Is aloë vera echt zo’n wonderproduct?
Aloë vera kennen de meeste mensen als product wat in lekkere en gezonde crèmes wordt verwerkt en waar we een zacht huidje van krijgen of mogen behouden. Er worden nogal wat krachten in dit kader aan de aloë vera plant toegeschreven, maar wat weten we nu precies van deze plant en wat voor gezondheidsaspecten worden er aan de plant toegeschreven?
De basis
Aloë vera is een vetplant uit de affodilfamilie, ofwel Asphodelaceae (er zijn meerdere soorten). De stam is houtachtig en kort (max. 50 cm hoog). Aan de basis zitten uitlopers die zich vertakken. De bladeren zijn dik en “vettig” met een blauwgroen kleur. De bladeren lopen in een punt toe en om het blad heen zitten een soort hoornachtige tanden. De punten zijn vaal blauwgroen.
De bloeiwijze is mooi trossig en kan tot zo’n 90 centimeter lang worden. De ongeopende bloemen (rood en geel) staan gesloten naar boven gericht, maar de oudere bloemen groeien met de vergroeide bloembuizen naar beneden.
Oorsprong
Men weet het niet zeker, maar gaat er vanuit dat de aloë vera soorten oorspronkelijk uit Arabië of Noord Afrika komen (hoewel er ook mensen beweren dat de plant oorspronkelijk uit Zuid Afrika komt). Tegenwoordig wordt de plant ook gekweekt in de Middellandse zee landen, Indonesië, Aruba en Mexico.
De plant groeit relatief eenvoudig op eenvoudige zandgrond, logisch want de plant vindt een oorsprong als woestijnplant.
Gezondheidsaspecten
Het sap van de plant krijgt nogal wat kwaliteiten toegedicht en wordt veelvuldig in cosmetica verwerkt. De manier waarop het sap wordt geoogst is eenvoudig. De dikke vettige bladeren worden afgesneden en het sap loopt eruit en wordt opgevangen.
Wat zit er in de plant?
Er zitten nogal wat stoffen in die goed zijn voor de mens, te weten:
- Vitamine B1, B2, B3, B11 en B12
- Vitamine C
- Vitamine E
- Calcium
- IJzer
- Zink
- Kalium
- Natrium
- Mangaan
- Magnesium
- Seleen
- Koper
- Fosfor
- Zwavel
- Strontium
- Kobalt
- Tin
Wat doet de plant inwendig voor de mens?
Als je obstipatie hebt kan aloë vera helpen, het werkt sterk laxerend. Het wordt ook ingezet als mensen het zogenaamde prikkelbaardarmsyndroom hebben. Ook bij de ziekte van Crohn wordt aloë vera nogal eens ingezet.
Het wekt de eetlust op, dus kan ook bij mensen met bijvoorbeeld anorexia gegeven worden. Verder werkt het ontgiftend en kan het helpen bij bloedarmoede en een verlaagde weerstand. Tenslotte kan aloë vera menstruatie bevorderen.
Bron: Birgit H, Pixabay Wat doet de plant uitwendig voor de mens?
Aloë vera is een soort eerste hulpmiddel en is multifunctioneel. Te denken valt aan:
- Stimuleert de doorbloeding
- Infectie werend
- Ontstekingsremmend
- Revitaliserend voor het haar
- Pijnstillend
- Hydraterend
Toe te passen in crèmes, lotions en maskers.
Het wordt gebruikt voor:
- Droge, schilferende (hoofd-) huid en rimpelvorming
- 1e en 2e graad brandwonden en bij zonnebrand
- Stralings- en vrieswonden
- Schaaf- en snijwonden
- Ouderdoms-, lever- en pigmentvlekken
- Aambeien
- Artritis en reuma
- Striae en littekens
Tot slot
In verschillend crèmes is aloë vera verwerkt en misschien zelfs wel commercieel uitgebuit, maar dat neemt niet weg dat de plant echt werkende stoffen bevat. Als je het als geneesmiddel gaat gebruiken, overleg dan wel met een professional en ga niet zelf zomaar aan de slag.