De belangrijkste vitamines uit voeding en hun werking!

Een overzicht van de belangrijkste vitamines in onze voeding en hun werking
Vitamine A
Deze vitamine komt voor in dierlijke ingewanden, wortels, spinazie, peterselie, boter, zoete aardappelen, sojaolie, tonijn, kaas en eieren. Het is een belangrijke vitamine voor de bescherming van de huid, draagt bij aan de juiste werking van het oognetvlies en speelt een rol bij de productie van onder andere enzymen en voortplantingshormonen. Een tekort aan vitamine A kan nachtblindheid, droge ogen, droge huid en slijmvliesaandoeningen veroorzaken.Vitamine D
Vitamine D zit in vette vissoorten, vette kazen, margarine, champignons, eieren en zuivelproducten. De vitamine wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt en dat is de reden waarom mensen die in zonnige landen wonen geen extra vitamine D nodig hebben. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot tandbederf, osteoporose en andere botaandoeningen.Vitamine E
Deze vitamine speelt een belangrijke rol als antioxidant en bij de voortplanting van een aantal dieren. Een tekort aan vitamine E kan bloedarmoede, spierverzwakking en vruchtbaarheidsstoornissen tot gevolg hebben. Vitamine E zit in olijfolie, sojaolie, zonnebloemolie, maisolie en in noten, waaronder hazelnoten, amandelen, pinda’s en walnoten. Verder ook in kokos, in maïs- en tarwekiemen en in ontkiemde soja.Vitamine B
De vitaminen uit groep B zijn essentieel bij de ontwikkeling van stofwisselingsfuncties in ons lichaam. Er bestaan verschillende soorten vitamine B, maar de belangrijkste zijn;B1
Die voorkomt in volkorengranen en –zaden speelt een rol bij de stofwisseling van koolhydraten tot verkrijging van glucose, de voornaamste energiebron van lichaamscellen.
B2
Is onder meer van belang voor celademing, leverontgifiging en bij de instandhouding van de isolerende laag om de zenuwen. Rijk aan vitamine B2 zijn dierlijke ingewanden, biergiest, vette kazen, kokos, champignons, eieren en linzen.
B3
Zit in eigeel en in volkorengraanproducten. Helpt bij de celstofwisseling van koolhydraten en vetten.
B5
Heeft dezelfde functies als vitamine B3 en is te vinden in ingewanden, eigeel, biergist en volkorengranen.
B6
Is belangrijk bij de verwerking van proteïnen en is aanwezig in de meeste plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen, maar met name in vette vissoorten, linzen, kikkererwten, kip , rundvlees en bananen.
B12
Is belangrijk bij weefselhersteel, lichaamsgroei en – ontwikkeling en de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Vitamine B12 komt voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst en wordt opgeslagen in de lever, waardoor een dagelijkse inname niet noodzakelijk, alhoewel in speciale gevallen zoals tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding wel een hogere hoeveelheid
wordt aanbevolen.