Paardenbloem (taraxacum): ondersteunt lever- en galfunctie

Paardenbloem (taraxacum): ondersteunt lever- en galfunctie Paardenbloem of taraxacum is een zeer nuttige plant. Er worden namelijk diverse gezondheidsbevorderende eigenschappen aan toegeschreven. Zo kan een supplement op basis van paardenbloem de functie van de lever en galblaas ondersteunen, heeft hij vochtafdrijvende en ontstekingsremmende eigenschappen en is hij goed voor de spijsvertering in het algemeen. Supplementen op basis van paardenbloem zijn verkrijgbaar in tablet-, capsule en druppelvorm. Het wordt afgeraden een dergelijk supplement te gebruiken tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding.

Taraxacum (paardenbloem)


Over taraxacum of paardenbloem

Taraxacum officinale is de Latijnse benaming voor de paardenbloem, een soort uit de composietenfamilie (Asteraceae). Veel mensen kennen de paardenbloem wel als vrolijk geel bloemetje dat veel groeit langs de kant van de weg, in weilanden, in tuinen en in perkjes. De soort komt veel voor in landen met een gematigd klimaat, waaronder Nederland en België. Ook al wordt hij door veel tuinbezitters beschouwd als onkruid, de paardenbloem is wel degelijk een zeer nuttige plant. Zo kan hij ook gegeten worden. Het groen wordt wel in salades en soepen gebruikt, de wortels kunnen na bakken en vermalen gebruikt worden als alternatief voor koffie en de bloemen worden wel gebruikt om een fruitwijn, jam of siroop mee te bereiden.

Wanneer hij wordt gegeten is de taraxacum of paardenbloem niet alleen lekker maar ook gezond. Zo bevatten de bladeren een hoog gehalte aan bèta-caroteen, inuline, ijzer, calcium en vitamine C. Het gehalte aan ijzer en calcium in paardenbloemen is zelfs nog hoger dan in bijvoorbeeld spinazie. Paardenbloemen bevatten daarnaast ook diverse flavonoïden (essentieel voor de stofwisseling van vitamine C), waaronder luteoline, apigenine, isoquercitrine, koffiezuur en chlorogeenzuur.

Gezondheidsvoordelen van paardenbloem

De paardenbloem wordt al decennia lang in kruidenremedies gebruikt ter bevordering van de gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dat de paardenbloem een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft, onder meer op het gebied van de werking van het spijsverteringskanaal, en in het bijzonder voor de functie van de lever en de galblaas. Zo heeft een breed onderzoek waarover in 2006 gepubliceerd is in het Journal of Ethnopharmacology uitgewezen dat paardenbloem of taraxacum weldadig is voor de spijsvertering bij de mens. De plant heeft bewezen ontstekingsremmende, anti-oxidatieve en vochtafdrijvende eigenschappen. Deze werking dankt het hoofdzakelijk aan de in paardenbloem aanwezige polyfenolen en sesquiterpenes (Schütz, K et al, 2006).

De paardenbloem staat vooral bekend om zijn zuiverende of ontgiftende werking, waarmee het de leverfunctie ondersteunt. Heb je last van vochtretentie (het vasthouden van te veel vocht) dan kan een supplement op basis van paardenbloem helpen om een deel van dit vocht af te drijven. Heb je last van problemen als jicht, nierstenen of overmatig urinezuur dan kan paardenbloem ook helpen dit te behandelen en voorkomen. Niet voor niets heeft de paardenbloem ook wel de bijnaam 'pissebloem'. Doordat het bovendien de galafscheiding stimuleert wordt de spijsvertering bevorderd. Door een supplement op basis van paardenbloem te gebruiken word je daarnaast voorzien van een aantal andere belangrijke vitaminen en mineralen zoals ijzer, calcium en vitamine C. Al met al een supplement dat zeer nuttig is voor de gezondheid dus.

Hoe gebruik je paardenbloem als supplement?

Wil je een supplement op basis van paardenbloem gaan gebruiken - ter behandeling van gezondheidsklachten of in het algemeen om de gezondheid te bevorderen - dan kun je kiezen tussen tabletjes, capsules of druppels. Tabletjes en capsules kunnen eenvoudig met een glas water ingenomen worden. De druppels kunnen vermengd worden met water of sap en zo gedronken worden. Het is daarbij belangrijk altijd de instructies uit de bijsluiter of van de verpakking op te volgen.

Geadviseerd wordt om paardenbloemsupplementen niet te gebruiken tijdens de zwangerschap of wanneer men borstvoeding geeft. Bekijk ook altijd goed de bijsluiter wanneer je medicatie op doktersrecept gebruikt om te zien of er sprake is van bekende interacties met medicijnen.

Verkrijgbaarheid

Paardenbloem-supplementen in tablet-, capsule- of druppelvorm zijn in Nederland breed verkrijgbaar. Zo zijn tabletjes en capsules verkrijgbaar van de merken A. Vogel (Boldocynara), Bonusan en Zonnegoud en druppels van merken als Bonusan, VSM, B. Nagel en Homeoden. Daarnaast kun je ook kiezen voor een taraxacum complex, waarbij tevens andere ingrediënten zijn toegevoegd zoals pepermuntolie of avena sativa.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden die de lever en de spijsvertering bevorderenGebrek aan eetlust, zwaar gevoel op de maag, misselijkheid, oprispingen, allemaal symptomen die vervelend zijn en niet d…
Galstenen en kruidenKruiden kunnen helpen bij het voorkomen van cholesterol galstenen. Zij doen dat bijvoorbeeld door de verzadiging van de…
Kruiden voor herstel van de leverKruiden voor herstel van de leverDe lever is een belangrijk orgaan, dat onder andere het lichaam helpt om te ontgiften van allerlei toxische stoffen. De…
NOW Water Out: vocht afdrijven en zo gewicht verliezenNOW Water Out: vocht afdrijven en zo gewicht verliezenHet is mogelijk om in korte tijd veel kilo's kwijt te raken in de vorm van vocht. Onderhuids opgeslagen vocht kan net ma…

Rode klaver: gezondheidsvoordelen & geneeskracht rode klaverRode klaver: gezondheidsvoordelen & geneeskracht rode klaverRode klaver (Trifolium pratense) kent een lange geschiedenis, niet alleen van medicinaal gebruik maar ook als veevoeder.…
Catuaba: ontspannend extract uit het Braziliaanse regenwoudCatuaba: ontspannend extract uit het Braziliaanse regenwoudCatuaba is een extract afkomstig van enkele bomen die alleen te vinden zijn in het regenwoud van Brazilië. Door indianen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MabelAmber, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Taraxacum_officinale
  • https://gezonderleven.com/paardenbloem-goed-voor-de-lever/
  • https://moniquevandervloed.nl/paardenbloem-geen-onkruid-maar-goud/
  • https://www.ayu.nl/nieuws/paardenbloem-is-goed-voor-je-lever/
  • https://www.avogel.nl/webwinkel/producten/boldocynara-paardenbloem-lever-maag.php
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874106003576?via%3Dihub#aep-section-id29 (Schütz, K et al, 2006)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 28-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.