Speeksel versnelt de wondgenezing

Een bestanddeel in het speeksel, histatine, zorgt voor een snellere wondgenezing dan behandeling van een wond zonder speeksel te gebruiken. Dit ondervonden biologische onderzoekers welke hun bevindingen in het FASEB (Federation of American Societies for Experimental Biology) Journal gepubliceerd hebben.
Niets nieuws onder de zon
In onderstaand stuk uit Marcus 8: 22-26 uit de Bijbel wordt al gesproken over de helende werking van speeksel:22 Ze kwamen in Betsaïda. Er werd een blinde bij hem gebracht, en men smeekte hem om de man aan te raken. 23 Hij pakte de blinde bij de hand en bracht hem buiten het dorp. Hij deed wat speeksel op zijn ogen, legde er zijn handen op en vroeg: ‘Ziet u iets?’ 24 Hij begon weer te zien en zei: ‘Ik zie mensen, het zijn net bomen, maar ze lopen rond.’ 25 Daarna legde hij weer zijn handen op de ogen van de blinde. Deze sperde zijn ogen open en genas; hij zag alles nu heel helder. 26 Hij stuurde hem naar huis met de waarschuwing: ‘Ga het dorp niet in!’
DierenvriendenOnze dierenvrienden lijken het nut van speeksel op wonden ook te kennen. Wanneer zij een wond hebben, likken zij deze plek regelmatig.
Het nut van speeksel
Speeksel heeft drie heel nuttige functies:- Voeding: Vertering en smaak
- Gebitsbescherming: Bufferende werking, smering, remineralisatie
- Anti-microbieel: Anti-bacterieel, anti-schimmel, anti-viraal
Wat maakt speeksel genezend?
Ons speeksel wordt aangemaakt door de speekselklieren in de mond. Het speeksel bestaat onder andere uit slijm, verschillende enzymen, eiwitten, water, elektrolyten en afweerstoffen. Het speeksel wordt onder meer aangemaakt om de mond vochtig te houden, er wordt meer speeksel aangemaakt op het moment dat wij voedsel tot ons nemen, om het geheel wat meer te smeren. Speeksel helpt ons beschermen tegen slechte invloeden van buitenaf. Speeksel bevat namelijk antibacteriële ingrediënten.Histatine
Histatine is een antimicrobiële peptide in het speeksel. Histatine werkt als antibacterieel middel doordat het gaten creëert in de celmembraan van een bacterie. Er zijn reeds mondspoelmiddelen op de markt welke histatinen bevatten.
Uit onderzoeken met histatine in een middel tegen AIDS bleek echter dat 3 van de 4 soorten geteste histatinen de overdracht van HIV juist te bevorderen, omdat de celmembraan van de gezonde cellen juist beter doorlatend werd.
Faber heeft in 2007 onderzoek gedaan naar de werking van histatine als antibioticum. Hij ontdekte dat het toedienen van een bewerkte vorm van histatine hemolytisch werkt, dat wil zeggen, de rode bloedcellen neigt te vernietigen.