De geneeskracht van boksdoorn of goji-bes

De geneeskracht van boksdoorn of goji-bes Boksdoorn is de echte naam van wat verkocht wordt als goji-bes. Boksdoorn is een nachtschadeplant. Het werd rond 800 na Christus ontdekt door Tibetaanse monniken in het Himalayagebergte. De monniken dichten de bes veel gezondheidsaspecten toe, voor een groot deel niet onterecht. Vanuit China werd het naar Europa vervoerd waar het werd gekweekt om zijn medicinale kwaliteiten. Al snel verwilderde de bes. Ook nu kun je de boksdoorn tegenkomen in België of Nederland. Hij groeit met name langs rivieren en in de duinen. Ook in de V.S. is de plant verwilderd. De voornaamste gebruikstoepassingen in de Chinese traditionele geneeskunde zijn bij hoge bloeddruk, om de bloedsuikerspiegel te reguleren, bij oogproblemen en bij problemen met het immuunsysteem.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening boksdoorn / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Botanische tekening boksdoorn / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Inhoud:


Gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de boksdoornbes of gojibes op allerlei manieren aangewend. De volgende aandoeningen worden ermee behandeld: Duizeligheid, bloedarmoede, verkoudheid, impotentie, vermoeidheid, vroegtijdige veroudering, nachtzweten, zwakte in de rug en knieën, oorsuizen en visuele beperkingen, spanning en onvruchtbaarheid. Dat is een imponerende lijst die nog kan worden aangevuld met hoge bloeddruk. Een aantal werkzaamheden wordt door hedendaags wetenschappelijk onderzoek onderschreven. Zo is de boksdoornbes door zijn zeaxanthine- en luteínegehalte goed bij staar, heeft polysacharide een immuunstimulerende werking en beschikt het over veel antioxidanten die een scala van aandoeningen kunnen voorkomen.

Naamgeving

De Latijnse naam van boksdoorn is Lycium barbarum. Ooit werd de boksdoorn veel gekweekt in de Anatolische streek Lycia, vandaar dat het lycium is genoemd. In Engeland wordt de bes abusievelijk wolfberry genoemd, waarschijnlijk omdat enkele geleerden in de veronderstelling waren dat lycium van lycos kwam wat ´wolf´ betekent. De naam ´goji´ komt zeer waarschijnlijk uit de Perzische taal, waar het woord gojeh ´bes´ beduidt. Boks komt van het Latijnse woord buxus, wat de naam is voor een struik met houtige takken.

Werkzame stoffen

In de fytotherapie wordt voor medicinale aanwendingen uitsluitend gebruik gemaakt van de bes van de boksdoorn, die het meest bekend is onder de naam goji-bes. In deze bes zitten minstens zes verschillende polysachariden. De carotenoïden zeaxanthine, luteïne, betacaroteen, lycopeen en cryptoxanthine, fytosterolen waaronder betasitosterol, cerebrosiden, linolzuur, alfalinoleenzuur, fenolen, een grote hoeveelheid vitaminen en mineralen waaronder zink en seleen.

Goji-bes, goed voor de algehele gezondheid

De goji-bes is rijk aan antioxidanten. Die zitten ook in ander groente en fruit maar de goji-bes bevat nét iets meer. Relatief gezien bevat de goji-bes 500 maal zoveel
Boksdoornbesplukster / Bron: Paul144, Wikimedia Commons (Publiek domein)Boksdoornbesplukster / Bron: Paul144, Wikimedia Commons (Publiek domein)
vitamine C als de sinaasappel! Door zijn veelheid aan antioxidanten is de bes goed voor het immuunsysteem. Een goed immuunsysteem zorgt ervoor dat alle ziekten minder voorkomen. Daarom is het goed om goji-bessen op te nemen in je voedingspatroon.

Goji-bessen werken speciaal goed voor de lever en de nieren. Deze bijzonder belangrijke organen functioneren beter door het regelmatig goji-bessen eten.

Goji-bessen, goed voor je ogen

Zeaxanthine en luteïne zorgen samen met allerlei andere antioxidanten ervoor dat staar voorkomen kan worden. De Chinezen wisten het al: goji-bessen zijn goed voor je ogen. Het netvlies wordt beschermd door deze voedingsstoffen. In de fytotherapie wordt aangeraden vaak goji-bessen te eten ter voorkoming van:
 • Glaucoom of oogbaloverdruk,
 • Maculadegeneratie.

Goji-bes, goed voor het sperma

Als een man 50 gram goji-bessen per dag eet dan wordt zijn spermakwaliteit beter en zijn vruchtbaarheid hoger. Het is een seksueel tonicum, een aansterkend middel. Het testosterongehalte van de man wordt verhoogd door het regelmatig eten van deze bes. Dat is vooral van belang voor mannen met relatief slecht sperma en een kinderwens; de goji-bes kan je lichaam de boost geven die nodig is om genoeg sperma aan te maken om je wens in vervulling te doen gaan.

Goji-bes, een must voor diabetes type 2 patiënten

Goji-bes verlaagt de bloedsuikerspiegel. Bovendien is het een lekkere zoete bes. Wanneer je 30 tot 50 gram goji-bessen door je muesli doet dan heb je echt geen suiker nodig; het ontbijt is zoet genoeg. Dat is extra goed nieuws voor diabetes type 2-patiënten. Wie aan deze ziekte lijdt zou voortaan suiker moeten laten staan. Goji-bessen zijn een uitstekend alternatief voor suiker. Bovendien hebben diabetici hogere kans op glaucoom, en dat wordt ook voorkomen door deze bes, zoals we al eerder zagen.

Close-up goji- of boksdoornbessen / Bron: Paul144, Wikimedia Commons (Publiek domein)Close-up goji- of boksdoornbessen / Bron: Paul144, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Verdere positieve feiten over de goji-bes

De goji-bes:
 • Verbetert de bloedcirculatie,
 • Geneest bloedarmoede,
 • Zorgt dat huidwonden sneller genezen en
 • Verlicht brandwonden.

Dosis en veiligheid

Om een therapeutisch effect te bereiken moet je dagelijks goji-bessen eten.
 • 15 Tot 30 gram bessen per dag.
 • Twee- of driemaal per dag 10 gram gestoomde goji-bessen.

De goji-bes is zeer veilig maar het kan mogelijk een interactie met bloedverdunners waarin warfarine zit veroorzaken. Als je zo´n bloedverdunner slikt en je wilt goji-bessen gebruiken, let er dan op of het niet verstandig is iets minder bloedverdunners te slikken, of over te stappen op een natuurlijke bloedverdunner zoals kiwi, gember, rooibos, alfalfa, cordyceps, moederkruid, vinca of Chinese engelwortel.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood en goji bessen: Goji bessen gezond of giftig?Superfood en goji bessen: Goji bessen gezond of giftig?De Lycium Barbarum, in het Nederlands de Goji Bessen, hebben een belangrijke functie in de traditionele Chinese geneesku…
De goji-bes, superfood of onzin?De goji-bes, superfood of onzin?Werken superfoods nu echt, of zijn ze helemaal niet gezonder dan 'gewone' groentes als broccoli en selderij? De goji-bes…
Superfood Goji-besSuperfoods worden met de dag populairder. Er zijn tegenwoordig zelfs hele diëten op gebaseerd. Ook de goji-bes is één va…

De geneeskracht van condurango of marsdenia reichenbachiiCondurango komt van origine alleen voor in de lagere delen van het Andes gebergte, tussen de 2000 en 3000 meter hoog. He…
Natuurlijke cholesterolverlagersNatuurlijke cholesterolverlagersStatines die vaak worden voorgeschreven door artsen om het cholesterol te verlagen zijn helemaal niet zo gezond zoals ve…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: FLAVORI, Pixabay
 • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Foto´s: Wikimedia commons
 • http://de.wikipedia.org/wiki/Gemeiner_Bocksdorn
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 2: Paul144, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Paul144, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.