De geneeskracht van Chinese jujube

De geneeskracht van Chinese jujube Jujube is een boom die van oorsprong in China groeit en 10 tot 15 meter hoog wordt. In droge omstandigheden verliest hij zijn blad maar als er genoeg water voorradig blijft deze boom het hele jaar groen. Hij kan goed tegen regenval en is vorstbestendig tot -15. De boom wordt tegenwoordig in de warme gebieden van Azië, Amerika en Afrika gekweekt. Ook groeit hij in Zuid-Europa, tot aan Zuid-Zwitserland toe. De jujubevrucht is eetbaar maar heel zelden in Nederland te koop. Jujube wordt gebruikt in de Aziatische keuken maar deze boom is veel meer bekend om zijn gebruik in de Chinese geneeskunde. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening jujube / Bron: Adolphus Ypey, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening jujube / Bron: Adolphus Ypey, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Geschiedenis jujubeboom

Jujubeboom werd 9000 jaar voor Christus gecultiveerd. Er bestaan zo´n 400 cultivars van. De jujubeboom was in het antieke Egypte, het oude Griekenland en bij de antieke Romeinen bekend. Plinius de oudere, een Romein die veel boeken heeft geschreven, viel al op dat de jujubevrucht op een appel lijkt. Rembert Dodoens, de baanbrekende kruidenwetenschapper uit de Nederlanden schreef ook over deze boom, hoewel hij niet in onze contreien groeide. In het Perzisch traditionele geneeskunde wordt het gebruikt - in combinatie met andere kruiden - geneesmiddelen voor de behandeling van verkoudheid, griep en hoest.

Jujube in gerechten

De verse of gedroogde vruchten worden in Azië vaak als snack bij de koffie gegeten. De jujubevrucht kan ook gerookt worden, of op siroop worden gezet. Jujubesap en jujubeazijn wordt er van gemaakt, maar deze zijn vooral in China verkrijgbaar. In India drogen ze de vruchten in de zon om het te pureren met tamarinde, rode peper, zout en jaggery, een natuurlijke zoetstof. Vervolgens wordt vers fruit met dit mengsel vermalen om er een lekker taartje van te maken dat wordt verkocht onder de namen Ilanthai vadai, Regi Vadiyalu of Telugu.

Traditioneel gebruik jujube

De vruchten en zaden worden gebruikt in de Chinese en Koreaanse traditionele geneeskunde om stress te verlichten. Jujube wordt eveneens aangewend als schimmeldodend en antibacterieel middel tegen zweren. Het werkt ontstekingsremmend, kalmerend, ontkrampend, als anticonceptie, bloeddrukverlagend, hartversterkend, als antioxidant, immuunsysteemstimulerend en wondhelend. De slijmerige vrucht is rustgevend voor de keel en afkooksels van jujube zijn vaak gebruikt om keelpijn te behandelen

Jujube in de wetenschap

Een gecontroleerde klinische studie vond de vruchten nuttig voor behandeling van chronische constipatie. Uit een ander onderzoek bleek Zizyphus jujuba effectief tegen neonatale geelzucht te zijn.

Naamgeving

In het Latijn wordt Chinese jujube Ziziphus zizyphus genoemd. In het Nederlands kennen we de alternatieve naam Chinese dadel, Rode dadel, Borstbes en Borstbezie. Een Latijns synoniem van deze plant is Zizyphus jujuba.

Werkzame stoffen

Van jujube wordt voor fytotherapeutische doeleinden het geroosterde zaad gebruikt. Hierin zitten de volgende belangrijke werkzame inhoudsstoffen: saponinen zoals de triterpeenbidesmosiden protojujubosiden A, B en B1, jujubosiden A1 en C en acetyljujuboside B. Andere triterpenen in deze plant zijn oleanolzuur en betulinezuur. Verder bevat het de alkaloïden sanjoinineziziphusine en nuciferine. Ook zitten er de flavonoïden 4´´-beta-D-glycopyranosyl en swertisine of zivulgarine in.

Jujube bij zenuwproblemen

Chinees dadelzaad is een nervinum; een middel dat inwerkt op het zenuwstelsel. Het werkt kalmerend, angstdempend en slaapbevorderend. De saponinen, alkaloïden en flavonoiden zijn samen verantwoordelijk voor deze werkingen. In de westerse, door wetenschap onderbouwde fytotherapie wordt het voorgeschreven bij de volgende indicaties:
Blad van de Chinese jujubeboom / Bron: Taken by Fanghong, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Blad van de Chinese jujubeboom / Bron: Taken by Fanghong, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Stress,
 • Rusteloosheid,
 • Prikkelbaarheid,
 • Hyperactiviteit,
 • Angst,
 • Nerveuze uitputting,
 • Slapeloosheid,
 • Slapeloosheid door hartkloppingen,
 • Slaapstoornissen in combinatie met nachtzweten,
 • Vermoeidheid door slapeloosheid.

Overige medicinale kwaliteiten

 • Jujube of Chinese dadel heeft bloeddrukverlagende kwaliteiten.
 • Daarnaast heeft het een zweetremmende werkzaamheid. Bovendien ontspant het de spieren, beschermt het bij radiotherapie en gaat het hartritmestoornissen tegen.
 • Een bijzondere eigenschap van jujube is dat het oxygenererend werkt. Dat houdt in dat op grote hoogte je minder snel zuurstofproblemen krijgt door deze plant.
 • Verder gaat het stuipen tegen; het heeft een anti-epileptische werking.,

Dosis en veiligheid

Wanneer jujube in de therapeutische dosis wordt gebruikt is er geen reden om aan te nemen dat je bijwerkingen krijgt. Er is een standaardmanier om deze geneesplant te gebruiken.
 • Poeder of extract: driemaal daags 1,2 gram poeder.

Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stress is NIET gevaarlijk!Stress is NIET gevaarlijk!Bijna elk artikel over stress waarschuwt je voor de gevaren en hoe je het hoort te vermijden. We zijn opgebracht met het…
Therapie tegen angst en stress: biofeedbackTherapie tegen angst en stress: biofeedbackMet je eigen bewustzijn angst en stress onder controle krijgen! Na 7 sessies met de biofeedback zou in principe iedereen…
Angst: definitie, soorten en behandelingAngst is een emotie die gekenmerkt word door gevoelens als: je niet op je gemak voelen, onrust en paniek. Er zijn nog ee…
Dwangstoornis: leren ontspannenDwangstoornis: leren ontspannenIemand die last heeft van een dwangstoornis, heeft veel last van stress. Door dwanggedachten en vaak ook het moeten uitv…

De geneeskracht van elfenbankje of trametes versicolorDe geneeskracht van elfenbankje of trametes versicolorElfenbankje is een paddenstoel die van nature voorkomt in Noord-Amerika en Europa. Ook in Nederland zie je deze plant vo…
De geneeskracht van Chinees vingerhoedskruidDe geneeskracht van Chinees vingerhoedskruidChinees vingerhoedskruid is een laag groeiend plantje met roodpaarse bloemen dat van nature voorkomt in China, Japan en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Satish Krishnamurthy, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Foto´s: wikimedia commons
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Jujube
 • http://de.wikipedia.org/wiki/Chinesische_Jujube
 • Afbeelding bron 1: Adolphus Ypey, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Taken by Fanghong, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.