De geneeskracht van azijn bij lichamelijke ongemakken

De geneeskracht van azijn bij lichamelijke ongemakken Azijn is vloeistof die ontstaat als gegiste producten verzuren door bacteriën. Er ontstaat dan een vloeistof die azijn wordt genoemd. Azijn is niet alleen te gebruiken als smaakmaker, maar ook inzetbaar bij verschillende kwalen en aandoeningen. Het is een goed werkend ontsmettingsmiddel en gaat bacteriën en schimmels tegen. We kennen het ook als schoonmaakmiddel, maar azijn heeft nog veel meer krachtige werkingen.

Verschillende soorten azijn

Er zijn over de hele wereld verschillende soorten azijn te vinden, maar niet elke azijn is overal te verkrijgen. Zo maken ze op de Filipijnen azijn van suikerriet, terwijl ze in Thailand azijn maken van kokosnoot. In China en Japan maken ze azijn van kleefrijst en water, zo heb je dan rode, witte of zwarte rijstazijn. Deze azijn wordt al duizenden jaren gebruikt om hun roerbakgerechten op smaak te brengen. In andere delen van de wereld maken ze azijn van aardappels, noten, dadels, honing en bessen. Dichterbij ons land kennen we weer wijnazijn en sherryazijn, deze worden van druiven wordt gemaakt. Ook appelazijn is erg bekend. De witte azijn, die we kennen als schoonmaakmiddel wordt van granen gemaakt.

Bron: Wicherek, PixabayBron: Wicherek, Pixabay
Appelazijn
Deze azijn wordt over het algemeen het meest aanbevolen, omdat deze gezonder is dan de andere azijnen. Dit komt doordat in appelazijn appels zitten die gefermenteerd zijn. Fermentatie is het veranderen van de grondstof van het product. De appel wordt veranderd door warmte en zuurstof. Hierdoor ontstaat er bij appels pectine en dit is weer goed voor een gezonde spijsvertering. Daarnaast bevatten appels van nature appelzuur, wat samen met het magnesium in ons lichaam, erg goed helpt tegen pijn en vermoeidheid.

Azijn of edik

Azijn en edik worden nogal eens met elkaar verward, maar er zit wel iets verschil in. Bij azijn zit er meer dan vier procent azijnzuur in, terwijl dit bij edik niet het geval is. Edik bevat dus minder azijnzuur en is daardoor milder en minder overheersend dan azijn. Edik is erg populair in de professionele keukens van ons land, omdat gerechten waarbij edik wordt gebruikt niet gezoet hoeven te worden met suiker, om de zure smaak eruit te halen.

Schoonmaakazijn

De zuren van azijn lossen kalk en vetten op. Wil je azijn gebruiken om iets te ontkalken zoals een koffiezetapparaat, dan kun je azijn gebruiken. Maar het beste is om hiervoor de witte schoonmaakazijn te gebruiken, omdat hierin bijna drie keer zo veel azijnzuur zit dan normale azijn. Schoonmaakazijn kun je hierdoor niet gebruiken voor consumptie. Ook kun je schoonmaakazijn gebruiken als ontstoppingsmiddel.

Waarvoor kun je azijn nog meer gebruiken

In de Eerste Wereldoorlog werd azijn al gebruikt om de wonden schoon te maken en materialen mee te desinfecteren. Azijn werkt namelijk heel erg goed tegen bacteriën en schimmels, vandaar dat azijn ook erg goed helpt bij schimmelinfecties. Ook werkt azijn goed op de haren en de huid. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als haarspoelmiddel, zodat de laatste restjes shampoo of conditioner uit je haren gaan. Ook werkt het heel goed tegen roos en een jeukende hoofdhuid. Als je je haar en hoofd spoelt met azijn, kalmeert het de huid. Azijn wordt veel gebruikt in de keuken als dressing in salades, vaak wordt dan de azijn vermengd met olie en andere kruiden. Voor het maken van mosterd is azijn een basisingrediënt. De milieuvriendelijke landbouw maakt daarnaast veel gebruik van azijn om onkruid te bestrijden. Het sterke onkruid akkerdistel is heel erg gevoelig voor azijn en met een mengsel van vijf procent azijn toegevoegd aan water, kan de akkerdistel volledig bestreden worden.

Lichamelijke ongemakken

Azijn kan ook gebruikt worden bij lichamelijke klachten en ongemakken. Azijn staat bekend om zijn antischimmel en ontsmettende werking en kan daarom gebruikt worden bij allerlei kwalen, zoals:
  • Aambeien
  • Acne
  • Blauwe plekken
  • Droge mond
  • Galbulten
  • Hik
  • Hoofdluis
  • Luieruitslag
  • Maag- en darmstoornissen
  • Oorproblemen
  • Psoriasis
  • Roos
  • Steken en beten
  • Transpiratiegeur
  • Vet haar
  • Wratten
  • Zonnebrand
  • Zweetvoeten

Azijn gebruiken bij aambeien

Aambeien zijn opgezette aders in en rond de anus en kunnen klachten geven als jeuk en pijn. Om deze klachten tegen te gaan kan azijn gebruikt worden. Doop een wattenschijfje in pure azijn en druk voorzichtig het wattenschijfje tegen de anus aan, dit verzacht de jeuk. Bij irritatie rond de anus kan het wel iets prikken, maar is niet schadelijk. Azijn heeft hierbij een ontsmettende werking dus dit kan geen kwaad. Door het gebruik van azijn wordt de jeuk en pijn direct verminderd.

Azijn kalmeert de maag

Het kan zijn dat je last hebt van maag- en darmstoornissen, doordat je een tekort aan maagzuur hebt. Dit kun je veranderen door elke avond ná de maaltijd een theelepeltje azijn in te nemen. Mocht je nou teveel maagzuur hebben, dan is dit niet aan te raden.

Azijn gebruiken tegen zonnebrand

Doordat azijn snel verdampt, geeft het een verkoelend effect. Daarom is azijn heel prettig als je last hebt van zonnebrand. Gebruik bij voorkeur appelazijn, het verminderd de pijn en het helpt om blaren en vervelling te voorkomen. Het is mogelijk dat pure appelazijn een negatieve reactie kan opwekken. Daarom is het handig om de appelazijn te verdunnen met water. De verdeling is dan 1:1. Ook kun je kompressen die geweekt zijn in verdunde azijn aanbrengen op de aangedane huid. Laat het kompres 15 minuten op de huid liggen. Ook kun je een halve liter azijn toevoegen aan het badwater.

Bacteriën en schimmels

Doordat azijn bacteriën en schimmels tegen gaat, is het een zeer goed middel tegen onder andere wratten, maar ook tegen bacteriën die bijvoorbeeld in het oor voorkomen. Maak hiervoor een mengsel dat bestaat uit twee gelijke hoeveelheden van ontsmettingsalcohol en azijn en druppel dit in het oor. Heb je last van voetschimmel, dan helpt het om de voeten in een warm bad met azijn te weken.

Geuren

Omdat azijn een scherpe geur heeft, overheerst deze geur en zorgt het ervoor dat andere nare geurtjes verdwijnen. Azijn haalt sigarettenrook weg uit kleding en als je azijn toevoegt aan het spoelwater, kan het zweetgeur uit de kleding verwijderen. Als je je oksels dept met azijn, kan het ook hier de zweetgeur weghalen.

Kalknagels

Kalknagel zijn nagels die aangetast zijn door een schimmelinfectie. Het begint vaak met een wit of gelig vlekje en na een poos en kan de nagel wat dikker worden en soms ook brokkelig. Azijn werkt zeer goed tegen de schimmel in de kalknagel. Om deze schimmel tegen te gaan kun je twee keer op een dag de nagel met wat azijn insmeren. Met deze methode duurt het wat langer voor je resultaat ziet, maar ná een maand moet je al wel verbetering zien. Of je maakt gebruik van een voetenbad met azijn. Maak een teiltje met water en azijn, de verdeling is 1:1 en laat je voet hier een half uur per dag in weken. Doe dit minimaal een week lang. Na een week zie je al resultaat.

Prikken en steken

Na een insectenbeet heb je vaak last van een vervelend, pijnlijk gevoel. Dit krijg je ook als je je prikt aan een brandnetel. Dit kun je tegengaan door de plek met azijn in te smeren. De werking van de giffen die je huid binnengaan, worden door de azijn sterk verminderd en de pijn gaat weg. Azijn helpt ook goed bij jeukende galbulten. Bij brandnetels zie je ook vaak zuring, weegbree of hondsdraf in de buurt staan. Deze planten hebben dezelfde werking als azijn.

Vaginale schimmelinfectie

De candida schimmel is de meest bekende schimmel die bij vrouwen zorgt voor een vaginale schimmelinfectie. De zuurgraad van de vagina is door deze schimmel verstoord en brengt klachten met zich mee, zoals jeuk, roodheid en pijn. Om deze klachten tegen de gaan kun je azijn gebruiken. Het stilt direct de jeuk en de pijn en zorgt ervoor dat de zuurgraad van de vagina weer in balans komt. Je kunt azijn op verschillende manieren aanbrengen:
  • Je kunt bij de apotheek een vaginale douche kopen. Vul deze douche met een oplossing van water en azijn, de verhouding is 1:1 en spoel hiermee je vagina.
  • Je kunt ook de vagina deppen met een azijnspoeling. Gebruik hiervoor ene oplossing van water en azijn, de verhouding bij deze spoeling is ook 1:1 en maak gebruik van wattenschijfjes (bijvoorbeeld de wattenschijfjes die gebruikt worden om make-up te verwijderen). Doop dit wattenschijfje in de spoeling en dep hiermee de hele vagina vochtig. Ga ook goed lang de binnenste en buitenste schaamlippen en dep deze voorzichtig en ga ook voorzichtig langs het plasgaatje en dep iets in de vagina. Om dieper in de vagina te komen, kun je een in azijn gedrenkte tampon in de vagina in brengen. Dep als laatste ook het perineum en de anus om alle schimmels te bereiken. De jeuk en de pijn worden direct gestild.

Zelfgemaakte dragon azijn / Bron: Mammela, PixabayZelfgemaakte dragon azijn / Bron: Mammela, Pixabay
Keelpijn
Als je last hebt van keelpijn helpt het om te gorgelen met warm water en azijn. Je kunt ook zelf een hoestsiroop maken door twee gelijke delen honing en appelazijn met elkaar te mengen.

Zelf azijn maken

Azijn kun je ook heel goed zelf maken met als basis cider of wijn. Door een scheutje azijn er al aan toe te voegen, breng je het verzuringsproces op gang. Zorg er wel voor dat je gesteriliseerde potten en keukengereedschap gebruikt, om besmetting van bacteriën tegen te gaan. Zelfgemaakte azijn is maandenlang houdbaar, maar dan moet het wel goed bewaard worden in afgesloten flessen of gesloten flessen.
© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaginale schimmelinfectie - Symptomen en behandelingVaginale schimmelinfectie - Symptomen en behandelingEen vaginale schimmelinfectie oftewel candida is een schimmelinfectie in de vagina. Er leven van nature verschillende so…
Vaginale schimmelinfectieVaginale schimmelinfectieEen vaginale schimmelinfectie wordt ook wel een candida infectie genoemd. Er leven schimmels en bacteriën in de vagina,…
Schoonmaken met azijnSchoonmaken met azijnAzijn is erg handig schoonmaakmiddel. Het heeft verschillende voordelen ten opzichte van bestaande schoonmaakmiddelen. Z…
Zo kom je van die vaginale schimmel af!Zo kom je van die vaginale schimmel af!De meeste vrouwen krijgen in hun leven weleens te maken met een vaginale schimmelinfectie. De meeste vrouwen weten dan o…

Eczeem op een natuurlijke manier behandelenEczeem op een natuurlijke manier behandelenEczeem is een vervelende huidaandoening, waarbij sommige delen van de huid ontstoken zijn. Iedereen kan eczeem krijgen e…
Gebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasieGebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasieSaw Palmetto is een veelgebruikt voedingssupplement onder mannen met benigne prostaathyperplasie, een goedaardige vergro…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anelka, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Azijn
  • Foto's https://pixabay.com/nl/dragon-azijn-azijn-dragon-spice-714815/
  • Afbeelding bron 1: Wicherek, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Mammela, Pixabay
Reacties

M., 24-11-2020
Wat voor azijn moet je gebruiken voor vaginale schimmel? Gewoon schoonmaakazijn? Reactie infoteur, 07-12-2020
Nee, natuurazijn

Dina, 19-05-2019
Hallo,

Kunt u mij uitleggen wat u bedoelt met 2 delen water en 1 deel azijn bij een vaginale schimmelinfectie?
Heeft u het hier over aantal glazen of theelepels?

Alvast dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 20-05-2019
Hallo Dina

Het maakt niet uit, als de verhouding maar hetzelfde blijft. Dus 1 theelepel azijn en 2 theelepels water. Of 1 beker azijn met 2 bekers water.

Deb, 04-10-2018
Goedemorgen,
Hoe vaak mag je het azijnmengsel gebruiken bij vaginale schimmel? Ik heb 2 delen water, 1 deel azijn gebruikt. Zowel gedept als met tampon. Eerste dag wel 3 a 4x gedept, dag erna een keer of 2 en toen met tampon gedaan. Brandde in het begin wel wat. Maar dat scheelde weer tegen de enorme jeuk.
Maar… sinds een enkele dag erna lijkt mijn plasbuis er door geïrriteerd. Ik heb steeds het idee naar de wc te moeten. Gisteren laten testen op blaasontsteking. Was niet zo.
Kan dat door de azijn deppingen komen? Reactie infoteur, 07-10-2018
Ja, dat zou heek goed kunnen. Het kan zijn dat door de azijndeppingen het slijmvlies iets geïrriteerd is. Goed naspoelen met lauw water kan het verminderen. Maar als je geen last meer hebt van jeuk, stop dan nu even met azijn en kijk even aan hoe je lichaam zich herstelt.

M. van der Mast, 26-11-2015
Waar kan ik deze azijn kopen? Kan ik het gebruiken voor jeuk in de schede? Dit is het gevolg van verwijderde baarmoeder en eierstokken. Kunt u mij afhelpen van deze erge jeuk. Hartelijke groet van Mevrouw M.van der Mast Reactie infoteur, 28-11-2015
Deze azijn kunt u gewoon kopen in de supermarkt. Is de jeuk die u heeft afkomstig van een schimmelinfectie? Dit komt nl. nog wel eens voor bij vrouwen waar de baarmoeder van verwijderd is. Dan zou u een azijnspoeling kunnen gebruiken. Meng 1 deel natuurazijn op 2 delen lauw water. Doop er dan wat schone watten in, bv. wattips van de oogmake-up, of tampons en dep de hele vagina hiermee vochtig. Ook tussen de schaamlippen en rond het plasgaatje en ga zo diep mogelijk de schede in met bv. een tampon. Als laatste dept u ook nog even de anus, zodat alle schimmels goed bereikt worden. Droog het dan niet af, maar laat alles vanzelf drogen! De volgende dag is de jeuk en het schrijnende gevoel rond de schaamlippen en in de vagina weg! Eventueel een dag later nog een keer herhalen. Succes ermee!

Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.