De geneeskracht van Ho shou wu of fo ti

Ho shou wu is een kruidachtige klimplant die vier meter hoog kan worden. Hij is inheems in Vietnam, China en Japan. Zijn bladeren zijn drie tot zeven centimeter lang. De wortel wordt gebruikt om zijn medicinale eigenschappen. Het is een middel uit de Chinese traditionele geneeskunde. Het gaat onder andere ouderdomsverschijnselen tegen. Vraag een Chinees waar dit kruid voor dient en het eerste wat hij of zij zal zeggen is: het maakt je haar zwarter. Ho shou wu wordt al eeuwenlang gebruikt om het grijs worden van haar tegen te gaan.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Naamgeving ho shou wu

De Latijnse naam van deze plant is Fallopia multiflora. Fo ti is een andere Chinese naam. In het Nederlands houden we vaak de Chinese naam ho shou wu aan maar in het Engels zegt men ook wel Chinese knotweed of Chinees knoopkruid. Ho shou wu betekent in het Chinees ´De zwartharige man´. Ooit was er een man van 60 die aan alle kanten ziek was. Hij ontdekte op een gegeven moment deze geneesplant en werd weer als jong. Hij knapte op van alle ziekten, vond zijn potentie terug, kreeg vier kinderen en werd uiteindelijk 132 jaar. Meestal worden namen gegeven aan planten die het makkelijk maken om te onthouden wat de geneesplant doet. Iedere Chinees denkt aan dit verhaal over de zwartharige man en begrijpt dan waarvoor het middel dient.

Een jaar vasten op ho shou wu

Ho shou wu is vooral beroemd om het feit dat het grijsverkleuring van het haar kan omkeren. Er is een legende in China dat een grijsharige generaal was veroordeeld voor een serieuze wetsovertreding tot het zitten in een ondergrondse cel voor een jaar. Hij kreeg geen voedsel noch water. Na een jaar gingen de gevangenisbewaarders naar de man toe om zijn stoffelijk overschot te verwijderen. Tot hun verbazing was de generaal nog in leven. Hij had zelfs geen grijs haar meer maar gewoon zwart haar. Het bleek dat de generaal zich in leven had gehouden door de wortel van ho shou wu te eten.

Li Cheng Yuen(1677-1933) / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Li Cheng Yuen(1677-1933) / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

256 jaar worden

In een artikel uit Time magazine van 1933 wordt gewag gemaakt van het bestaan van een man die 256 jaar is geworden, Li Cheng Yuen. Hij vertelde de journalisten dat hij de laatste honderd jaar van zijn leven diverse kruiden dagelijks had gebruikt. Daaronder waren ho shou wu, panax ginseng, gotu kola, goji-bessen en chinees zoethout. De man was een taoïst, martial arts meester en kruidenexpert. Veel van zijn familieleden werden over de 100. Voor de 20e eeuw had niet iedereen een geboortecertificaat dus kan niet wetenschappelijk worden bewezen hoe oud iemand daadwerkelijk was. Er is een document uit 1827 waarin de beste man door de Chinese staat wordt gefeliciteerd met zijn 150e verjaardag en een document van 50 jaar later waarin hij wordt gefeliciteerd met zijn 200e verjaardag.

Inhoudsstoffen en werkingen

Van ho shou wu wordt uitsluitend de wortel gebruikt. De belangrijkste stoffengroep hierin is anthraquinonen. Verder bevat het fenolische glucosiden, tetra-hydroxystilbeen, tanninen, fosfolipiden zoals lecithine, allantoïne en mineralen. In 2003 werd voor het eerst in de wetenschap bewezen dat ho shou wu een oestrogeenactiviteit heeft. Oestrogeen is een bio-identiek hormoon dat de vruchtbaarheid reguleert. In de traditionele Chinese geneeskunde staat ho shou wu bekend als een adaptogeen; een stof die het aanpassingsvermogen van de mens voor veranderende omstandigheden van buitenaf vergroot. Verdere werkingen zijn: verjongend, weerstandsverhogend, zenuwversterkend, antibacterieel, antioxidant, afrodisiacum, weekmakend, chlagoog, laxerend, samentrekkend, bloedversterkend, hartversterkend, bloedsuikerverlagend, nierversterkend en kalmerend.

De hieronder beschreven werkingen zijn niet allemaal wetenschappelijk geverifieerd, enkel in de praktijk ervaren.

Voor de spijsvertering

Ho shou wu is een kruid dat de lever beschermt tegen schade door giftige stoffen, chemicaliën, pesticiden, alcohol en drugs. Het versterkt de functie van de lever en de gal doordat het galvorming stimuleert. Door gal gaat de lever beter werken. Het vermindert darmirritatie en constipatie door uitdroging. Ook is het een kruid dat de bloedsuikerspiegel verlaagt. Daarom is het een interessant middel voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus. In de kruidengeneeskunde wordt ho shou wu vaak gecombineerd met gember.

Goed voor het bloed

Ho shou wu verlaagt de bloeddruk. Daarnaast voorkomt het dat cholesterol in het bloed gaat oxideren. Hierdoor is het een middel tegen aderverkalking. De bloedscirculatie in de hersenen wordt eveneens verbeterd wat het een middel bij duizeligheid maakt. Andere ziekten van het bloed die met gebruik van ho shou wu behandeld kunnen worden zijn anemie en tinnitus.

Goed voor de hersenen

Monoamine-oxidase is een proces in de hersenen wat tot veroudering leidt. Deze geneesplant remt dit proces af. Ho shou wu verhoogt het energieniveau in de mens en zorgt er eveneens voor dat men meer stressbestendig is. Bij slapeloosheid en zenuwuitputting is het een veel ingezet middel. Het is een tonicum, een aansterkend middel voor oudere mensen en voor hen die net een operatie achter de rug hebben. Daarnaast is het een middel dat het geheugen verbetert. Mogelijk is het een goed middel bij de ziekte van alzheimer en bij parkinson. Het versterkt de werking van de hersenen in het algemeen.

Goed voor de weerstand

Omdat ho shou wu een adaptogeen en antioxidant is, werkt het weerstandsverhogend. Als het immuunsysteem beter werkt worden alle ziekten efficiënter buiten de deur gehouden. Het activeert de T-cellen en macrofagen, die beide een belangrijke rol spelen in ons immuunsysteem. De afscheiding van de hormonen in de bijnieren en de schildklier wordt versterkt.

Voortplantingsstelsel

Mensen vragen zich wel eens af waarom er zo veel Chinezen zijn. Een van de redenen is wellicht dat Chinezen veel weten over planten die de lust opwekken. Ho shou wu is een tonicum voor de sexorganen. Het wordt ingezet bij een lage potentie, laag spermagehalte, onvruchtbaarheid en overgangsperikelen. Wat dat laatste betreft is het feit dat de wetenschap heeft ontdekt dat er oestrogeen in deze geneesplant zit een onderbouwing.

Bij zwakke nieren

Ho shou wu wordt vooral ingezet bij zwakke nieren. Wie aan nierzwakte leidt, leidt vaak ook aan laag libido, vervroegd grijs haar krijgen, zwakke knieën en slecht zicht. Ho shou wu wordt van oudsher ingezet bij deze ziekten. Omdat langdurig gebruik van ho shou wu tot bijwerkingen kan leiden, is het verstandig dit kruid af te wisselen met andere nierkruiden zoals kumis kucing.

Ho shou wu zet grijs haar om in je natuurlijke haarkleur.

Bijwerkingen

Ho shou wu is helaas geen kruid zonder bijwerkingen. Langdurig gebruik kan tot leverschade leiden. Verder kan er een afhankelijkheid ontstaan van dit middel als het gaat om het laxeren. Ho shou wu bevordert de stoelgang maar als het te vaak wordt ingenomen, wordt de stoelgang moeilijker als er wordt gestopt met het gebruik van deze geneesplant. Een andere bijwerking is dat de stoelgang iets te snel gaat; er kan diarree ontstaan. Ho shou wu moet vanwege mogelijke interacties niet gebruikt worden door mensen die statines, tetracycline of acetaminofen gebruiken.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grijs haar voorkomen, verhelpen en behandelenGrijs haar voorkomen, verhelpen en behandelenDe oorzaak voor grijs haar kan veelzijdig zijn: erfelijkheid, stress, slechte voeding, gebrek aan vitamines, chemo en ee…
Beauty: wat te doen met grijs haar?Beauty: wat te doen met grijs haar?De een vindt grijs worden geen probleem en de ander wel. De een krijgt een mooie kleur grijs haar en de ander niet. Maar…
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Waar of niet waar? Fabels en feiten over grijs haarWaar of niet waar? Fabels en feiten over grijs haarVoor velen geldt grijs haar als een symbool van wijsheid en ervaring, anderen haten het krijgen van grijze haren omdat z…

De geneeskracht van bijenkorfjeDe geneeskracht van bijenkorfjeBijenkorfje wordt verkocht als sierplant. Het kent een paarse bloemetjes die bloeien van mei tot september. De jonge bla…
De geneeskracht van colloïdaal zilverDe cowboys in het wilde westen hadden vroeger altijd een zilveren munt op zak die ze meekookten met het water als ze kof…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Polygonum_multiflorum
  • Bijwerkingen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2871557/
  • Twee legenden: http://www.secrets-of-longevity-in-humans.com/fo-ti-root.html
  • Oestrogeenactiviteit: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12970265
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Li_Ching-Yuen
  • Foto´s: Publieke domein
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Reactie

Theo, 01-04-2016
Waar kan ik dit kruid (Ho shou wu of fo ti) kopen? vinden? Reactie infoteur, 08-09-2016
Bij een Chinese winkel als deze ook medicinale producten heeft, of bij een internetwinkel.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.