Geneeskrachtige kruiden bij acne

Geneeskrachtige kruiden bij acne Vrijwel iedereen heeft wel eens last of last gehad van acne. Vooral in de pubertijd komen deze onzuiverheden veel voor, maar ook op latere leeftijden kunnen ze optreden. Acne is op zichzelf een onschuldige aandoening, maar veel mensen vinden het er vies uitzien. Zo kan acne sociale problemen meebrengen, pukkels zijn dan ook ongewenst. Er zijn veel, vaak dure, producten te verkrijgen tegen acne. Ook de natuur kent huismiddeltjes, zoals driekleurig viooltje, kamille, klein hoefblad en tijm.

Wat is acne?

Acne is een verzamelnaam voor onzuiverheden aan de huid. Het is te herkennen aan het ontstaan van puisten. Vooral jeugdpuistjes komen vaak voor, in verschillende gradaties. Deze worden veroorzaakt door een overmatige talgproductie. De talgklieren zetten zich op, en er komen bacteriën in te zitten. Hierdoor raakt het bultje ontstoken, wat te zien is aan het ontstaan van de karakteristieke pukkel.

Hoe kom je van acne af?

Zoals al eerder vermeld zijn er veel producten te koop tegen acne. Bij hevige acne kan een huisarts doorverwijzen naar een dermatoloog, die speciale behandelingen kan toepassen. Bij lichte acne helpt goed schoonhouden vaak al veel. Schoonhouden met alleen water is meestal niet genoeg, daarom gebruiken vele mensen de middeltjes die in de drogisterij of apotheek te koop zijn. Het kan echter ook natuurlijker en goedkoper. Planten als driekleurig viooltje, kamille, klein hoefblad en tijm produceren stoffen die ook werken tegen acne. Iedere huid is echter anders, als één middel niet werkt kan het andere middel wonderen verrichten.

Driekleurig viooltje (Viola tricolor)

Driekleurig viooltje / Bron: Thomas Meienberg, Wikimedia Commons (Publiek domein)Driekleurig viooltje / Bron: Thomas Meienberg, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Het driekleurig viooltje of veldviooltje of drievuldigheidsbloempje bevat onder andere salicylzuur, wat ontstekingsremmend werkt. Het driekleurig viooltje kan bij acne het beste gebruikt worden in de vorm van thee. Van het driekleurig viooltje worden alle bovengrondse delen gebruikt, dus de bladeren, bloemen en stengels zijn geschikt. Voor het optimale effect wordt het viooltje gemengd met heermoes. Hiervan is alleen het fijne groen te gebruiken. Voor deze thee is nodig:
 • 2 theelepels driekleurig viooltje
 • 2 theelepels heermoes
 • water
Voor het bereiden scheur je het viooltje en snijd je het heermoes fijn. Kook een kopje water en giet dit over de plantjes. Na tien minuten trekken kun je het geheel zeven en opdrinken. Drie koppen van dit mengsel per dag kunnen zomaar de oplossing van het pukkelprobleem zijn!
Als je geen heermoes hebt, kun je dit recept ook maken zonder de heermoes. Dit kan de werking verminderen.

Kamille (Matricaria recutita)

De bloemkopjes van kamille bevatten veel etherische oliën, deze werken ontstekingsremmend bij huidirritatie. Ze bevatten ook looistoffen, deze kunnen de eiwitten in de huid binden en voorkomen dat bacteriën een goede voedingsbodem kunnen vinden. De flavonoïde in de bloemkopjes zorgen voor een betere opname van de andere stoffen door het lichaam.
Kamille kan kant en klaar als thee worden gekocht, deze thee kan helpen tegen de onzuiverheden in de huid. Wanneer je zelf kamille hebt is het echter eenvoudig om zelf te maken. Hiervoor is nodig:
 • 1 eetlepel kamille
 • water
Voor het bereiden snijd je de kamille fijn. Hier overheen giet je een kopje kokend water. Na tien minuten trekken kun je de thee zeven en drinken. Voor het optimale effect zijn drie tot vier koppen per dag nodig.

Een ander recept met kamille tegen puisten is het maken van een olie. Dit is aanzienlijk meer werk dan de thee, maar het is goed houdbaar en er kan dus meteen een voorraad gemaakt worden. Hiervoor is nodig:
 • een handvol kamillebloesem
 • 150 ml sojaolie
 • afsluitbare pot
 • doek
Wrijf de kamillebloesem fijn tussen je handen. Stop dit samen met de olie in een goed afgesloten pot en schud tenminste eenmaal per dag voor zeg weken. Je krijgt een donkergele oplossing. Zeef deze door de doek en druk de bloesems goed uit. Hierin zitten nog veel werkzame stoffen! Door de ontstane vloeistof dagelijks op de pukkels smeren verminderen deze aanzienlijk.

Klein hoefblad (Tussilago farfara) en tijm (Thymus vulgaris)

Klein hoefblad, ofwel hoevenbladen, hoef of paardenklauw, heeft de hoogste concentratie werkzame stoffen in de bladeren. Deze worden dan ook meestal gebruikt. Ze bevatten onder andere looistoffen, die voorkomen dat bacteriën een goede voedingsbodem vinden en flavonoïde die de opname verbeteren en zelf ontstekingsremmend werken.
De etherische oliën in tijm hebben een slijmoplossende en desinfecterende werking. Tijm bevat ook, net als klein hoefblad, looistoffen.
Bij puistjes en pukkels wordt klein hoefblad het beste gebruikt in de vorm van een omslag of een kompres. 24 uur na het toepassen van dit kompres kan een kompres van tijm worden gebruikt, voor het optimale effect. Om dit te maken is nodig:
 • 2 eetlepels gedroogd klein hoefblad (dag 1)
 • 2 eetlepels tijm (dag 2)
 • water
 • linnen doek
Begin met een halve liter water te koken. Giet dit over het hoefblad. Laat het geheel tien minuten trekken en zeef het geheel daarna. Druk hierbij de bladresten goed uit, deze bevatten de meeste werkzame stoffen. Week de doek in het water en leg hem op de aangetaste huid. Let hierbij wel op dat het geheel voldoende is afgekoeld, het moet warm aanvoelen, maar het is absoluut niet de bedoeling dat je verbrand! Laat de omslag tien minuten liggen alvorens hem te verwijderen. Spoel de plaats waar de doek heeft gelegen goed na met koud water.
24 uur na deze behandeling doe je hetzelfde, alleen gebruik je tijm in plaats van klein hoefblad. Wacht hierna 5 dagen alvorens de gehele behandeling opnieuw toe te passen.
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe acne voorkomen?Het overkomt vele mensen wanneer we 's morgens in de spiegel kijken dat we een enorme pukkel op ons gezicht zien staan.…
Acne, mee-eters en pukkelsDe verschrikking van elke puber. Puistjes, acne en mee-eters. Je kan door de grond zakken als je voor de spiegel staat e…
Natuurlijk middel tegen eczeem en acnéNatuurlijk middel tegen eczeem en acnéEen natuurlijk middel tegen eczeem en acné. Het is er en het is zelfs door jezelf te maken. Eczeem en acné zijn vervelen…
Puist uitknijpen op de goede manierPuist uitknijpen op de goede manierJe hoort het overal: het is niet goed voor je huid om een puist uit te knijpen. Je beschadigt je huid ermee en het kan z…

Geneeskrachtige kruiden bij steenpuistenSteenpuisten zijn pijnlijk, ze zien er groot en smerig uit en het is lastig om er van af te komen. Daarbij zijn kunnen h…
Homeopathie, fytotherapie en reguliere geneesmiddelenHomeopathie, fytotherapie en reguliere geneesmiddelenHomeopathie en fytotherapie zijn beide gebaseerd op het gebruik van planten voor genezing. Een belangrijk deel van de We…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ellywa, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • A. Iborg, 2004, Dumonts kleine geneeskruiden lexicon, DuMont
 • www.wikipedia.org
 • Afbeelding bron 1: Thomas Meienberg, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 26-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.