Jeuk aan onderarm: oorzaken van jeukende onderarmen
Jeuk aan je onderarm is een vervelende klacht, waardoor je wilt krabben. Jeukende onderarmen komen meestal door een droge huid. Afhankelijk van de oorzaak van de jeuk aan je onderarm, hoeft het niet gepaard te gaan met andere symptomen. Vaak heb je alleen last van jeukende onderarmen en is er verder niets te zien. De huis kan echter ook kan rood of ruw zijn of blaasjes of blaren vertonen. Herhaaldelijk krabben kan zorgen voor krabeffecten en bloeden en soms kan er daardoor een secundaire bacteriële infectie ontstaan. Zelfzorgmaatregelen zoals hydratatie van de huid met een goede crème, het gebruik van anti-jeukproducten en het nemen van koele baden kan de jeuk verlichten. Voor langdurige verlichting van de klachten is het belangrijk dat de onderliggende oorzaak wordt behandeld of weggenomen. Behandeling kan bestaan uit medicijnen, natte verbanden en lichttherapie.

Jeuk aan onderarm /
Bron: Syda Productions/Shutterstock.comSymptomen van jeukende onderarmen
Je kunt
jeuk ervaren aan één onderarm (de linker- of rechteronderarm) of aan beide onderarmen. De jeuk kan optreden zonder andere merkbare veranderingen op de huid, maar het kan ook gepaard gaan met één of meerdere van de volgende symptomen:
- roodheid
- blaasjes
- blaren
- vlekken
- schilfering
- droge, gebarsten huid
- kloofjes
Wanneer je huisarts raadplegen?
Raadpleeg in de volgende gevallen je huisarts:
- als de jeuk langer duurt dan twee weken en niet verbetert met zelfzorgmaatregelen
- bij ernstige jeuk wat interfereert met je dagelijkse bezigheden of je nachtrust verstoort
- plotselinge jeuk waarvoor je geen verklaring hebt
- jeuk over je hele lichaam
- jeuk dat gepaard gaat met andere symptomen, zoals extreme vermoeidheid, gewichtsverlies, veranderingen in stoelgang of urinefrequentie, koorts of roodheid van de huid
Oorzaken van jeuk aan onderarm
Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van jeuk aan de onderarm, zoals:
- een droge huid
- contacteczeem
- brachioradiale jeuk
- atopisch eczeem
- psoriasis
Droge huid
Er zijn meerdere oorzaken van een
droge huid aan de onderarmen.
Zonlicht
Een droge huid van de onderarmen kan komen door te veel blootstelling aan zonlicht. De stralen dringen diep door in de lederhuid en daardoor verliest de huid vocht en vetten. Om dit te voorkomen, kun je het beste een zonnebrandcrème met SPF 15 of hoger gebruiken. Vermijd zonnebaden wanneer de zonnestralen het sterkst zijn (tussen 11.00 - 15.00 uur) en breng regelmatig zonnebrandcrème aan.
Droge winterlucht
Door de lage luchtvochtigheid in de winter wordt voortdurend vocht van het huidoppervlak onttrokken. Om een droge huid in de herfst- en wintermaanden tegen te gaan, is het verstandig om je huid te verzorgen met een goede crème en te zorgen voor een goede luchtvochtigheid in huis (een
luchtbevochtiger kan daarbij nuttig zijn). Korter en minder warm douchen en baden is ook zinvol.
Langdurig (heet) douchen of baden
Een warme douche is aangenaam en rustgevend, maar te lang onder een hete douche staan of te lang in een warm bad liggen is een van de meest voorkomende oorzaken van een zeer droge huid. Blootstelling aan te veel warm water onder de douche of in bad, zorgt ervoor dat het beschermende vetlaagje van de huid oplost. Dit vetlaagje voorkomt juist dat de huid uitdroogt.
Airco en centrale verwarming
Zowel airconditioners als centrale verwarming kunnen een droge huid veroorzaken. de lucht wordt hierdoor droger, waardoor de cellen aan de oppervlakte van de huid uitdrogen met als resultaat een droge, jeukende huid. Om een droge lucht binnenshuis te voorkomen is het gebruik van een luchtbevochtiger aan te bevelen. Zet de verwarming niet te hoog en hang waterbakjes aan de verwarming.
Vliegreis
Vliegen kan leiden tot een droge huid omdat de lucht in de cabine van het vliegtuig vaak heel droog is. Dit leidt tot een droge huid met verschijnselen als jeuk en ongemak. Om te voorkomen dat je na een vliegreis te kampen hebt met een droge huid, kun je beter geen alcohol drinken tijdens de vlucht. Het zal je alleen maar meer uitdrogen, aangezien alcohol een vochtafdrijvend middel is. Het is verstandig om veel water te drinken voor, tijdens en na de vlucht.
Contacteczeem is te herkennen aan een jeukende, rode huid met kleine bultjes, blaasjes en schilfers en komt vaak tot stand door contact met stoffen, zoals zeep, schoonmaakmiddelen, metaal (van sieraden of gereedschappen), rubber of make-up.
Brachioradiale jeuk
Brachioradiale jeuk of pruritus is een aandoening waarbij je jeuk,
tintelingen, een stekend gevoel of een
brandend gevoel op een of beide armen hebt. Het kan worden gelokaliseerd in de middenarm, bovenarm of onderarm. Deze vorm van jeuk geeft vaak geen andere, zichtbare symptomen, zoals
huiduitslag. Door te wrijven en te krabben kun je last krijgen van wondjes en korstjes. Brachioradiale jeuk wordt veroorzaakt door voortdurende prikkeling en schade aan de zenuwen in de huid, waarbij niet duidelijk is waardoor dit ontstaat.

Eczeem op handen en armen /
Bron: Jambula, Wikimedia Commons (Publiek domein)Atopisch eczeem
Atopisch eczeem is een chronische huidaandoening die klachten geeft van een droge huid, jeuk, huiduitslag en schilfering. Deze vorm van eczeem treedt vooral tijdens de kinderleeftijd op.
Psoriasis
Psoriasis is een auto-immuunziekte die de groei van huidcellen versnelt. Dit veroorzaakt
schilferige,
rode vlekken die jeuken en vaak
pijnlijk zijn. Deze chronische
huidaandoening komt bij 3 tot 5% van de westerse bevolking voor.
Behandeling van jeukende onderarmen
Behandeling van jeuk aan de onderarmen hangt af van de oorzaak. Een droge huid kan worden tegengegaan door voldoende te drinken en door een hydraterende crème aan te brengen. Bij contacteczeem is het belangrijk om de trigger te vermijden en door dagelijks een neutrale zalf of crème te gebruiken om uitdrogen van de huid te voorkomen. Behandeling van brachioradiale jeuk bestaat uit het vermijden van blootstelling aan de zon, het toepassen van plaatselijke medicatie (zoals capsaïcine, milde steroïden, anesthetica, antihistaminica of amitriptyline/ketamine), of het nemen van orale medicatie (zoals amitriptyline, gabapentine, risperidon, fluoxetine, chloorpromazine of hydroxyzine). Bij atopisch eczeem is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de huid niet uitdroogt. De arts kan een zalf of crème voorschrijven die je op de plekken kunt aanbrengen. Psoriasis kan behandeld worden met allerlei uitwendige middelen die de ontstekingsreactie onderdrukken, al dan niet in combinatie met lichttherapie.
Lees verder