Jeuk aan onderarm: oorzaken van jeukende onderarmen

Jeuk aan onderarm: oorzaken van jeukende onderarmen Jeuk aan je onderarm is een vervelende klacht, waardoor je wilt krabben. Jeukende onderarmen komen meestal door een droge huid. Afhankelijk van de oorzaak van de jeuk aan je onderarm, hoeft het niet gepaard te gaan met andere symptomen. Vaak heb je alleen last van jeukende onderarmen en is er verder niets te zien. De huis kan echter ook kan rood of ruw zijn of blaasjes of blaren vertonen. Herhaaldelijk krabben kan zorgen voor krabeffecten en bloeden en soms kan er daardoor een secundaire bacteriële infectie ontstaan. Zelfzorgmaatregelen zoals hydratatie van de huid met een goede crème, het gebruik van anti-jeukproducten en het nemen van koele baden kan de jeuk verlichten. Voor langdurige verlichting van de klachten is het belangrijk dat de onderliggende oorzaak wordt behandeld of weggenomen. Behandeling kan bestaan uit medicijnen, natte verbanden en lichttherapie.
Jeuk aan onderarm / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comJeuk aan onderarm / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Symptomen van jeukende onderarmen

Je kunt jeuk ervaren aan één onderarm (de linker- of rechteronderarm) of aan beide onderarmen. De jeuk kan optreden zonder andere merkbare veranderingen op de huid, maar het kan ook gepaard gaan met één of meerdere van de volgende symptomen:
 • roodheid
 • blaasjes
 • blaren
 • vlekken
 • schilfering
 • droge, gebarsten huid
 • kloofjes

Wanneer je huisarts raadplegen?

Raadpleeg in de volgende gevallen je huisarts:
 • als de jeuk langer duurt dan twee weken en niet verbetert met zelfzorgmaatregelen
 • bij ernstige jeuk wat interfereert met je dagelijkse bezigheden of je nachtrust verstoort
 • plotselinge jeuk waarvoor je geen verklaring hebt
 • jeuk over je hele lichaam
 • jeuk dat gepaard gaat met andere symptomen, zoals extreme vermoeidheid, gewichtsverlies, veranderingen in stoelgang of urinefrequentie, koorts of roodheid van de huid

Oorzaken van jeuk aan onderarm

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van jeuk aan de onderarm, zoals:
 • een droge huid
 • contacteczeem
 • brachioradiale jeuk
 • atopisch eczeem
 • psoriasis

Droge huid

Er zijn meerdere oorzaken van een droge huid aan de onderarmen.

Zonlicht

Een droge huid van de onderarmen kan komen door te veel blootstelling aan zonlicht. De stralen dringen diep door in de lederhuid en daardoor verliest de huid vocht en vetten. Om dit te voorkomen, kun je het beste een zonnebrandcrème met SPF 15 of hoger gebruiken. Vermijd zonnebaden wanneer de zonnestralen het sterkst zijn (tussen 11.00 - 15.00 uur) en breng regelmatig zonnebrandcrème aan.

Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Droge winterlucht

Door de lage luchtvochtigheid in de winter wordt voortdurend vocht van het huidoppervlak onttrokken. Om een droge huid in de herfst- en wintermaanden tegen te gaan, is het verstandig om je huid te verzorgen met een goede crème en te zorgen voor een goede luchtvochtigheid in huis (een luchtbevochtiger kan daarbij nuttig zijn). Korter en minder warm douchen en baden is ook zinvol.

Langdurig (heet) douchen of baden

Een warme douche is aangenaam en rustgevend, maar te lang onder een hete douche staan of te lang in een warm bad liggen is een van de meest voorkomende oorzaken van een zeer droge huid. Blootstelling aan te veel warm water onder de douche of in bad, zorgt ervoor dat het beschermende vetlaagje van de huid oplost. Dit vetlaagje voorkomt juist dat de huid uitdroogt.

Airco en centrale verwarming

Zowel airconditioners als centrale verwarming kunnen een droge huid veroorzaken. de lucht wordt hierdoor droger, waardoor de cellen aan de oppervlakte van de huid uitdrogen met als resultaat een droge, jeukende huid. Om een droge lucht binnenshuis te voorkomen is het gebruik van een luchtbevochtiger aan te bevelen. Zet de verwarming niet te hoog en hang waterbakjes aan de verwarming.

Vliegreis

Vliegen kan leiden tot een droge huid omdat de lucht in de cabine van het vliegtuig vaak heel droog is. Dit leidt tot een droge huid met verschijnselen als jeuk en ongemak. Om te voorkomen dat je na een vliegreis te kampen hebt met een droge huid, kun je beter geen alcohol drinken tijdens de vlucht. Het zal je alleen maar meer uitdrogen, aangezien alcohol een vochtafdrijvend middel is. Het is verstandig om veel water te drinken voor, tijdens en na de vlucht.

Contacteczeem

Contacteczeem is te herkennen aan een jeukende, rode huid met kleine bultjes, blaasjes en schilfers en komt vaak tot stand door contact met stoffen, zoals zeep, schoonmaakmiddelen, metaal (van sieraden of gereedschappen), rubber of make-up.

Brachioradiale jeuk

Brachioradiale jeuk of pruritus is een aandoening waarbij je jeuk, tintelingen, een stekend gevoel of een brandend gevoel op een of beide armen hebt. Het kan worden gelokaliseerd in de middenarm, bovenarm of onderarm. Deze vorm van jeuk geeft vaak geen andere, zichtbare symptomen, zoals huiduitslag. Door te wrijven en te krabben kun je last krijgen van wondjes en korstjes. Brachioradiale jeuk wordt veroorzaakt door voortdurende prikkeling en schade aan de zenuwen in de huid, waarbij niet duidelijk is waardoor dit ontstaat.

Eczeem op handen en armen / Bron: Jambula, Wikimedia Commons (Publiek domein)Eczeem op handen en armen / Bron: Jambula, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem is een chronische huidaandoening die klachten geeft van een droge huid, jeuk, huiduitslag en schilfering. Deze vorm van eczeem treedt vooral tijdens de kinderleeftijd op.

Psoriasis

Psoriasis is een auto-immuunziekte die de groei van huidcellen versnelt. Dit veroorzaakt schilferige, rode vlekken die jeuken en vaak pijnlijk zijn. Deze chronische huidaandoening komt bij 3 tot 5% van de westerse bevolking voor.

Behandeling van jeukende onderarmen

Behandeling van jeuk aan de onderarmen hangt af van de oorzaak. Een droge huid kan worden tegengegaan door voldoende te drinken en door een hydraterende crème aan te brengen. Bij contacteczeem is het belangrijk om de trigger te vermijden en door dagelijks een neutrale zalf of crème te gebruiken om uitdrogen van de huid te voorkomen. Behandeling van brachioradiale jeuk bestaat uit het vermijden van blootstelling aan de zon, het toepassen van plaatselijke medicatie (zoals capsaïcine, milde steroïden, anesthetica, antihistaminica of amitriptyline/ketamine), of het nemen van orale medicatie (zoals amitriptyline, gabapentine, risperidon, fluoxetine, chloorpromazine of hydroxyzine). Bij atopisch eczeem is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de huid niet uitdroogt. De arts kan een zalf of crème voorschrijven die je op de plekken kunt aanbrengen. Psoriasis kan behandeld worden met allerlei uitwendige middelen die de ontstekingsreactie onderdrukken, al dan niet in combinatie met lichttherapie.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Onderarmpijn: Oorzaken en behandeling van pijn aan onderarmOnderarmpijn: Oorzaken en behandeling van pijn aan onderarmDe onderarm is het gebied tussen de pols en de elleboog van de arm. De onderarm bevat verschillende oppervlakkige, direc…
Spierpijn in de onderarmSpierpijn in de onderarmDe onderarm is het gedeelte tussen de elleboog en de pols. Vaak komt spierpijn in de bovenarm voor maar kan ook in de on…
EHBO de RautekgreepEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…

Likdoorns en eelt: Harde huidletsels op voeten door drukLikdoorns en eelt: Harde huidletsels op voeten door drukLikdoorns en eelt zijn harde, mogelijk pijnlijke letsels die vaak op de voeten ontstaan als gevolg van druk of wrijving.…
Veel voorkomende soorten parasomniaVeel voorkomende soorten parasomniaEr zijn verschillende soorten parasomnia. De eerste soort is pavor nocturnus. Bij deze slaapstoornis krijgt de persoon e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Brachioradial_pruritus
 • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/why-so-itchy
 • https://www.rd.com/health/health-conditions-with-itchy-skin/
 • https://nationaleczema.org/eczema/itchy-skin/
 • http://www.vaseline.nl/skin-health-care/dry-skin-reasons-and-solutions.html
 • Afbeelding bron 1: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Jambula, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.