De geneeskracht van schisandra

De geneeskracht van schisandra De schisandra is een winterharde plant die inheems is in Noordoost-China, Korea en Japan. Hij houdt van halfschaduw en is vooral te vinden aan randen van bossen en rivieren. Het is een klimplant die zich rondom andere bomen slaat. Er zijn mannelijke als vrouwelijke schisandra´s. Zowel de bes als de zaden kunnen worden gegeten. De bes smaakt zoet-zurig en de zaden scherp-bitter-zoutig. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

De supergezonde schisandrabessen / Bron: Баранчук, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De supergezonde schisandrabessen / Bron: Баранчук, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Naamgeving schisandra

Botanische namen zijn altijd in het Latijn. De botanische naam voor schisandra is Schisandra Chinensis. Schisandra is een samenvoeging van de woorden: ´Schizo´ wat ´delen´ betekent en ´andros´ wat mannelijk betekent. Deze naam slaat op de gespletenheid van de helmknopcellen van de mannelijke bloem van de plant. Chinensis betekent ´Chinees´ en is een verwijzing naar de herkomst van de plant: China. In China wordt de plant ´wu wei zi´ genoemd wat ´vijfsmakenvrucht betekent.

Schisandra in de geschiedenis

De Han-dynastie duurde van ongeveer twee eeuwen voor Christus tot twee eeuwen na Christus. In deze tijd zijn er medische boeken in China geschreven waarin schisandra voorkwam. Het werd traditioneel gebruikt als plantaardig middel waarmee men allerlei stressfactoren van chemische, fysieke als psychische aard beter de baas kunt blijven. Daarnaast werd het ingezet bij hoest, astma, ademhalingsperikelen, diarree, nachtzweten, dorst, vermagering, prikkelbaarheid, hartkloppingen en slapeloosheid. Bovendien is het een afrodisiac voor man en vrouw. In China wordt vandaag de dag een synthetische variant van de werkzame stof schisandrine gebruikt om leverproblemen mee tegen te gaan.

Werkzame inhoudsstoffen schisandra

Van de schisandra wordt enkel de bes met zijn zaden gebruikt voor medicinale toepassingen. Hij wordt geoogst na de eerste vorst en gedroogd in de zon. De belangrijkste inhoudsstoffen van de bes zijn de lignanen schizandrine A, B en C, gamma-schizandrine, schizandrol, schizanfenol, schizantherine D, wuweizisu C, gomisine A-R., pregomisine en epigomisine. Verder bevat het besje enkele etherische oliën, de organische zuren malonzuur, argolzuur en fumaarzuur, de triterpeen nigraanzuur, de vitaminen A. C en E en enkele mineralen.

Schisandra voor lichaamsenergie en scherpte van geest

Schisandra is een adaptogeen. Dat wil zeggen dat deze plant het aanpassingsvermogen van de mens voor chemische, fysieke, psychologische en milieutechnische stressfactors vergroot. Het is een tonicum; een algemeen versterkend middel wat de lichaamsprocessen ondersteunt en zowel het mentale als het fysieke prestatievermogen omhoog schroeft. Het past prima in een dieet tijdens de chemokuur. Er is sprake van een hogere glycoceenopslag in de spieren waardoor meer en makkelijker arbeid kan worden verricht. Daarnaast wordt het uithoudingsvermogen vergroot. Bovendien is het een sterke antioxidant welke vrije radicalen opvangt en elimineert Daarvoor zijn de stoffen schisandra B en C actief. De belangrijkste werkzame stoffen op het adaptogene vlak zijn: schisanfenol, schisandrine, vitamine E en lignanen. Vanwege deze medicinale eigenschappen gebruiken fytotherapeuten sischandra bij de volgende indicaties:
Bladgroei schisandra / Bron: Doronenko, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bladgroei schisandra / Bron: Doronenko, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Vermoeidheid, gebrek aan energie, zwakte, burnout,
  • Stress, geringe stressbestendigheid, gevolgen van stress,
  • Verminderd geheugen, verminderd prestatievermogen,
  • Depressiviteit,
  • Preventie ouderdomsverschijnselen,
  • Adjuvans bij chemotherapie en adjuvans bij bestralingstherapie,
  • Sport: ter verbetering van het fysieke prestatievermogen en het uithoudingsvermogen van atleten.

Schisandra, goed voor de lever

Schisandra is bij uitstek goed om de functie van de lever te ondersteunen. Bovendien beschermt het de lever tegen mogelijke schade. Ook wordt het herstel van de levercellen bevordert. Als de lever beschadigd is door bijvoorbeeld giftige stoffen, overmatig medicijngebruik of alcoholisme dan kan de lever zichzelf herstellen, mits de lever niet te ernstig is aangetast. Het zichzelf herstellend vermogen van de lever wordt door schisandra vergroot. Door deze medicinale kenmerken kan een fytotherapeut medicijnen op basis van deze Chinese plant voorschrijven bij:
Bloem schisandra / Bron: Kordyukov Alexander, Wikimedia Commons (CC0)Bloem schisandra / Bron: Kordyukov Alexander, Wikimedia Commons (CC0)
  • Leverinsufficiëntie of zwakke leverfunctie,
  • Hepatitis door virale, chemische of alcoholische oorzaak,
  • Sequellen van hepatitis of leverontsteking,
  • Chronische hepatitis,
  • Gevolgen van overmatige alcoholconsumptie, vet eten en industriële vervuilingen in voeding zoals pesticiden,
  • Levercirrhose,
  • Chronische leveraandoeningen, om de progressie te remmen,
  • Voedingsintolerantie,
  • Endiometrose, betere afbraak van fyto-oestrogenen,
  • Prikkelbaredarmsyndroom, chronische diarree, ochtenddiarree,

Overige medicinale werkingen schisandra

De werking voor de lever en de fysieke en psychische ondersteunende eigenschappen behoren tot de primaire geneestoepassingen van schisandra. Hieronder staan een aantal secundaire geneeskrachtige eigenschappen opgesomd:
  • Insomnia omdat het een kalmerend middel is,
  • Geheugenverlies aangezien het de overdracht van informatie in de zenuwen stimuleert,
  • Aandoening van de hartspier en hartkloppingen omdat de contractiekracht van de hartspier wordt vergroot zonder dat de bloeddruk verandert,
  • Hoest en astma omdat het antibacterieel en antiviraal werkt waardoor men minder snel ziek wordt,
  • Kankerpreventie vanwege de antivirale eigenschappen en wetenschappelijk bewezen tumorvoorkomende werking,
  • Frigiditeit, verminderd libido omdat de het de geslachtsdrift ondersteunt,
  • Zwakke nierfunctie, plasproblemen en nierontsteking aangezien het nierbeschermend werkt; het regelt de uitscheiding van vloeistoffen.

Raadpleeg een fytotherapeut

Wie schisandra als geneeskrachtig middel wil gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. Schisandra-extracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract, zalf, creme en capsules dienen alleen op voorschrift van bevoegden gebruikt te worden. Een fytotherapeut kan je daarover meer vertellen net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Daarnaast bestaan er heilzame combinaties met kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de fytotherapie.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vervette lever: oorzaken, symptomen en behandelingVervette lever: oorzaken, symptomen en behandelingEen vervette lever is een gevaar voor de gezondheid. Helaas is niet iedereen zich er direct van bewust dat hij of zij ge…
Jiaogulan, langleefkruidJiaogulan! Weer een 'wonderplant' uit het Verre Oosten. Of we nog een nieuw wondermiddel uit het Oosten nodig hebben, is…
Adaptogene kruiden tegen stress en voor lichamelijke balansAdaptogene kruiden tegen stress en voor lichamelijke balansAdaptogene kruiden zijn kruiden die kunnen zorgdragen voor meer balans in het lichaam, onder andere door de stressrespon…
Ik ben altijd moe, hoe komt dat?Ik ben altijd moe, hoe komt dat?Veel mensen voelen zich dagelijks moe. Dit is deels het gevolg van de huidige, drukke maatschappij, maar er kan ook iets…

De geneeskracht van mariadistelDe geneeskracht van mariadistelVan de mariadistel worden de zaden uit de bloem geklopt en gebruikt als geneesmiddel. Daarnaast kunnen de bloemhoofdjes…
De geneeskracht van knotwilg of schietwilgDe geneeskracht van knotwilg of schietwilgKnotwilg siert niet alleen het Nederlandse landschap maar het is ook een boom met geneeskracht tegen koorts, griep, artr…
Bronnen en referenties
Reacties

Wdp, 22-12-2015
Uw tekst is ietwat dubbelzinnig; verminderd libido!? Wat is het juiste effect vermeerdering of vermindering van? Reactie infoteur, 08-09-2016
Schisandra ondersteunt de geslachtsdrift. Dat betekent dat het kan worden ingezet tegen verminderd libido. Ergo: het vermeerdert het libido.

Jean, 17-02-2015
Beste,
Kunt u mij alstublieft een aanbeveling doen van waar ik goede kwaliteit schisandra kan verkrijgen? En ook in welke vorm het het meest effectief zijn werk doet?
Vriendelijke groet,
Jean Reactie infoteur, 04-05-2015
Om meerdere redenen kan ik geen link naar een winkel hier neerzetten maar er zijn genoeg internetwinkels, fytotherapeuten en natuurartsen waarbij schisandra te koop is.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.