De geneeskracht van braamblad

De geneeskracht van braamblad Iedereen kent bramen maar weinigen realiseren zich dat jonge scheuten van de braamstruik eveneens gegeten kunnen worden. Daarnaast is braamblad vaak gebruikt in theemixen. Voornamelijk jong, gedroogd braamblad wordt gebruikt om een theemix van meer medicinale eigenschappen te voorzien. Braamblad werkt licht urinedrijvend en kan meehelpen afvalstoffen uit het lichaam te voeren, het helpt bij lichte vormen van diarree, het kan een maagwandonsteking genezen en het heeft de eigenschap om aambeien te verdrijven. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening braamstruik / Bron: Martin Cilenšek, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening braamstruik / Bron: Martin Cilenšek, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Traditioneel gebruik

Een gorgeldrank van braamblad wordt traditioneel gebruikt om ontstekingen in de mond en keelholte mee op te lossen.

Eten als bestrijding van bramenstruik

Zelfs de wortel van bramenstruik kan worden gegeten; het moet wel lang gekookt worden. De bramenstruik wordt door vele experts beschouwd als een vervelende plant die te snel groeit. Maar wie geniet van de bladeren om thee te zetten, de vruchten om op te eten en jams en sauzen van te maken en de voedzame wortel om op te eten geeft de bramenstruik nauwelijks een kans om zich te ontwikkelen als voortwoekerende plant.

Naamgeving

In het Latijn wordt braam rubus fruticosus genoemd.

Braamblad als basis voor theemix

Van braambladeren worden de jonge bladeren of de jonge scheuten gebruikt. Deze kun je drogen voor later gebruik. Je kunt ze vervolgens verpoederen en in een afgesloten pot stoppen. Samen met andere gedroogde bladeren kun je je eigen kruidenthee maken. Andere voorbeelden van kruiden die je kunt drogen zijn: brandnetel, paardenbloemblad, bosaardbeiblad, weegbreeblad , vlierbloesem, munt, citroenmelisse, tijm, majoraan en lavendel.

Werkzame stoffen

Van de braamstruik wordt voor fytotherapeutische doeleinden het blad en de vrucht gebruikt. De geneeskracht van bramen is bij velen niet helemaal onbekend. Hier wordt verder enkel de geneeskracht van de bladeren van de braamstruik behandeld. In deze bladeren zitten de volgende werkzame stoffen: tanninen zoals dimere ellagitanninen, organische zuren waaronder barnsteen-, oxaal-, appel-, succine-, citroen- en melkzuur, flavonoïden, waarvan quercetine de meest belangrijke is, triterpenen, inositol en vitamine C. Verder bevat het braamblad hydrochinon, arbutine, sporen van etherische olie en methylsalicylaat.

Braamblad als adstringans

Braamblad beschikt over adstringerende of samentrekkende eigenschappen. Daarnaast zijn er bloedstelpende eigenschappen te ontdekken in het braamblad. Het is geen sterk werkend natuurmedicijn en daarom moeten braambladeren alleen bij lichte vormen van aandoeningen worden ingezet. Sommige fytotherapeuten schrijven het voor bij milde vormen van:
Braamblad / Bron: Frank Vincentz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Braamblad / Bron: Frank Vincentz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Diarree,
  • Dysenterie,
  • Gastritis of maagwandontsteking,
  • Aambeien,
  • Witte vloed,
  • Overmatige baarmoederlijke bloeding,
  • Bloed in de urine,
  • Memoptysis of bloedbraken.

Braamblad bij mond- en keelinfecties

Braamblad kan als mondspoelmiddel worden gebruikt bij tandvleesontstekingen en andere mondinfecties. Hiervoor maak je een sterk infuus dat je af laat koelen. Vervolgens kun je ermee gorgelen of je mond spoelen. De looistoffen of tanninen in braamblad zorgen voor een ontstekingsremmende werking. Het wordt door fytotherapeuten ingezet bij:
  • Tandvleesontsteking,
  • Keelpijn,
  • Wonden in de mond,
  • Infecties in mond- en keelholte.

Braamblad voor bloedzuivering

Gedroogd en verpoederd braamblad vind je vaak terug in kruidentheeën van medicinale aard. Braamblad werkt diuretisch oftewel vochtafdrijvend. Daarnaast is het bloedzuiverend. Samen met de ontstekingswerende eigenschappen kan braamblad door fytotherapeuten en kruidengeneeskundigen voorgeschreven worden bij de volgende indicaties:
  • Reumatische klachten,
  • Jicht,
  • Te weinig aanmaak van urine,
  • Preventie van nierstenen,
  • Zuiverende lentekuren.

Dosis en veiligheid

Er is een aantal manieren om deze geneesplant te gebruiken. Braambladeren zijn een veilig geneesmiddel. Bij onderstaande therapeutische doses zijn geen bijwerkingen bekend.
  • Infuus of thee: maak een afkooksel van 4.5 gram blad, laat het 2 minuten koken en vervolgens nog 10 minuten staan.
  • Thee: je kunt ook een thee of infuus maken van 40 gram balderen op een liter water.
  • Geconcentreerd glycerinemaceraat van jonge scheuten:
  • Uitwendig gebruik:
  • Afkooksel, van 10% vermengen met water.
  • Tinctuuroplossing 10%, vermengen met water of zalf.

Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bramen: een zomers fruitBramen: een zomers fruitZomers fruit. Heerlijk is dat, als het weer zomer wordt en overal in kraampjes en op de markten weer die heerlijke zomer…
Geneeskrachtige kruiden bij diarreeDiarree kan heel vervelend zijn. Iedere keer naar de WC rennen is al lastig genoeg, maar daarbij komt vaak buikpijn en h…
Frambozen uit de tuin of uit de winkelFrambozen uit de tuin of uit de winkelFrambozenplanten zijn samen met aardbeiplanten, de meest aangeplante fruitstruiken in de fruittuin of moestuin, omdat fr…
Wat doen tegen aambeien? Symptomen, behandeling en oorzakenAambeien zijn erg vervelend, vooral omdat ze zich voordoen op een vervelende plaats op het lichaam. Mensen schamen zich…

De geneeskracht van Chinees vingerhoedskruidDe geneeskracht van Chinees vingerhoedskruidChinees vingerhoedskruid is een laag groeiend plantje met roodpaarse bloemen dat van nature voorkomt in China, Japan en…
De geneeskracht van braakwortel of ipecawortelDe geneeskracht van braakwortel of ipecawortelBraakwortel is een plant van een halve meter hoog met witte bloemetjes en rode besjes. Hij groeit in Nicaragua, Costa Ri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frank Vincentz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=Rubus+fruticosus
  • Afbeelding bron 1: Martin Cilenšek, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Frank Vincentz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Anita Boer-Flissaard, 13-06-2015
Weer zo'n geweldige geneeskrachtige plant. Maar hoe staat het met de werking van de Braam zonder doornen? Reactie infoteur, 14-06-2015
Planten die worden doorgekweekt hebben doorgaans dezelfde medicinale eigenschappen als de oorspronkelijke planten. Maar eigenlijk zou het moeten worden onderzocht zodat de eventuele verschillen voor iedereen duidelijk zijn.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.