wel beter, want wie zo met zn darmen omgaat kan daardoor problemen krijgen. Het drama van niet durven te poepen.

Stinken op de wc

Ontlasting ruikt bij niemand lekker. Toch heeft de één daar meer last van dan de ander. De één gaat rustig in een rij wcs zitten zich te ontlasten terwijl de deuren aan boven- en onderkant geopend zijn. Anderen moeten wel heel nodig, maar krijgen dat echt niet voor elkaar. Sterker nog: die mensen kunnen dat nog niet eens als er een familielid voor de deur van het toilet heen en weer loopt. Schaamte, maar ook ingeprente regels zijn daarvoor vaak de oorzaak. Zo vindt een deel van de mannen dat dames op het toilet geen geur achter moeten laten. Die denken en vinden dat dames altijd naar roosjes moeten ruiken en laten dat ook goed merken ook. Ook kunnen sommige ouders hun kinderen met een behoorlijk complex opzadelen door hen te laten weten dat het onacceptabel is wat zij op het toilet produceren. Maar poep stinkt nu eenmaal, omdat het een afval product is. En van wie het ook maar komt. Degene die naar de wc gaat kan daar nu eenmaal niets aan doen.

Gemakkelijker naar het toilet gaan als er iemand bij is

Eigenlijk zou het toiletbezoek heel normaal moeten zijn. Vroeger was het dat waarschijnlijk ook wel, want toen deden mensen zelfs hun behoeften in tonnen. Daar zat je op en kwam alle plas en poep van hele families bijeen. Niemand die daar om maalde. De ton werd bovendien ook nog eens in de week geleegd en zie daar het product van een hele week poepen en plassen van een heel gezin. Tegenwoordig moet alles maakbaar zijn en mogen lichaamsgeuren niet meer geroken worden. Daarvoor hebben we wc-sprays, afzuiginstallaties in de wc en in Japan zelfs apparaten die geluid maken als iemand op de wc zit. Want ook dat is voor veel mensen een probleem: het geluid dat ze maken als ze hun toiletgang maken. De meeste mensen die problemen hebben met hun ontlasting hebben daar dan ook al van alles op gevonden. Ze gaan naar het toilet in de douche, zetten de douchekraan aan als ze op het toilet zitten en overschreeuwen daarmee hun eigen darmgeluiden. Of mensen gaan naar het toilet en zetten de tv in de kamer wat harder. Om de geur te maskeren zijn er ook veel manieren. WCs waarbij de ontlasting direct in water terechtkomt produceren veel minder geur omdat de poep onder water verdwijnt. Bij oudere wcs waarbij dat niet zo is, is het devies om direct door te trekken als de ontlasting de pot raakt. Dus niet eerst afvegen en dan pas doortrekken. Maar direct doortrekken. Succes verzekerd. Het kost wat meer water, maar als dat nu de remedie is voor een betere stoelgang dan is het dat wel waard. Voor veel mensen geldt overigens wel dat ze hun gêne even kwijt zijn als de darmen een heel eigen leven gaan leiden. Iemand die met een darminfectie uit een duister land komt en niet anders kan dan zijn darmen ledigen, doet dat maar vaak al te graag. Zonder zich nog te bekommeren om de effecten op de omstanders. Gewoon omdat het dan niet anders kan. En dat is beter ook, want niet op tijd naar de wc gaan kan veel schade veroorzaken.

Verstopping door het ophouden van ontlasting

Toch is het slecht om niet regelmatig naar het toilet te gaan omdat je je schaamt voor anderen. Het kan je gezondheid schaden. Darmen worden onder andere lui als ze steeds niet dat moeten doen wat ze wel willen doen. Ook laxeermiddelen zorgen daarvoor trouwens. Darmen worden van die middelen steeds meer afhankelijk en doen op een gegeven moment hun werk helemaal niet meer goed. Laxeermiddelen moeten dus alleen gebruikt worden als het echt niet anders kan en als iemand bijvoorbeeld al dagen lang niet meer naar het toilet is geweest.

Niet naar de wc gaan als de darmen daar wel om vragen
De darmen verliezen bovendien hun rekbaarheid en pe

ristaltische vermogen als ze niet worden geleegd op het moment dat ze dit aangeven. De meeste mensen kennen wel het gevoel dat ze moeten poepen, het is een drang die je moeilijk kunt weerstaan. Maar als je vindt dat het even niet uitkomt of niet wilt dat een ander weet dat je poept, houd je het dus op. Daardoor komen je darmen op spanning te staan die ongezond is. Ook het ophouden van winden is overigens ongezond. Natuurlijk hoeft niemand ongegeneerd overal winden rond te strooien. Maar op een wc of in de beslotenheid van een eigen kamer is dat een ander verhaal.

Winden ophouden: uitstulpingen van de darmen

Het gevaar van steeds maar het ophouden van winden kan leiden tot uitstulpingen van de darmen. En dat kan dan weer voor ontstekingen zorgen. Bovendien kunnen giftige darmgassen in de bloedbaan terecht komen. Dit geeft dan weer klachten als vermoeidheid en hoofdpijn. Iemand die bovendien een buik voor winden heeft, kan zelfs het gevoel hebben hartklachten te hebben. Het gas drukt dan zo naar boven dat er benauwdheid ontstaat. Een slechte zaak dus en tijd voor een bezoek aan het kleinste kamertje.

Goed bewegen is goed voor de stoelgang

Wie niet naar het toilet kan door wat er tussen de oren zit of wie dat niet kan doordat de darmen van nature lui zijn, kan baat hebben bij beweging. Daarbij is alles goed:
  1. Wandelen
  2. Fietsen
  3. Zwemmen
  4. Tuinieren
  5. Huishoudelijk werk

Waarom is lichamelijke inspanning goed voor de stoelgang?

Beweging brengt de spijsvertering op gang, maar ook de samentrekkingen in de darmen. Daarnaast is het belangrijk om te sporten omdat dit zorgt voor minder stress. Voor veel mensen is stress namelijk een factor van belang bij een onregelmatige stoelgang. Door stress spannen mensen hun spieren onbewust en dat heeft tot gevolg dat de vertering van voedsel minder goed gaat. De darmen doen in dat geval hun werk veel minder goed dan normaal en produceren dan veel meer gassen dan normaal gesproken. Sommige mensen krijgen overigens ook veel last van winderigheid door bijvoorbeeld temperatuurswisselingen. Als zij naar de sauna gaan en afwisselend in een hete en dan weer koude omgeving verkeren, zwelt hun buik op als een ballon en nemen hun darmen alles over.
© 2011 - 2022 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gehurkt poepen: hoe kan men de stoelgang verbeteren?Gehurkt poepen: hoe kan men de stoelgang verbeteren?Poepen doen we zittend op het toilet, zodat we ons ontspannen of persend van de ontlasting ontdoen. Doordat we een zitte…
Rechtopstaand kun je het beste de ontlasting ophoudenDoor te staan kan men veel beter de ontlasting onder controle houden. Er zit namelijk een zekere spier om de endeldarm h…
Obstipatie (verstopping) bij kinderenObstipatie (verstopping) bij kinderenIn de dikke darm wordt de ontlasting ingedikt totdat het kind aandrang krijgt om te poepen. Als het kind last heeft van…

Gezondheid: Ademhalingstherapie bij stressGezondheid: Ademhalingstherapie bij stressWe weten allemaal hoe belangrijk het is om goed adem te halen. Een rustige ademhaling via de neus geeft rust in het lich…
Vakantietips voor diabeticiVakantietips voor diabeticiHeb je diabetes type 1 of ben je geinteresseerd in diabetes. Hier heb je een paar tips voor vakantie. Van warme zonvakan…
Bronnen en referenties
  • Santé
Reacties

Anja Lukassen, 19-06-2015
Mijn zoon van bijna 19 gaat al 10 jaar lang niet naar de wc als hij poepen moet en doet het daarom in zijn broek. Waar vind ik hulp bij dit probleem? Belonen hebben we vroeger gedaan. Negeren doen we al jaren en het hem zelf op laten ruimen / schoon maken maar niets helpt. Reactie infoteur, 02-07-2015
Dit lijkt me iets voor een psycholoog. Er zijn vast trainingen die hem helpen bij het veranderen van dit proces.

Peter, 01-07-2014
Ik zoek eigenlijk een goede tip, ik ga straks met een vliegtuig naar verre zuiden en moet minstens 12 uur in vliegtuig zitten.
mijn probleem is dat ik niet zo snel naar toilet wil in 12 uur tijd of dat ik krampen krijg heb zelf ook een gastric bypass gekregen is er iemand die mij kan vertellen wat ik kan doen? Reactie infoteur, 06-07-2014
Het mooie van een toilet in het vliegtuig is dat je altijd kunt gaan, de afzuiging heel goed is en je dus gerust je ding kunt doen. In een vliegtuig is de druk op je darmen sowieso veel hoger dus het dan inhouden is niet een heel goed idee.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 23-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.