Eenvoudige leefregels voor een gezond leven

Eenvoudige leefregels voor een gezond leven Garanties worden er in het leven niet gegeven, maar gezond leven gaat verder dan zo nu en dan wat sporten. Je kunt nog zoveel sporten, als hetgeen er in je lichaam gaat niet gezond is, gaat het hoe dan ook fout. Gezond leven is een totaalplaatje en hoewel we steeds meer in gaan zien dat diëten weinig zinvol is als het gehele leefpatroon niet onder de loep genomen wordt, maken we ons er ook nog wel gemakkelijk vanaf. Natuurlijk mag er best wel eens iets in wat niet goed, maar dit moet uitzondering en geen regel zijn. Balans is belangrijk, maar het begint bij enkele relatief eenvoudige regels.

Zelfdiscipline

Wat je ook doet, het staat of valt met het vasthouden van het patroon wat je (eventueel met professionele hulp) hebt ingezet. Geen dieet, maar een gedragsverandering waar bewegen en eten onderdeel van uitmaken. Zelfdiscipline vormt in feite de basis en op die basis kan je verder gaan bouwen. Het totale leven binnen de 24 uur van een dag vormt wie je bent en hoe je je voelt.

Hoe leer je zelfdiscipline? Dat is een lastige, want sommige mensen hebben dit van nature, maar je kunt de natuur ook handje helpen door een reminder aan te bieden. Een reminder is iets wat je altijd bij je draagt. Er zijn speldjes die je kunt dragen, vaak heel decoratief of een polsbandje wat er heel modern uit zien, maar je kunt ook zelf iets bedenken wat staat voor zelfdiscipline. Je wordt er dan regelmatig aan herinnerd en maakt dat je het een soort tweede natuur kan maken.

Eenvoudige hulpmiddelen

Een aantal van de hulpmiddelen vinden we in en om het huis of regelen we zelf. Denk aan ondermeer de volgende zaken:
  • Draag geen rokken of broeken met elastiek. Als je licht aankomt, merk je dit als eerste aan de band van de broek of rok. Het elastiek is heel comfortabel, maar helpt je niet in het proces dat je iets misschien niet moet eten vanwege een strak zittende band. Als je toch een reminder kunt gebruiken, misschien een beetje laat, maar wel een signaal.
  • Pak het springtouw van je kind, buurmeisje of schaf er zelf een aan en spring dagelijks een paar minuten. 1 minuut stevig springen, 30 seconden rusten dan weer 1 minuut springen en weer 30 seconde rust. Begin met 10 keer dit patroon te herhalen.
  • Eet regelmatig kokos. Het is een bron van magnesium, natrium, kalium, calcium en fosfor. Perfecte mineralen voor het herstel van de vochthuishouding en helpt in het herstel van de spieren.
  • Een bekende, maar welke nog regelmatig links laten liggen, is de trap. Neem, als je in een flat woont, de trap en neem de trap op het werk. Pak de fiets of de benen als je iets gaat doen wat met fiets of benen acceptabel is te doen en laat de auto of brommer staan.
  • Ga geraffineerd te werk met de boodschappen. Haal alleen dat in huis wat gezond is en als je dan toch iets minder gezonds in huis haalt, neem dan een kleine verpakkingen. Een kleine zonde is geen probleem, maar laat jezelf niet in de verleiding komen om meer te (kunnen) nemen. Op = op.
  • Draai je gangbare eetpatroon om en begin met een stevige maaltijd van bijvoorbeeld eieren, een stukje zalm en spinazie. Je hebt lang het verzadigde gevoel, de verbranding is hoog en de antioxidanten van de groenten zijn goed voor het lichaam. Tenslotte levert de zalm weer de bekende omega 3 vetzuren. Een volle maaltijd, maar een goed basis voor de dag.
  • Let op je lichaamssignalen zoals een slapende voet, een zwaar voelende arm of een stuk concentratieverlies. Signalen worden niet voor niets gegeven en onderneem op dat moment dus actie. Ga een stukje lopen, steek je neus even buiten de deur of (als het kan) ga even een paar minuten uitwaaien. Het gaat niet om de duur, maar de afwisseling in het patroon.
  • Neem bij voorkeur geen light producten. Lightproducten bevatten dan weliswaar minder vet, maar de stoffen worden opgevangen door suikers en/of zetmeel. Met als gevolg een stijgenge bloedsuikerspiegel.
  • Eet regelmatig en daarbij is de basis de bekende 3 maaltijden. Is de duur tussen de maaltijden te lang, verdeel de voeding dan over 5 kleinere maaltijden of neem een gezond tussendoortje. Wat sherrytomaatjes, een rolletje kipfilet om een augurkje, gekookt ei etc.
  • Lekker sporten doen we gelukkig allemaal steeds meer, maar de rust daarna is net zo belangrijk. Laat het lichaam en de geest tot rust komen. De verbranding werkt bovendien toch nog even door.

Durf te veranderen!

Vaak weten we het ook allemaal wel, maar het staat of valt met het durven (!) te veranderen van je leefpatroon. Hoe individueel we over willen komen, in feite zijn mensen kuddedieren en het vergt dus een flinke dosis lef om je levensstijl om te gooien. De dingen te doen waar je blij van wordt, stress overboord te gooien en de 24 uur van de dag dusdanig invullen dat je een afwisselend leefpatroon kunt bewerkstelligen. Maar met een dosis lef en zelfdiscipline kan er absoluut komen.
© 2012 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor een goed en gezond dieetTips voor een goed en gezond dieetIedereen wil graag een mooi gewicht hebben en niet te zwaar zijn. Wat is nu het perfecte dieet? Hoe val je zo snel mogel…
Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Afvallen niet altijd even makkelijk. Gezond en verantwoord afvallen is nog lastiger. In de media worden veel dieeten van…
Puur en gezond etenPuur en gezond etenEr zijn weinig dingen zo populair als websites, tijdschriften en boeken of andere informatiebronnen over voeding. Dit is…
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…

Blote voeten, goed voor lichaam en geestBlote voeten, goed voor lichaam en geestDe voeten is voor velen nog een steeds een soort ondergeschoven lichaamsdeel. We wassen de voeten, zorgen dat de nagels…
U bent slechts 7 stappen verwijderd van oprecht geluk!U bent slechts 7 stappen verwijderd van oprecht geluk!Welke dingen in het leven zijn nu echt de moeite waard en dragen werkelijk bij aan uw geluksgevoel? Zeven universele tip…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.