Alledaagse kwaaltjes: genezende drankjes

Alledaagse kwaaltjes: genezende drankjes Soms is het niet nodig meteen aan de pillen en drankjes van de apotheek te gaan, maar heb je voldoende aan producten die je zelf in huis hebt of zo in de supermarkt haalt. Hier een overzicht van simpele en goedkope drankjes die je zelf kunt maken tegen obstipatie, diarree, hoest, verkoudheid, aften, winderigheid, misselijkheid en om eetlust te stimuleren.

Obstipatie

Obstipatie, of constipatie, is verstopping, waarbij sprake is van een vertraagde of moeizame stoelgang. Het komt bij zo'n 15% van de bevolking voor. Dit komt voor bij een vernauwing of verlamming van de darm(spieren), door uitdroging van de ontlasting, wanneer onvoldoende vezels worden gegeten, maar kan ook voorkomen bij zwangerschap. Het is erg belangrijk om voldoende vezels te eten (bijvoorbeeld fruit, zilvervliesrijst en volkorenproducten). Ook werkt het om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken en voldoende te bewegen.

In plaats van laxeermiddelen aan te schaffen (een teveel aan laxeermiddelen kan ook juist weer averechts werken), kan een veel natuurlijker medicijn ook werken, namelijk het volgende drankje:
  • 2 appels
  • 65 gram pruimen
  • 1 theelepel aloë verarasp
  • 250 ml water

Schil twee appels en snijdt in kleine stukjes. Ontpit de pruimen. Pureer de appels samen met de pruimen en voeg hieraan de 250 ml water toe. Voeg een theelepel aloë verarasp hieraan toe. Indien de obstipatie heel erg is, kan een halve theelepel psylliumvezels worden toegevoegd worden, welke te halen is bij de apotheek.

Dit drankje is effectief vanwege de vele vezels door het fruit.

Diarree

Bij diarree, of buikloop, is de ontlasting dun, brijig of waterig, waarbij je voortdurend naar de wc moet (soms wel drie keer of meer per dag). Dit kan komen door infecties, zoals een virusinfectie (buikgriep) of bacteriële infecties (bijvoorbeeld bij Salmonella). Een slechte voedselhygiëne kan ook een veroorzakers zijn, net als het gebruik van te veel alcohol, te veel angst en stress en bij immunosupressie (bijvoorbeeld bij aids). Bij jonge kinderen kan het veroorzaakt worden door het doorkomen van de tandjes en kiezen, of bij te veel frisdrankgebruik.

In plaats van het gebruik van een ORS-preparaat of loperamide en codeïne, kan ook simpelweg een drankje met banaan worden gegeten:
  • 125 ml rijstmelk
  • 125 gram biogarde/yoghurt met acidophilus (bijvoorbeeld geiten- of schapenyoghurt)
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 1 banaan

Pureren van de banaan met de rijstmelk en biogarde/yoghurt en de nootmuskaat in een blender tot een drinkbare massa.

Door de bananen wordt de spijsvertering vertraagd. Bij diarree helpt het ook om veel te drinken (2-3 liter per dag), maar wel in kleine hoeveelheden. Melk en zuivelproducten kunnen het best niet worden gegeten en hetzelfde geldt voor suikerrijke producten.

Hoest

Bij hoesten vindt eigenlijk een uitademing plaats die explosief en reflexmatig is. Het is een manier van het lichaam om de luchtwegen te reinigen van slijm en vuil. Het komt meestal voor als symptoom van een andere aandoening (bijvoorbeeld verkoudheid of griep). Bij hoesten kan een hoestdrankje worden gehaald bij de apotheek, maar een goede kruidendrank werkt ook:
  • 1 grote sinaasappel
  • 2 takjes verse tijm
  • 6 verse salieblaadjes (in supermarkt/op markt)
  • 250 ml water
  • 1 theelepel honing
  • 1 teentje knoflook
  • 4 druppels vloeibare Echinacea (in reformwinkel)

Dit wat ingewikkeldere product is misschien wat meer werk dan het kopen van een hoestdrankje, maar het is wel natuurlijk. Hak de salieblaadjes grof, voeg het samen met de tijm toe aan 250 ml kokend water en laat het trekken met de honing, de knoflook, de sap van de sinaasappel en de Echinacea.

Verkoudheid

Verkoudheid is een infectie van de bovenste luchtwegen (neus en keel) door een virus. Hierbij kan bijvoorbeeld hoesten optreden, maar ook een verstopte neus, keelpijn, hoofdpijn, niezen en vermoeidheid. Na de verkoudheid ben je levenslang immuun voor dat specifieke virus, maar helaas zijn er vele soorten virussen. Verkoudheid komt vooral in de winter voor en bij koud en regenachtig weer. Er zou ook mogelijk een verband zijn met zwaarlijvigheid. Bij verkoudheid is het belangrijk voldoende vitaminen binnen te krijgen.

  • 2 kiwi's
  • 1 kwart ananas
  • 1 sinaasappel
  • 1 cm verse gemberwortel
  • 1 mespunt cayennepeper

Schil de kiwi's, ananas, sinaasappel (en ontpitten) en gemberwortel. Snijd de ingrediënten in kleinere stukken en stop in de blender. Pureer de ingrediënten tot het drinkbaar is en voeg de cayennepeper toe.

Aften

Een afte is een grijswit zweertje in de mond van 5-10 mm dat pijn veroorzaakt. Het is vooral te vinden op het tandvlees, gehemlte en op het wangslijmvlies, maar soms ook op de tong. Aften komen veel voor en bijna iedereen heeft er wel eens last van gehad. Oorzaken zouden zijn: letsel van de mond, stoppen met roken, overgevoeligheid voor bepaalde voeding(sbestanddelen), maar ook door angst en stress. Het kan ook veroorzaakt worden door tandpasta (volgens sommige onderzoeken).

Naast het hieronder genoemde drankje zouden ook producten als pure chocolade, kamille, mirre, silicum (in brood), madeliefjes, zwarte thee en laurierdrop werken. Dit is echter niet bewezen!

  • 1 kwart honingmeloen
  • 90 gram witte kool
  • 2 afgestreken theelepels ieppoeder (in reformwinkel)
  • 1 eetlepel pompoenpitten

Ontpit en schil de meloen. Snijd de meloen en witte kool in kleinere stukjes. Maal de pompoenpitten. Voeg de ingrediënten samen tot een product.

Winderigheid

Winderigheid, ook wel flatulentie genoemd, komt doordat adem of koolzuur is ingeslikt. De gas moet op de een of andere manier het lichaam verlaten, door een boer of door een scheet. In principe zijn zuurstof of koolzuur en dergelijke geurloos; de geuren worden veroorzaakt door andere componenten, zoals zwavelverbindingen.

Het dieet kan worden aangepast om minder darmgas te hebben. Dit kan door kurkuma, komijn en sommige vormen van zeewier. Het werkt ook om minder koolhydraatrijk voedsel te eten. Een drankje tegen winderigheid:
  • 1 zakje kamillethee
  • 180 ml water
  • 1 kleine venkelknol

Zet thee met de kamille en kokend water. Snijd ondertussen de venkelknol in kleine stukjes om die in de thee te laten trekken voordat je het drinkt.

Misselijkheid

Misselijkheid is de ongemak in de maag, vaak samengegaan met de neiging om de braken. Het is vaak een symptoom van een aandoening, bij stress, veel alcoholgebruik, maar ook bij zwangerschap en overeten komt het voor. Het kan ook deel zijn van een ziekte en medicijnen daarbij, zoals bij chemotherapie en anti-depressiva.

Misselijkheid leidt tto braken wanneer het "braaksysteem" in de hersenen wordt gestimuleerd.

  • 1 cm verse gember
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 250 ml water

Snijd de verse gember fijn en laat dit met de korianderzaad trekken in kokend water. Gebruik dit niet samen met Aspirine, omdat gember bloedverdunnend werkt.

Stimuleren van eetlust

Wanneer je je er moeilijk toe kunt zetten om te eten, bijvoorbeeld bij het ontbijt, zijn er ook mogelijkheden. Bij kanker kan de eetlust ook zijn afgenomen, of bij ouderen is de zin om te eten vaak ook lager. In deze gevallen is iets nodig om de eetlust te bevorderen. Dit kan door variatie toe te voegen in de maaltijden (bijvoorbeeld zoet versus hartig, warm versus koud). Het werkt ook om fris-zure gerechten te nemen, zoals hieronder:
  • 1 halve grapefruit
  • 1 kleine citroen
  • 1 appel
  • 1 cm verse gember

Schil het fruit, ontpit het en snijd in kleine stukken. Schil de gember. Voeg de ingrediënten toe aan de blender tot een drinkbaar product.
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerIn de tiende week van een zwangerschap lijkt een baby al op een 'echt mensje', maar dan in het klein. Veel zwangere vrou…
Alledaagse kwalen en wat je eraan kunt doenAlledaagse kwalen en wat je eraan kunt doenAlgemene klachten zijn klachten die elke persoon kan hebben of zou kunnen krijgen, vooral vanaf een bepaalde leeftijd zu…
Huisbar en accessoiresHuisbar en accessoiresAls je van plan bent leuke feestjes te geven en bezit over een huisbar is het wel handig om de juiste bar materiaal en a…
Energiedrankjes, gebruik en verslavingEnergiedrankjes, gebruik en verslavingVoor velen is de tijd van de Sisi limonade voorbij. Jongeren houden het voortaan bij andere drankjes. Dikwijls zijn dat…

Waarom de paracetamolIedereen weet wel wat een medicijn is. Als je aan iemand vraagt wat een medicijn is, krijg je meestal een antwoord dat l…
Klinische P.N.I., harde wetenschap, zachte oplossingenIedere geneesheer zoekt naar echte genezing voor zijn patiënten. Daarbij wil hij met een minimum aan ingrijpen structure…
Bronnen en referenties
  • http://www.hetkanwel.net/2012/01/26/kiwi-gembersap-en-7-andere-heilzame-drankjes-tegen-alledaagse-kwalen/
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.