Eczeem op een natuurlijke manier behandelen

Eczeem op een natuurlijke manier behandelen Eczeem is een vervelende huidaandoening, waarbij sommige delen van de huid ontstoken zijn. Iedereen kan eczeem krijgen en je kunt het op elke leeftijd krijgen. Ook kan eczeem erfelijk zijn. De aangetaste plekken zijn rood, schilferig en jeuken heel erg. Ook kan het zijn dat er blaasjes op de huid komen met vocht erin. Er zijn verschillende soorten eczeem, die allemaal op een andere manier ontstaan. Gelukkig zijn er heel veel natuurlijke en betrouwbare middelen om alle vormen van eczeem te verzachten en te kalmeren.

Eczeem

De vorm die het meeste voorkomt, wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd of atopisch eczeem. Deze vorm van eczeem is genetisch bepaald en het kan altijd terugkomen. Toch hoef je niet altijd eczeem te krijgen. Als ouders bv. eczeem hebben, kan het gebeuren dat eventuele kinderen geen eczeem krijgen, maar hooikoorts, astma of een andere vorm van allergie, denk bv. aan voedselallergie. Ook al is de aanleg erfelijk, het eczeemgen kan geprikkeld worden door andere allergenen, zoals huisstofmijt, stuifmeel en dieren. Maar ook voedingsmiddelen, zoals melk, eieren of noten kan het eczeem op laten spelen.

Andere vormen

  • Dyshydrotisch eczeem is een vorm die veroorzaak wordt door een verstoorde zweetwerking. Dit veroorzaakt blaasjes en veel jeuk en komt voornamelijk voor aan handpalmen en onder de voeten.
  • Medicamenteus eczeem komt door irritatie van scheikundige stoffen, zoals medicijnen.
  • Nummulair (muntvormig) eczeem is een uiting van contacteczeem of van atopisch eczeem en bestaat uit heel veel ronde jeukende en geïrriteerde plekjes op de huid. De plekjes zijn rond of ovaal en verschillen in grootte.
  • Seborroisch eczeem is een vorm van eczeem die een schilferige huid geeft en op plekken zit waar veel talgklieren zijn. Het komt voor in de plooien langs je neus, voor op de borst en op de rug tussen de schouders. Ook kun je deze vorm krijgen op de hoofdhuid, dat wordt dan 'roos' genoemd.
  • Spatadereczeem krijg je als de druk in de aderen van de benen verhoogd wordt en komt veel voor bij ouderen. Andere termen van deze vorm van eczeem zijn gravitationele eczeem, hypostatisch eczeem of veneuze eczeem.

Klachten

De grootste klacht van eczeem is toch wel de jeuk. Door het krabben kan er pijn ontstaan, maar deze is vaak beter verdraagbaar dan de jeuk. Hierdoor komt het dat mensen met eczeem zo erg blijven krabben dat de plekken soms gaan bloeden. Krabben aan de plek is heel logisch, maar brengt meer ellende met zich mee. De huid gaat kapot, bacteriën kunnen naar binnen gaan en er ontstaan littekens die nooit meer weggaan. Naast de erge jeuk, hebben mensen met eczeem ook vaak een droge en sterk verdikte huid. Deze plekken komen het meeste voor in de knieholte en de elleboogplooien.

Voorkomen is beter dan genezen

Contacteczeem krijg je als je huid allergisch is voor bepaalde stoffen, zoals nikkel dat in sieraden zit, parfum of bepaalde planten. Als je dit weet, vermijd dan deze stoffen. Ook emotionele spanningen en stress kunnen het eczeem erger laten worden. Probeer rust te zoeken en voldoende te slapen, als je huid reageert in een stressvolle periode. Een gezond en gebalanceerd voedingspatroon is ook heel belangrijk. Andere tips om eczeem te voorkomen zijn:
  • Gebruik luchtbevochtigers in huis, met name in de winter.
  • Kies voor een afwasmachine i.p.v. met de hand afwassen. Zo vermijd je dat je handen te lang in het water zijn en komen ze ook niet in contact met afwasmiddel. Moet je toch met de hand afwassen, kies er dan voor om rubberen handschoen te gebruiken. Zorg ervoor dat je niet in aanraking komt met latex, want dit kan allergische reacties geven en de eczeem kan erger worden.
  • Ga altijd voor neutrale wasmiddelen en zorg dat ze niet geparfumeerd zijn. Gebruik geen bleekmiddelen of wasverzachter en spoel de was extra lang, om alle resten van zeep te verwijderen.

Heb je eenmaal last van eczeem, dan zijn er verschillende natuurlijke en betrouwbare middelen om het eczeem te verzachten. Ook de natuur heeft veel te bieden voor deze nare huidaandoening.

Het tegengaan van de jeuk

De jeukende huid kan verzacht worden door de huid te deppen met ijskoude melk. Doop een washandje in de melk en leg dit op de jeukende plekken. Dit kun je gerust een aantal keren per dag doen. Wat ook erg goed helpt, is een havermoutbad te nemen. Vul een washandje vol met havermout en knoop het van boven dicht. Leg het washandje dan in je badwater, dit kalmeert en verzacht de jeuk. Ook helpt een havermoutbad erg goed bij kinderen, die last hebben van jeukende en zere waterpokken.

Ga niet te lang onder de douche of in bad. Eczeem wordt erger door een droge huid. Onze huid heeft van nature een verzorgende, beschermende olie in zich en door het douchen verwijder je deze olie. Ga daarom, als je last hebt van eczeem, nooit langer dan tien minuten douchen of in bad.

Als je heel eenvoudig bij de jeukende plek kan, bedek die plek dan met een pleister. Als je ’s nachts de plekken kapot krabt, kun je handschoenen aantrekken of sokken over de hand. Houd vingernagels kort en schoon, om geen schade aan de huid te veroorzaken.

Voeding

Omega-3-vetzuren helpen om ontstekingen en allergische reacties in ons lichaam tegen te gaan. Probeer dus veel voedsel te eten, waar deze inzitten, zoals noten, avocado’s, zalm, makreel en tonijn. Houd je hier niet van, dan kun je er ook voor kiezen om elke dag een eetlepel lijnzaad- of vlaszaadolie in te nemen. Deze oliën bevatten ook veel omega-3-vetzuren. Zorg ervoor dat deze olie niet verhit wordt, want dan verliezen ze hun goede eigenschappen. Voeg de olie toe aan bv. yoghurt of in saladedressings.

Vitaminen

Vitamine A en E zijn belangrijke vitaminen voor de huid. Vitamine E vind je in tarwekiemen, plantaardige oliën, noten en zaden. Vitamine A vind je in o.a. in lever, levertraan, leverpastei, wortelen, groene bladgroenten, eidooiers, melkproducten en gele vruchten. Te veel aan vitamine A kan giftig zijn. Probeer er dus voor te zorgen dat je deze vitamine uit je voeding haalt en liever niet uit supplementen.

Voeding vermijden

Voedselallergie kan een grote factor zijn bij eczeem. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen allergisch zijn voor o.a. zuivelproducten, tarwe, gist, citrusvruchten en nog veel meer. Als je dit weet, probeer dan deze voedingsmiddelen, waar je allergische voor bent, een maand lang uit de weg te gaan. Na deze maand, kun je ze heel langzaamaan en een voor een weer toevoegen aan je voeding. Deze vorm van voedsel vermijden kan soms voor een verandering en verbetering zorgen en helemaal bij kinderen.

Homeopathie en kruidengeneeskunde

  • Gotu kola is een plant, die voorkomt in tropische gebieden. Je kunt het bij een gezondheidswinkel verkrijgen als crème of als tinctuur. Dit kalmeert de jeukende huid. Als je een tinctuur koopt, moet je deze eerst verdunnen met water. De verhouding is dan vijf op een (vijf delen water en een deel tinctuur). Gedroogde gotu kola kruid kun je ook gebruiken om thee van te maken. Voeg een of twee theelepels toe aan een kop heet water en laat dit tien minuten trekken, zeef daarna de thee en gebruik dan de gezeefde vloeistof voor op de huid. Doop bv. een theedoek hierin en leg het op de huid.
  • Crèmes op basis van kamille, zoethout en toverhazelaar gaan ontstekingen van de huid tegen en kunnen dus heel goed gebruikt bij eczeem.
  • Crème echinaforce kan meerdere malen op de huid aangebracht worden. Deze crème gaat ontstekingen tegen en helpt bij het voorkomen van littekens.
  • Grafiet zalf van vsm is een homeopathisch geneesmiddel en kan gebruikt worden bij klachten, zoals een droge, schilferige huid met kloven en zweertjes als gevolg van eczeem of bij zwemmerseczeem. Het is alleen voor uitwendig gebruik. De zalf moet je twee tot drie keer per dag op de huid aanbrengen.

Teunisbloemolie

In teunisbloemolie zit gammalinoleenzuur (GLA), ook wel bekend als omega 6 vetzuur. Mensen met eczeem, hebben hier vaak een tekort aan. Neem drie tot vier keer per dag een supplement van 1000 mg bij het eten in. Efamol Huid van dr. A. Vogel bevat pure teunisbloemolie. Gebruik je een week lang een capsule per dag, dan krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen, die je ook binnen zou krijgen als je twee porties vette vis zou eten.

Wanneer naar de huisarts

Als de eczeem blijft terugkeren ondanks alle zelfhulpmiddelen ga dan naar je huisarts. Ook als eczeem voorkomt op grote delen van het lichaam. Als je op de jeukende huidklachten krijgt, zoals wondjes met een korst, etter, rode strepen op de huid, veel pijn, zwelling en koorts, neem dan ook direct contact op met je huisarts. Dit kunnen signalen zijn van een infectie.

Lees verder

© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Eczeem: wat is het precies?Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel…
Jeuk aan onderarm: oorzaken van jeukende onderarmenJeuk aan onderarm: oorzaken van jeukende onderarmenJeuk aan je onderarm is een vervelende klacht, waardoor je wilt krabben. Jeukende onderarmen komen meestal door een drog…

Natuurlijke middelen om gordelroos te verzachtenNatuurlijke middelen om gordelroos te verzachtenAls je ooit in je leven waterpokken hebt gehad, draag je het herpes zoster virus bij je. Dit virus gaat niet meer uit je…
De geneeskracht van azijn bij lichamelijke ongemakkenDe geneeskracht van azijn bij lichamelijke ongemakkenAzijn is vloeistof die ontstaat als gegiste producten verzuren door bacteriën. Er ontstaat dan een vloeistof die azijn w…
Bronnen en referenties
  • Natuurlijk & Gezond ISBN 9789075690545
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/eczeem/item32001
Reactie

Roza, 31-01-2017
Ook ik heb last van volgens de huisarts rosacea, maar bij nader inzien en deze artikelen gelezen te hebben kom ik tot de conclusie, dat het wel eens seborroisch eczeem kan zijn. Afschuwelijke jeuk, opgezette huid, vuurrood, branderig gevoel, en bij hals en decolleté, ik heb naast dokters voorschrift nu ook met een papje van honing, avocado, en eiwit, behandeld. Het prikt dan nog wel, maar het voelt daarna veel zachter aan. Ik heb het in laten werken en met een wattenschijfje weer schoon gemaakt, daarna met vaseline ingesmeerd. Wat een verademing! De hele avond geen jeuk of branderig gevoel, ik ga hier mee door! Ook werkt koelcompressen goed. Wordt vervolgd!… Reactie infoteur, 06-02-2017
Wat fijn dat het papje geholpen heeft. Zo ziet u maar weer, wat natuurlijke middelen al wel niet kunnen doen. Fijn dat het u dit heeft willen delen.

Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 21-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.