De geneeskracht van brandnetel

De geneeskracht van brandnetel Brandnetel is een heerlijke wilde groente. Daarnaast is deze prikkelbare plant een sterk geneeskrachtig kruid met een ruime verscheidenheid aan medicinale werkingen. Brandnetel is reeds duizenden jaren een geneeskruid. Hij komt oorspronkelijk uit Afrika en Azië en is tegenwoordig in heel de wereld te vinden. In het Latijn heet de plant urtica dioca. Urtica betekent branden en dioca tweehuizig, wat slaat op het feit dat een plant zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen bezit. Branden slaat uiteraard op het prikkende gevoel als je het blad vast pakt. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Brandnetel in de antieke tijd

De Griekse geneesheer Hippocrates uit het oude Griekenland, roemde de brandnetel om zijn diuretische eigenschappen en hij wist twee en een halve millennia geleden al dat de brandnetel als groente zeer voedzaam is. De antieke Romeinen waaronder Dioscorides, een Griekse geneesheer die voor de Romeinen werkte, hebben brandnetel beschreven als een geneesmiddel tegen verrekkingen, hondenbeten en giftige dierenbeten. Plinius de Oudere zag in dat de plant zo gezond was dat het verkoudheden buiten de deur kon houden. In het voorjaar was brandnetel om zijn grote voedzaamheid een extra geliefde groente. De Romeinen gebruikten brandnetel eveneens als een afrodisiac.

Brandnetel in de Middeleeuwen

In de Middeleeuwen werd brandnetel gebruikt tegen reumatische klachten. Het was een ingrediënt van liefdesdranken en Hildgard van Bingen vergeleek het netelvuur met liefdesvuur. Het werd aangewend om de bloedzuiverende werking. In de signatuurleer, de leer die ervan uitgaat dat het uiterlijk van een plant iets over de medicinale werking zegt, wordt gezegd dat de behaarde bladeren vertellen dat het goed is voor het haar en de haargroei.

Brandnetel in de Renaissance

Rembert Dodoens, de baanbrekende kruidenwetenschapper uit de 17e eeuw, schreef dat de brandnetel vochtafdrijvend was, menstruatiebevorderend en het hielp tegen zwellingen zoals een zwelling van de huig. Verder had het volgens Dodoens een stelpende werking op bloedingen. Het werd vooral tegen neusbloeding gebruikt.

Brandnetel in de moderne tijd

In de moderne tijd hebben Alfred Vogel, een Zwitsers kruidengeneeskundige en Mellie Uyldert brandnetel aangewezen als middel tegen voorjaarsmoeheid, bloedarmoede en huiduitslag. De plant is in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als voedsel toen er te weinig eten voorradig was. Je kunt ermee zelf kruidenthee maken, soep van koken of het bereiden zoals je spinazie in de maaltijd verwerkt.

Brandnetel goed voor haar en huid

De meeste medicinale werkingen uit de geschiedenis worden onderschreven door hedendaags wetenschappelijk onderzoek. De eerste geneeskrachtige eigenschap die in dit artikel behandeld wordt is het feit dat brandnetel goed is voor de huid. Het voorkomt en geneest huiduitslag, steenpuisten, acne, zweren en het gaat vette huid en haren tegen. Dat komt vooral door de hoge percentages foliumzuur of B11, B2(riboflavine), B5(pantthatheenzuur), calcium, zink, silicium en zwavel. Voor huid en haar helpt het zowel inwendig als uitwendig gebruik. Het is goed om brandnetel te eten of te drinken als brandnetelthee, of lotion dan wel tonicum op basis van brandnetel te gebruiken om de huid en het haar mee in te wrijven.

Goed om aan te sterken

Omdat brandnetel barst van de voedingsnutriënten is het een zeer goede plant tegen anemie of bloedarmoede, mineraaltekorten, zwakte, ouderdomszwakte, beenkrampen, voorjaarsmoeheid of na tijdens het herstel van een langdurige ziekte. Het werkt remineraliserend omdat het ijzer, silicium, calcium, kalium, boron, natrium, koper, magnesium, zink, zwavel, mangaan, chroom en nitraten bevat. Het helpt urinezuur uit het lichaam te verwijderen en is daardoor een geneesmiddel tegen jicht, artrose en reumatoïde artritis. Voor zwangere vrouwen is het extra goed om brandnetel te eten; het is een vitaliserend en remineraliserend tonicum en een uitmuntende bron van plantaardig ijzer..

Brandnetel onder microscoop / Bron: Pancrat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Brandnetel onder microscoop / Bron: Pancrat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Brandnetel goed tegen hooikoorts

Brandnetel is een versterkende plant tegen allergische aandoeningen zoals huisstofmijtallergie, hooikoorts en neusslijmvliesontsteking. Dat komt vooral door de immuunverbeterende werking van brandnetel. Er zitten onder andere de vitaminen A, C, B1, B2, B5, B11(foliumzuur) en vitamine E en K in. Daarnaast zit er biotine, looistoffen, eiwitten en een hele rits andere fytonutriënten waaronder kaemferol en quercetine.

Brandnetel goed voor de spijsvertering

Brandnetel werkt spijsverteringbevorderend. Daarom wordt het ingezet tegen indigestie of dyspepsie. Lever- en galaandoeningen kunnen eveneens genezen door regelmatig brandnetel als medicijn te gebruiken. Iceterus, de medische term voor geelzucht, wordt genezen met brandnetel. Een galblaasontsteking en galwegenontsteking worden ook door het medicinaal gebruik van brandnetel verholpen. Het is een prima groente om te eten als je last hebt van chronische constipatie.

Brandnetel goed voor de botten

Broze nagels, kraakbeenslijtage en osteoporose worden door het innemen van brandnetel tegen gegaan. Met name boron levert aan de botopbouw een belangrijke bijdrage. Dit mineraal compenseert calciumverlies. De combinatie van boron, zwavel, zink, silicium en calcium is extra goed voor de botten.

Brandnetel in de natuur / Bron: Trish Steel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Brandnetel in de natuur / Bron: Trish Steel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Brandnetelwortel tegen plasproblemen

Sinds enkele jaren weten we dat de wortel van brandnetel goed is tegen ziekten die te maken hebben met het urineren. Brandnetelwortel vergemakkelijkt het plassen voor wie daar problemen mee heeft. Prostaathypertrofie, plasproblemen en prostatitis worden opgelost door brandnetelwortel medicinaal te hanteren. Mensen die frequent in kleine beetjes plassen, ´s nachts vaak het bed verlaten om te plassen, hun aandrang moeilijk kunnen bedwingen, het gevoel hebben niet alles te hebben uitgeplast, een zwakke of verspreide staal hebben of langdurig nadruppelen zijn geholpen door regelmatig brandnetelwortelthee te drinken of op een andere manier brandnetelwortel als medicijn in te nemen.

Consulteer de fytotherapeut

Wie brandnetel als geneesmiddel wilt gebruiken kan het best een consult nemen bij een fytotherapeut. Extracten van brandnetel en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover adviseren. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van brandnetel zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt veel gebruikt in de fytotherapie.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf brandnetelthee makenZelf brandnetelthee makenDe meeste mensen kennen brandnetels voornamelijk als die prikkende, vervelende plant die je overal en nergens tegenkomt.…
De geneeskracht van brandnetelzaadDe geneeskracht van brandnetelzaadBrandnetelzaad kun je oogsten. Veel mensen zeggen dat je geen brandnetels meer moet eten als er zaad aan hangt maar het…
Gezonde haren met brandnetelsBrandnetel is vaak één van de vervelendste onkruidsoorten: het groeit snel en het uittrekken is geen pleziertje. Toch he…
Brandnetel, ongewenst maar ook geneeskrachtigBrandnetel, ongewenst maar ook geneeskrachtigVoor veel mensen is de brandnetel een plantje waar men niet vrolijk van wordt. Het geeft bij aanraking een branderig gev…

De geneeskracht van gevlekt longkruidDe geneeskracht van gevlekt longkruidGevlekt longkruid is niet alleen een mooie plant om te zien maar het heeft bovendien een geneeskrachtige werking. Je kun…
Bronnen en referenties
Reacties

R., 20-07-2016
Blijven de geneeskrachtige eigenschappen (oa de immuunverbeterende en remineraliserende werking) behouden bij verhitting, denk aan brandnetelthee (biologisch)?
Vriendelijke groet, R. Reactie infoteur, 02-09-2016
Bij kortstondige verhitting blijven vrijwel alle mineralen en geneeskrachtige eigenschappen behouden.

Hub Kuypers, 02-05-2016
Ik wil meer weten over kruiden gezondheid ook wil ik meer weten over kruiden om ongedierte zoals katten vlooien op de katten zelf en in huis te vermijden. Reactie infoteur, 07-09-2016
Je zou kunnen denken aan het besprenkelen van katten of de vloer met water van lavendelolie of lavendelthee. Ook kan je proberen venkelzaadolie of venkelzaadthee te gebruiken. Dat kan helpen bij kattenvlooien.

K. van Oosten, 24-02-2015
Goede dag.
Ik gebruik sinds enkele maanden 1 eetlepel brandnetelwortel per dag als thee tegen een vergrote prostaat en helpt prima. Mijn vraag is of er nog bijwerkingen aan zitten en of ik deze thee mag blijven gebruiken.
Mvgr. Reactie infoteur, 04-05-2015
Nee er zijn geen bijwerkingen.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.