De geneeskracht van Chinees vingerhoedskruid

De geneeskracht van Chinees vingerhoedskruid Chinees vingerhoedskruid is een laag groeiend plantje met roodpaarse bloemen dat van nature voorkomt in China, Japan en Korea. Chinees vingerhoedskruid behoort tot de 50 meest gebruikte kruiden in de Chinese geneeskunde. Vele van zijn traditionele medicinale toepassingen zijn door de moderne wetenschap bevestigd. Chinees vingerhoedskruid bevat ruim 70 werkzame medicinale stoffen en heeft onder andere ontstekingswerende activiteiten. Het werkt in op het hart- en bloedvatenstelsel, het zenuwstelsel, het immuunsysteem en het systeem van de klieren van interne secretie. Het overweldigende aantal medicinale eigenschappen van deze plant is nog steeds niet volledig onderzocht.

Inhoud:


Traditioneel gebruik

De wortel van Chinees vingerhoedskruid wordt in de traditionele volksgeneeskunde van oudsher gebruikt om het uitblijven van menstruatie en het hebben van overdreven menstruele bloedingen mee te behandelen. Ook wordt bij bloedarmoede dit geneeskruid ingezet en vindt het als volksmedicijn toepassing bij duizeligheid, astma, nierproblemen, urinewegaandoeningen, reumatoïde artritis, netelroos, oorsuizen, doofheid en zwakte. Daarnaast is het goed voor de botten, doet het de vruchtbaarheid toenemen en wordt het samen met zoethout door Chinese artsen beschouwd als middel bij hepatitis. In China werd de wortel van rehmannia al ingezet bij diabetes. Deze en vele andere toepassingen uit de Chinese geneeskunde zijn wetenschappelijk bevestigd en overgenomen door de westerse, door wetenschap onderbouwde fytotherapie.

Naamgeving

In het Latijn wordt Chinees vingerhoedskruid Rehmannia glutinosa genoemd. Rehmannia is een naam die werd gegeven om de Duitse onderzoeker Joseph Rehmann(1753-1831) te eren. Joseph Rehmann was een arts en botanicus uit Sint Petersburg. Glutinosa betekent ´erg plakkerig´, wat een eigenschap van de wortel is.

Werkzame stoffen

Van Chinees vingerhoedskruid wordt voor fytotherapeutische doeleinden de wortel gebruikt. Hierin zitten de volgende werkzame stoffen: iridoïde glycosiden zoals aucubine, catalpol, ajugol, rehmanniosiden A-D, rehmaglutine A-D en jioglutosiden. Daarnaast zitten er andere glycosiden in waaronder jionasiden of fenetylalcoholglycosiden. In het Engels staat deze plant bekend onder de naam Chinese foxglove.

Chinees vingerhoedskruid bij auto-immuunziekten

Chinees vingerhoedskruid heeft een ontstekingswerende werking. Daarnaast heeft het immunosupressieve eigenschappen; het vermindert een overdreven reactie van het immuunsysteem. Deze eigenschap komt vooral van pas bij auto-immuunziekten. Ook allergische aandoeningen kunnen hiermee de pas worden afgesneden. Chinees vingerhoedskruid ondersteunt de bijnierschors en deze maakt het hormoon cortisol aan; dat zorgt voor de geneeskrachtige werking van deze geneesplant. In de fytotherapie wordt het ingezet bij:
 • Reumatoïde artritis,
 • Lupus of rode, vlekkerige huid op het gezicht,
 • Chronische nefritis of nierontsteking.
 • Astma,
 • Urticaria of netelroos.

Aanwendingen in de Chinese volksgeneeskunde

Chinees vingerhoedskruid bevordert het herstel van de bijnierschors. De eigen bijnierschors wordt onderdrukt door lichaamsvreemde corticoïden in het lichaam te brengen zoals bij chemotherapie. In de Chinese volksgeneeskunde wordt Chinees vingerhoedskruid ingezet om:
Rehmannia glutinosa / Bron: Dragonscale, Wikimedia Commons (GFDL)Rehmannia glutinosa / Bron: Dragonscale, Wikimedia Commons (GFDL)
 • Koorts te verdrijven,
 • Bloedingen te stelpen,
 • Diabetes te behandelen,
 • Huiduitslag te genezen.

Dosis en veiligheid

Van de wortel van Chinees vingerhoedskruid wordt een extract gemaakt van 250mg. Dat wordt een- tot driemaal daags ingenomen. Het extract bestaat voor 1% uit glutaminezuur.
 • Bij de therapeutische dosis is Chinees vingerhoedskruid een veilig kruid en kan het gedurende lange tijd zonder bijwerkingen ingenomen worden.
 • Net als zoethout wordt deze geneesplant voor de bijnier ingezet. Chinees vingerhoedskruid heeft in tegenstelling tot zoethout op de bijnier een genezende werking zonder bijwerking.
 • Patiënten die een transplantatie hebben ondergaan en immunosupressiva innemen mogen deze geneesplant niet gebruiken.

Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.
© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hoe waardevol is peterselie voor onze gezondheid?Hoe waardevol is peterselie voor onze gezondheid?Peterselie (Petroselinum crispum) is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemige familie (Apia…
Gevolgen van rokenGevolgen van rokenEr zijn ontzettend veel mensen die roken. Er zijn echter maar weinig mensen welke weten wat de gevolgen van roken zijn,…
Basis Chinees (wegwijs in China)Inderdaad, als u al westerse toerist naar China trekt, is de kennis van Engels alleen zeker niet voldoende! Taxichauffeu…
Superfoods tegen verouderingSuperfoods tegen verouderingJe wordt een dagje ouder, en langzaam maar zeker merk je dat de jaartjes gaan tellen. Hoe houd je veroudering zo lang mo…

De geneeskracht van Chinese jujubeDe geneeskracht van Chinese jujubeJujube is een boom die van oorsprong in China groeit en 10 tot 15 meter hoog wordt. In droge omstandigheden verliest hij…
De geneeskracht van braambladDe geneeskracht van braambladIedereen kent bramen maar weinigen realiseren zich dat jonge scheuten van de braamstruik eveneens gegeten kunnen worden.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Shizhao, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Foto´s: wikimedia commons
 • http://www.naturalstandard.com/index-abstract.asp?create-abstract=rehmannia.asp&title=Rehmannia
 • http://www.rain-tree.com/rehmannia.htm
 • Goed voor de botten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23685937
 • Goed voor de botten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12867291
 • Goed tegen diabetes: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22327862
 • Afbeelding bron 1: Dragonscale, Wikimedia Commons (GFDL)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van Chinees vingerhoedskruid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 14-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!