Sint-janskruid, vooral genezend en ook mooi

Sint-janskruid, vooral genezend en ook mooi Sint-janskruid kennen veel mensen vanuit de natuurgeneeskunst, maar ook als lieflijk ogend geel en ietwat wild groeiend plantje. Hoewel we weten dat het kruid helend kan werken, weten minder mensen waar het nu exact goed voor is. Tot welke plantenfamilie behoort Sint-janskruid, wat is de helende werking van de plant en is Sint-janskruid ook als sierplant toepasbaar in de tuin?

Oorsprong Sint-janskruid

Sint-janskruid, oorspronkelijk Hypericum perforatum genaamd, is een vaste plant en behoort tot de hertshooifamilie, officieel Hypericacea genaamd. De oorsprong van deze plant ligt in Europa, maar Sint-janskruid is inmiddels overal ter wereld te vinden. Vooral in de werelddelen/landen Noord-Amerika, Azië (midden- en verre oosten), Australië en in Rusland vinden we Sint-janskruid veel terug.

Bloei en oogst

De plant groeit het beste als er genoeg warmte is én de wortels in een voedingsrijke bodem staan. De plant groeit in graslanden, langs spoorwegtaluds en langs wegen, bij voorkeur met zon of halfschaduw.

Sint-janskruid wordt op zich niet erg groot, doorgaans varieert de hoogte tussen de vijftig en tachtig centimeter en een enkele keer kan de plant tot één meter hoog worden. Het kleine bloemetje is hard geel van kleur en kan het beste geoogst worden rond de langste dag (24 juni). Echter, oogst je de bloemetjes niet, dan kan de plant tot september doorbloeien. In de bloemetjes zitten zogenaamde oliekliertjes die de uiteindelijke olie leveren om het product van te maken. Het product, in wat voor vorm dan ook, dat toegepast kan worden als antidepressiemiddel.

In de tuin

Sint-janskruid kan prima in de eigen tuin. Vooral in een wilde bloementuin, een natuurlijke tuin of een pluktuin zal Sint-janskruid goed gedijen en mooi opgaan in het geheel. Het plantje kan, bij de juiste grond, temperatuur en voldoende zonlicht snel verwilderen. Vanwege het gegeven dat het plantje delicaat oogt, zal er niet snel teveel van staan in een tuin.

Bron: WikimediaImages, PixabayBron: WikimediaImages, Pixabay

Geneeskracht

Sint-janskruid wordt wel eens ‘natuurlijke Prozac’ genoemd. De plant dankt deze naam aan het gegeven dat het een plantaardig medicijn is tegen depressie, neerslachtigheid en lusteloosheid. Voor veel mensen is het zelfs een prettiger middel dan Prozac, dit vanwege de geringe bijwerkingen die Sint-janskruid heeft. De stoffen die belangrijk zijn als antidepressiemiddel zijn:
  • hypericine
  • pseudohypericine
  • hyperforine

Sint-janskruid remt, gelijk aan conventionele antidepressiva, de neuronale heropname van serotonine, noradrenaline en dopamine. Daarnaast remt het de heropname van GABA en L-glutamaat. Dit zijn belangrijke aminozuren.

De olie van de Sint-janskruid is donkerrood van kleur en helpt ook tegen lichte brandwonden en zonnebrand. Heb je last van spier- en gewrichtspijn, dan kan een goede massage met Sint-Janskruidolie ook helpen. Het stimuleert namelijk de doorbloeding en verwarmt.

Inname

Sint-janskruid is verkrijgbaar in tabletvorm, als olie, tinctuur, crème en tenslotte ook als thee. Hanteer altijd strikt de op de verpakking aangegeven dosis. Het is raadzaam slechts in overleg met een arts af te wijken van de aangegeven dosis.

Bijwerkingen

Sint-janskruid in wat voor vorm dan ook, wordt over het algemeen goed verdragen. Het kruid kent nauwelijks bijwerkingen, slechts incidenteel kan iemand last krijgen van een bijwerking, zoals:
Bron: Sork, PixabayBron: Sork, Pixabay
  • maag-darmklachten
  • vermoeidheid
  • lichte verkleuring van de huid
  • rusteloos
  • duizelig
  • slecht slapen
  • hoofdpijn

Wanneer niet innemen?

Op het moment dat je al langere tijd zware medicijnen, zoals Prozac, hebt geslikt, is Sint-janskruid minder geschikt. Als je nog maar kort een dergelijk zwaar middel hebt gebruikt, dan is de kans groter dat Sint-janskruid alsnog aanslaat.

Als je een ander medicijn gebruikt en je wilt graag Sint-janskruid gaan gebruiken, dan is het altijd goed met de huisarts te overleggen of het samen gebruikt kan worden. Dit heeft te maken met het gegeven dat Sint-janskruid sommige medicijnen sneller afbreekt. Het effect van deze medicijnen kan dan geheel of gedeeltelijk teniet gedaan worden. Op bijvoorbeeld maagremmers, luchtwegverwijders en antistollingsmiddelen heeft het effect en bij het drinken van alcohol wordt Sint-janskruid weer minder effectief.

Is Sint-janskruid vrij verkrijgbaar?

De zogenaamde kruidenmiddelen van Sint-janskruid zijn bij de biologische of reformwinkel vrij verkrijgbaar, maar de merknamen Hyperiplant en Laif 900 mg (in tabletvorm) zijn geregistreerde geneesmiddelen. Ze zijn weliswaar vrij verkrijgbaar, maar alleen in de apotheek. Dit neemt niet weg dat het bij medicijngebruik toch goed is af te stemmen met de arts of de medicijnen goed samengaan met Sint-janskruid.

Tot slot

Sint-janskruid is weliswaar een middel dat aan de natuur onttrokken is, het zit niet zoals vele andere natuurlijke middelen in het ‘vage’-hoekje. Van Sint-janskruid is inmiddels aangetoond dat het daadwerkelijk helpt. Daarnaast is het toevallig ook nog een mooi plantje dat sterk kan verwilderen.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sint Janskruid: gebruik en bijwerkingenSint Janskruid: gebruik en bijwerkingenSint Janskruid is een kruid dat een positieve invloed heeft op depressie. Sint-Janskruid bevindt zich in diverse kruiden…
Sint Janskruid als alternatief voor antidepressiva?Sint Janskruid als alternatief voor antidepressiva?Sint Janskruid heeft inmiddels aardig wat bekendheid als alternatief voor antidepressiva en het is in veel winkels verkr…
Kruidenwijsheid: Sint JanskruidKruidenwijsheid: Sint JanskruidBij kruiden denken we meestal aan peper, nootmuskaat, paprikapoeder en dergelijke. Dat zijn echt wat we noemen de ‘keuke…
KruidengeneeskundeTegen hoofdpijn bestaat er moederkruid en bij gewrichtspijnen kan men bamboe innemen. Het voordeel van het innemen van k…

De geneeskrachtige werking van CBD-olieDe geneeskrachtige werking van CBD-olieIs CBD-olie een hype of een wondermiddel? Aan CBD-olie wordt een geneeskrachtige werking toegeschreven. Vele gebruikers,…
Vrouwenmantel; een mooie en geneeskrachtige plantVrouwenmantel; een mooie en geneeskrachtige plantDe naam 'vrouwenmantel' is bij mensen bekend als zijnde een lieflijk ogend plantje, een fraaie bodembedekker. Vrouwenman…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 4055480, Pixabay
  • http://www.sint-janskruid.nl/
  • http://www.apotheek.nl/medicijnen/sint-janskruid#belangrijk-om-te-weten-over-sint-janskruid
  • https://kruidje-gezond.eu/sint-janskruid-werking/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-janskruid
  • http://www.floravannederland.nl/planten/sint-janskruid
  • Afbeelding bron 1: WikimediaImages, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Sork, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.