De belangrijkste vitamines uit voeding en hun werking!
We horen dagelijks hoe belangrijk vitamines zijn voor onze gezondheid en we gaan er maar vanuit dat we ze iedere dag voldoende binnen krijgen. Toch blijkt in de dagelijkse praktijk dat er veel mensen kampen met tekorten en dit regelmatig aan de basis ligt van vele ziektes. Om grip te krijgen op je gezondheid is het dus van belang dat je weet wat je eet. Wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste vitamines en wat doen ze voor mijn lichaam. Vitamines zijn van wezenlijk belang voor je gezondheid en het is dan ook verstandig om je te verdiepen in de belangrijkste soorten en ze een structurele plek te geven op je dagelijkse menukaart.
Een overzicht van de belangrijkste vitamines in onze voeding en hun werking
Vitamine A
Deze vitamine komt voor in dierlijke ingewanden, wortels, spinazie, peterselie, boter, zoete aardappelen, sojaolie, tonijn, kaas en eieren. Het is een belangrijke vitamine voor de bescherming van de huid, draagt bij aan de juiste werking van het oognetvlies en speelt een rol bij de productie van onder andere enzymen en voortplantingshormonen. Een tekort aan vitamine A kan nachtblindheid, droge ogen, droge huid en slijmvliesaandoeningen veroorzaken.
Vitamine D
Vitamine D zit in vette vissoorten, vette kazen, margarine, champignons, eieren en zuivelproducten. De vitamine wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt en dat is de reden waarom mensen die in zonnige landen wonen geen extra vitamine D nodig hebben. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot tandbederf, osteoporose en andere botaandoeningen.
Vitamine E
Deze vitamine speelt een belangrijke rol als antioxidant en bij de voortplanting van een aantal dieren. Een tekort aan vitamine E kan bloedarmoede, spierverzwakking en vruchtbaarheidsstoornissen tot gevolg hebben. Vitamine E zit in olijfolie, sojaolie, zonnebloemolie, maisolie en in noten, waaronder hazelnoten, amandelen, pinda’s en walnoten. Verder ook in kokos, in maïs- en tarwekiemen en in ontkiemde soja.
Vitamine B
De vitaminen uit groep B zijn essentieel bij de ontwikkeling van stofwisselingsfuncties in ons lichaam. Er bestaan verschillende soorten vitamine B, maar de belangrijkste zijn;
B1
Die voorkomt in volkorengranen en –zaden speelt een rol bij de stofwisseling van koolhydraten tot verkrijging van glucose, de voornaamste energiebron van lichaamscellen.
B2
Is onder meer van belang voor celademing, leverontgifiging en bij de instandhouding van de isolerende laag om de zenuwen. Rijk aan vitamine B2 zijn dierlijke ingewanden, biergiest, vette kazen, kokos, champignons, eieren en linzen.
B3
Zit in eigeel en in volkorengraanproducten. Helpt bij de celstofwisseling van koolhydraten en vetten.
B5
Heeft dezelfde functies als vitamine B3 en is te vinden in ingewanden, eigeel, biergist en volkorengranen.
B6
Is belangrijk bij de verwerking van proteïnen en is aanwezig in de meeste plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen, maar met name in vette vissoorten, linzen, kikkererwten, kip , rundvlees en bananen.
B12
Is belangrijk bij weefselhersteel, lichaamsgroei en – ontwikkeling en de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Vitamine B12 komt voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst en wordt opgeslagen in de lever, waardoor een dagelijkse inname niet noodzakelijk, alhoewel in speciale gevallen zoals tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding wel een hogere hoeveelheid
wordt aanbevolen.
Vitamine K
Dit is een belangrijke vitamine voor de bloedstolling. De vitamine wordt voor een groot deel aangemaakt in de darmen en dat is ook de reden dat bij de patiënten die langdurig antibiotica moeten slikken er een tekort zou kunnen ontstaan vanwege vernietiging van de aangemaakte darmbacteriën. Een tekort aan vitamine K kan de oorzaak zijn van neusbloedingen en bloedingen in het spijsverteringskanaal.
Vitamine C
Deze vitamine is onder andere verantwoordelijk voor het vervoer van zuurstof door het lichaam en zorgt voor de opname van ijzer en foliumzuur. Bovendien is vitamine C belangrijk bij het ontgiften van de lever. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn fruitsoorten zoals kiwi, guave, zwarte bes, kaki, citroen, aardbeien of sinaasappelen en groenten zoals rode paprika, peterselie, spinazie, spruitjes en bloemkool.
Vitamine H
Vitamine H speelt een rol bij de stofwisseling van de koolhydraten en vetten die worden afgebroken in glucose en wordt gedeeltelijk in de darmen aangemaakt. Leveranciers van deze vitaminen zijn gedroogde zuidvruchten, fruit, melk en biergist. Een tekort aan vitamine H komt dan ook eigenlijk zelden voor.