Kaas een potentieel gevaar
Kaas is gezond, maar niet voor iedereen. In kaas zitten allerlei biogene aminen zoals tyramine en histamine. Deze kunnen allerlei vervelende verschijnselen en ziekten veroorzaken. Wij Nederlanders zijn enorme kaaskoppen. We eten veel kaas, liefst bij alle drie de reguliere maaltijden en ´s avonds als een snack. Helaas valt kaas niet voor iedereen goed. Vooral in kaassoorten zoals camembert en roquefort zitten veel allergenen stoffen, maar ook in cheddar kaas of onze eigen vertrouwde jonge en oude kaas huizen biogene aminen die voor allerlei reacties en ziektebeelden kunnen zorgen. Het is overigens zo dat kaas daarin niet alleen staat; diverse medicijnen kunnen dezelfde symptomen veroorzaken als kaas.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Stinkende bisschopskaas /
Bron: Jon Sullivan, Wikimedia Commons (Publiek domein)Inhoud:
Kaas en poreus maagslijmvlies
Voor een klein percentage van de mensen is kaas een voedingswaar met bijwerkingen. Zij kunnen dit product beter mijden. Soms is de oorzaak van het probleem ontstoken darmen of ontstoken darmslijmvlies. Dat komt steeds vaker voor. Dit is ook de oorzaak van andere voedselintoleranties zoals glutenontolerantie. Wat er gebeurt is het volgende: sommige voeding zoals mayonaise, of sommige medicijnen zoals antibiotica of NSAID´s kunnen het maagslijmvlies beschadigen door te zorgen voor kleine infecties waardoor het maagslijmvlies niet meer optimaal werkt. Het maagslijmvlies wordt poreus. Hierdoor worden stoffen die normaal gesproken niet in het lichaam worden opgenomen wel in het lichaam aangetroffen. Deze stoffen kunnen allerlei infecties op celniveau veroorzaken of acute reacties uitlokken zodat we een ziektebeeld hebben wast gerelateerd is aan een voedselintolerantie.
Hartkloppingen
Hartkloppingen of toename van de frequentie van de hartslag zijn een mogelijk gevolg van veel kaas eten. Daarnaast kan je het gevoel hebben dat het hart veel te zwaar klopt. De kloppingen in de pols kunnen eveneens veel harder aanvoelen dan normaliter. Deze veranderingen in het hart en de hartslag hebben te maken met het zenuwstelsel. De sympathicus en de parasympathicus zijn twee zenuwstrengen die veelal een elkaar opheffende werking hebben. Door het innemen van biogene aminen in kaas kan de sympathicus overgeprikkeld raken waardoor de hartkloppingen en aanverwante verschijnselen hun intrede kunnen doen.
Alcohol versterkt het allergene effect
Alle medicinale effecten die door kaas worden veroorzaakt worden versterkt door alcohol. Ten eerste bevat alcohol net als kaas biogene aminen, soms zelfs exact dezelfde. Dat heeft te maken met het feit dat beide producten ontstaan door een gistingsproces. Verder is alcohol een vrijmakende stof voor biogene aminen. Sommige experts noemen het een biogene-aminen-liberator. Liberator betekent letterlijk ''vrijmaker''.
Hyperventilatie
Hyperventilatie wordt gekenmerkt door een aantal lichamelijke sensaties zoals benauwdheid en hevig ademhalen. Er zijn nog steeds artsen die denken dat hyperventilatie alleen door psychische oorzaken tot stand komt. Er zijn echter tal van voedselsoorten met allergene stoffen die hyperventilatie veroorzaken. Het zou zinvol zijn als er wetenschappelijk onderzoek komt naar hoe kaas en andere voedingswaar kan leiden tot hyperventilatie. Het kan het gebruik van medicijnen uitsparen als je geen kaas eet. Als tienduizenden mensen in plaats van medicijnen gebruiken hun dieet aanpassen, scheelt dat de maatschappij enorm veel geld.
Huidprikkelingen
Huidprikkelingen, dat is het gevoel van kleine prikjes in de huid, is een zeer vervelend ziektebeeld. Aan de huid valt niks te zien maar het doet wel ontzettende pijn. Dermatologen en neurologen kunnen mensen vaak niet helpen omdat zij niet zijn opgeleid met de kennis dat voedingswaar zoals kaas voor sommige mensen een ernstige allergene werking vertoont.
Galbulten
Galbulten kunnen het gevolg zijn van het eten van kaas, vis, garnalen of eieren. Overigens geldt er dikwijls voor voedingsallergie dat men allergisch is voor meerdere voedingssoorten. Het gaat niet zozeer om de voeding maar om de stoffen die erin zitten. In de huid zitten mestcellen en deze bevatten stoffen die we biogene aminen noemen. Wanneer een voedingsstof deze biogene aminen losmaakt, kan er een allergische reactie ontstaan zoals rode, vlekkerige huid of galbulten. Galbulten zijn beter bekend onder de naam netelroos en kan niet alleen door allergene voeding maar ook door medicijnen, fysieke prikkels en insectenbeten worden veroorzaakt.
Loomheid
Loomheid is bij uitstek een aandoening van het zenuwgestel. Biogene aminen werken direct op de zenuwen. Vandaar dat er ook sprake kan zijn van een verlamd gevoel in armen en benen of van slaperigheid. We missen ineens energie. Dat heeft vaak niks met slecht slapen of onoorbare luiheid te maken, maar wel met een voedselintolerantie. Je komt erachter door kaas uit je menu te schrappen voor minimaal vier maar liever nog zes weken. Als je in die tijd geen problemen meer hebt met slaperigheid, weet je dat het aan de kaas kan hebben gelegen. Wat je vervolgens doet is weer kaas eten. Als je dan weer net zo moe wordt als zes weken ervoor, weet je zeker dat het aan de kaas ligt. Nu heb je een bewijs dat kaas laten staan voor jou een medicinale werking heeft.
Camembert bevat veel meer tyramine dan andere kaassoorten. /
Bron: Jon Sullivan, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bekende biogene aminen die bij overtal voor problemen kunnen zorgen zijn: tyramine,
histamine en serotonine.
Afkeer van zintuiglijke prikkels
Sommige mensen kunnen slecht tegen harde geluiden. Anderen worden vrijwel verblind als de zon op een wit oppervlak schijnt. Dit scherpe licht, de felle witte reflectie kan pijn doen aan de ogen waardoor het soms dagenlang iets moeilijker is om te kijken. De ogen zijn een gevoelig uiteinde van ons zenuwstelsel. Daarnaast staan ze in verband met de lever. Als de lever ziet dat er te veel van een bepaalde stof in het bloed zit, kan het een uitweg zoeken via de huid, de keel en de ogen. De
huid communiceert met de lever, net als keel en ogen. Vandaar dat leveraandoeningen in verband staan met deze overige organen.
Sterke bloeddrukverhoging
De bloeddruk wordt verhoogd als de spieren rond de bloedvaten worden aangespannen. Door een verandering in het zenuwstelsel kan dit gebeuren en deze verandering wordt onder andere door kaas teweeg gebracht. Dat gebeurt niet bij iedereen, alleen bij mensen die er extra gevoelig voor zijn.
Hoofdpijn en migraine
Omdat de biogene amine tyramine de bloedvaten vernauwt kan het de bloedvaten in het hoofd vernauwen waardoor hoofdpijn ontstaat. Overigens doet tyramine dit po zich niet maar deze vrije amine zorgt ervoor dat er veel adrenaline en noradrenaline wordt aangemaakt in het lichaam, waardoor de hoofdpijn kan ontstaan. Je kunt binnen een uur last hebben van een acute migraine-aanval door het eten van kaas. Deze acute aanval kan gepaard gaan met misselijkheid en overgeven.
Roquefort bevat meer biogene aminen dan gemiddeld. /
Bron: Jon Sullivan, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tintelingen in handen en voeten
De handen en de voeten zijn de uiteinden van de zenuwbanen. Vandaar dat biogene aminen die vooral inspelen op het zenuwgestel schade aanrichten op deze lichaamsdelen. In het verlengde hiervan kunnen ook de armen en benen worden getroffen door een overprikkeling van de zenuwuiteinden. Mensen die hiervan last hebben krijgen allerlei tintelingen die het dagelijks leven veronaangenamen.
Verdoofd gezicht
Sommige mensen hebben een doof of verdoofd gevoel vanaf de ogen tot de mond, na het eten van kaas. Dat lijkt een beetje op een verdoving bij een tandarts. Je kunt je mond en je huid niet meer goed voelen. Ook dit is duidelijk een aandoening die te maken heeft met een overtal aan biogene aminen in het lichaam aangezien deze op het zenuwgestel inwerken.