Volledige ontspanning

Volledige ontspanning Het is voor iedereen weggelegd! Er zijn talloze mogelijkheden om je te ontspannen en gelukkig gunnen we onszelf zo’n dagje. De vraag is alleen of het ook die ontspanning brengt die je zoekt en of je zo ontspannen bent, als je zou moeten en willen zijn. Want echte ontspanning is in het drukke bestaan een absolute must.

Kunnen we de spanning loslaten?

Voor veel mensen zal het antwoord – als ze eerlijk zijn – “nee” zijn en dat is helemaal niet zo gek, want als je continu druk bent (en dat maak je er altijd zelf van, ieder leven bestaat uit keuzes maken) dan is de knop omzetten vaak niet zo eenvoudig. Dat maakt ook dat veel mensen maar in hetzelfde tempo doorgaan. Dat draagt vervolgens weer bij aan de vele burn outs die we zo vaak in de nabije omgeving constateren of dat we er zelf al “slachtoffer” van geworden zijn.

Voor degene die zelf slachtoffer geworden is, weet uiteraard al dat de balans in het leven erg belangrijk is. We mogen aannemen dat hij of zij er al alles aan doet om herhaling te voorkomen. Maar er zijn nog zoveel mensen die denken maar door te kunnen gaan tot in lengte van dagen. Toch stopt het lichaam linksom of rechtsom enig moment. Hoe het zich zal uiten is verschillend, maar je kunt er op wachten.

Luister naar je lichaam

Luisteren naar je lichaam is het beste wat een mens kan doen, want als je echt luistert, weet je precies wat te doen. Helaas zijn er zoveel mensen die jarenlang het lichaam min of meer negeren en herken je de signalen niet meer. Pas op het moment dat je je lichaam weer koestert, kan je de signalen opvangen en wat beter dan (wellicht dwangmatig) een stapje terug te doen in je tempo en rustmomenten inlassen. Dwangmatig klinkt niet goed, maar om jezelf dat shockeffect te geven is het vaak het enige wat werkt. Stap er even uit en leer je lichaam weer kennen. Zo kom je tot momenten van rust, als je lichaam het werkelijk nodig heeft.

Ontspan!

We kennen legio mogelijkheden om tot ontspanning te komen, maar zelfs een dagje sauna begint bij veel mensen met stress, nog even iets doen etc. Als je met je partner of met vrienden naar de sauna gaat moet je nog iets regelen voor de kinderen, de huisdieren of je moet nog even een wasje draaien … want je hersenen hebben al weer overuren gemaakt en je weet dat dit er vanavond niet meer van komt. De voorbeelden waar we massaal instappen zijn bekend, maar allemaal excuses om niet tot die echte rust komen (al is het maar vanuit het onderbewuste).

Totale ontspanning bestaat uit een dag of meerdere dagen dat je echt even helemaal niets hoeft of moet en dat doet wat je wil doen. Als dat een dagje bossen, strand, massage, museum of sauna is wil dat ook zeggen dat je een aantal van de dagelijkse zaken niet doet, zoals:
  • Je telefoon thuis laten.
  • Geen horloge om de pols.
  • Weg gaan op het moment dat je er samen zin in hebt.
  • Als er file is, je niet laten frustreren … je hebt immers tijd genoeg, dus wat maakt het uit.
  • Je niet druk maken over een vetrolletje, heb je wel geschoren of make-up die uit kan lopen.
  • Eten en drinken wanneer je lichaam er om vraagt en niet wanneer het “etenstijd” is.
  • Geen alcohol dat vertroebelt het beeld van ontspanning.
  • Rook niet (beter altijd niet roken), je verontreinigt jezelf en je omgeving.
  • Beweeg als dat goed voelt en rust als je lichaam er om vraagt.
  • Ervaar alles om je heen als oké, ook als iemand iets lulligs zegt of doet. Zegt immers alles over die persoon.

Ervaar de ontspanning

En zo zijn er nog meer zaken die in het verlengde van het bovenstaande liggen. Waar het echter om gaat is niet alleen dat je het niet uit, maar dat je het werkelijk van je schouders laat glijden, dat je het ook zo ervaart met je geest. Je lichaam en geest kunnen zich namelijk pas echt ontspannen als je volledig ontspannen bent en je lichaam en geest zijn een.

Het kan best zijn dat een eerste ervaring op zo’n dag niet echt succesvol is of maar deels. Gun jezelf met enige regelmaat zo’n dag en maak het bovenstaande je eigen. Je laadt de batterij op een gezonde manier op, hebt ook in drukke tijden meer energie en geniet meer van het werkelijke leven. En echt genieten doen we te weinig.

Tot slot

Het lijkt makkelijk het zo op te schrijven, maar als ervaringsdeskundige weet ik inmiddels (ook uit de nabije omgeving) dat het zo werkt om een lekker lang en gezond leven te lijden. En dat gun ik iedereen.
© 2011 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna en afvallenSauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…
Een verwendagje saunaEen verwendagje saunaNiets is zo lekker als een dagje naar de sauna te gaan. Als je terug komt van een dagje sauna, dan ben je totaal ontspan…
Ontspannen, rust en relaxen in een spaOntspannen, rust en relaxen in een spaDruk, druk, druk! Ontspannen schiet er door alle drukte vaak bij in. Om lekker in je vel te zitten, om je goed te voelen…
Wellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness arrangement en weekend. Wellness betekent ontspannen. Overal in het land is wel een wellness-centrum te vinden.…

Langer leven: haalbare adviezenLanger leven: haalbare adviezenHoe leef je zo lang mogelijk? Iedereen weet inmiddels wel dat roken, zuipen en snacken geen best idee is, en dat voortdu…
Afvallen is afvallen om af te vallen, maar niet altijdAfvallen is afvallen om af te vallen, maar niet altijdDe overheid moet meer geld beschikbaar stellen om mensen bewuster te maken van hun eigen verantwoordelijkheid. Een eigen…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.