Gezondheid: Ademhalingstherapie bij stress

Gezondheid: Ademhalingstherapie bij stress We weten allemaal hoe belangrijk het is om goed adem te halen. Een rustige ademhaling via de neus geeft rust in het lichaam. En net aan die rust wil het nog wel eens ontbreken. Wat er dan kan gebeuren, is dat het lichaam in een andere modus komt en de ademhaling zich aanpast. Met als gevolg een verkeerde ademhaling en als dit dan ook nog langdurig is, dan gaat het pas echt verkeerde richting op. Hoe kom je weer in de goede modus?

Oorzaak

Stress is, afgezien van een ziekte, bij uitstek de veroorzaker van verkeerde ademhaling. Daarbij gezegd dat als je dat een keer overkomt, dit nog niet zo erg is. Maar het moment dat de stress aanhoudt en je lichaam regelmatig zo niet continue in de van oudsher ‘vecht- of vluchtreactie’ –modus komt, gaat het verkeerd met je ademhaling. De spieren spannen zich aan, de bloeddruk en hartslag gaan omhoog, de ademhaling versnelt en het bloed wordt daar weggetrokken waar het even minder nodig is, de organen, en naar de spieren gestuurd.
Als de hypofyse dan ook nog eens het stresshormoon cortisol aanmaakt stijgt ook de bloedsuikerspiegel.

Energie

Op zich een perfect proces wat zich in je lichaam afspeelt voor de vijand die op de loer ligt, iemand die je iets aan wilt doen, een auto die de vouwen uit je broek rijdt of je bijna verkeerde inschatting bij het oversteken. Kortom, het kan je uit benarde situaties redden. Maar als stress met alle genoemde gevolgen van dien optreedt als je in de file staat, het druk is op kantoor, de kinderen vervelend zijn terwijl je nog wat zaken wilt afmaken of je lijst met taken niet af lijkt te komen, dan kan je er niet zoveel mee. Sterker nog, het kan uiteindelijk zelfs funest zijn voor je algeheel welbevinden, de teruglopende capaciteit van je immuunsysteem etc.

En toch in deze veranderende tijd zien we steeds vaker mensen die langere tijd met stress leven, immers we moeten presteren, een gezin runnen en buiten de deur werken en er ook nog een goed sociaal leven op na houden. Er zijn maar zoveel uren in een dag en ieder mens heeft zijn grens. Maar die grens proberen we te verleggen omdat we willen c.q. moeten. Opgelegd door de maatschappij? Hoe dan ook, daar ben je zelf altijd nog bij.

Aanpakken en oplossen

Spreekt voor zich dat je het alleen met een therapie niet gaat redden. Je zult ook met de veroorzaker aan de slag moeten, je lichaam moeten leren kennen. Maar met ademtherapie beginnend zal de stress - en het daarbij behorende gevoel - al snel afnemen en je zal je je veroorzaker gemakkelijker te lijf kunnen gaan.

Hoe werkt het?

Het gaat om je hartritme en dit wordt beïnvloed door meerdere factoren, te weten:
  • emotie
  • gedachten
  • inspanning
  • ademhaling

Met name die laatste is een sterke beïnvloeder op het gehele proces. Want bij een beperkte stress kan je ademhaling al oplopen tot zo’n achttien tot twintig ademhaling per minuut, je adem is dan uiteraard ook erg oppervlakkig. Terwijl een gewenste ademhaling zo’n vijf seconde in en vijf seconde uitademen duurt. Dat wil zeggen dat bij stress je ademhaling zomaar tot vier keer zo snel kan gaan.

De ademhalingstherapie werkt als volgt. Je wordt aangesloten op een apparaatje wat je hartslag zichtbaar maakt, waarbij kleuren aangeven hoe goed of niet goed je zit. Op het moment dat je hartslag hoger is, moet je ademhaling aanpassen. Je moet dan als het ware via je hart gaan ademhalen. Je moet dit gevoel en de bijbehorende ademhaling enkele minuten geconcentreerd vasthouden. In deze minuten voel je jezelf rustiger worden en je ga je je ook lekkerder in je vel voelen. Langzaam gaat de kleur van je hartslag naar de juiste kleur. Als je dit enkele keren gedaan hebt, kun je er ook wat prettige emotiemomenten aan koppelen. Als je de cursus volgt dan krijg je ook een apparaatje mee om te meten als je in de thuissituatie bent.

Je reset je systeem als het ware, dus het resultaat kan ook relatief snel aanwezig zijn. Maar dat wil ook zeggen dat je je lichaam goed moet kennen en opkomende stress moet herkennen. Je kunt enig moment gewoon thuis deze momenten inbouwen als je het gevoel hebt dat je het nodig hebt, als er een opkomend stressgevoel is. Langzaam maar zeker gaat, als gevolg hiervan, je lichaam ook hierop reageren en zal je minder snel in de stressmodus schieten.

Koppel het aan bewegen

Koppel deze ademhalingsmethode aan wat activiteiten en je resultaat is helemaal optimaal. Gewoon een rondje hardlopen, een stevige wandeling maken of wat yogaoefeningen en het plaatje is compleet.

Tot slot

Niets is per definitie zaligmakend, je moet bij iedere methode er achter staan en vol overgave aan iets beginnen. Je moet het immers zelf doen en dat vergt nu eenmaal tijd en energie. Maar als je er zoveel voor terugkrijgt, is het de energie geven mijns inziens meer dan waard. Ik heb al enkele mensen gesproken die – los van elkaar – aangaven dat het heel simpel is, maar je het moet doen, je er bewust van moet zijn en je je lichaam moet leren kennen. Dat laatste is een must, maar wordt in de training ook meegenomen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ademhaling en ademhalingstherapieAdemhaling en ademhalingstherapieJa, we leven in een adembenemend tijdperk. Een tijdperk dat ons steeds meer zorgen baart. In een wereld die sneller, gec…
De ademhalingstherapie: hoe bewust leren ademhalen?De ademhalingstherapie: hoe bewust leren ademhalen?Steeds meer en meer landgenoten beseffen dat de oplossing van hun gezondheidsproblemen niet altijd in een pillendoosje i…
Hyperventilatie herkennen en bestrijdenHyperventilatie herkennen en bestrijdenHyperventilatie herkennen en bestrijden. Het is zo eenvoudig nog niet. De aandoening wordt bijna niet herkend door artse…
Hyperventilatie, Wat Helpt, Symptomen, BehandelingTe veel ademen veroorzaakt allerlei klachten. Dit is erg vervelend waardoor het lichaam niet meer normaal kan functioner…

Kans op gezondheidsklachten bij thuiswerkenKans op gezondheidsklachten bij thuiswerken"Het nieuwe werken" wordt steeds populairder. Inmiddels werkt zo'n driekwart van de werknemers wel eens vanuit een ander…
WC gang: voor veel mensen een drama: niet durven poepenWC gang: voor veel mensen een drama: niet durven poepenNaar de wc gaan; het is niet voor iedereen de normaalste zaak van de wereld. Poepen moet iedereen. Maar voor velen is da…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.