InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Natuurgeneeswijze > De belangrijkste vitamines uit voeding en hun werking!

De belangrijkste vitamines uit voeding en hun werking!

De belangrijkste vitamines uit voeding en hun werking! We horen dagelijks hoe belangrijk vitamines zijn voor onze gezondheid en we gaan er maar vanuit dat we ze iedere dag voldoende binnen krijgen. Toch blijkt in de dagelijkse praktijk dat er veel mensen kampen met tekorten en dit regelmatig aan de basis ligt van vele ziektes. Om grip te krijgen op je gezondheid is het dus van belang dat je weet wat je eet. Wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste vitamines en wat doen ze voor mijn lichaam. Vitamines zijn van wezenlijk belang voor je gezondheid en het is dan ook verstandig om je te verdiepen in de belangrijkste soorten en ze een structurele plek te geven op je dagelijkse menukaart. Een overzicht van de belangrijkste vitamines in onze voeding en hun werking

Vitamine A

Deze vitamine komt voor in dierlijke ingewanden, wortels, spinazie, peterselie, boter, zoete aardappelen, sojaolie, tonijn, kaas en eieren. Het is een belangrijke vitamine voor de bescherming van de huid, draagt bij aan de juiste werking van het oognetvlies en speelt een rol bij de productie van onder andere enzymen en voortplantingshormonen. Een tekort aan vitamine A kan nachtblindheid, droge ogen, droge huid en slijmvliesaandoeningen veroorzaken.

Vitamine D

Vitamine D zit in vette vissoorten, vette kazen, margarine, champignons, eieren en zuivelproducten. De vitamine wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt en dat is de reden waarom mensen die in zonnige landen wonen geen extra vitamine D nodig hebben. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot tandbederf, osteoporose en andere botaandoeningen.

Vitamine E

Deze vitamine speelt een belangrijke rol als antioxidant en bij de voortplanting van een aantal dieren. Een tekort aan vitamine E kan bloedarmoede, spierverzwakking en vruchtbaarheidsstoornissen tot gevolg hebben. Vitamine E zit in olijfolie, sojaolie, zonnebloemolie, maisolie en in noten, waaronder hazelnoten, amandelen, pinda’s en walnoten. Verder ook in kokos, in maïs- en tarwekiemen en in ontkiemde soja.

Vitamine B

De vitaminen uit groep B zijn essentieel bij de ontwikkeling van stofwisselingsfuncties in ons lichaam. Er bestaan verschillende soorten vitamine B, maar de belangrijkste zijn;

B1

Die voorkomt in volkorengranen en –zaden speelt een rol bij de stofwisseling van koolhydraten tot verkrijging van glucose, de voornaamste energiebron van lichaamscellen.

B2

Is onder meer van belang voor celademing, leverontgifiging en bij de instandhouding van de isolerende laag om de zenuwen. Rijk aan vitamine B2 zijn dierlijke ingewanden, biergiest, vette kazen, kokos, champignons, eieren en linzen.

B3

Zit in eigeel en in volkorengraanproducten. Helpt bij de celstofwisseling van koolhydraten en vetten.

B5

Heeft dezelfde functies als vitamine B3 en is te vinden in ingewanden, eigeel, biergist en volkorengranen.

B6

Is belangrijk bij de verwerking van proteïnen en is aanwezig in de meeste plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen, maar met name in vette vissoorten, linzen, kikkererwten, kip , rundvlees en bananen.

B12

Is belangrijk bij weefselhersteel, lichaamsgroei en – ontwikkeling en de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Vitamine B12 komt voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst en wordt opgeslagen in de lever, waardoor een dagelijkse inname niet noodzakelijk, alhoewel in speciale gevallen zoals tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding wel een hogere hoeveelheid
wordt aanbevolen.

Vitamine K

Dit is een belangrijke vitamine voor de bloedstolling. De vitamine wordt voor een groot deel aangemaakt in de darmen en dat is ook de reden dat bij de patiënten die langdurig antibiotica moeten slikken er een tekort zou kunnen ontstaan vanwege vernietiging van de aangemaakte darmbacteriën. Een tekort aan vitamine K kan de oorzaak zijn van neusbloedingen en bloedingen in het spijsverteringskanaal.


Vitamine C

Deze vitamine is onder andere verantwoordelijk voor het vervoer van zuurstof door het lichaam en zorgt voor de opname van ijzer en foliumzuur. Bovendien is vitamine C belangrijk bij het ontgiften van de lever. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn fruitsoorten zoals kiwi, guave, zwarte bes, kaki, citroen, aardbeien of sinaasappelen en groenten zoals rode paprika, peterselie, spinazie, spruitjes en bloemkool.

Vitamine H

Vitamine H speelt een rol bij de stofwisseling van de koolhydraten en vetten die worden afgebroken in glucose en wordt gedeeltelijk in de darmen aangemaakt. Leveranciers van deze vitaminen zijn gedroogde zuidvruchten, fruit, melk en biergist. Een tekort aan vitamine H komt dan ook eigenlijk zelden voor.
© 2013 - 2019 Bernadetbijs, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Vitaminen, mineralen en spoorelementenVitaminen, mineralen en spoorelementenVitamines en mineralen zijn essentieel voor het lichaam, en dat betekent dat ze onmisbaar zijn voor een goede gezondheid…
Vitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines zijn microvoedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. “Vita” betekent letterlijk “leven”. Vi…
Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Het is algemeen bekend dat vitamines en mineralen goed zijn voor je algemene gezondheid en bijvoorbeeld je de conditie v…
Superfoods: De Açai besDe Açai bes wint snel aan populariteit in Nederland. De Açaibes behoort tot de zogenaamde "superfoods". Lees hier waarom…
Mineralen zijn net zo belangrijk als vitaminesMineralen zijn net zo belangrijk als vitaminesVoor een goede gezondheid is het nodig dat je voldoende vitamines, mineralen en spoorelementen binnen krijgt. Wanneer je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Schwarzenarzisse, Pixabay
  • Bureau Natuurlijke Voeding & Gezondheid (BNVG)

Reageer op het artikel "De belangrijkste vitamines uit voeding en hun werking!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bernadetbijs
Gepubliceerd: 07-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!