Shatavari, vrouwenginseng

Shatavari wordt wel de Ginseng voor vrouwen genoemd. Uit klinisch onderzoek is gebleken dat Shatavari een ontstekingswerende en versterkende werking heeft op de eierstokken en de baarmoeder. Het poeder wordt toegepast bij onvruchtbaarheid, menstruatie en menopauzebezwaren. Tijdens de zwangerschap werkt het toniserend, na de zwangerschap bevordert het de melkvorming.

De plant Shatavari

Shatavari, Asparagus racemosa is een klimplant uit de aspergefamilie (Asparagaceae) die uit Indië en Sri Lanka komt en die tot 7 meter hoog kan worden. Ze groeit in de Himalaya tot een hoogte van 1400 meter. Shatawari wordt ook wel Shatuli of Vrishya genoemd . In Nepal is het Kurilo. De naam Shatawari betekent genezer van honderd ziektes, shat is honderd en vari genezer.

Het poeder van de wortel is een belangrijk regeneratiemiddel en tonicum dat al duizenden jaren wordt gebruikt. Het is bijzonder voedzaam, verzachtend en kalmerend en heeft een positieve invloed op de vochthuishouding. Shatavari toniseert de slijmvliezen, bevordert de melkvorming gedurende het zogen en voedt en zuivert het bloed.
Gebleken is dat Shatavari de immuniteit verbetert. De plant verhoogt het vermogen van witte bloedcellen om micro-organismen te doden. Oude teksten vermelden dat Shatavari in staat is geheugen, intelligentie, immuniteit en jeugdigheid te bevorderen.

Farmacologische werkingen en toepassingen van shatavari

Zenuwstelsel en zintuigen

Werkingen: zenuw-, hersen- en ogentonicum.
Toepassingen: nervositeit, epilepsie, concentratiestoornissen, pijnen, oogziekten.

Hart en bloedsomloop

Werkingen: antihypertonisch, cardiotonisch.
Toepassingen: hartstoornissen, verhoogde bloeddruk.

Luchtwegen

Werkingen: milde expectorans.
Toepassingen: hoest bij kinderen en ouderen, bronchitis, keelontsteking.

Spijsvertering

Werkingen: eetlustopwekkend, maagsterkend, zuurbindend, krampopheffend, carminatief, middel tegen diarree.
Toepassingen: gastritis, maag en twaalfvingerige darmzweren, hyperaciditeit, chronische koliek, diarree, hemorroïden, verstopping (pittatype).

Urogenitaal systeem

Werkingen: regeneratiemiddel) voor het voortplantingsweefsel, zaadvormend en vermeerderend, diuretisch, melkvormend, tonicum voor de baarmoeder, ontstekingsremmend.
Toepassingen: impotentie, onvruchtbaarheid, zwangerschapstonicum, ontsteking van de borstklieren, ontsteking van de urinewegen, moeilijke urinelozing.

Weer veel, té veel wonderbaarlijke werkingen voor een plant. Echter, deze veelheid aan werkingen hangt samen met de algemene, versterkende werking, die al de zogenaamde adaptogenen hebben, waardoor er onrechtstreeks, effecten op verschillende orgaansystemen kunnen ontstaan. Van belang is ook dat adaptogenen persoonlijk afgestemd worden, om het gewenste effect te verkrijgen.

Enig wetenschappelijk onderzoek

  • Effect of Asparagus racemosus rhizome (Shatavari) on mammary gland and genital organs of pregnant rat.. Pandey SK, Sahay A, Pandey RS, Tripathi YB.
  • Rege NN, Thatte UM, Dahanukar SA. Adaptogenic properties of six rasayana herbs used in Ayurvedic medicine. Phytother Res 1999;13:275-91.
  • Bhattacharya SK, Bhattacharya A, Chakrabarti A. Adaptogenic activity of Siotone, a polyherbal formulation of Ayurvedic rasayanas. Indian J Exp Biol 2000; 38:119-28.
  • Gaitonde BB,.Jetmalani MH. Antioxytocic action of saponin isolated from Asparagus racemosus Willd (Shatavari) on uterine muscle. Arch Int Pharmacodyn Ther 1969;179:121-9.
© 2012 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Shatavari: Ayurvedisch geneesmiddel voor de vrouwShatavari: Ayurvedisch geneesmiddel voor de vrouwShatavari is een plant die een belangrijke plaats heeft binnen de Ayurveda, een traditionele geneeswijze inheems aan het…
Hersentonica uit de AjurvedaTonica nemen in Oosterse geneeswijzen zoals de Ajurveda een eigen plaats in. Enkele van deze planten worden specifiek aa…
Asparagus of sierasperge, een dankbare kamerplantAsparagus of sierasperge, een dankbare kamerplantBen je op zoek naar een kamerplant die niet al te veel verzorging nodig heeft? Kies dan voor de Asparagus of sierasperge…
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…

Paardenbloemmelk tegen puistjesKun je ook zo genieten van een weiland vol met bloeiende paardenbloemen? De paardenbloem is niet alleen mooi, maar ook h…
De kracht van GoudsbloemenDe kracht van GoudsbloemenDe goudsbloem kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt. Voor culinaire doeleinden of voor de huisapotheek. De go…
Bronnen en referenties
  • https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/asparagus-racemosus-shatavari
  • http://www.naturesformulary.com/userfiles/file/Shatavari_select_clinical.pdf
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.