Natuurgeneeskundige oplossingen als je een burn-out hebt

Heel veel mensen in Nederland krijgen te maken met de vervelende situatie dat ze mentaal en fysiek opgebrand zijn (een burn-out hebben). De oorzaak is dat ze te lang teveel van hun lichaam en geest eisen. Je kent het beeld wel: alsmaar doorgaan, keihard werken in een veeleisende baan met stress en competitie. Thuis kinderen opvoeden, naar allerlei hobby's brengen. Een huishouding voeren. De drang om te voldoen aan een ideaalbeeld waarin alles aanwezig is en alles perfect moet. Nooit eens een moment tijd of rust. Dit tempo houdt niemand eeuwig vol. Het resultaat is totale uitputting van lichaam en geest. Ze zijn opgebrand. Gelukkig biedt de natuurgeneeskunde verschillende mogelijkheden om er weer bovenop te komen.

Wat voel je als je opgebrand bent?

Het belangrijkste symptoom is dat je geen energie meer hebt. Je bent altijd moe en kunt helemaal niets meer opbrengen. Emotioneel gezien kun je ook niets hebben. Bij het minste of geringste word je boos, verdrietig of angstig. Als de situatie ernstig is, ben je heel moe, maar kun je niet meer slapen, waardoor alles nog erger wordt. De oorzaak is dat je bijnieren zijn uitgeput. Volgens de shiatsu, een Japanse manuele therapie die het zelfherstellend vermogen van het lichaam bevordert, zijn je nieren je energiecentrum en verantwoordelijk voor de energievoorziening van al je organen. Als die energievoorziening dus niet goed werkt en je organen dus niet genoeg voeding krijgen, kun je je voorstellen waarom je je zo slecht voelt.

Hoe kom je er weer bovenop?

Je lichaam geeft het zelf aan: het wil uitrusten. Geef daaraan toe. Zorg ervoor dat je uitgeputte nieren weer brandstof krijgen. Dat gebeurt in de eerste plaats door uitrusten en slapen. Daarnaast is de juiste voeding uitermate belangrijk. Eet verse groente van het seizoen en snij en kook het zelf. Eet volle granen zoals gierst of bruine rijst, zij zitten boordevol mineralen en vitaminen en ontgiften je lichaam. Ze stabiliseren je bloedsuikerspiegel. Vermijd alle geraffineerde producten en vooral witte suiker. Peulvruchten zoals adukibonen, linzen, kikkererwten staan erom bekend dat ze uitermate geschikt zijn om je nieren te voeden. Uiteraard alles biologisch.

Om je een handje te helpen kun je ook als aanvulling een voedingssupplement slikken zoals rhodiola (=adaptageen) of ginseng. Beiden helpen om je nieren weer aan te vullen. Ze zijn voor het vergroten van je geestelijke en lichamelijke uithoudingsvermogen en voeden je bijnier. Je kunt tegelijkertijd een shiatsutherapeut bezoeken. Hij/zij zal door middel van drukpunten je nieren en andere systemen in je lichaam stimuleren om ervoor te zorgen dat je weer in balans komt en weer kunt slapen.

Je leven aanpassen

Deze periode van uitputting is niet alleen maar slecht nieuws. Dit is dé kans om je leven eens onder de loep te nemen. Analyseer welke veranderingen je in je levensstijl zou kunnen aanbrengen om te zorgen dat je meer in balans komt en dat je niet opnieuw opgebrand raakt. Maak eens een reis naar binnen. Ga gewoon ergens zitten, doe je ogen dicht en voel wat er allemaal naar boven komt. Het enige dat je doet is het volgen van je adem, verder niets. Als je het makkelijker vindt, kun je ook samen met anderen mediteren. Er zijn tegenwoordig genoeg plaatsen waar je dat kunt doen.

Do-in

Als je nog te onrustig bent, kun je ook op een andere manier proberen om naar binnen te reizen. Do-in, ook wel tao yoga genoemd, is een zeer effectieve bewegingsleer die door middel van zelfmassage, strekkingen, ademhalingsoefeningen en meditatie ervoor zorgt dat de energie in je lichaam in balans komt. Do-in is nauw verbonden met shiatsu. Het is eigenlijk een soort zelf-shiatsu. Hoe langer je do-in beoefent, hoe groter het effect voor je mentale en fysieke gezondheid.

Zelf verantwoording nemen

De conclusie is dat je zelf van alles eraan kunt doen, maar dat je wel bereid moet zijn om veranderingen te accepteren in je levensstijl en misschien zelfs in je levensvisie. Het goede nieuws is dat de burn-out ervoor gezorgd heeft dat je een schat aan nieuwe ervaringen hebt gekregen.
© 2015 - 2024 Shiatsusan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adaptogene kruiden tegen stress en voor lichamelijke balansAdaptogene kruiden tegen stress en voor lichamelijke balansAdaptogene kruiden zijn kruiden die kunnen zorgdragen voor meer balans in het lichaam, onder andere door de stressrespon…
Rhodiola gebruiken tegen stress en innerlijke onrustRhodiola gebruiken tegen stress en innerlijke onrustRhodiola rosea is een van de adaptogene kruiden. Dit houdt in dat het gebruikt kan worden om fysiologische processen te…
Rhodiola, een kruid dat werkt tegen stress en depressieRhodiola, een kruid dat werkt tegen stress en depressieRhodiola is een adaptogeen kruid, hetgeen betekent dat het voor meer balans in het lichaam kan zorgen en zich kan aanpas…
Middelen tegen moeheid: rhodiola, ginseng en spirulinaMiddelen tegen moeheid: rhodiola, ginseng en spirulinaMiddelen tegen moeheid. We voelen ons allemaal weleens vermoeid of futloos, vooral na een periode van zware lichamelijke…

Slapeloosheid oplossen met oosterse geneeskunst en kruidenSlapeloosheid oplossen met oosterse geneeskunst en kruidenChronische slapeloosheid is een hardnekkig probleem dat je leven kan ontwrichten. Als je niet slaapt, kun je nauwelijks…
Muziektherapie als alternatieve behandelingHet gebruik van muziek tijdens het genezingsproces is geen nieuw concept. Reeds in de oudheid werd muziek gebruikt om to…
Shiatsusan (4 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.